Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Władek Meller

Wpadka (?) Chronos24

Rekomendowane odpowiedzi

Na portalu Chronos24 w opracowaniu:

http://chronos24.pl/iwc-aquatimer-automatic-2000/

jest napisane:

"...Brak mu przede wszystkim głębokościomierza..."

Mariusz !

Przecież głębokościomierz to jest bardzo, bardzo rzadko spotykane urządzenie w zegarkach mechanicznych.

Do tego IWC Aquatimer ma je w innym modelu.

- powtarzanie tamtego mechanizmu tutaj (także z powtórzeniem ceny) byłoby pomyłką

dalej:

"...przydałby się nieco precyzyjniejszy pomiar czasu choćby w postaci chronografu. Najlepiej gdyby ów stoper posiadał jeszcze funkcję rattrapante, bo przecież podczas wynurzania z dużych głębokości konieczne jest robienie przystanków dekompresyjnych, a więc dodatkowa wskazówka mogłaby okazać się pomocna..."

Mariuszu !

Zawsze przekazywałem, że żadnego ze stoperów mechanicznych nie można używać pod wodą.

- czy się myliłem ?

Czy takie rozwiązania z użytkowaniem pod wodą to normalka ?, bo oczywiście można taki skonstruować.

Czy nie dlatego robi się blokady przycisków, pierścień dekompresyjny, lub rozwiązanie "Split minut" (w IWC Aquatimer poprzedni), że stopera nie można używać pod wodą ?

Jeśli byłaby to tylko informacja, to bym się tak nie czepiał, ale to jest wskazane jako wada Aquatimera.

Jak rozumiem, wada w stosunku do innych zegarków ze stoperem. Tyle tylko... że ja takich rozwiązań w innych zegarkach nie znam.

Władek

Poza tymi informacjami, całe opracowanie jest profesjonalne pod każdym względem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to wszystko Panie Meller nazywa Pan wpadkami ??

Przyznam, że był bym zniesmaczony, gdyby to ktoś inny, a nie Pan, napisał taki komentarz.

A tak..pozostawie wymowne milczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Na portalu Chronos24 w opracowaniu:

http://chronos24.pl/iwc-aquatimer-automatic-2000/

jest napisane:

"...Brak mu przede wszystkim głębokościomierza..."

Mariusz !

Przecież głębokościomierz to jest bardzo, bardzo rzadko spotykane urządzenie w zegarkach mechanicznych.

Do tego IWC Aquatimer ma je w innym modelu.

- powtarzanie tamtego mechanizmu tutaj (także z powtórzeniem ceny) byłoby pomyłką

Masz rację. Ale chyba zgodzisz się co do tego, że głębokościomierz jest nurkowi potrzebny ?. Gdyby więc rozpatrywać zegarek w kategorii profesjonalnego przyrządu dla nurka, takie wskazanie byłoby dość praktyczne, bo czasomierz mógłby zastąpić typowy głębokościomierz. Oczywiście nurek musi też pamiętać o przystankach dekompresyjnych i tu najlepszym rozwiązaniem jest komputer nurkowy, który mierzy zarówno czas jak i głębokość nurkowania, ale także analizuje tempo wynurzania oraz czas dekompresji. Komputery nurkowe występują w formie konsoli, ale są także komputery naręczne. Taki komputer naręczny może być zastąpiony zegarkiem tylko wówczas potrzebny jest głębokościomierz no i stoper.

dalej:

"...przydałby się nieco precyzyjniejszy pomiar czasu choćby w postaci chronografu. Najlepiej gdyby ów stoper posiadał jeszcze funkcję rattrapante, bo przecież podczas wynurzania z dużych głębokości konieczne jest robienie przystanków dekompresyjnych, a więc dodatkowa wskazówka mogłaby okazać się pomocna..."

Mariuszu !

Zawsze przekazywałem, że żadnego ze stoperów mechanicznych nie można używać pod wodą.

- czy się myliłem ?

Czy takie rozwiązania z użytkowaniem pod wodą to normalka ?, bo oczywiście można taki skonstruować.

Czy nie dlatego robi się blokady przycisków, pierścień dekompresyjny, lub rozwiązanie "Split minut" (w IWC Aquatimer poprzedni), że stopera nie można używać pod wodą ?

Jeśli byłaby to tylko informacja, to bym się tak nie czepiał, ale to jest wskazane jako wada Aquatimera.

Jak rozumiem, wada w stosunku do innych zegarków ze stoperem. Tyle tylko... że ja takich rozwiązań w innych zegarkach nie znam.

Władek

Poza tymi informacjami, całe opracowanie jest profesjonalne pod każdym względem.

Koronki nie powinno się wyciągać pod wodą, nie powinno się też korzystać z przycisków chronografu, ale od czego są uszczelki ?. Jestem pewien, że można by zaprojektować kopertę i system przycisków w taki sposób, aby to działało pod wodą bez szkody dla zegarka. Co ciekawe, fajnie, że nawiązujesz do starego Aquatimera ze Split Minute. To nie kto inny jak firma IWC twierdziła, że dodatkowa wskazówka może posłużyć do pomiaru czasu dekompresji. Jak będę miał więcej czasu, to znajdę Ci tę wypowiedź w Watch International, bo jestem pewien, że tam o tym czytałem. I jakoś mi to w głowie utkwiło, bo informacja wydała mi się bardzo interesująca. Zresztą do dziś nie trudno odnaleźć tego typu sformułowania w opisach reklamowych. Jak można przypuszczać, nie wzięły się one znikąd...

Experienced divers had drawn IWC?s attention to a problem they faced and the company?s engineers, who love nothing more than a challenge, set about solving it. The result of their efforts can be found in the Aquatimer Split Minute Chronograph, which features a flyback mechanism that works independently of the chronograph. This additional split-minute function is the only one of its kind in the world. It can be switched on and off at any time under water and enables the user to time another action apart from overall dive time such as an ascent or the length of a decompression stop. A rugged little rocker switch on the left-hand side of the case makes the mechanism easy to activate.

Dzięki za uwagi.

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz,

Czy po moich uwagach nie zgodzisz się, że te dwa wskazane fragmenty tekstu powinny być z niego usunięte ?

Jak chcesz głębokościomierz, to kupujesz inny zegarek (także IWC)

Jak musisz mieć stoper pod wodą, to... bierzesz elektronika.

Można bawić się w dywagacje, jak skonstruować "podwodny mechaniczny stoper", ale to dywagacje.

Tego nie powinno byc w recenzji.

Władek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Mariusz,

Czy po moich uwagach nie zgodzisz się, że te dwa wskazane fragmenty tekstu powinny być z niego usunięte ?

Jak chcesz głębokościomierz, to kupujesz inny zegarek (także IWC)

Jak musisz mieć stoper pod wodą, to... bierzesz elektronika.

Można bawić się w dywagacje, jak skonstruować "podwodny mechaniczny stoper", ale to dywagacje.

Tego nie powinno byc w recenzji.

Sam nie wiem czy powinny być usunięte. Chciałem tylko wykazać co sprawia, że Aquatimer 2000 pomimo rewelacyjnej wodoszczelności, nie za bardzo nadaje się jako przyrząd dla nurka. To jednak nie deprecjonuje tego zegarka jako znakomitego czasomierza do codziennego noszenia. I to wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie powinno być usuwane z recenzji tylko dlatego, że nie podoba się Panu Mellerowi.

Recenzje piszemy pod własnymi nazwiskami, przedstawiamy w nich własne, niczym nie wymuszone opinie i mamy do tego święte prawo.

Po to stworzony jest ten dział portalu, aby właśnie tam publikować takie teksty z naszymi absolutnie nieskrępowanymi niczym opiniami.

A sugerowanie usuwania jakichkolwiek fragmentów z recenzji, bo Panu Mellerowi się nie podoba, jest po prostu żałosne.

I nie rozumiem Mariusz, po co w ogóle na ten temat polemizujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam nie wiem czy powinny być usunięte. Chciałem tylko wykazać co sprawia, że Aquatimer 2000 pomimo rewelacyjnej wodoszczelności, nie za bardzo nadaje się jako przyrząd dla nurka. To jednak nie deprecjonuje tego zegarka jako znakomitego czasomierza do codziennego noszenia. I to wszystko.

Jednak podchodząc w ten sposób, to przy wszystkich (znanych mi) zegarach do nurkowania powinieneś (właściwie wszyscy z zespołu portalu powinni) pisać identyczne zastrzeżenia.

To zupełnie bez sensu.

To tak jak bym napisał, że tylko "sinopapuziata" tarcza spełnia jakieś tam warunki.

Nawet jeśli to prawda, to nikt nie stosuje takiej tarczy (bo to mój wymysł) i każdemu mogę to zarzucać.

Władek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie życzę sobie takich tytułów!

Zachowanie Władka (tj. nazwanie wpadką stwierdzenia Mariusza, że zegarkowi przydałoby się to czy tamto) odbieram jako żałosną i złośliwą próba ataku na serwis.

Tego typu komentarze powinny być zamieszczane TUTAJ, czyli pod linkiem do artykułu.

Mam nadzieję, że moderator zareaguje i przeniesie dyskusję we właściwe miejsce.

CH24.PL - polski portal o zegarkach luksusowych
Dołącz do CH24.PL na Instagramie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już nie jest temat wpadek tylko osobista krucjata. Tak to odbieram. Panowie,opanujcie się!

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki z tej serii są reklamowane przez producenta jako zegarki dla nurków. To wystarczy by można było je oceniać w tej kategorii i nie ma tu znaczenia czy są to zegarki mechaniczne czy też nie. Jeżeli są to zegarki z przeznaczeniem dla nurków to powinny spełniać takie wymagania i posiadać funkcje, które są im potrzebne. Dlatego braki wskazane w artykule można uznać za wady tych zegarków i jak najbardziej powinno to zostać. Producent nie potrafił dodać wymienionych funkcjonalności do przedstawianych zegarków? To może nie powinien ich reklamować jako zegarki dla nurków?

Czytając ten jak i jeden z innych tematów mam wrażenie, że nie tyle "błędy" w tych artykułach zabolały Władka a raczej to, że dotyczą zegarków marki IWC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

To tak jak bym napisał, że tylko "sinopapuziata" tarcza spełnia jakieś tam warunki.

Nawet jeśli to prawda, to nikt nie stosuje takiej tarczy (bo to mój wymysł) i każdemu mogę to zarzucać.

Władek, konieczność stosowania głębokościomierza czy komputera nurkowego, to nie jest mój wymysł. Jeżeli rozpatrujesz zegarek w kategoriach przyrządu dla nurka, to nie możesz pewnych faktów zignorować. To tak samo jakbyś ignorował fakt, że czasomierz typu "Pilot" nie ma ochrony przed działaniem pól magnetycznych. To dopiero byłoby bez sensu.

I nie rozumiem Mariusz, po co w ogóle na ten temat polemizujesz.

Jeżeli ktoś zwraca się do mnie, to zawsze odpowiadam. Taki mam zwyczaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek dla nurka - mechaniczny wg mojej skromnej oceny absolutnie nie powinien być wyposarzony w tzw. głębokościomierz

nie wiem czy ktos z was bioracy udział w tej dyskusji ma pojecie o nurkowaniu

bo ja swojego życia zegarkowi nawet najlepszej marki ale mechanicznemu bym nie powierzył

od tego sa specjalistyczne komputery nurkowe i profesjonalni nurkowie /wojskowi czy cywilni/ używaja zazwyczaj

dwóch aby zapewnić sobie max bezpieczeństwo

A mechanik z głębosciomierzem to taki bajer ale bezużyteczny i czy komuś go w danym modelu brakuje czy nie

to juz jego indywidualna sprawa :-)

PO też byście w głębokościomierz wyposarzyli ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Perrelet

Panowie, mam dla Was konkretną propozycję, nie dajcie się wciagnąc w te gierki, najlepszą nagrodą dla Pana Mellera za czas jaki poświęcił w dniu wczorajszym na założenie tych arcyciekawych tematów, a tak naprawdę obudzenie nieco wytonowanej już wojenki, to CAŁKOWITY OSTRACYZM TOWARZYSKI, czyli ignorowanie jego postów i nie branie udziału w zainicjowanych przeze niego dyskusjach. Proszę mi wierzyc, każda odpowiedź będzie to ciagnęła w nieskończonośc a klimat będzie coraz cięższy i duszny, natomiast brak jakiejkolwiek reakcji będzie niezłą nauczką. Aczkolwiek mam żywą nadzieję że tak naprawdę to wszystko będzie także miało dla Pana Mellera wymiar biznesowy, czyli krótko mówiąc jego postawa tutaj odstręczy od jego salonu paru bardzo dobrych klientów......co tak naprawdę będzie najlepszą nauczką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Classified

E tam.

Kolejny wątek o mydle i powidle.

Swoją drogą, komentarze i uwagi do recenzji wyglądają trochę inaczej - wiem bo sam jakiś czas pracowałem jako recenzent artykułów, co prawda z innej branży ale jednak.

No i okej, nie walczmy znowu ze sobą bo po co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wątek powinien zostać zamknięty po pierwszym poście tekstem (niezbyt z resztą eleganckim) często spotykanym przy tego typu okazjach - "nie karmić trolla"

just can't get enough

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie

zamykam watek , ponieważ zamiast dyskusji , zaczyna się

- bicie piany

- obrażanie się , któro nie przystoi na pewnym poziomie

mozna wytykać sobie błędy w sposob cywilizowany i także o nich dyskutować - jesli się tak nie da - niestety ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.