demon 0 #626 Napisano 9 Grudnia 2006 jutro - tzn. dziś. wytrzeźwieję i napiszę co ja sobie kupiłem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalop 215 #627 Napisano 9 Grudnia 2006 Biorąc bardzo poważnie poniższe uwagi Kolegów przenoszę mój temat na jedynie słuszne miejsce, a wątek "Mieszczuch" ląduje w koszu. Bo to jest wątek o nożu. Do zegarka Piotrek z pewnością założył odpowiedni już wcześniej Wątek o nożu jest gdzie indziej... Gdyby nowy user założył podobny temat, zaraz zostałby zbesztany i skierowany do właściwego wątku. Kiedyś w Polsce w klatkach schodowych widniał napis: "Żądasz czystości? Zachowaj ją sam!" no a zaczynał się on tak : wczoraj pisałem że zamówiłem (przedwczoraj). przyszedł dziś. ... i nie zegarekmyślę że dla mieszczucha, jak ja jest idealny. malutki, poręczny i nie rzuca się w oczy przytwierdzony do paska.... poza tym idealnie komponuje się z moim drugim narzędziam codziennego użytku. piotrek 0 https://www.instagram.com/watchmypen/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalop 215 #628 Napisano 9 Grudnia 2006 no a dalej Koledzy pisali: Tez mam Bokera ino Damast. Tak' date=' idealnie nadaje się do walki wręcz w mieście. Michalop' date=' gdzie Ty mieszkasz? [/quote''] Pewnie musi walczyc z Tureckimi bojowkami' date=' Niemcy w koncu. )) :twisted:[/quote'] do walki mówisz ... tak naprawdę to myślałem że do posmarowania kromki na drugie śniadanie ' date=' albo rozcięcia torebki z orzeszkami :wink: Munster to nader spokojne miasto .. ale ("pokój pokojem a granat granatem") i tak trochę broni tu już z Polski nawiozłem. piotrek[/quote'] Ciekawy i niecodzienny choć nie zegarek a do czego może służyć - któż to wie niezbadane są ścieżki Piotra :!: Zrób mu fotę "w ręku". Fajna zabawka. Do miasta w sam raz. Ma całkiem praktyczne zastosowania' date=' np:[img']http://www.knifecenter.com/knifecenter/boker/images/589.jpg[/img] Nie posądzałem Cię o takie zainteresowania. Jak zobaczyłem ten nożyk to pomyślałem, że może stanowić namiastkę kubotanu lub czegoś podobnego i pewnie może się sprawdzić się w trudnych sytuacjach. Pogrzebałem w sieci i natrafiłem przy okazji na taki tekst: http://www.knives.pl/www/artykuly/recenzje...r_subcom_f.html Fajowy Maluch ! I z radością stwierdzam' date=' że wykonany z przyzwoitej stali ! Chodziły plotki, że ma być z AUS6 ... a to wiadomo... Q-pa. Piękny. Panowie porzućmy mżonki o obronach, kubotanach, taktycznościach. Przeciętnemu człowiekowi nóż służy do cięcia i rozcinania. Ten "mikrob" w zasadzie tylko do tego ostatniego ( kanapeczki nim nie posmarujemy, ubitego rogacza nie rozpłatamy, arbuza nie przepołowimy ) ... niech się nosi wygodnie, rozcina paczki, listy, folie i przeraża starsze panie :twisted: Bardzo fajny gadżecik ...[/quote'] Panowie porzućmy mżonki o obronach' date=' kubotanach,[/code']prawda - nic dodać nic ująć ! z kanapeczką sie mylisz - to było jego pierwsze wykonane zadanie taktyczne.:wink: do rogaczy mam inne - tym też by się dało , problem tylko z tą ... no ... D... końcówką jelita .. że się tak wyrażę. :twisted: piotrek Michalop SUPER. Ale do kolekcji - pełnej :!: niezbędny jest jeszcze granat no i..... Gratuluję jeszcze raz początku kolekcji. Nieźle ' date=' widzę, że większe zainteresowanie wzbudził nóż niż zegarek. Ja oczywiście gratuluję zegarka, na nożach się nie znam. Pozdrawiam[/quote'] Bo to jest wątek o nożu. Do zegarka Piotrek z pewnością założył odpowiedni już wcześniej Nieźle ' date=' widzę, że większe zainteresowanie wzbudził nóż niż zegarek. Ja oczywiście gratuluję zegarka, na nożach się nie znam. Pozdrawiam[/quote']Sen zimowy daje się we znaki :!: :!: :!: A o mojej propozycji...ostatniego dodatku' date=' to nikt nie chce rozmawiać. To tylko taki mały miejski dodatek. Typowy mieszczuch [/quote'] Bo to jest wątek o nożu. Do zegarka Piotrek z pewnością założył odpowiedni już wcześniej Wątek o nożu jest gdzie indziej... Gdyby nowy user założył podobny temat' date=' zaraz zostałby zbesztany i skierowany do właściwego wątku. Kiedyś w Polsce w klatkach schodowych widniał napis: "Żądasz czystości? Zachowaj ją sam!"[/quote'] Jeśli wszystkich należy wrzucić do jednego wora to następnie spokojnie można wór utopić w głębokim jeziorze 8) A oto ten ostatni element kolekcji Typowy mieszczuch Prawda 0 https://www.instagram.com/watchmypen/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Marcin99 #629 Napisano 9 Grudnia 2006 gratuluje BOKERA.... w zestawieniu z Sinnem to faktycznie bedzie dobra brygada 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #630 Napisano 10 Grudnia 2006 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalop 215 #631 Napisano 10 Grudnia 2006 nie wkleiłeś - ... ale fajny - z jakiego materiału jest rękojeść ? miękka? piotrek 0 https://www.instagram.com/watchmypen/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #632 Napisano 11 Grudnia 2006 Rękojeść jest z FRN. Czyli bardzo twarde twożywo sztuczne z "domieszką" włókien szklanych. W ręku sprawia wrażenie czegoś pomiędzy papierem ściernym a asfaltem. Bardzo przyjemne uczucie. Za jakiś czas mam nadzieję napiszę małą "recenzję" to wrzucę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chief_eng 6 #633 Napisano 11 Grudnia 2006 Demon, piękna Endurka. Zawsze mi się podobała, a czwórka jest dużo ładniejsza niż wcześniejsze A tu mała ciekawostka dla lmiłośników Wengera :shock: :wink: : 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #634 Napisano 11 Grudnia 2006 Dzięki. Fajna - jak zlikwiduję luzy będzie super ;-) A Wenger to egzemplaż wystawowo-kolekcjonerski. Coś jak zegarek z 300 komplikacjami ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chief_eng 6 #635 Napisano 11 Grudnia 2006 Dzięki. Fajna - jak zlikwiduję luzy będzie super ;-) Podobno pomaga delikatne sklepanie nitu młotkiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #636 Napisano 11 Grudnia 2006 no .. wiesz ! To Endura IV ... na śrubki ! ;-) ps. niestety "gwiazdkowe" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chief_eng 6 #637 Napisano 11 Grudnia 2006 :oops:Chyba jestem nie na czasie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość MichaelD #638 Napisano 11 Grudnia 2006 Ja tez sie pochwale bo czekam na Swamp Rat Battle Rat i na Cold Steel SRKhttp://www.bladeforums.com/forums/showthread.php?t=438743 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chief_eng 6 #639 Napisano 11 Grudnia 2006 SRK - wiadomo, klasyka, ale SwampRat zupełnie nie w moim guście :? Nie widzę szerszego zastosowania dla tego typu noży. Nasuwa mi się tylko rąbanie gałęzi, ale do tego wygodniejszy byłby wg mnie Fiskars 600, nie mówiąc już o tym, że kilka razy tańszy Jeśli miałbym kupować duży nóż, byłby to Green Beret 5,5" lub Fallkniven A1. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość MichaelD #640 Napisano 12 Grudnia 2006 Ja natomiast nie lubie stali nierdzewnych w nozach fixed. Te ktore toleruje to: - weglowe: rodzina 10xx, - narzedziowe:A2,A6,01,D2,W1,W2,S7, INFI- lozyskowe:52100 (moja ulbiona)- sprezynowe: 5160 - szybkotnace:M2,M4 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #641 Napisano 12 Grudnia 2006 Ja aż taki wybredny nie jestem. Ale nie lubię 420 i odpowiedników ( to plastelina nie stal ), tzw. Carbonu V Cold Steela - bo rdzewieje w kilka sekund i ... śmierdzi. Reszta może być ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość MichaelD #642 Napisano 12 Grudnia 2006 420 nie jest taka zla, mialem w wykonianu Bucka i bylo spoko. 52100 (SR-101 wykonaniu Swamp Rata jest super, polecam stronke Cliffa Stampa pare jest nozy wlasnie tej firmy testowane ) A Fiskarsa mam i polecam( siedzi caly czas w bagazniku) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #643 Napisano 12 Grudnia 2006 Tak, ale Buck stosuje 420HC - gdzieś wyczytałem, że jest ona bardziej zbliżona do 440A niż 420 - poza tym hartowanie Bucka ... a raczej P. Bosa też ma wpływ na jakość ostrza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Marcin99 #644 Napisano 12 Grudnia 2006 no to przedstawie swojego Victorinoxa :wink: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #645 Napisano 12 Grudnia 2006 Co tak skromnie kolego ... a może byś pozostalymi ostrzami się pochwalił ? ;-) To Spartan ? Duże i małe ostrze, dwa otwieracze ? Nie, nie spartan - korkociągu NIE MA ! Harcerze, popłakali się jak bobry ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość MichaelD #646 Napisano 12 Grudnia 2006 Buck uzywa 2 rodzaje 420 : 420HC i 420J2http://www.buckknives.com/technical_steel.php Moim nastepnym zakupem bedzie powrot do klasyki: czyli Buck 110( najczesciej kopiowany noz na swiecie)W takiej konfiguracji:ATS- 34 lub BG-42KOA Flame woodmosiezne Bolsteryczarna skorzana pochewka+ moje inicjaly + data urodzenia na ostrzu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chief_eng 6 #647 Napisano 12 Grudnia 2006 Tak, ale Buck stosuje 420HC - gdzieś wyczytałem, że jest ona bardziej zbliżona do 440A niż 420 - poza tym hartowanie Bucka ... a raczej P. Bosa też ma wpływ na jakość ostrza. Bos hartuje wszystkie ostrza Bucka, czy tylko te robione we współpracy ze Striderem?Marcin, Spartan jest świetny! Swojego używam zupełnie o niego nie dbając i jeszcze mnie nie zawiódł. Najlepszy zakup nożowy w przedziale cenowym do 50pln. Od kilku miesięcy otwieracz do konserw i korkociąg Spartana są jedynymi tego typu narzędziami w moim domu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #648 Napisano 13 Grudnia 2006 A są Bucki 110 z innych stali niż 420Hc ? :shock: Bos hartuje wszystkie ostrza Bucka, czy tylko te robione we współpracy ze Striderem ? Nie wiem czy wszystkie - ale większość, niezależnie od modelu i rodzaju stali. Hartuje 420HC w Bucku 110 i ATS-34 w Alfa Hunter. Wiem Bo mam oba, jest to "napisane" na ostrzach. Poza tym w Bucku podoba mi się staranność wykonania - prawdziwy "oldskul" w dobrym tego słowa znaczeniu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość MichaelD #649 Napisano 13 Grudnia 2006 A są Bucki 110 z innych stali niż 420Hc ? :shock:Wejdz na http://www.buckknives.com/ a puzniej u góry na Custom Knife Shoppe Byl jeszcze mozliwy damast, moze kiedys bedzie jego reaktywacja 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #650 Napisano 13 Grudnia 2006 Custom Knife ... :? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach