Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

rybka87

Zegarek- prezent na 50 urodziny??

Rekomendowane odpowiedzi

Jimi Jump twoja dziewczyna ma rację to bardzo miło z Waszej strony, że chcecie pomóc komuś kto się kompletnie nie zna... :unsure: z Waszych propozycji najbardziej podoba mi się: Hamilton Jazzmaster,DAVOSA Classic Manual i ogólnie zegarki z firmy Stowa... ale chciałabym wiedzieć na co zwrócić uwagę poza wyglądem zegarka :lol: tzn. co powinien "mieć" :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla nas powinien miec dusze,czyli byc "nakrecany".Wszystkie zegarki ktore Ci pokazalismy maja bardzo dobre mechanizmy,ktore posluza przez lata.Zegarki Stowa ciesza sie ogromna renoma na tym forum.Jak rowniez inne firmy ktore Ci sie spodobaly.Teraz to juz tylko kwestia wyboru wizualnego (-;

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinien mieć mechanizm ręcznie nakręcany lub automatyczny (nakręcany ruchem ręki). Mieć szafirowe szkiełko. Koperta ze stali szlachetnej, najlepiej bez dodatkowych powłok typu bruszenie lub pvd.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :unsure: a wy macie któryś z tych zegarków?? no i jako spece który by wam najbardziej odpowiadał?? I jeszcze jedno pytanie (wybaczcie że was tak męcze :lol:) lepiej kupić przez internet?? Polecacie jakiś sklep internetowy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usmiechnij sie do uzytkownika TIC TACA (polecam) napewno sie dogadacie co do Davosy :unsure:

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem seiko spirita,reszty zegarkow nie mialem.Byl bardzo dobrym zegarkiem.Stowy nie mialem, jednak sa bardzo cenione i dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak w przypadku Stowy, trzeba też Rybce uczciwie sprawę przedstawić, że zakup wiąże się z dość długotrawałą procedurą zamówieniową. Stosunkowo niewielka, ale uznana manufaktura niemiecka, wykonuje zegarki na zamówienie, które składa się na stronie:

http://stowa.de/shop/cgi-bin/lshop.cgi?ls=e

W/g ostatnich raportów WUS, wykonanie aktualnych zamówień planowane jest na maj, czerwiec, lipiec (w zależności od modelu) >>clik here<<

Czyli trzeba się liczyć z dwu, trzy miesięcznym oczekiwaniem.

Pytanie, czy warto czekać?

Odpowiedź: warto :unsure:

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupiłbym nikomu mechanika bez uprzedniego upewnienia się, czy nie ma problemów z regularną korektą czasu. Dla większości osób dobry zegarek to taki, gdzie ustawia się czas raz na pół roku (przy okazji zmiany) lub po wymianie baterii; szkiełko i koperta się nie rysują i zegarek przeżyje w miarę bez szwanku lekkie upadki i uderzenia.

NIGDY nie polecałbym jako zegarka "na co dzień" zegarka który się tak rysuje jak Stowa.

Dodatkowo spytałbym się, czy nie przeszkadza nakręcanie (jeśli nie automat), oraz czy koniecznie chce mieć gwarancję realizowaną bez trudu w Polsce.

Jeśli ktoś ma 50 lat to wg mnie oczekuje zegarka który go nie postarza - dlatego IMO stylistycznie bardziej Certina DS1 niż Antea (znacznie ciekawsza tarcza). Na marginesie z moich obserwacji i kilku rozmów w sklepach wynika, że pięćdziesięciolatkowie są główną grupą docelową dla Omega "Bond" więc może niekoniecznie jedynym słusznym kierunkiem jest garniturowiec ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omega to cena. Nawet za kwarcową trzeba dać sporo. Dlatego proponuję automat Tissota LeLocle. Bo:

1. Firma znana, powszechnie uważana za prestiżową = porządny, szwajcarski zegarek w powszechnym rozumieniu.

2. Automat, czyli zegarek do codziennego użytku bez konieczności nakręcania, czyli mało kłopotliwy.

3. Cena w budżecie, niezależnie od źródła nabycia (internet, sklep stacjonarny).

4. Odchyłki dokładności na poziomie kilku sekund dziennie, czyli korekta wskazań wystarczająca np. raz w miesiącu (nie dotyczy maniaków dokładności).

5. Automat, ponieważ jest to bardziej prestiżowe i wyróżniające dla mężczyzny w stosownym wieku.

6. Serwis bez kłopotu, gwarancja również.

7. Ładny, starannie wykonany.

8. Automat, bo mężczyzna w wieku lat 50 wie, że era kwarcowa nie trwała "od zawsze" (tak jak dla 20-latków internet, komórki i hipermarkety istniały odkąd pamiętają) i pewnie na komunię dostał też mechaniczny. A co za tym idzie - nie przerazi go takie "dziwadło".

Ewentualnie do powyższych punktów można podstawić Certinę DS-1 lub Atlantica Worldmastera.

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tata ma urodziny w czerwcu więc jeśli chcielibyśmy kupić z firmy Stowa to widze że trzeba się szybko decydować... martwi mnie jednak to rysowanie się... mój tata to pedant bardzo dbający o swoje rzeczy więc to go może denerwować :/ hehe nie wiedziałam że wybór zegarka będzie aż tak trudny, po tym co napisał RadG muszę się dokładnie przyjrzeć temu zegarkowi: Tissota LeLocle :D hmmm no napewno nie chcemy taty postarzać :) a zegarek Certina faktycznie ma ciekawą tarczę, chyba podobną do tego tissota (nie wiem czy oglądałam dobry model :)), jednak ten "Bond" mi się nie podoba, wiem wiem to nie ja będę nosić ten zegarek :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tissot Lelocle jest wybitnie garniturowy, pasuje tylko do eleganckiego stroju, weź to pod uwagę. Nie jest szczególnie podobny do Certiny, poza tym, że okrągły i ma wskazówki :D (może oglądałaś coś innego?). Polecany Seiko spirit, choć to rewelacyjny zegarek (sam posiadam) z jasną tarczą bardzo trudno osiągalny (discontinued), można jeszcze załapać się na czarną tarczę, ale to nie jest dobra opcja, bo to powiedzmy średniej wielkości zegarek, a czarne dodatkowo pomniejsza. Ale dostępne są takie (moim zdaniem bardzo pasujące na 50-kę):

post-23896-0-38422700-1331558568.jpg

post-23896-0-41936100-1331558569.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po małej naradzie chyba zdecydujemy się na seiko spirit :unsure: mam nadzieję że tata będzie zadowolony... noo i teraz znowu pojawia się problem gdzie lepiej kupić ten zegarek?? gdzieś w internecie czy lepiej tradycyjnie w sklepie?? jeśli w necie to może polecicie jakiś sklep bądź sprzedawcę na allegro?? Co wogóle brać pod uwagę wybierając sklep w necie, mam się kierować tylko ceną? boję się trafić na jakichś oszustów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn chodziło mi nie o seiko spirit tylko o ten polecany przez Kyle w ostatnim poście, sorry za pomyłkę :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model pokazywany przez Kyle'a to Seiko SARB031 (ten srebrny) można zamówić w sklepie, którego logo widoczne jest na zdjęciach, ale to będzie zakup z Japonii. Czasem pojawia się na allegro, więc jeśli interesuje cię zakup bardziej lokalny polecam poszukać w zakończonych i najwyżej skontaktować się ze sprzedającym. W sklepie stacjonarnym go chyba niestety u nas nie uświadczysz.

Ps. jest to naprawdę boski zegarek, żałuję, że się go pozbyłem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rybko, najtaniej chyba zamówić u Chino (wpisz w google Chino watch), do ceny dolicz mniej więcej 25% (vat i cło). Nie obawiaj się zakupu u Chino albo u seiya japan (akurat jego zdjęcia wklejałem), bardzo solidni sprzedawcy, sprawdzeni przez wielu forumowiczów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ożywienie na forum jak nigdy, gratuluję Kolegom wigoru :unsure:

Seiko Spirit jest badzo fajnym zegarkiem, szkoda tylko, że nikt nie napisał rybce jak ten zegarek jest mały - pomijam kwestie dostępności, weryfikacji wyglądu na żywo etc. To zegarek bardziej dla entuzjastów niż oferta na prezent. Ja w tym przedziale cenowym polecam Tissota Le Locle, który zawsze będzie trafionym prezentem wśród klasyków, dla chłopa w średnim wieku. A jeśli ktoś uważa że Le Locle, jest bardzo popularny w naszym kraju.. racja.. jest szansa <1:10000, że w pociągu, autobusie, zoo spotkamy kogoś z tym zegarkiem na łapie ;)

Poza tym polecam ten wątek:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/29490-przewodnik-22-zegarki-w-cenie-1500-pln/

i jeszcze raz przemyślenie sprawy tego Spirita.! Fajnie też, że ktoś poleca Stowe.. jaki jest aktualnie czas oczekiwania sprawdziliście?

Czy rybka na pewno zdąży go zamówić? Raczej nie.

A tak nawiasem, chętnie zakupię Marinę za 2k PLN..

All That You Can't Live Behind

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A miałeś go na ręku? Optycznie to naprawdę duży zegarek - normalnie, nawet do koszuli noszę 42-44mm i tego zakładałem bez problemu. Podejrzewam, że tym bardziej 50latek by się nie powstydził, no chyba, że ma rękę Pudziana.

No i jak pisałem można porozmawiać z importerem z allegro, któremu powinien je mieć na stanie U NAS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mickey, ale przyznaj tak szczerze. Gdyby ten Spirit był przynajmniej 2mm większy, Twoja miłość do niego byłaby większa :unsure: Powtarzam jeszcze raz, ten Seiko, to zegarek dla entuzjasty zegarkowego, a nie zaskoczonego 50 latka.

Skupiłbym się na Tissocie lub Certinie DS 1, ew. Davosa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co, niekoniecznie. W tym zegarku chyba usunąłbym tylko dokręcanie ręczne (bo w ogóle nieefektywne jest :unsure:). Ps. Spirit i SARB to trochę inne modele mimo wszystko ;)

Ale teraz doczytałem, że przyszły właściciel właśnie entuzjastą nie jest, więc jak ktoś już pisał, nie wiem czy mechanik będzie najlepszym pomysłem. Chyba raczej poszedłbym w stronę kwarca, bo się okaże że częściej nosi stary zegarek, bo nie musi go nastawiać cały czas :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, jednak że 50 letni chłop wie co to zegarek mechaniczny :unsure: Poza tym da się to wyregulować sensownie tak, aby korektę robić raz na 1-2 miesiące. Kwarc za takie pieniądze to tylko chrono.. w ostateczności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojej teraz to już w ogóle mam zamęt w głowie.. trzeba jeszcze raz zrobić rodzinną naradę :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko Spirit jest badzo fajnym zegarkiem, szkoda tylko, że nikt nie napisał rybce jak ten zegarek jest mały

Thom, pisałem wyżej, że Spirit (jak zresztą SARB) nie jest olbrzymem, ale nie jest też mały, nie przesadzaj. Zanim zacząłem nosić mechaniki, nosiłem do garnituru kwarcowego tissota o średnicy bez koronki 33 mm. Spirit ma 37 mm bez koronki, i jest to zegarek jak na obecne standardy średni, a nie mały (mały to on może być dla maniaków noszących zegarki przekraczające obrys nagdarstka, co jest oczywiście śmieszne i rodzi pytanie o kompleksy :unsure: , których to kompleksów nie będzie miał rzecz jasna dojrzały mężczyzna w sile wieku). Jak pisałem, posiadam sam spirita, mam ponad 190 cm wzrostu, ważę prawie 90 kg i nie jest to dla mnie zegarek zbyt mały

a Lelocle - to już pisaliśmy. Ładny, ale stanowczo wyłącznie garniturowy, a chyba nie to do końca chodzi

rybka - zmierz to, co tata do tej pory nosił (średnica nie wliczając koronki), i porównaj, czy jest większe od tego, c proponujemy, czy też nie

aha - jeżeli jednak większy, to może ręcznie nakręcany Zeno (42,5 mm), na bardzo dobrym mechanizmie, na takim samym są sporo droższe zegarki robione:

post-23896-0-93685200-1331559133.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle, nie mam Spirita, nawet go nie wdziałem na żywo - niestety, bo bardzo mi się podoba. Nie jestem też fanem wielkoludów. LeLocle może rzeczywiście wydaje się być zbyt klasyczny. Może wobec tego dobrym wyborem będzie Certina DS1? Klasyczny, dobrze wykonany zegarek. Na pewno warty swojej ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,gdzie dla starszego faceta 42mm?Ja rozumiem,ze teraz taka moda itp. ale np.moj dziadek by takiego duzego zegarka nie zalozyl.Dla niego optymalna wielkoscia jest 36mm-38mm.Ciagle polecam spirita/SARBA.Mialem,nosilem,37mm jest akurat dla czlowieka w takim wieku.SARB ma tylko o milimetr mniej,to nie jest duza roznica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.