Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

wsp

Regulacja zegarka automatycznego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

W zeszłym tygodniu zakupiłem swój pierwszy zegarek automatyczny - Citizen Promaster NY0040-09W (czekam jeszcze na przesyłkę) i stąd moje pytanie - czy w każdym automacie mechanizm należy wyregulować już na początku, aby odchył dobowy nie był zbyt duży?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej odczekaj ze dwa, trzy miesiące co najmniej...

Poza tym potestuj sobie jak chodzi przy różnych pozycjach odłożenia (pionowo, poziomo, pod kątem, do góry nogami etc..), w miyocie bywają spore rozrzuty... a to może oznaczać, że możesz np znaleźć taką pozycję, w której w nocy możesz 'nadganiać' to co stracisz w dzień lub na odwrót.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą, jak się takie odchylenie liczy? Z racji tego, że mam dużo wspólnego z komputerami, pierwsza opcja, która przychodzi mi na myśl, to uaktualnienie daty z serwera czasu i porównanie różnicy z zegarkiem. Jest jakaś bardziej profesjonalna metoda? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie nic nie będziesz musiał regulować bo powinno być wszystko ok od początku.

Co do odczekania w przypadku dużych odchyłek to nie ma sensu czekanie kilka miesięcy. Jeżeli po tygodniu noszenia zegarka odchyłki będą duże to śmiało możesz iść do regulacji bo nic więcej się samo nie wyreguluje :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą, jak się takie odchylenie liczy? Z racji tego, że mam dużo wspólnego z komputerami, pierwsza opcja, która przychodzi mi na myśl, to uaktualnienie daty z serwera czasu i porównanie różnicy z zegarkiem. Jest jakaś bardziej profesjonalna metoda? ;)

Uaktualnienie czasu :blink:

Porównanie z wzorcowym źródłem czasu to jedyna dostępna dla amatora metoda.

Metoda profesjonalna to sprawdzarka. Wpisz w Google "timing machine".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do odczekania w przypadku dużych odchyłek to nie ma sensu czekanie kilka miesięcy.

To zależy co Kupujący rozumie przez "duże odchyłki"

Ostatni zegarek jaki kupiłem na Miyocie, w pierwszej dobie po zakupie zrobił mi +18sek, drugiej doby zrobił +14sek, w trzeciej dobie +10sek (prawdopodobnie był 'zastany', i rozprowadzał smary). Poźniej trend 'zmniejszania dystansu' się utrzymywał, ale już nie postępował tak szybko. Dopiero po ok. miesiącu, półtora.. ustabilizował się na poziomie ok +4sek/dobe.

Później odkryłem, że gdy zmienię pozycję odłożenia na noc (zamiast tarczą do góry, to koronką do góry), trend się zmienia. Zamiast przyśpieszać w nocy +2sek, to się opóźnia -2sek.

Czyli w ciągu dnia podczas noszenia przyśpiesza +2sek

A w ciągu nocy (koronką do góry) opóźnia -2sek

Wynik dobowy 0 sek!

Oczywiście, z tym wynikiem 0sek/dobe to trochę upraszczam sprawę. Zegarek nie jest tak stabilny jak kwarc/chronometr, i miewa różne zawirowania, ale generalnie mieści się w tolerancji +/-2sek/dobe w dłuższym okresie czasu, więc jak na mechanika jest dokładny... a jak na Miyote, to nawet zaskakująco dokładny.

A co by było, gdybym w pierwszym okresie, zaraz po kupnie, wystraszył się tych 10-18 sekund i poleciał na regulację do zegarmistrza?

@wsp http://wwp.greenwichmeantime.com/time/scripts/clock-8/runner.php?tz=europe_paris

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co by było, gdybym w pierwszym okresie, zaraz po kupnie, wystraszył się tych 10-18 sekund i poleciał na regulację do zegarmistrza?

@wsp http://wwp.greenwich...tz=europe_paris

Zaraz po kupnie nie ma sensu biegnąć do zegarmistrza bo tak jak pisałem można dać zegarkowi tydzień. Więcej moim zdaniem nie trzeba i jakoś nie chce mi się wierzyć, że przez 1,5 miesiąca Twój zegarek się "docierał"

Ja jak kupiłem jedną z Omeg to w pierwszą dobę odchyłka była koło 15s, w drugą 8s, a na trzecią już się wszystko ustabilizowało i praktycznie również wychodziła na 0s/24h bo w dzień robiła około -2s, a w nocy +2s.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. :-) Jak dojdzie, to potestuję w takim razie różne pozycje odłożenia i zobaczę, jak to będzie wyglądało w praktyce. Do pytania zainspirowało mnie kilka postów z forum, które znalazłem w trakcie jego przeglądania, odnośnie regulacji zegarka jakiś czas po kupnie. Teraz, wszystko już jasne. :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba pamiętać, że odchyłka zależy od pozycji, stopnia naciągnięcia spreżyny i temperatury. Im lepszy zegarek tym wpływ tych czynników mniejszy, ale zawsze jakiś jest. Oznacza to, ze zegarek będize wykazywał pewne różnice w zależności od pory dnia, pory roku, tego, jak go odłożysz na noc i jak długo akurat był danego dnia noszony. Tak to już z mechanicznymi zegarkami jest,

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak kupiłem jedną z Omeg to w pierwszą dobę odchyłka była koło 15s, w drugą 8s, a na trzecią już się wszystko ustabilizowało...

No co Ty?!! Omege z Miyotą porównujesz ;):blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry, czy mógłbym poprosić o polecenie zegarmistrza, który dobrze reguluje zegarki, chodzi ki o Warszawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.