Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

elkrakerso

Multiband a Zegar Atomowy w internecie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy wasze zegarki z multibandem (mój to Casio AWG-101F) po synchronizacji z nadajnika pokazują inny czas niż zegar atomowy, który można znaleźć w necie na rozmaitych stronach? U mnie różnica występuje. Z czego wynika owa różnica? Który jest poprawny?

Zegarek jak facet: musi być twardy, zimny jak stal, musi ważyć i musi cykać ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja porównuje z Atomic Clock Sync i jest co do sekundy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z czego wynika owa różnica?

Nie wiem ile wynosi róznica, ale jeśli jest niewielka to weź poprawkę, że zarówno fale radiowe odbierane przez twój zegarek jak i impulsy elektryczne w "kablach" poruszają się ze skończona prędkością - im dłuższa droga tym wiekksze różnice, ponadto układy przetwarzające ta informację tez maja swoja prędkośc i wprowadzają jakieś tam opóxnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar w Win chodzi mi identycznie z tym Atomic Cloc Sync v3.0

Mój Casio śpieszy się ~6 sekund w stosunku do niego, oraz późni się o ~4 sekund w stosunku do: http://inosak.org/tools_clock.html

Razem daje to około 10 sekund różnicy pomiędzy zegarami Win oraz Atomic Cloc Sync a podaną stroną (najpopularniejsza wg google).

Wydaje mi się że to zbyt duża różnica. Analogicznie pomiędzy sygnałem TV z nadajników naziemnych a TV satelitarną opóźnienie wynosi około 3-4 sekund maksymalnie (często mniej ok 2s) a Droga do satelity i z powrotem jest raczej nieporównywalna z tą radiową do niemiec :) . Więc mamy duża rozbieżność. Ktoś wie jak nadawany jest sygnał z multibandu? To nadajniki naziemne?

Zegarek jak facet: musi być twardy, zimny jak stal, musi ważyć i musi cykać ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar w Win chodzi mi identycznie z tym Atomic Cloc Sync v3.0

Mój Casio śpieszy się ~6 sekund w stosunku do niego, oraz późni się o ~4 sekund w stosunku do: http://inosak.org/tools_clock.html

Razem daje to około 10 sekund różnicy pomiędzy zegarami Win oraz Atomic Cloc Sync a podaną stroną (najpopularniejsza wg google).

Wydaje mi się że to zbyt duża różnica. Analogicznie pomiędzy sygnałem TV z nadajników naziemnych a TV satelitarną opóźnienie wynosi około 3-4 sekund maksymalnie (często mniej ok 2s) a Droga do satelity i z powrotem jest raczej nieporównywalna z tą radiową do niemiec :) . Więc mamy duża rozbieżność. Ktoś wie jak nadawany jest sygnał z multibandu? To nadajniki naziemne?

Nie o popularność chodzi.

Pomiędzy zegarkiem z synchronizacją radiową a serwerem czasu nie powinno być zauważalnej różnicy (czytaj praktycznie żadnej różnicy).

Nie ma żadnego znaczenia czy twój Casio to multiband, czy single- or doubleband (pod warunkiem, że jesteś w zasięgu sygnału).

Sygnał synchronizujący nadawany jest na falach długich z nadajników naziemnych.

Poczytaj sobie o DCF77.

Zsynchronizuj swój zegarek poprzez wymuszenie synchronizacji i porównaj z tym zegarem:

http://www.uhrzeit.org/atomuhr.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może masz rozkalibrowane wskazówki. Zrób zerowanie wskazówek i sprawdź.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój riseman, były gw-800 i stacjonarny zegarek tropby się późnią do windowsa o 4 sekundy. Mieszkam w centrum Polski.

CASIO MTP-1183A-1AEF ; CASIO AW-81D-1AVEF ; CASIO GW800-1AV ; CASIO RISEMAN GW-9200 ; CASIO CMD-40B ; CASIO PRW-2500 ; CASIO GW-M5610  ; CASIO GW-9230 ; CASIO GW-9200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój riseman, były gw-800 i stacjonarny zegarek tropby się późnią do windowsa o 4 sekundy. Mieszkam w centrum Polski.

Nie porównuj wskazania zegarka z zegarem systemowym komputera - to nie ma sensu, chyba że chcesz sprawdzić jak mało dokładny jest zegar w komputerze.

Dopuki jesteś w zasięgu sygnału nie ma znaczenia gdzie mieszkasz.

sprawdziłem, że zegar z uhrzeit.org jest dzisiaj niedokładny - dziwne, sorry że wcześniej nie sprawdziłem

proponuję jeszcze porównać z tym:

http://www.gum.gov.pl/pl/site/zegar

przed chwilą sprawdziłem i jest OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuję jeszcze porównać z tym:

przed chwilą sprawdziłem i jest OK

Faktycznie co do sekundy z casio :)

CASIO MTP-1183A-1AEF ; CASIO AW-81D-1AVEF ; CASIO GW800-1AV ; CASIO RISEMAN GW-9200 ; CASIO CMD-40B ; CASIO PRW-2500 ; CASIO GW-M5610  ; CASIO GW-9230 ; CASIO GW-9200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja natomiast porównuje swój zegarek z Programem Pierwszym Polskiego Radia gdzie(jak to oni tłumaczą) nadawają "Sygnał czasu z laboratorium czasu i częstotliwości GUM w Warszawie" . Zawsze tak mówią każdego dnia przed południem. 5 sekund przed każdą pełną godziną jest emitowany ten sygnał. Porównując zegarek z tymże sygnałem nie dostrzegam żadnych różnic. Jest to dla mnie najbardziej wiarygodne źródło poprawnego czasu gdyż sygnał nie "leci" przez kable tylko jest transmitowany na żywo drogą radiową.

GW-1400DU, GW-7900B, GLX-5600, DW-6900

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Nie wiem ile wynosi róznica, ale jeśli jest niewielka to weź poprawkę, że zarówno fale radiowe odbierane przez twój zegarek jak i impulsy elektryczne w "kablach" poruszają się ze skończona prędkością - im dłuższa droga tym wiekksze różnice, ponadto układy przetwarzające ta informację tez maja swoja prędkośc i wprowadzają jakieś tam opóxnienie.

To nie ma żadnego znaczenia, protokół synchronizacji czasu w sieci służy między innymi do wyeliminowania tego opóźnienia przy pomocy dwustronnej komunikacji.

Natomiast w przypadku Casio synchronizacja odbywa się w maksymalnej odległości około 500 km od nadajnika, co przekłada się na opóźnienie poniżej dwóch tysięcznych sekundy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam trzy radio odbiorniki czasu,2xCasio i Citizen .Wszystkie zawsze porównuję również do czasu podanego w polskim radiu program I.

Najdłuższy sygnał oznacza godzinę 12. Zawsze jest w punkt!

-"bo raz tylko dany nam czas,więc żyj na huśtawce życia,ŻYJ !!!"
Życie z zegarkiem na ręku stało się jeszcze ciekawsze! B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..pokazują inny czas niż zegar atomowy, który można znaleźć w necie na rozmaitych stronach? U mnie różnica występuje. Z czego wynika owa różnica? Który jest poprawny?

Synchronizacja drogą radiową jest najdokładniejsza, więc możesz śmiało założyć, że Twój Casio pokazuje najdokładniej :)

Jeśli chodzi o "strony internetowe", to z moich doświadczeń wynika, że najdokładniej synchronizują z serwerów greenwichmeantime.com

Sprawdź na przykład tu -> http://wwp.greenwichmeantime.com/time/scripts/clock-8/runner.php?tz=europe_paris

Porównując do Casio z WC, nigdy nie widziałem różnicy większej niż pół sekundy.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możesz też wpisać widocznego adresu serwera czasu do aplikacji synchronizującej czas w komputerze.

Różnice wynikają z odległości które musi pokonać sygnał w sieci. (szybkość przesyłu danych w sieci komputerowej ma swoje ograniczenia)

Twój zegarek możesz również sprawdzić w południe, gdy nadają na PR1 wzorzec czasu.To jedyny pewny i dokładny sposób.

Ja, niżej podpisany oświadczam, że będę zabierał głos na forum KMZiZ tylko w dyskusjach związanych z zegarmistrzostwem, lub dotyczących sposobu funkcjonowania tegoż forum.

13-08-2010

Mirek Kornaszewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Twój zegarek możesz również sprawdzić w południe, gdy nadają na PR1 wzorzec czasu.To jedyny pewny i dokładny sposób.

Nie napiszę wprost, ale nie masz racji. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Różnice wynikają z odległości które musi pokonać sygnał w sieci. (szybkość przesyłu danych w sieci komputerowej ma swoje ograniczenia)

Nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Whb, dlaczego twierdzisz że Corvus nie ma racji ? Wzorzec czasu z PR 1 na "oko" idzie idealnie równo z moim GW-1400 jak i z zegarami kolegi Gadżeciarza jak sam napisał. Nie dowiemy się jakie są między nimi różnice w tysięcznych sekundy bo nie wiadomo czym to zmierzyć... :) Ale po co to mierzyć? Przecież nie pracujemy w NASA hehe

GW-1400DU, GW-7900B, GLX-5600, DW-6900

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Protokoły do synchronizacji czasu w komputerach np. ntp zawierają odpowiednie mechanizmy by wszelkie odległości, zakłócenia, zwolnienia niwelować.

Sprawdzanie przez przeglądarkę, to już inna para kaloszy i tu rozjazdy mogą się pojawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Whb, dlaczego twierdzisz że Corvus nie ma racji ?

Bo sygnał czasu o godz. 12 w I Programie PR nie jest jedynym pewnym i dokładnym sposobem sprawdzenia odchyłki.

Jest to sposób bardzo ograniczający.

Tym sposobem można sprawdzić tylko jeden zegarek na ... dobę.

Ja sprawdzam lub ustawiam zegarki względem zegarka synchronizowanego sygnałem DCF77.

By mieć pewność, że ten mój wzorzec "idzie" dokładnie sprawdzam, czy zsynchronizował się za pierwszym razem oraz jaki był poziom sygnału synchronizującego.

Jeśli chodzi o sygnał nadawany o pełnej godzinie przez wiele rozgłośni radiowych to również im można zaufać.

Zegary synchronizowane przez DCF77 i nadające 4 krótkie i 1 długi sygnał akustyczny o pełnej godzinie są wytwarzane przez polskie firmy z przeznaczeniem dla rozgłośni.

Są względnie tanie i większość rozgłośni coś takiego posiada.

Tu mała dygresja. Swego czasu Radio Szczecin przez cały dzień w wiadomościach informowało o tzw. nieparzystej sekundzie i o wadze dokładnego czasu.

Żenujące było, że w tym samym czasie, przez kilka dni ich sygnał czasu był nadawany o 3 sekundy wcześniej (lub później). Po tych kilku dniach wrócili do nadawania poprawnego sygnału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączę się pod temat bo jest pokrewny a szkoda zakładać nowego:

A mianowicie dziś o godz. 3.03 w nocy mój G-shock zsynchronizował się z odbiornikiem angielskim co mnie bardzo zdziwiło gdyż jestem poza tym odbiornikiem (RZESZÓW). Czy Wasze G też się tak synchronizują? Co noc był pobierany sygnał niemiecki a tu dziś taki suprise :)

I jeszcze pytanie zawsze mi pobiera sygnał o 3.03 bądź 3.02 czy to wynika z opóźnień typu- w ciągu dnia śpieszy 0 2 minuty czy dopiero o 3 startuje synchronizacja a o 3.02 go łapie?

Pozdr :)

Wszystko z czasem się zmienia

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Synchronizacja trwa co najmniej kilkadziesiąt sekund, więc to normalne, że kończy się kilka minut po ustalonej godzinie.

Poza tym pamiętaj, że sygnał z nadajnika jest dostępny przez 24h na dobę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączę się pod temat bo jest pokrewny a szkoda zakładać nowego:

A mianowicie dziś o godz. 3.03 w nocy mój G-shock zsynchronizował się z odbiornikiem angielskim co mnie bardzo zdziwiło gdyż jestem poza tym odbiornikiem (RZESZÓW). Czy Wasze G też się tak synchronizują? Co noc był pobierany sygnał niemiecki a tu dziś taki suprise :)

I jeszcze pytanie zawsze mi pobiera sygnał o 3.03 bądź 3.02 czy to wynika z opóźnień typu- w ciągu dnia śpieszy 0 2 minuty czy dopiero o 3 startuje synchronizacja a o 3.02 go łapie?

Pozdr :)

Aby zegarek się zsynchronizował musi pobrać "pełny" sygnał, co trwa całą minutę.

Start synchronizacji o 3:01, oczekiwanie na początek sygnału do 3:02 i synchronizacja do 3:03.

Z grubsza tak to wygląda bez wchodzenia w szczegóły techniczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info, czy możecie napisać o jakich godzinach i z jakich nadajników Wam pobiera sygnał? Chodzi mi o automatyczne pobieranie sygnału w nocy.

Wszystko z czasem się zmienia

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

U mnie zwykle 4 w nocy, oczywiście z Niemiec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.