Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

marek84

Zegarki modowe

Rekomendowane odpowiedzi

witam , ostatnio zainteresowały mnie zegarki tzw modowe . Znacie jakieś dobre marki , chciałbym taki zakupić ale nie chce dać plamy , bo roi sie od takich zegarków w sklepach i nie rozrózniam za bardzo , które to markowe , a które podróbki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stanowisko na forum jest mniej więcej takie, że zegarki albo sa dobre, albo modowe :-)

Jeśli jakiś Ci się podoba, to po prostu kup. W tych zegarkach liczy się design - zegarek ma wyglądać, ma robić wrażenie, ma się podobać, ma być trendy etc etc

Zupełnie bez znaczenia, czy to będzie CK, Armani, czy Boss - w środku i tak ten sam prosty werk, a róznice tylko stylistyczne. Jesli więc chcesz taki zegarek, to tylko kwestia Twojego gustu. Proponuję Ci jednak, żebyś kupił go w sklepie - dostaniesz tam sensowną jakość i przez jakis czas będziesz zadowolony. Jaki czas? No, aż zmieni się moda, czyli raczej krótko.

Kupując na aukcjach masz duze szanse kupić podróbę.

A tak w ogóle, to proponuję Ci przemyśleć temat, czy nie lepiej kupić za podobne pieniądze zegarek firmy zegarkowej, a nie majtkowej

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie na naszym forum zegarki dzielą się na zegarki i zegarki modowe ;).

Wśród zegarków mamy zegarki (mechaniczne) i kalkulatory (kwarce). Stosunek ilości postów/fachowców/informacji - w obu grupach kształtuje się mniej więcej jak 9:1.

Teraz już wiesz, że zegarki modowe nie maja wiele miejsca w sercach zegarkomaniaków - to przeważnie (!) kwarcowa sieczka tłuczona przez 3rd party dla producentów ubrań.

Bezpieczny jest zakup takiego zegarka u dystrybutora w Polsce, rzadziej w necie. Ponieważ większość tych zegarków to rząd wydatków koło kilkuset pln, więc ryzyko podróby jest zdecydowanie mniejsze, niż w przypadku poważnych zegarkowych marek.

Są też marki modowe, produkujące poważne zegarki o cenie kilku - kilkunastu tys. Euro. Ale nie są dostępne w salonach w Polsce (ale może się mylę).

Życzę dobrego wyboru.

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy nie lepiej kupić za podobne pieniądze zegarek firmy zegarkowej, a nie majtkowej

No najlepiej kupić Atlantica ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No najlepiej kupić Atlantica ;)

No, chociażby.

Fajnie, że się ucieszyłeś, chociaż nie wiem, z czego?

Ja przynajmniej wolę zegarek Atlantica na przegubie i majtki CK na tyłku, niż odwrotnie.

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam m. in. zegarek Cerrutti Classic ( prezent od małżonki ;) ) - mogę polecić tą markę. Zegarek idealnie chodzi a logo producenta niezbyt rzuca się w oczy. W środku werk Ronda. Rozmiar 43mm bez koronki. Ale lepiej kup sobie Atlantica lub jakiegoś Zodiaca czy Doxę.

post-28348-0-85530800-1331335320.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam , ostatnio zainteresowały mnie zegarki tzw modowe . Znacie jakieś dobre marki , chciałbym taki zakupić ale nie chce dać plamy , bo roi sie od takich zegarków w sklepach i nie rozrózniam za bardzo , które to markowe , a które podróbki?

W sklepach (stacjonarnych) raczej podróbek nie będzie. Co do tego które są "markowe" kierować się musisz raczej światem mody, nie zegarków. Co do jakości - zależy kto dla danego projektanta/firmy produkuje zegarki i co jest w środku. Plus oczywiście świadomość, iż spora część ceny to logo i projekt...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam m. in. zegarek Cerrutti Classic ( prezent od małżonki ;) ) - mogę polecić tą markę.

Jeśli to prezent od Małżonki, to oczywiście bezcenny :lol:

Cerruti produkuje doskonałe tkaniny. Szyje też bardzo porządne ubrania. Osobiście lubię, bo nie tak oklepane. A wełna metallizato naprawdę super. No i cerruti 150's - co za materiał!

Natomiast producentem zegarków Cerruti nie jest. Powiedział tylko, jak ma wygladać tarcza i koperta :-)

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś Kanadyjczyk powiedział kiedyś ironicznie, że Kanadyjczycy mogliby mieć angielską kulturę, francuską kuchnię i amerykańską technologię. A zamiast tego wybrali amerykańską kulturę, angielską kuchnię i francuską technologię.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natomiast producentem zegarków Cerruti nie jest. Powiedział tylko, jak ma wygladać tarcza i koperta :-)

Zgoda, prawa do nazwy zegarków Cerruti 1881 p. Nino Cerruti sprzedał jakiemuś swojemu "ziomalowi". I nawet chyba obecnie nie mówi, jak one mają wyglądać.I, jeśli się nie mylę, sprzedał całą część biżuteryjną swojej firmy, nie tylko zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup armaniego, maja wypasiony design i stosunek design/do ceny jest najlepszy. sprzedalem ich okolo 1000szt i szybciej zajedziesz pasek niz cos sie stanie z mechanizmem choc meccanico nie polecam. prownaj design np Ar0584, AR0659, generalnie rozne AR05... i AR06... to sa modele z 2009 roku, naprawde super. Jaqk chcesz sie pokazac wsrod znajomych to szczerze polecam Amaniego (prosisz o zegarki modowe) bo jak wywalisz forse na jekiego zegarka popieranego przez przez 9 osob to pochwalisz sie nim tylko wysylajac fotke na to forum.A do znajomych przemowi logo...Taka jest prawda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup armaniego, maja wypasiony design i stosunek design/do ceny jest najlepszy. sprzedalem ich okolo 1000szt i szybciej zajedziesz pasek niz cos sie stanie z mechanizmem choc meccanico nie polecam. prownaj design np Ar0584, AR0659, generalnie rozne AR05... i AR06... to sa modele z 2009 roku, naprawde super. Jaqk chcesz sie pokazac wsrod znajomych to szczerze polecam Amaniego (prosisz o zegarki modowe) bo jak wywalisz forse na jekiego zegarka popieranego przez przez 9 osob to pochwalisz sie nim tylko wysylajac fotke na to forum.A do znajomych przemowi logo...Taka jest prawda.

no nie wiem ale wydaje mi sie zegarek Armani to ani luxus ani w sumie nic. Logo ma owszem (Biedronka tez ma logo) ale dla totalnego laika to bardziej przemowi Omega czy Tissot niz najbardziej wypasiony zegarek Armani. Pomijajac fakt ze mechanizm to raczej made in china.

Chcesz kupic zegarek kup firmy ktora produkuje zegarki - nawet tanszy ale dobry i sprawdzony. Bo jak chcesz kupic jeansy albo kurtke to chyba nie szukasz Omegi czy Longinesa :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo jak wywalisz forse na jekiego zegarka popieranego przez przez 9 osob to pochwalisz sie nim tylko wysylajac fotke na to forum.A do znajomych przemowi logo...Taka jest prawda.

Hmm, a zegarek kupuje się dla siebie, czy dla znajomych?

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, chociażby.

Fajnie, że się ucieszyłeś, chociaż nie wiem, z czego?

Ja przynajmniej wolę zegarek Atlantica na przegubie i majtki CK na tyłku, niż odwrotnie.

Chodziło mi o skojarzenie z pewną firmą "majtkową" :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zle forum do zadawania takich pytan i dawania takich odpowiedzi - zaraz zacznie sie wojna.

Tutaj akurat wszyscy to pasjonaci.Kupuja zegarki dla wlasnej przyjemnosci noszenia czegos wyjatkowego lub z historia.Nikt nie wesprze Cie tutaj w zakupie takiego zegarka,bo poprostu sa kiepskie.Osiagaja ceny naprawde dobrych zegarkow,a nie sa niczym innym jak ladna koperta z lipnym mechanizmem.Takie gowno w ladnym papierku.Odpowiadajac na moje pytanie,wszystkie sa jakosciowo podobne.Kup co tam Ci wpadnie w oko i problem z glowy (-;

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi o skojarzenie z pewną firmą "majtkową" :blink:

Aaaaa, jak mawiają Rosjanie: tiepier aluzju ponjał... Rzeczywiście, jest majtkowa firma atlantic :(

Ja odebrałem jako pogardę dla zegarków atlantic..

Qui, pro quo - sorry :)

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze to stary temat ale moze ktos tu zaglada wiec powiem co sadze

po 1 sze w nazwie forum jest forum milosnikow zegarkow i nie podzialu czy sa modowe czy kolekcjonerskie lub inne

po 2gie ktos kto pisze ze kupujac armaniego za 1000 pln {choc sam wcale nie przepadam za ta marka }placi sie za logo aa chwali rolexy czy longinesy czy inne frmy zegarkowe dla mnie to zwykly egocentryk bez woli logicznego rozumowania dlaczego?? to proste bo pomijajac fakt ze longines czy rolex czy tag heuer to dobre zegarki czy sa warte swjej ceny?czy polowe sie placi za logo i nazwe zeby nosic np takiego lonignesa i to umowny sie placi sie slono bo napewno nie 1000 pln jak za armaniego a juz wogole ciezko zrzumiec ludzi ktorzy nosza droszze zegarki niz majaj samochody:)wogole hedonizm ogolny panuje na tym fourm widze:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubiacyzegarki - to jest forum miłośników zegarków , a nie miłośników wszekich urządzeń do mierzenia/odmierzania czasu , w związku z tym niestety wszelkie modowe odpadają , jako nie spełniające warunków , którymi kierują się pasjonaci .

Za zegarkami typu Longines czy Rolex stoją lata historii , wynalazków , osiągnięć , technologii i zegarmistrzowstwa . Tego nie ma w tzw modowych .

Dyskusja na poziomie zaprezentowanym np przez użytkownika "sprzedający" jest czymś , co nazywam "walka byka z parowozem" - trochę bez sensu.

Na marginesie nie wiem , co jest w tym parciu na Armaniego , przecież toto nawet ubrań dobrych nie robi ( no za wyjątkiem linii Giorgio Armani ) bo cała reszta typu Armani Colezioni , armani jeans , emporio armani etc to jest dziadowstwo z metką zawierającą znane nazwisko. Ale jak widać się błędnie przyjęło jako symbol luksusu ( bo o Hermes , Loro Piana , Kiton , Brioni to blade pojęcie niestety )

Reprezentując takie podejście to wszelka sztuka typu malarstwo , rzeźba jest bez sensu , skoro za ułamki sum osiąganych przez dzieła , można kupić obrazek z Ikea.

Ciężko dyskutować , jeśli koledzy nie mają żadnej ( lub szczątkową ) wiedzę nt produkcji zegarków i uważają ,że wszystko jest to samo , a reszta to opłata za markę i logo. Niestety ( a może stety ) tak nie jest ...

Pozdrawiam

P.S. szanujmy się nawzajem i piszmy do siebie po polsku , używając składni , interpunkcji , ortografii i ogólnie języka polskiego , a nie jakiegoś śmieciowego dialektu z internetu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.