Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

jutro - tzn. dziś. wytrzeźwieję i napiszę co ja sobie kupiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc bardzo poważnie poniższe uwagi Kolegów przenoszę mój temat na jedynie słuszne miejsce, a wątek "Mieszczuch" ląduje w koszu.

Bo to jest wątek o nożu. Do zegarka Piotrek z pewnością założył odpowiedni już wcześniej :lol:

Wątek o nożu jest gdzie indziej...

Gdyby nowy user założył podobny temat, zaraz zostałby zbesztany i skierowany do właściwego wątku.

Kiedyś w Polsce w klatkach schodowych widniał napis: "Żądasz czystości? Zachowaj ją sam!"

no a zaczynał się on tak :

wczoraj pisałem że zamówiłem (przedwczoraj). przyszedł dziś. ... i nie zegarek

myślę że dla mieszczucha, jak ja jest idealny. malutki, poręczny i nie rzuca się w oczy przytwierdzony do paska.

... poza tym idealnie komponuje się z moim drugim narzędziam codziennego użytku.

IMG_5821_resize.jpg

IMG_5829_resize.jpg

IMG_5824_resize.jpg

IMG_5832_resize.jpg

IMG_5833_resize.jpg

IMG_5835_resize.jpg

IMG_5837_resize.jpg

IMG_5836_resize.jpg

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a dalej Koledzy pisali:

Tez mam Bokera ino Damast. :)

Tak' date=' idealnie nadaje się do walki wręcz w mieście. Michalop' date=' gdzie Ty mieszkasz? :)[/quote'']

Pewnie musi walczyc z Tureckimi bojowkami' date=' Niemcy w koncu. :D)) :twisted:[/quote']

do walki mówisz ... tak naprawdę to myślałem że do posmarowania kromki na drugie śniadanie ' date=' albo rozcięcia torebki z orzeszkami :wink:

Munster to nader spokojne miasto .. ale ("pokój pokojem a granat granatem") i tak trochę broni tu już z Polski nawiozłem.

piotrek[/quote']

Ciekawy i niecodzienny :D choć nie zegarek a do czego może służyć - któż to wie niezbadane są ścieżki Piotra :!:

Zrób mu fotę "w ręku".

Fajna zabawka. Do miasta w sam raz.

Ma całkiem praktyczne zastosowania' date=' np:

[img']http://www.knifecenter.com/knifecenter/boker/images/589.jpg[/img]

Nie posądzałem Cię o takie zainteresowania. :)

Jak zobaczyłem ten nożyk to pomyślałem, że może stanowić namiastkę kubotanu lub czegoś podobnego i pewnie może się sprawdzić się w trudnych sytuacjach. Pogrzebałem w sieci i natrafiłem przy okazji na taki tekst:

http://www.knives.pl/www/artykuly/recenzje...r_subcom_f.html

Fajowy Maluch ! I z radością stwierdzam' date=' że wykonany z przyzwoitej stali ! Chodziły plotki, że ma być z AUS6 ... a to wiadomo... Q-pa. Piękny. Panowie porzućmy mżonki o obronach, kubotanach, taktycznościach. Przeciętnemu człowiekowi nóż służy do cięcia i rozcinania. Ten "mikrob" w zasadzie tylko do tego ostatniego ( kanapeczki nim nie posmarujemy, ubitego rogacza nie rozpłatamy, arbuza nie przepołowimy ) ... niech się nosi wygodnie, rozcina paczki, listy, folie i przeraża starsze panie :twisted:

Bardzo fajny gadżecik ...[/quote']

Panowie porzućmy mżonki o obronach' date=' kubotanach,[/code']

prawda - nic dodać nic ująć !

z kanapeczką sie mylisz - to było jego pierwsze wykonane zadanie taktyczne.:wink:

do rogaczy mam inne - tym też by się dało , problem tylko z tą ... no ... D... końcówką jelita .. że się tak wyrażę. :twisted:

piotrek

Michalop SUPER. Ale do kolekcji - pełnej :!: niezbędny jest jeszcze granat no i..... :) Gratuluję jeszcze raz początku kolekcji.

Nieźle :)' date=' widzę, że większe zainteresowanie wzbudził nóż niż zegarek. Ja oczywiście gratuluję zegarka, na nożach się nie znam.

Pozdrawiam[/quote']

Bo to jest wątek o nożu. Do zegarka Piotrek z pewnością założył odpowiedni już wcześniej :)

Nieźle :)' date=' widzę, że większe zainteresowanie wzbudził nóż niż zegarek. Ja oczywiście gratuluję zegarka, na nożach się nie znam.

Pozdrawiam[/quote']

Sen zimowy daje się we znaki :D

:!: :!: :!: A o mojej propozycji...ostatniego dodatku' date=' to nikt nie chce rozmawiać.

To tylko taki mały miejski dodatek. Typowy mieszczuch :P[/quote']

Bo to jest wątek o nożu. Do zegarka Piotrek z pewnością założył odpowiedni już wcześniej :D

Wątek o nożu jest gdzie indziej...

Gdyby nowy user założył podobny temat' date=' zaraz zostałby zbesztany i skierowany do właściwego wątku.

Kiedyś w Polsce w klatkach schodowych widniał napis: "Żądasz czystości? Zachowaj ją sam!"[/quote']

Jeśli wszystkich należy wrzucić do jednego wora to następnie spokojnie można wór utopić w głębokim jeziorze 8)

A oto ten ostatni element kolekcji

post-158-0-25489000-1330633355.jpg

Typowy mieszczuch :P Prawda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Marcin99

gratuluje BOKERA.... w zestawieniu z Sinnem to faktycznie bedzie dobra brygada :):P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rękojeść jest z FRN. Czyli bardzo twarde twożywo sztuczne z "domieszką" włókien szklanych. W ręku sprawia wrażenie czegoś pomiędzy papierem ściernym a asfaltem. Bardzo przyjemne uczucie. Za jakiś czas mam nadzieję napiszę małą "recenzję" to wrzucę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Demon, piękna Endurka. Zawsze mi się podobała, a czwórka jest dużo ładniejsza niż wcześniejsze :)

A tu mała ciekawostka dla lmiłośników Wengera :shock: :wink: :

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Fajna - jak zlikwiduję luzy będzie super ;-)

A Wenger to egzemplaż wystawowo-kolekcjonerski. Coś jak zegarek z 300 komplikacjami ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzięki. Fajna - jak zlikwiduję luzy będzie super ;-)

Podobno pomaga delikatne sklepanie nitu młotkiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no .. wiesz ! To Endura IV ... na śrubki ! ;-)

ps. niestety "gwiazdkowe"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SRK - wiadomo, klasyka, ale SwampRat zupełnie nie w moim guście :? Nie widzę szerszego zastosowania dla tego typu noży. Nasuwa mi się tylko rąbanie gałęzi, ale do tego wygodniejszy byłby wg mnie Fiskars 600, nie mówiąc już o tym, że kilka razy tańszy :)

Jeśli miałbym kupować duży nóż, byłby to Green Beret 5,5" lub Fallkniven A1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MichaelD

Ja natomiast nie lubie stali nierdzewnych w nozach fixed. Te ktore toleruje to: - weglowe: rodzina 10xx,

- narzedziowe:A2,A6,01,D2,W1,W2,S7, INFI

- lozyskowe:52100 (moja ulbiona)

- sprezynowe: 5160

- szybkotnace:M2,M4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja aż taki wybredny nie jestem. Ale nie lubię 420 i odpowiedników ( to plastelina nie stal ), tzw. Carbonu V Cold Steela - bo rdzewieje w kilka sekund i ... śmierdzi. Reszta może być ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MichaelD

420 nie jest taka zla, mialem w wykonianu Bucka i bylo spoko.

52100 (SR-101 wykonaniu Swamp Rata jest super, polecam stronke Cliffa Stampa pare jest nozy wlasnie tej firmy testowane )

A Fiskarsa mam i polecam( siedzi caly czas w bagazniku) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale Buck stosuje 420HC - gdzieś wyczytałem, że jest ona bardziej zbliżona do 440A niż 420 - poza tym hartowanie Bucka ... a raczej P. Bosa też ma wpływ na jakość ostrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Marcin99

no to przedstawie swojego Victorinoxa :wink:

dsc02008vh1.th.jpg

dsc02009je5.th.jpg

post-0-0-51239700-1330634048.jpg

post-0-0-55738400-1330634051.jpg

dsc02012uw1.th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tak skromnie kolego ... a może byś pozostalymi ostrzami się pochwalił ? ;-)

To Spartan ? Duże i małe ostrze, dwa otwieracze ? Nie, nie spartan - korkociągu NIE MA !

Harcerze, popłakali się jak bobry ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MichaelD

Buck uzywa 2 rodzaje 420 : 420HC i 420J2

http://www.buckknives.com/technical_steel.php

Moim nastepnym zakupem bedzie powrot do klasyki: czyli Buck 110( najczesciej kopiowany noz na swiecie)

W takiej konfiguracji:

ATS- 34 lub BG-42

KOA Flame wood

mosiezne Bolstery

czarna skorzana pochewka

+ moje inicjaly + data urodzenia na ostrzu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak, ale Buck stosuje 420HC - gdzieś wyczytałem, że jest ona bardziej zbliżona do 440A niż 420 - poza tym hartowanie Bucka ... a raczej P. Bosa też ma wpływ na jakość ostrza.

Bos hartuje wszystkie ostrza Bucka, czy tylko te robione we współpracy ze Striderem?

Marcin, Spartan jest świetny! Swojego używam zupełnie o niego nie dbając i jeszcze mnie nie zawiódł. Najlepszy zakup nożowy w przedziale cenowym do 50pln. Od kilku miesięcy otwieracz do konserw i korkociąg Spartana są jedynymi tego typu narzędziami w moim domu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A są Bucki 110 z innych stali niż 420Hc ? :shock:

Bos hartuje wszystkie ostrza Bucka, czy tylko te robione we współpracy ze Striderem ?

Nie wiem czy wszystkie - ale większość, niezależnie od modelu i rodzaju stali. Hartuje 420HC w Bucku 110 i ATS-34 w Alfa Hunter. Wiem Bo mam oba, jest to "napisane" na ostrzach. Poza tym w Bucku podoba mi się staranność wykonania - prawdziwy "oldskul" w dobrym tego słowa znaczeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MichaelD
A są Bucki 110 z innych stali niż 420Hc ? :shock:

Wejdz na http://www.buckknives.com/ a puzniej u góry na Custom Knife Shoppe

Byl jeszcze mozliwy damast, moze kiedys bedzie jego reaktywacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Custom Knife ...

:?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi