Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
News will be here

Rekomendowane odpowiedzi

154 ... ostrzy się ... wstyd się przyznać - NIE ostrzyłem :-(

 

... bo nie umiem ... spieprzyłem kiedyś dwa noże w tym jeden do którego byłem mocno przywiązany i dałem sobie spokój ... jak się stępi do zera będę się martwił. Jeżeli już muszę używam ceramicznej "strony" prostej ostrzałki więc trudno tu mówić o prawdziwym ostrzeniu - raczej głaskanie ;-)

 

154 mam aktualnie w multitoolu Leathermana. Mam go już ponad 2 lata używam okazjonalnie i narazie nie ma potrzeby ostrzenia. Ostrze trzyma "jak należy". Ostatnio zauważyłem że pokrywa się rdzawym nalotem (co ciekawe zakamarki szczęk w multitoolu również ) więc podatność na rdzę oceniam jako "dobrą" tym bardziej że nie są to jakieś "wżery" tylko taki pyłek "przyklejony" do krawędzi otworu w ostrzu.

 

Hmmm, Hmmm ... nieśmiała prośba - może napisałbyś coś o ostrzeniu ? Od pewnego czasu noszę się z zamiarem kupienia jakiegoś G. z Kopromedu np. i przeznaczeniu go na pożarcie ... powiadają że trening czyni mistrza ... Może masz jakieś doświadczenia z ostrzałką Spyderco ? Czytałem o niej same słodkości ale cena ... nie wiem czy warto kupić, bo boję się że następne 100 lat przeleży nie używana "na szafie" .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Grześku, od czytania o ostrzeniu, do nabrania wprawy w tej materii baaardzo długa droga :)

 

Ja nauczyłem się jako tako ostrzyć z wolnej ręki gdzieś po roku prób i błędów. Próbowałem ostrzałek Victorinoxa, CrockSticka Lansky'ego a najlepsze efekty uzyskałem na małym płaskim kamyku kupionym w sklepie myśliwskim za 3,50pln :D Wykańczam na gładkim kamyczku i nóż bez problemu goli włosy. Tak więc, jeśli nie masz jakiejś okazałej kolekcji drogich noży, to wg mnie kupowanie triangla za 280pln mija się z celem.

 

Pradziwego maniaka noży poznasz po ogolonym lewym przedramieniu

:wink: :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj ostrzyłem:

nóż kosiarki

sekator

nożyce do gałęzi :wink:

Na takiej płaskiej taniej ostrzałce z Lidla, powierzchnia pokryta "diamentami". Do drogiego noża bałbym się z tym podejść, bo agresywne jest. Bardzo szybko (IMO) zdejmuje materiał. Ale jak się ma wprawę to chyba dobrze? Jutro spróbuję tej drobniejszej użyć do noża kuchennego. Myślę o skonstruowaniu czegoś co pomoże trzymać kąt.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No właśnie o te cholerne trzymanie kąta chodzi. Wszystkie moje tragedie spowodowane były przez nieumiejętność utrzymania stałego kąta i problem z wyczuciem "głębokości" krawędzi tnącej. Po ludzku mówiąc miałem zaokrągloną, pofalowaną i niesymetryczną krawędź tnącą :-(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
A jak z 154 CM? Słyszałem, że ciężko się ostrzy. To prawda?

 

Miałem kiedys noz z tej stali i ostrzenie nie sprawiało mi wiekszych trudnosci. Ostrzy sie za troche dłuzej niz np N690 od Benchmade (ostrze Monochroma mojej dziewczynie :D). Acha noze ostrzyłem na trianglu.

 

Hmmm, Hmmm ... nieśmiała prośba - może napisałbyś coś o ostrzeniu ? Od pewnego czasu noszę się z zamiarem kupienia jakiegoś G. z Kopromedu np. i przeznaczeniu go na pożarcie ... powiadają że trening czyni mistrza ... Może masz jakieś doświadczenia z ostrzałką Spyderco ? Czytałem o niej same słodkości ale cena ... nie wiem czy warto kupić, bo boję się że następne 100 lat przeleży nie używana "na szafie" .

 

Triangle jest bardzo dobra ostrzałka. Ostrzy sie na niej intuicyjnie i juz po pierwszej probie naostrzyłem starego kuchenniaka do stanu golenia. Oczywiscie wszystko zalezy od ostrzonej stali. Vistorinoxa naostrzysz kilkoma pociagnieciami natomiast high-endowe stale jak np s30v wymagaja nieco wiecej pracy i doswiadczenia. Wyzej wymieniona jest poprostu cholernie odporna na scieranie. Poza tym Triangle jest w zasadzie przeznaczona do podostrzania. Nie naprawisz na niej zniszczonego noza ze szczerbami bo ceramika nie jest wystarczajaco agresywna przy zbieraniu stali poza tym ma duza gradacje. Do restauracji zniszczonych kling czy tez przy przeprolfilowywaniu kata potrzebny jest diament. Niestety odpowiednie prety diamentowe do tej ostrzałki przewyzszaja cene jej samej. Diament jak wiadomo tani nie jest. :wink:

 

Co do Kopromedu.. Coz naprawde zycze naszym rodzimym firmom jak najlepiej ale bede zachwycony jak Koprogówno zniknie z powierzchni ziemi. Najbardziej boli mnie napis "made in Poland" na ich wyrobach. Dodatkowo ich wyroby wcale nie sa taki tanie jak Ci sie wydaje. Lepiej zainwestu w Opinela albo Victorinoxa (na allegro dostaniesz niedrogo).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak to człowiek cały czas się uczy, może też zacznę wstępnie katować noże ostrzeniem. :wink:

 

Mam pytanie: czy te ostrzalki to dostanę w pierwszym lepszym mysliwskim?


Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
No właśnie o te cholerne trzymanie kąta chodzi. Wszystkie moje tragedie spowodowane były przez nieumiejętność utrzymania stałego kąta i problem z wyczuciem "głębokości" krawędzi tnącej. Po ludzku mówiąc miałem zaokrągloną, pofalowaną i niesymetryczną krawędź tnącą :-(

 

Sa ostrzałki ktore wymuszaja utrzymanie stałego kata ostrzenia. Jest nia np Mini Crock Stick Lansky'ego. Co prawda słuzy bardziej do podostrzania ale "zwykla" stal czyli np 440 albo n690 na tym podostrzysz. Mi sie udało naostrzyc Victorinoxa do stanu golenia. Kwestia wprawy, treningu i ceirpliwosci (prety szybko sie brudza i trzeba je czesto czyscic)

 

http://alert.com.pl/index.php?tresc=oferta...amp;produkt=208

 

Sa jeszcze nieco bardziej skomplikowane i nieco drozsze ustrojstwa od Lansky'ego

 

http://alert.com.pl/index.php?tresc=oferta...amp;produkt=211

 

Sa jej nie miałem wiec ciezko mi cos napisac. Mysle jednak ze bedzie sporo wygodniejsza ze wzgledu na chcby na długosc pretów. Generalnie sa jeszcze inne wersje tej ostrzałki (bardziej rozbudowane ale tez i drozsze).

 

Niektore modele Sa dostepne np na www.military.pl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja widziałem to gówno na literkę K. za 12 (?) pln na giełdzie samochodowej. Nic tańszego do treningu nie znajdę - Victorinoxa nawet gdybym dostał za free NIE MIAŁBYM SUMIENIA ... to tak jakby wyrzucić przez okno zegarek z antyszokiem w celach doświadczalnych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Akurat obok diamentowej to ta moja nawet nie leżała :D

Ostatnio przez własną głupotę zrobiłem w nożu maleńką szczerbę. W normalnym użytkowaniu nie przeszkadzała, ale jak ciąłem papier, to akurat na tej szczerbie się zaczepiało. Zajęło mi ładnych kilka godzin, żeby się jej pozbyć :evil:

U mnie było tak, że kiedy nóż już się od nowości porządnie stępił (a nie oszczędzałem go ani trochę m.in. dziesiątki otwartych puszek z jedzeniem, krojenie kurczaka razem z kośćmi :mrgreen: ) próbowałem go doprowadzić do poprzedniego stanu, ale nijak mi to nie wychodziło. Wydawało się nawet, że tępie go jeszcze bardziej. Krawędź tnąca była w opłakanym stanie.

Któregoś razu wpadłem na pomysł, żeby domowym sposobem skonstruować coś na kształt systemu ostrzącego Lansky'ego. W uproszczeniu chodzi o to, żeby przesuwać kamieniem po leżącym płasko nożu wzdłuż ostrza.

Wygląda to mniej więcej tak:

post-1903-0-56824200-1330521945.jpg

Kiedy po jakimś czasie udało mi się wyprowadzić jako tako prostą krawędź wystarczyło przejechać po gładziutkim kamieniu i nóż w końcu był razorsharp :twisted:

Moja rada jest taka, żeby nie dopuścić do tego, żeby nóż był całkowicie tępy, tylko po każdym cięższym dla niego zadaniu przejechać kilka razy po osełce. Zaoszczędzi nam to wiele pracy i nerwów w przyszłości.

Dobrze jest na początek kupić nóż, którego zakup nie zrujnuje nas finansowo, żeby nie było nam szkoda na nim eksperymentować przy nauce ostrzenia

:D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ja widziałem to gówno na literkę K. za 12 (?) pln na giełdzie samochodowej. Nic tańszego do treningu nie znajdę - Victorinoxa nawet gdybym dostał za free NIE MIAŁBYM SUMIENIA ... to tak jakby wyrzucić przez okno zegarek z antyszokiem w celach doświadczalnych.

 

No chyba ze tak. Ale z drugiej strony ja nie dałbym im zarobic :wink:

 

Pozdrawaim

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja też nie dam im zarobić - BĘDĘ SIĘ TARGOWAŁ :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli panowie - od pewnych spraw nie uciekniemy ...

 

A teraz głupie pytanie - mam w domu taką osełkę do ostrzenia kos ( takich prawdziwych bez przenośni :!: ) przyda mi się do czegoś :?:

 

Ps. Panom sugerującym prawdziwe kosy i siekiery z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Moja rada jest taka, żeby nie dopuścić do tego, żeby nóż był całkowicie tępy, tylko po każdym cięższym dla niego zadaniu przejechać kilka razy po osełce. Zaoszczędzi nam to wiele pracy i nerwów w przyszłości.

 

Tylko że w moim przypadku dopuki nóż cokolwiek kroi wolę nie dotykać ostrza - dwa razy dotknąłem :-( . Szacuneczek dla Pana - a dla mnie chusteczka do otarcia łez ...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Można sierp podostrzyć :twisted:


Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

hehehe - muszę zwolnić mojego prawnika - zapomnial wspomnieć o panach proponujących ostrzenie sierpów ... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A na poważnie to zostają różnej maści noże kuchenne :wink:

 

Jak drobne ziarenko rzecz jasna :D

 

Tak mi się przynajmniej wydaje :idea:


Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

czyli raczej niech sobie leży w spokoju ...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zawsze można nią w kogoś rzucić :wink:


Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

demon, przemóc się trzeba, jak nie będziesz próbował to się nie nauczysz.

A jak zostawisz nóż samemu sobie to i tak po jakimś czasie będzie tępy.

Tak więc ryzyko żadne.

A po co komu dobry, ale tępy nóż :?:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A słyszeliście o metodzie ostrzenia noży ostrzem o ostrze :?:

 

Podobno jak dobra stal i mało stępiony to pomaga...


Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zawodowi kucharze i rzeźnicy robią coś takiego - widzialem kiedyś na własne oczy ale wydawało mi się że to poprostu jakaś "sztuczka" coś jak harmonijka z kart wisząca w powietrzu u karciarzy ...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Widziałem, słyszałem, próbowałem (z kuchenniakiem)...

Mało efektywna :?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tak przypuszczałem ...

 

Dobranoc Panom - niech się każdemu przyśni coś ostrego ( w sercu znienawidzonego sąsiada :twisted: )

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.