Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

osama77

Zalany automat...pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, prosze klubowiczow o pomoc.

Posiadam juz dluzszy czas zegarek EmporioArmani Meccanico taki model jak ten na zdjeciach:

http://www.precisiontime.co.uk/images/armani/armani_meccanico_AR4605.jpg

http://www.lingraywatches.co.uk/images/dashtech/gl/New%20Folder/GL-AR4605/DSCF6069.jpg

Podczas wakacyjnych kapieli w morzu dostala sie do niego woda i teraz jesli go zaloze

(podnosi sie temp w zegarku) zaczyna parowac. Jesli jest nie uzywany to widac tylko

malutkie kropelki wody na wewnetrznej stronie szybki.

Dodam ze zegarek chodzi bez najmniejszego problemu ale boje sie o jego przyszlosc.

Czy moge sam go otworzyc i wysuszyc czy musze szukac specjalisty zeby mi to zrobil, jesli

tak to czy ma ktos jakies namiary na fachowca ktory mi to zrobi i ile to moze kosztowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz go otworzyc.Po otwarciu mozna go lekko osuszyc suszarka do wlosow od strony szkielka.Ale mysle,ze wizyta u zegarmistrza jest nieunikniona/naoliwienie/.

leszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje bardzo za pomoc. zegarek rozkrecilem, osuszylem i wszystko jest juz ok.

jedynym sladem jaki zostal jest pare krysztalkow soli pozostalej po wodzie na wewnetrznej

stronie szkielka tarczy i wskazowce godzinowej. ale sa naprawde ledwo widoczne i nie wiem

czy warto jest wyciagac cala koperte zeby sie ich pozbyc.

odnosnie naoliwienia ile kosztuje taki zabieg i czy powiniem mi to zrobic kazdy

zegarmistrz, moze odrazu zrobic mu "serwis" , bo jak wyczytalem na forum zegarki takie

powinny byc na przegladzie co jakis czas, jesli tak to jak czesto. Moj ma juz ok dwoch lat.

Dodam ze od samego poczatku bardzo slabo lub prawie wcale laduje sie podczas ruchu,

ale moze te zegarki takie juz sa. Mialem kiedys Citizena tez automata ktory

ladowal sie bez porownania lepiej, no i znacznie dluzej potrafil chodzic w pelni naladowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje bardzo za pomoc. zegarek rozkrecilem, osuszylem i wszystko jest juz ok.

jedynym sladem jaki zostal jest pare krysztalkow soli pozostalej po wodzie na wewnetrznej

stronie szkielka tarczy i wskazowce godzinowej. ale sa naprawde ledwo widoczne i nie wiem

czy warto jest wyciagac cala koperte zeby sie ich pozbyc.

odnosnie naoliwienia ile kosztuje taki zabieg i czy powiniem mi to zrobic kazdy

zegarmistrz, moze odrazu zrobic mu "serwis" , bo jak wyczytalem na forum zegarki takie

powinny byc na przegladzie co jakis czas, jesli tak to jak czesto. Moj ma juz ok dwoch lat.

Dodam ze od samego poczatku bardzo slabo lub prawie wcale laduje sie podczas ruchu,

ale moze te zegarki takie juz sa. Mialem kiedys Citizena tez automata ktory

ladowal sie bez porownania lepiej, no i znacznie dluzej potrafil chodzic w pelni naladowany.

bo citizen to porządna marka a w armanim siedzi jakieś truchło w środku. Nie wiem czy warto inwestować. Poza tym pomyśl nad zegarkiem przystosowanym do kontaktów z wodą takim z wodoszczelnością 200m. Po kontakcie z wodą wizyta u zegarmajstra konieczna bo terach mechanizm chodzi na sucho...i szybko może zakończyć swój żywot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To "truchło" to najprawdopodobniej ST-16, znany także jako Claro 888. Dobry mechanizm. Automat typu "magic lever" faktycznie nie jest najbardziej wydajny, ale też nie powinien być aż tak wyraźnie gorszy. Nie ma tam w zasadzie co się zepsuć, wiec oliwienie powinno pomóc :lol: . I zabierz go do zegarmistrza - mnie kiedyś dawno zalało Wostoka. Po osuszeniu chodził ładnie, ale po jakimś czasie zardzewiał wałek...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielkie dzieki za odpowiedzi. zaniose go w tym tygodniu na oliwienie.

ciekawe ile krzyknie?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielkie dzieki za odpowiedzi. zaniose go w tym tygodniu na oliwienie.

ciekawe ile krzyknie?!

20-30 zł ?

life's a piece of shit [...] just remember that the last laugh is on you. and always look on the bright side of life

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20-30 zł ?

Raczej 120-130.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy kto. Tam, gdzie ja zanoszę za zegarek z naciągiem recznym 40, a za automat 60zł, ale w wielu zakładach jest drożej. Wszystko powyżej 100zł to zbyt dużo, o ile nie trzeba wymieniać częsci :lol:

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczne od tego ze mieszkam w Anglii i tutaj za usluge zegarmistrz chcial 100Ł czyli ok 500zl. Takze wyslalem zegarek do Polski i sprawa ma sie tak w moim miescie (głogów woj. doslnoslaskie) nie ma zbyt duzo zakladow zegarmistrzowskich. Pierwszy nawet nie zajrzal powiedzial ze nic sie juz nie da zrobic, drugi natomiast chcial 200zl. i powiedzial ze nie daje zadnej gwarancji ze bedzie chodzil za jakis czas.

I tu jest moje pytanie : Ma Ktos moze namiary gdzie moge go naprawic w mojej okolicy: Lubin, Legnica ew. Wrocław ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To "truchło" to najprawdopodobniej ST-16, znany także jako Claro 888. Dobry mechanizm. Automat typu "magic lever" faktycznie nie jest najbardziej wydajny, ale też nie powinien być aż tak wyraźnie gorszy. Nie ma tam w zasadzie co się zepsuć, wiec oliwienie powinno pomóc :P . I zabierz go do zegarmistrza - mnie kiedyś dawno zalało Wostoka. Po osuszeniu chodził ładnie, ale po jakimś czasie zardzewiał wałek...

Czy piszac ze nie jest najbardziej wydajny masz na mysli ze slabo trzyma "naładowanie" jesli nieużywany i ze ciezko go naladowac ruchem reki ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.