Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Borys

Zodiac automatic sst 36000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem u Was nowy i mam nadzieje przyjmiecie mnie do gromadki i pomozecie czasem zrozumiec zbyt trudne dla mnie kwestie zegarkow i zegarow. Mam dosc zwyklych- elektronicznych zegarkow i chcialbym sobie cos kupic ciekawego, ale nie drogiego, mechanicznego. Mam jakies rosyjskie staruszki i Oriona- ojcowskiego ( crystal, 21 jevels, nieuzywany, to pamiatka dla mnie i mojego syna- choc tylko emocjonalna)

Po wstepie chcialem prosic o pomoc.

Spotkalem strasznie brzydki zegarek, ale mi sie jakos podoba.

Moge zakupic go u znajomego zegarmistrza szwajcarskiej marki Zodiac ( wielki gruby kwadratowy z lat 60-70 tych jak mniemam z wzornictwa) automatic z sygnaturka SST 36000. Mysle, ze chodzi tu o liczbe polwachniec 36000 razy na godzine. Ale tylko tak mysle, bo naprawde to nie wiem.

Zegarek wymaga przesmarowania- zrobi to sprzedawca w ramach uslugi. Za wszystko chce 300 zlotych.

Zegarek ma stalowa koperte, jasny, malo czytelny cyferblat, tylko z kreseczkami, bez sygnaturek- cyferek. Po obydwu stonach osi na godzinie trzeciej i dziewiatej sa okienka daty i dnia tygodnia. Szkielko oryginalne krysztalowe??? Jest dosc mocno porysowane i wymaga jakiegos szlifu ( pasta diamentowa???) .Koperte da sie doprowadzic do stanu nowosci, nie ma glebszych rys.

Slabiej widoczne sa wskazowki, jakos ten cyferblat malo kontrastowo oddaje wskazowki.

Jak sie u Was doszukalem to taki mechanizm moze miec problemy ze smarowaniem wychwytow.

Pomozcie biednemu, jesli macie jakiekolwiek sugestie to napiszcie.

Inny to ( u tego samego pana)Helvetia automatic Waterstar. Stan sredni- chce 200 zlociszy( pomaranczowy cyferblat, pamietam takie z czasow mlodosci- a mam 47 lat, bywaly w naszych sklepach, nie jest to jakas znana firma ta Helvetia?) i stary Atlantic Varlmasterur, incabloc. Razem z Helvetia chce 300 a za samego 150 co wydaje mi sie cena wygorowana zwazywszy zly stan cyferblatu.

Mam nadzieje, ze sie nie naraze zbyt duza iloscia pytan, jak na pierwszy raz.

Pozdrawiam. Borys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

Tak się tylko nieładnie wtracę :wink: Mam do sprzedania Longinesa z lat 80, może byłbyś zainteresowany ? Cena 500 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to liczba półwachnięć - Zodiac stosował mechanizmy Zenitha.

12072_XX.JPG

57609_XX.JPG

Te zegarki ze zdjęć kosztują odpowiednio 395 i 345 Euro, ale to ceny niemieckie, za zegarki w świetnym stanie.

EDIT: te zdjęcia i ceny dotyczą zegarków NOS, czyli nieużywanych w stanie magazynowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, witaj na Forum.

Poszukaj jeszcze czegoś na Allegro. Za 500 zł możesz też kupić nowe automatyczne Seiko, a za 700 kultowega Seiko Samurai-a. Na pewno nie będziesz zawidziony. Polecam też zegarki rosyjskie.

Nie ograniczaj się na początku do szwajcarów :D

Pooglądaj tutaj.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziekuje za sugestie, na pewno sprawdze, tylko czy aby bede potrafil wybrac z allego cos dobrego. Tu mam lupe i otwarty mechanizm.

grzesiek- to ten drugi zegarek Zodiaka, wyglada bardzo podobnie, tylko cyferblat jest srebrnao szarawy i malo czytelny choc nie zniszczony) ale to szkielko porysowane daje spadek kontrastu.

Zegarek jest gruby i ma sygnaturki znaku zodiaku Wagi- mysle, ze dal sobie to ktos wygrawerowac, lub byla taka seria ze znakami zodiaku.

Jesli sa tam mechanizmy Zenita to chyba dobrze??!?!

Jak znam zycie i tego pana- fajny taki spryciarz_ to sprzeda za 250 zlociszy. Brzydkie to, to ale fajne jakies takie. Moze jestem walniety ale, troszke mi sie takie starocie podobaja.

Helvetia mniej i jakas taka jak do kapieli morskich- pomaranczowa!?

Dzieki, jakby co- piszcie- wszyskie sugestie biore powaznie.

Pozdrawiam. Borys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zodiac4.jpg

zodiac7.jpg

Wagi chyba oryginalne.

Tak to wygląda w tym wklejonym wyżej:

57609_5XL.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzesiek- jutro wszystko sprawdze z twoimi zdjeciami. Rozumiem, ze cena zalezy od stanu technicznego. I tu trudno cos powiedziec.

Klod100- tego Seko samuraja nie ma. Ale podoba mi sie Seiko Arctura Kinetic- ladny cyferblacik. Tylko technika kosmiczna. Pewnie jestem za stary na to.

Czesc.ch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem krótko - od stanu i od tego czy Ci się podoba.

Spytaj tego zegarmistrza czy nie ma Zenitha Respiratora z lat 60/70 - taki mały kwadratowy (33x33mm).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to poogladalem dzis tego Zodiaka i owszem nalezy mu sie czyszczenie i smarowanie, bo nie chodzi dobrze. Zdziwila mnie tylko niewielka liczba kamieni- tylko 17? Nie za malo jak na mechanizm z Zenita? Jest liczba 86- rok? Cena spadla na 250. helvetii automatic waterstar na 150zl.

Na allegro Seiko Arctura Kinetic ale ten prostszy z jednym jasnym cyferblatem. Naprawde mily zegarek.

Czesc.Ch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

86 to nazwa werku w nomenkaturze Zodiaca. 17 kamieni jak najbardziej wystarcza. Co znaczy "nie chodzi dobrze"? Chodzi ale nie trzyma czasu, czy staje, głupieje i odmawia współpracy? Cena ewoluuje we właściwą stronę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena ewoluowala, ale to tyle. A szkoda. Zegarmistrz twierdzi, ze smary sa stare i geste, nalezy go umyc i przesmarowac. Balans jakby kreci sie niemrawo ale w sumie sie kreci- trudno mi ocenic. Ale jak sie nim pokreci to chodzi tylko ze niedokladnie. Podobno ma chodzic dobrze, zreszta zobowiazal sie do przesmarowanie i ustawienia. Szukalem po calym Rzeszowie kogos kto przeszlifowalby szkielko krysztalowe w tym zegarku, ale nie ma takiego.

Ma fajnego poliota, czarny cyferblat, duzy i ciezki z dodatkowymi tarczkami i dodatkowymi przyciskami nad i pod koronka. Wyglada jak chronograf??? Nie jest to automat tylko nakrecany mechaniczny. Nie chce wiele, ale te wskazania ( podobno to stoper czy co? Sie zawieszaja i jak sie je wcisnie to caly mechanizm staje. No i wcisnalem i po chwili stanal. Podobno tez musi byc wyczyszczony. To jakis poliot nigdysiejszy, chyba z tych nowszych?

Pozdrawiam Borys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo milo sie czyta informacje na tym forum, to ciekawa wiedza i kawalek historii. Znalazlem u Was info o mechanizmach sst36000, podobno sa cenione za doby chod i niezle wykonanie. Ale tez znalazlem info o tym, ze szybki chod moze byc przyczyna wypracowywania sie mechanizmow i problemow ze smarowaniem.

Jeszcze zapytam, czy nie wiecie koledzy gdzie moglbym wyszlifowac- wyczyscic krysztalowe oryginalne szkielko w tym Zodiaku? Jest fajnie osadzone i oryginalne i szkoda go zastepowac jakims plastikowym?!? Jest jednak troche porysowane, troche wiecej niz troche.

Jesli mechanizm czasem staje i glupieje, jak pisze Grzesiek, to czego jest to oznaka? Bo powinienem zasiegnac jezyka i miec troche wiecej wiedzy przy zakupie. jakby tylko kiepsko chodzil to jest jeszcze dobrze ale jak "staje i glupieje" to juz zle?

Czy jesli po wyczyszczeniu i wysmarowaniu bedzie chodzil w miare rowno to znaczy ze wszystko jest Ok?

Pozdrawiam. Borys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chodzi tylko źle to są spore szanse,że starczy czyszczenie/smarowanie/regulacja. Jak robi coś dziwnego to coś może się kwalifikować do większej naprawy. Zegarek lat trochę ma i części zamienne mogą być trudno zdobywalne (popularny w Polsce to on nie jest). Jeżeli szkiełko jest mineralne to raczej trzeba wymienić - polerować można plastikowe/hesalitowe/plexi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzesiek- czy zegarek nie traci "fasonu" gdy nie ma krysztalowego szkielka tylko plastikowe? To znaczy czy lepiej mineralne i porysowane, czy plastikowe a czyste.

Pozdr. Borys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłaby wymiana szkiełka na nowe - takie jak było oryginalnie. Są dwie drogi by to osiągnąć 1 szukać zegarmistrza który zamówi/sprowadzi-może być drogie (nie musi), 2 są fachowcy potrafiący dorobić szkiełko.

Pewny jesteś, że w oryginale jest mineralne? W tych latach szkiełka często były z plexi - nawet w zegarkach wysokiej klasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem pewien, ze mineralne ( duma mnie rozpiera, ze rozpoznalem), zegarmistrz uzyl pojecia krysztalowe?? Z takim sie nie spotkalem na forum. Plastikowe w Rzeszowie zrobia pytalem juz. Kiedys jubilerzy szlifujacy kamienie przeszlifowywali takie szkielka ale teraz nie oplaca sie, podobno trudne. W Glogowie Malop. jest wytwornia krysztalow i tam moga wyciac, czy dorobic ( odlac???) takie mineralne szkielko.

Podobno cyferblaty sie odnawia. Tem Zodiakalny jest taki mdly- srebrnawo szarawy i kreseczki na mim ledwie sie odznaczaja, sa biale- nie tak fajnie jak na drugim Twoim zdjeciu. Koperta tez jakby szersza troche- razbudowana na boki. Jak przynose do domu to porownam dokladnie. Werku nie potrafie ocenic, taki normalny, jakby ale one wszystkie takie same.

Pozdrawiam. Borys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wnioskuję, że kupiłeś. Gratuluję, oby się dobrze sprawował. Jak już będziesz miał fotki i wrzucisz na forum to może ktoś Ci podpowie gdzie dorobić mineralne szkiełko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak dzis kupilem, nawet polubilem brzydactwo, od samego dotykania. Warunek- ma chodzic w miare dobrze. Choc sam nie wiem co to znaczy.

pozdrawiam. Borys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzilem chod tego dziwactwa, wstepnie po trzech dniach 10 sek na plus na dobe. Ale zegarmistrz ma to skorygowac. Podobno do korekcji sluzy jakas bardzo "dokladna" srobka- pewnie [pisze herezje, ale nie znam nomenklatury.

Prosze o link jak mam wkleic zdjecie by bylo widoczne na forum. sam nie mam pojecia. Sprobuje sfocic tego Zodiaka. I pare innych staroci.

Pozdrawiam. Borys.

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można wyregulować, pewnie... no i gratuluje zakupu!!! :lol:

Panerai... so much more than just a watch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwactwo jest identyczne co do kreski z tym co pokazal Grzesiek na drugim zdjeciu ( na pierwszej stronie tematu)- tylko tarcza srebrna.

Swoja droga 350 euro za nowy mechanizm sst36000 w obudowie to nie jest drogo. Patrze przez pryzmat niedostepnych dla mnie cen- kosmicznych, innych zegarkow.

Taki Panerai- Luminor- piekny klasyczny zegarek. szkoda, ze tak drogi i nigdy go nie zaloze na raczeta.

Pozdrawiam . Borys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musze sie pochwalic; moj brzydulek Zodiak bardzo ladnie chodzi i po dluzszej regulacji spieszy tylko 1-2 sek na dobe.

Zeby dobic malzonke zakupilem po dlugich targach ( tylko 100 zl) Helvetie automatic Waterstar- tak to sie pisze- na 25 kamieniach z pieknym zlocistym werkiem na wspanialym jak dla mnie chodzie bo spoznia po dluzszej regulacji 2 sek na dzien i boje sie go ruszac- strasznie trudno utrafic dokladnie. Tarcza pomaranczowa- troche wyblakla i ktos zniszczyl czarny pierscien z cyframi okalajacy szkielko i dodajacy urody zegarkowi- czesciowo starty. Moze taki pierscien gdzies dostane.

Na koniec moj ulubiony zegarmistrz wcisnal mi;

za 80 zl Doxe ( antimagnetic) na fajnym chodzie cos spieszy, ale tylko 15 sekund w porywach do 20 i sobie troszke ja reguluje. Tarcza spatynowana ale w dobrym stanie.

Poljota de luxe z bialawa tarcza chodzacego jak najbardziej- pisze na nim ze ma 20 mikronow pozlotki. Taki chudzinka ale elegant i w bardzo pieknym stanie( tylko 50 zl).

Pobiede z pieknym czarno ciemnozielonym cyferblatem i pieknymi wskazowkami i fajnymi cyframi jakby z fosforu. Ta Pobieda jeszcze sie leczy bo koronka chodzi w kolo i nie mozna jej nakrecic.

A to wszystko przez Was i lekture tego forumno- klubu. Macie przewalone u malzonki, corki sie ze mnie smieja, jedynie syn patrzy z podziwem. Razem z innymi rosyjskimi i Casio, SWwotchami mamy z synem 20 zegarkow.

Jak opanuje technike wstawiania zdjec to pokaze swoje gratki.

Pozdrawiam. Borys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze wkleje dosc nieudane zdjecia mojego Zodiaca.

1.

post-1878-0-66915800-1330504851.jpg

2.

p60205366ln.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrov@

Gratulacje!

Zodiac jest niezły!Dzisiaj wracają do łask takie kształty i wzornictwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przydalaby sie renowacja tarczy- lekka i jakies szklo, mineralne bo to jest mocno porysowane. mam juz jakis adres pracowni zegarmistrzowskiej wykonujacej takie rzeczy. Chodzi sobie calkiem niezle. Noszony pracuje bardzo dokladnie- ( max.+ 2 sek/dobe) ale gdy slabo go pokrece w ciagu dnia- lub wloze inny zegarek a Zodiakiem tylko troche poruszam- to zaczyna spozniac do 5-10 sek/dobe. Nie wiem czy wynika to ze slabo nakreconej "sprezyny", czy z tego, ze zegarek jest w innej pozycji- lub zimny.

pozdrawiam. Borys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.