Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Katarzynao2

Zegar Mauthe FMS

Rekomendowane odpowiedzi

Mam gorącą prośbę.

Jestem w posiadaniu zegara Mauthe FMS nr9754.

Nie mam rozeznania co do jego wartości,potrzebuje waszej pomocy w ustaleniu ceny.

Sprzedając go nie chcę nikogo oszukać,ani sama być oszukana.

Stan zegara jest bardzo dobry

Poniżej znajdują się zdjęcia zegara:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/86d6249cc87c0b7d.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a938b9961fc516d5.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/560a5b518613b351.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b3bf8bf5f9c54fa8.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/97e244dea2b2f1c1.html

Z góry dziękuje za pomoc.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie wkleić tekst kolegi kaido2 zamieszczony w dziale VINTAGE. W tym dziale jeszcze nie obowiązuje, ale zapewne będzie:

Do wyceny zabytkowych czasomierzy umieszczane zdjęcia niestety nie wystarcza,ponieważ zdjęcie nie odda nigdy stanu w jakim realnie znajduje sie egzemplarz.Każdy zegarek trzeba bardzo dokładnie obejrzeć pod względem stanu wizualnego, technicznego,oraz oryginalności.

Z powodu iż nie jest to towar powszechny,który można nabyć normalnie w sklepie do wycen niejednokrotnie potrzebne są katalogi,broszury aukcyjne itp niezbędne do szacowania ewentualnej wartości.Jakiekolwiek podawanie cen przybliżonych np: ze znanego serwisu aukcyjnego, niejednokrotnie może wprowadzać w błąd, nie mówiąc już o obrazie osoby zainteresowanej.

Ze względu iż forum to skupia głównie pasjonatów sztuki zegarmistrzowskiej, a niejednokrotnie tez kolekcjonerów,to zaznaczam że raczej nikt z nas nie posiada stosownej wiedzy, ani też nie ma uprawnień do jakichkolwiek wycen zabytkowych zegarków.Przybliżona wiedzę mogą posiadać handlarze takimi przedmiotami ,oraz rzeczoznawcy mający odpowiednie uprawnienia do wydawania decyzji na temat wartości danego przedmiotu. Z tego tez powodu informacje na temat wartości nie będą udzielane.

W zwiazku z zaistniala sytuacja jaka jest coraz czestsze pojawianie sie tematow i postow dotyczacych wycen roznorakich zegarkow informuje,ze od tego tej chwili wszystkie nowe pojawiajace sie posty zawierajace hasla " ile jest wart","prosba o wycene","wycena" itp. dotyczace podania wartosci majatkowej danego egzemplarza beda usuwane.Uzytkownik ,ktory nie dostosuje sie do tego warunku i zalozy nowy temat zawierajacy podobnez zapytanie bedzie ukarany zawieszeniem konta.Prosze pamietac iz jest to forum zegarkowe,gdzie rozmawiamy na tematy scisle zwiazane z ta dziedzina wynikajace z naszej pasji, a nie zajmujemy sie wycenami.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz będziesz mógł mnie wykreślić bo zadam ponownie swoje pytanie odnośnie ceny.Dostałam zegar od babci i do kogo mam się zwrócić jak nie do miłośników zegarów.Nie wymagam dokładnej ceny .Interesuje mnie czy wart jest 1000 czy 5000 czy1000 bo nie mam w ogóle o tym pojęcia.Jeżeli sprawiam wielki kłopot to przepraszam że zakłóciłam cisze przy tykającym zegarze.Już możesz mnie wykreślić.Pozdrawiam Katarzyna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączone do postu zdjęcia nie pozwalają na rzeczywistą ocenę stanu technicznego i wizualnego prezentowanego zegara.

Wygląda na oryginalny - tarcza, wahadło i wagi mają ten sam motyw. Gong niewątpliwie od FMS. Ciekawa skrzynka. Całość prezentuje się interesująco. Jeżeli przeglądnie się zrealizowane transakcje na podobnego typu zegary to można stwierdzić, że cena zawiera się w przedziale 1 500 - 5 000 zł. Wszystko zależy, między innymi od szczegółów, których nie ma na zdjęciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolezanko nie obrazaj sie.

No wiesz, logowanie sie na forum milosnikow zegarow w celu wyceny? Tylko?

(Tarant - wprowadz - Ty stanowisz Prawo)

Wycene danej chwili mozesz miec jedynie na serwisie aukcyjnym - ale tam mozesz miec szczescie lub pecha, zalezy.

I tak to jest z wycena, jest jeden/ dwoch chetnych i bijac sie, nieracjonalnie zawyzaja cene....Lub nie ma chetnych...

Majac jednak szersze spojrzenie 1500-2000 ( Teddy - zalezy od szczegolow ktorych nie ma). Ale to moja ocena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie! Dziękuję za odpowiedz.Czy w związku z niewielką wartością tego zegara warto brać rzeczoznawce,jeżeli tak, to czy macie jakiegoś godnego polecenia? z Warszawy lub okolic.Co do kwestii obrażania,to daleko mi do tego.Starałam się miło do Was napisać nie wiedząc o tym że takie pytania są tu niemile widziane,a w odpowiedzi otrzymałam niezbyt miłe powitanie,ale nie warto tego roztrząsać,jeszcze raz serdecznie dziękuję,a jak zakocham się w jakimś starym zegarku ;) może też zostanę miłośnikiem.Pozdrawiam Katarzyna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam tylko, że zegar jest bardzo ładny, wybija się ponad przeciętną zegarów z tego okresu. Stylistycznie to typowy niemiecki Jugendstil. Pomijając kwestię czasu istnienia danego stylu w datowaniu - zegar powstał po 1891 roku, bo w tymże roku Mauthe opatentował widoczny na zdjęciach kształt widełek wychwytu, mający zabezpieczać wychwyt przed uszkodzeniem. Brak oznaczeń patentowych na werku (bo chyba ich nie ma ?) sugeruje zaś wiek o jakieś 10 lat późniejszy (wygasły zastrzeżenia). Numery seryjne Mauthe, o ile mi wiadomo, nie mają tabel do datowania.

NIE SPRZEDAWAJ !

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze i wart troche wiecej...

Widok ogolny taki z daleka, bez skupienia nie na szczegolach - przecietny, ale za to jak sie przyjrzysz - moze sie podobac.

B. ladne ma polaczenie 2 materialow na wagach i tarczy, daje to 2 rozne naturalne kolory oraz ciekwa rzezbe.

Nie sprzedawaj...i zostan milosnikiem starych zegarow, zaczelas od pieknego eksponatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy wystarczy żebym została miłośnikiem starych zegarów ,że czasami chodzę,czasami stoję,a czasami sobie bimbam i jestem stara.Na razie posłucham się i nie będę go sprzedawała choć nie mam do niego sentymentu,tak jak do swojego ponad 100 letniego fortepianu którego za żadne pieniądze bym nie sprzedała.Zrobię wycenę żebym wiedziała co mam,potem może polubię jego dzwięk i przyzwyczaję się do jego obecności w domu.Pozdrawiam Katarzyna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.