Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

I Welt fajny, i World fajny - szkoda, że koperty pochromowane, ale może nie dało się na nie patrzeć bez podrasowania.

Edytowane przez John Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znów zadaje sobie pytanie............... :wacko:

Panowie od kiedy w ORIGINALACH w opisie tarczy występowało :::::::

T SWISS MADE T :(

Zaintrygował mnie sprzedawany przez kolegę @STARY,  jego piękny "ocean" wystawiony na bazarku. :wub:

Nigdy nie zwracałem uwagi a dziś "mię jakoś porąbało" i wpadł mi ten na tarczy paproch w oko. :blink:

Tak więc, ciekawi mnie od kiedy stosowano Tryt w naszych ulubieńcach i czy go stosowano? :wacko::)

Edytowane przez lec

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Lechu, ale my nie wiemy od kiedy do kiedy były produkowane Originale, o różnych wersjach nie wspominając. To skąd mamy znać okres stosowania w nich trytu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale wiemy, że był stosowany. :)

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe zatem od kiedy zaczął on występować w innych czasomierzach. 

Czy ci potomkowie z zalanej Atlantydy nie zaczęli wypływać z otchłani niewiedzy w roku 90?

Dekielek tego gatunku posiada już ten "bumerang" choć i starsze miały, aczkolwiek tego paprocha "T" nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Był stoswany, może nie od początku ale dość wcześnie - spotyka się go w Originalach na Unitasie już z serią 3xxxxxx - sądzę że zaczął występować w momencie zastowowania prostokątnych wskazówek godzinowej i minutowej, ale to, zgadzam się z Kolegami, tylko przypuszczenia, bo brak danych. A o danych raczej można zapomnieć, bo na oficjalnej stronie producenta w prezentacji modeli z różnych okresów częste są malowanki i składanki - żal mi, że firma w obecnym składzie nie przykłada szczególnej wagi i staranności do prezentacji swej historii, ale to może już nie ich historia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam sprawdz :) -tryt używany jest jako wskażnik izotopowy do określenia wieku przedmiotów...a przy okazji dowiesz się Lechu dokładnej daty produkcji zegarka ;):D

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to jest myśl! :blink:

Nie powiem godna pochwały! ;)

Ba!

Nawet zapisu w wielkiej księdze Wordmasterów. :D

Jeszcze tylko kto jest w stanie na jakimś przykładowym egzemplarzu to sprawdzić?

Jakiś dostęp do uczelni by się zdał. Moje kontakty są już tak stare jak ja i nie od reanimacji. :(

Edytowane przez lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może być trudne - poprawcie mnie, ale czas rozpadu trytu to zaledwie kilkanaście lat, i to z tej części przed 15-stką - to chyba był jeden z powodów zaprzestania jego stosowania jako materii fluorescencyjnej w zegarkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ten z "Różyca" @STAR-ego ( Sorry kolego  :D  ) już nie powinien świcić? ;)

Nie mam takiego bo bym schował pod kołdrę i zobaczył. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może być trudne - poprawcie mnie, ale czas rozpadu trytu to zaledwie kilkanaście lat, i to z tej części przed 15-stką - to chyba był jeden z powodów zaprzestania jego stosowania jako materii fluorescencyjnej w zegarkach.

tryt

lata  atomy

3    10,5 

6     9

9     7,5

12   6

15   5,25

18   4,50

21  3,75

24   3

27  2,625

30   2,250

33   1,875

36  1,5

Tu masz rozpad trytu na przestrzeni lat,po okresie jaki podałeś jest on polowiczny....

Czyli ten z "Różyca" @STAR-ego ( Sorry kolego  :D  ) już nie powinien świcić? ;)

Nie mam takiego bo bym schował pod kołdrę i zobaczył. :(

Właż Lechu pod "kordłe" ,będzię świecił.... ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Zdecydowanie, luma już nie powinna świecić. Chyba, że produkcja z lat 90, ale to też zostało ze 30% "mocy świecenia".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlazł bym ale ni mom takiego. :(

Jacku w tobie nadzieja, iż podejmiesz się tego naukowego doświadczenia i wyniki zamieścisz w sztambuchu. ;)

Toć dobre i te 24 lata a do określenia "mocy", :D

trza by było wymyśleć jakąś "recepturę" jej określenia, :wacko:

choćby podobną jak w "Gansterzy i filantropi" :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadza się - nie rozpad a połowiczny rozpad - jednak po tym okresie efekt świecenia jeśli w ogóle to raczej mizerny, ale wleźć pod "kordłe" nie zaszkodzi - doświadczenie najważniejsze B) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadza się - nie rozpad a połowiczny rozpad - jednak po tym okresie efekt świecenia jeśli w ogóle to raczej mizerny, ale wleźć pod "kordłe" nie zaszkodzi - doświadczenie najważniejsze B) .

No ale oddając próbkę trytu do badania będziemy wstanie określić wiek zegarka......przynajmniej do 40ki :D

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie "moc" bedziem okreslać organoleptycznie przy omawianiu wyników. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to złapałem garść - zegarki przypuszczam że z około 70'

Original z niebieską tarczą  - efekt świecenia występuje, choć niemal niezauważalny

kolejny - (Unitas z datą) - efekt świecenia - 0

kolejny - (Unitas z podwójną datą) - efekt świecenia nieznacznie wyraźniejszy niż w przypadku 1

kolejny - na MSRT7 - niemal 0

nie jest to superluminowa i właściwości fluorescencyjne jeśli jeszcze występują to są conajmniej niezadowalające, jednak Cook ma rację co do możliwości badania - kiedyś czytałem, że na którejś z uczelni wrocławskich zajmowano się rozpadem gazów szlachetnych

Edytowane przez John Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Johnie T!

A kordły nie miałeś za krótkiej? :D

I czy na tarczach był ten "paproch" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc Panowie jest cień szansy, by ustalić pewne datowania przy najmniej niektórych egzemplarzy. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

No jasne, jest nawet oddzielny wątek z takimi Atlantikami. Ale mało ich - spójrz na moją stopkę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, przeglądam czasem ale chodzi mi o możliwość dodatkowego w miarę pewnego ustalenia,  jakiś tam dat po tym trycie co mogło, by posunąć nie nas w czasie,  ;)  tylko minimalną choć wiedzę w tym temacie. :)

Szkoda, że straciłem kontakt z pewnym profesorem UW,  :(  bo człowiek pomógł by choć trochę rozwikłać tę zagadkę.

Natomiast chylić czoła należy John - owi T za wkład i zaangażowanie w badaniach. :D

Edytowane przez lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy mieć znajomego doktora na UMCS [wydział chemii] i zawsze może zlecić  badanie w ramach zajęć w laboratorum.... :);)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doktora to i mam :)

ale ten nygus jest ostatniego kontaktu :(

a więc daruj, jeszcze poczekam. :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to mój pierwszy Atlantic ,jeszcze bez paska ,ale dopiero przed chwilą go skończyłem :) myślę że będzie fajny zegarek na co dzieńAtlantic.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi