Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Fajne - zwłaszcza ten do klikania :wink:

Mam Pytanko: Wenger ma tylko jedno ostrze ? Widziałem taki z nożem i chyba (?) korkociągiem - "gołego" noża sobie nie przypominam. I może odrazu drugie: jak się sprawuje blokada w Wengerze ? Na zdjęciach tego nie widać ( jest tylko strona z krzyżem ) ale domyślam się że jest to typowy szary plastikowy "suwak" i zastanawiam się czy toto się nie zużywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A gdzie otwieracz do swinnoj tuszonki? Zakusku nada. :wink: :)

Wot pierwyj po lewo :mrgreen:

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Towariszcz Maro!

Pierwyj po liewo eto tol'ko na "bieriezowoj sok" i na krobki. . Do tuszonki niet nikakowo ustrojstwa. Pacziemu niet? Eto skandał! :wink:

P.S.

"Bieriezowoj sok" - Oczeń charoszaja prapitka! Kto nie znajet ten durak! :wink:

Dawaj czasy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wot ja durak :)

Pierwyj raz nie uwidieł :wink:

Da! Eto tolko na bieriezowoj sok :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomzet, piękne UT6 :shock: , ale szczerze oprócz klikania, nie widze praktycznego zastosowania dla OTF-a. Bałbym się, że mi jakiegoś brudu nawłazi.

Oczywiście, chciałbym go mieć dla samego "mania" i zabawy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwaga BĘDĘ BLU?ąNIL :!: :wink:

Szczerze mówiąc UT6 służy WYLĄCZNIE do klikania z co najmniej dwóch powodów:

1. automatyczne wysuwane z przodu ostrze (OTF) - jak wyżej wspomniał chief_eng ... nawłazi brudu, mały paproszek ... i QPA ! Maszyny nie rozkręcimy - żeby nie stracić gwar. możemy conajwyżej:

- potrząsać kosą do upadłego ( aż nabawimy się "nadgarstka onanisty" albo "łokcia tenisisty" )

- wysłać do serwisu, ponieść koszty i pokornie czekać

2. TANTO. Panowie niech mi kur... m-ć ktoś udowodni że tanto:

- jest znacząco mocniejsze od zwykłego noża clip/drop point

- cokolwiek robi lepiej niż clip/drop point

- nadaje się do czegoś innego niż klikanie ...

popularność tanto jest dla mnie absolutnie niezrozumiała. Tłumaczenia typu taktyczne srutututu to za mało. Miałem kiedyś nożyk CRKT G.L. M1. Posiadał on głownie w stylu "Modified Tanto" ... po modyfikacji wyszedł praktycznie drop point - ale producent się do tego nie przyznawał, twierdził że to jest tanto ale zmodyfikowane - bo inaczej żaden podwórkowy samuraj ( łącznie zemną wówczas ) nie kupiłby maszyny. Widocznie projektant noża G. Lightfoot (?) doskonale zdawał sobie sprawę że tanto być może dobre jest w katanie - ale do foldera się nie nadaje. Pokrętne tłumaczenia typu: mocniejszy czubek noża itp. również do mnie nie trafiają :!: A dlaczego ? A dlatego że zwykły "szpiczasty" czubek będzie nam służył długie lata do wszelkich precyzyjnych robótek - i nawet jeżeli kiedyś się złamie ( komuś się to przytrafiło ? Bo mi jeszcze nie ! ) to co nam powstanie ? Coś w rodzaju tanto właśnie ! Kilka minut na szlifierce i katana gotowa ! Z czystym sumieniem można powiedzieć że w przypadku tanto czubek został ułamany fabrycznie ... i to jest cała przewaga w/w ostrza ! Podobnie jest z "mocą" noża - tanto zazwyczaj bywa grubsze niż clip/drop point ... no bywa clip/drop pointy też bywają ... potężne - z tym że rzadziej bo muszą coś kroić ( tanto nie musi - bo jest taktyczne :wink: ).

Żale wylane - można się z czystym sumieniem pozachwycać. Fajny ten UT6, słowo honoru ... gdybym miał fundusze na pewno w mojej kolekcji znalazłby się jakiś "przedni otwieraczyk" - bo wygląda fajowo i klika się nim na pewno przecudnie !

Ps. Słynny niemiecki nóż grawitacyjny ( Schwerkraftmesser ) - taki OTF bez sprężyny - jest stosunkowo łatwo ROZBIERALNY ( przynajmniej współczesne modele ) i jest to PRAWDZIWY nóż spadochroniarski, produkowany od II w św dla niemieckich spadochroniarzy. Świadczy to o tym że zdaniem wojskowych ( w przeciwieństwie do panów z Microtecha ) zacięcia spowodowane zanieczyszczeniem mogą się przytrafić.

Schwerkraftmesser:

buegelverschlussbundeswehrfall1.jpg

a tu wnuczek ( a może syn ? ) noża grawitacyjnego:

nozeickhornrtiw7vx.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie co zrobilem źle że "rozciągnąłem" forum ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ilu używałeś porządnych OTF'ów? :oops:

Panerai... so much more than just a watch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na własność nie miałem żadnego ... poklikałem kiedyś maszyną "kolegi mojego kolegi" - ale jak napisałem być może kiedyś ....

No dobra to jeszcze małe wyjaśnienie: wszelkie moje opinie "wypisywane" na forum - są wyłącznie moimi opiniami :wink: . Nie jestem ( i nie chcę być ) żadnym guru. Z moich doświadczeń wynika że PRAWDOPODOBNIE jest tak jak to opisuję - ALE OCZYWIŚCIE MOGĘ SIĘ MYLIĆ. Z przyjemnością zmienię poglądy jeżeli ktoś mnie umiejętnie przekona do swoich. Pewnych spraw nie wyjaśnimy sobie wirtualnie a innych dla odmiany w czasie pokoju, w niektórych przypadkach bardzo wskazane byłoby udanie się np. do dżungli albo przeniesienie się w czasie ( na żadną z tych rzeczy się nie zgadzam :wink: ). Proponuję więc zachować spokój i podyskutować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam Pytanko: Wenger ma tylko jedno ostrze ? Widziałem taki z nożem i chyba (?) korkociągiem - "gołego" noża sobie nie przypominam. I może odrazu drugie: jak się sprawuje blokada w Wengerze ? Na zdjęciach tego nie widać ( jest tylko strona z krzyżem ) ale domyślam się że jest to typowy szary plastikowy "suwak" i zastanawiam się czy toto się nie zużywa.

1. jest korkociąg (bardzo przydatny) :) , na jednym ze zdjęć ciut go widać.

2. blokada to czerwony suwak, sprawuje się bardzo dobrze, nie zużywa się

Dopiero teraz zauważyłem że "szwajcar" został obfotografowany tylko z jednaj strony :roll:

What's Up, Doc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym "klikaczem" to jest tak, że zawsze fascynowały mnie noże nazwijmy to sprężynowe. Miałem kilka, ale takich badziewnych.

Kiedy już dorosłem (i zgromadziłem nieco zbędnych funduszy) musiałem sprawić sobie porządnego automata (ot takie gadżeciarstwo). A tanto wygląda ślicznie :shock:.

I nawet nie próbuję dyskutować o wyższości praktycznej tego noża nad innymi. Co do awaryjności zdam relację w terminie późniejszym.

P.S: Z tymi nożami to naprawdę jak z zegarkami. Po co komu kilka (naście, dziesiąt) zegarków, skoro niektóre z nich goszczą na ręce raz na miesiąc albo rzadziej.

What's Up, Doc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomzet - i ja cię doskonale rozumiem :-) mam tak samo - ale nie lubię wciskania ciemnoty przez firmy "nożowe" , gdzieś widziałem nożyk o nazwie Cywilian ( Spyderco ? ) z takim fikuśnym ostrzem w kształcie litery S - tam producent lojalnie ostrzegał że nóż nie nadaje się do niczego i gwarancja nie obejmuje usterek spowodowanych stosowaniem go jako noża użytkowego. To oczywiście skrajny przypadek. Skrajna nieużyteczność ... i skrajana SZCZEROŚĆ. Akceptuję takie podejście do sprawy bo jest UCZCIWE.

A OTFa kiedyś sobie kupię - bo wygląda fajowo. Czy to będzie tanto ? Nie wiem - nie wykluczam ...

Ps. Ja gdybym miał kupić sobie takiego Wengera popytałbym o model z OTWIERACZEM DO KAPSLI :wink:

W sumie jak już pytam to z ciekawości: ile kosztował cię UT 6 ? Kupiłeś w Polsce czy sprowadziłeś z Ojczyzny Demokracji ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
gdzieś widziałem nożyk o nazwie Cywilian ( Spyderco ? ) z takim fikuśnym ostrzem w kształcie litery S - tam producent lojalnie ostrzegał że nóż nie nadaje się do niczego i gwarancja nie obejmuje usterek spowodowanych stosowaniem go jako noża użytkowego. To oczywiście skrajny przypadek.

Spyderco nie robi noży, które "nie nadają się do niczego" i producent nie przed tym ostrzegał. Civilian to BARDZO wyspecjalizowany nóż, stworzony w bardzo konkretnym celu, z jasnym zastosowaniem. A producent ostrzega jedynie, żeby nie stosować go jako noża użytkowego... a to coś innego niż "nie nadaje się do niczego" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może głupie pytanie zadam, ale jestem ciekaw :oops:

Do czego taki w/w nóż jest wyspecjalizowany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, wiem - trochę przerysowałem przykład - chodziło mi o to że nóż nie jest nożem EDC ( a takiego tu poszukujemy ). Jest jaknajbardziej wyspecjalizowany - podobno do samoobrony, ale nigdzie w sieci ( a do innych materiałów nie mam dostępu ) nie mogłem znaleść żadnych szczegółów na ten temat. Piter - wiem że wiesz dużo na ten temat ( jak mawiał Sztyrlic :wink: ) mógłbyś mnie trochę oświecić o co w tym chodzi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma głupich pytań - są tylko głupi "mędrcy" nie znający odpowiedzi :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie dobry trop... Sal Glesser ze Spyderco mówi tak:

In the 1990s Spyderco was approached by a specialized branch of U.S. law enforcement about making a knife for their undercover agents. These plain-clothes LEOs found themselves in situations where they often could not carry a firearm but carrying a knife was not a problem. Most had no formal training in self-defense tactics or MBC but as a last resort could use a blade to protect or extricate themselves from a life-threatening situation. This was how the Civilian model came to be.

The Civilian has a patented reverse "S" blade that's intended to be used like an oversized claw. The tip is ground to an ultra-thin profile. Deeply curved and full at the belly, the VG-10 hollow-ground blade excels in slicing and is available fully SpyderEdged. Because of its distinctly specialized features it is not intended or designed for general utility or everyday use. Curved in all the right places for ergonomic use and retention of the knife, the handle is black G-10. Mounted for tip-down carry with a custom curved black clip, the knife rides deeply and unobtrusively in a pocket. One of the most specialized CLIPITS in the Spyderco line-up, the Civilian is available in limited quantities.

(sorry, teraz nie mogę się zająć tłumaczeniem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:shock: o kur....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wygląda on tak:

CIVIL.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Most had no formal training in self-defense tactics - sam nie wiem co powiedzieć. Czy facet(ka) nie posiadający bladego pojęcia o samoobronie będzie w stanie użyć cywiliana w ciemności, stresie, zaskoczeniu ... ja pewnie bym nie potrafił. O ile zwykłym nożem każdy z nas posługuje się od dziecka ( więc wie co i jak ) to zastosowanie tak nietypowego bez żadnego przygotowania wydaje się dość problematyczne. Wiesz może czy jakakolwiek formacja przyjęła go oficialnie do uzbrojenia ? Może przechodził jakieś testy ? Byłbym wdzięczny za info - bo temat jest ciekawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądząc po wyglądzie to na wyposażeniu ma go "Nieubłagany Żniwiarz" :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo Fredi K. - tak na wszelki wypadek :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Model powinien nazywać sie bardzo prosto: "Kęsim, kęsim"albo: "Zig- zig!" :wink: :)

Dawaj czasy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi