Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

lechu_wroc

Wyler Lifeguard Chronograph

Rekomendowane odpowiedzi

Chcąc nie chcąc muszę dołączyć się do szacownych kolegów w wyrażaniu sympatii i podziwu dla Wylerów - choć bije się w piersi, gdyż ostatnio musiałem kilku z kolekcji się pozbyć...

Balans incaflexowy jest absolutnie hipnotyczny - niezwykły i jedyny w swoim rodzaju pomysł.

Pamiętajmy o zegarkach kieszonkowych Wyler - mechanizmy w nich stosowano lepsze niż dobre  :)

0om1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucę jeszcze kilka posterów/reklam tej marki - mam nadzieję,że nie łamię żadnych forumowych zasad.

741d.jpg

v73i.jpg

wh3r.jpg

4xwbl.jpg

qa0n.jpg

pkq6.jpg

1o94.jpg

pvlk.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno co jest pewne,

to to, że jak kiedyś zdobędę "tytułowego", :wub:

i od tego dnia pampersy będę chyba używał na co dzień, :(

gdyż za każdym spojrzeniem,

trudności z utrzymaniem moczu z radości,

towarzyszyć mi będą na stałe.  :D

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny zwłaszcza ten opisywany odnowiony Wyler. No i historia bardzo ciekawa - dotychczas nie znałem wcale tej marki, tego mechanizmu i całej z nimi związanej historii...

Gratukacje i podziękowania dla autora tego wątku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawy opis historii marki Wyler  - dotychczas nie znałem  tej marki.Prezentowany  w tym wątku model, Wyler oparty o mechanizm Valjoux 23 po renowacji wygląda b.ładnie  - zdecydowanie lepiej mu na ''nato'' niż na wczesniejszym białym pasku.Gratuluje-piękny zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry wieczór,

mam Wylera, ale nie mam pojęcia co to za model, z jakich lat itp. Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

0da14c0d87fc8f83gen.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model, który trafił w moje ręce to Wyler oparty o mechanizm Valjoux 23. Mocno odstaje stylistyką od modeli obecnych, z pewnością jest jedynie namiastką tej kosmicznej technologii, ale i tak jak na początek lat 70tych prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie. Jest to 30-minutowy chronograf o naciągu ręcznym, rezerwa chodu circa 42h. Średnica zegarka to 40mm bez koronek(z nimi 43mm), między uszami mało typowe - 19mm. Pod szkłem porusza się wewnętrzny obrotowy bezel, poruszany koronką po lewej stronie koperty(tak, tak- udaje zawór helowy smile.gif ). Zegarek jest stosunkowo gruby i masywny, ale w końcu to diver o wodoszczelności 200m(660 stóp, co sugeruje napis na tarczy). Egzemplarz pochodzi najpewniej z okolic 1971 roku, co wnioskuję na podstawie reklamy wydrukowanej w tym roczniku Playboya(dotarłem do plakatu na eBay?u, a rocznik sprawdziłem w darmowym archiwum Playboy?a dostępnym w Internecie). Zegareczek bardzo wygodnie się nosi, nie jest zbyt duży. Brakuje mu jedynie porządnego paska tropik, jak w oryginale, albo jakiegoś konkretnego mesha.

attachicon.gifimage1138.jpg

Jego historia dla mnie zaczęła się jeszcze za gówniarza, jak miałem jakieś 12 lat. Znalazłem go wśród jakiś szpejów w domu rodzinnym. Oddałem go wtedy do zegarmistrza(a właściwie mama oddała smile.gif ), a ten po dwóch dniach powiedział mi że nigdy nie zajmował się takim czymś i nawet go nie tknie. W sumie się nie dziwię, bo sporo było w nim do roboty- szkło do dorobienia, brak jednego z przycisków chronografu, zepsuty mechanizm(połamane zębatki, konieczne dorobienie), wykruszone wypełnienie wskazówek, mocno poobijana koperta.

Zegarek przeleżał kolejne lata, dopóki sobie o nim nie przypomniałem zimą ubiegłego roku. Przetrząsnąłem cały dom w jego poszukiwaniu i w końcu znalazłem w jakiejś szufladzie. Nachodziłem się po wrocławskich zegarmistrzach, ale tylko kręcili nosami, albo z góry rzucali zaporowymi cenami za renowację. Założyłem temat na forum i znalazłem kontakt do p. Grzegorza Safinowskiego, który podjął się odnowienia zegarka. Trochę to trwało z racji trudności z dorobieniem części, ale jakoś się udało i w końcu jest smile.gif

Wielkie podziękowania należą się właśnie p. Grzegorzowi, dzięki któremu mogę teraz cieszyć się tym zegarkiem. No, a teraz obiecywane zdjęcia(z góry przepraszam za jakość, ale przez szkło wyjątkowo trudno zrobić dobre zdjęcie tarczy :/):

attachicon.gifdsc04937c.jpg

attachicon.gifdsc04928j.jpg

attachicon.gifdsc04952r.jpg

attachicon.gifdsc04950i.jpg

attachicon.gifdsc04945b.jpg

attachicon.gifdsc04947o.jpg

attachicon.gifdsc04944f.jpg

Dupeczka specjalnie dla Marco smile.gif

attachicon.gifdsc04932.jpg

A tak wyglądał zegarek przed renowacją:

attachicon.gifdsc00945mec81.jpg

attachicon.gifdsc00946mie5.jpg

attachicon.gifdsc00947mon1.jpg

attachicon.gif99380447ci4.jpg

Z góry przepraszam za brak aktualnych zdjęć mechanizmu(a piękny jest- widziałem przed renowacją). Nie mam klucza, którym mógłbym zegarek otworzyć.

Uf, to chyba tyle co chciałem napisać. Dodam tylko, że jestem świadomy tego, że przycisk nie jest oryginalny, szkło i jego stalowa ramka również nie, a koperta jest dość mocno polerowana. Nic to- mi fajnie się go nosi smile.gif Szczególnie zważając na fakt, że przed renowacją wyglądał fatalnie. Tutaj link do tematu i pytań o renowację, tam również zdjęcia "przed": LINK .

wyjątkowo przecudnej urody! wiem, że temat stary, ale zegar przepiękny, a mechanizm po prostu zjawiskowo piękny, gratuluję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.