chronofil 133 #376 Napisano 19 Marca 2013 Taśma? To jakaś maniana, nie renowacja. Powinna być nałożona nowa masa świecąca 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spec26 0 #377 Napisano 19 Marca 2013 Hmm z drugiej strony może tylko było od spodu podklejone aby masa się nie rozlała... A taką masę można gdzieś nabyć? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
John Time 14 #378 Napisano 19 Marca 2013 zgadza się, ta taśma czy papier to jakaś pomyłka - też to widziałem i chyba szału nie ma 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spec26 0 #379 Napisano 19 Marca 2013 W nocy świecą i jak już są na zegarku nie widać różnicy i wygląda dobrze. Chce sam uzupełnić jedne wskazówki a nie chce wiecznie płacić za to 80zł. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
John Time 14 #380 Napisano 19 Marca 2013 (edytowane) Hmm z drugiej strony może tylko było od spodu podklejone aby masa się nie rozlała... A taką masę można gdzieś nabyć? ale masę nakłada się chyba od spodu - z drugiej strony może ktoś by sie podzielił jak to robić właściwie (użytkownik socjomatyk opisał to tak: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/76182-seiko-5-kal-7009-wskazowki/) i czy warto zastosować to co na All jest dostępne np http://allegro.pl/sp...3090116403.html Edytowane 19 Marca 2013 przez John Time 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
puma 229 #381 Napisano 20 Marca 2013 Mam pytanie.W jakim celu moczycie tarcze w nafcie kosmetycznej? Czy takie moczenie nie "zmiękczy" napisów? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RAF7 19 #382 Napisano 20 Marca 2013 Co do uzupelniania masy swiecacej to sa zestawy specjalnie na te okazje np. sprzedaje je Boley (widzialem taki w Zodiaku we Wroclawiu), rozne kolory masy/swiecenia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #383 Napisano 20 Marca 2013 Mam pytanie.W jakim celu moczycie tarcze w nafcie kosmetycznej? Czy takie moczenie nie "zmiękczy" napisów? A ktoś moczy? Ja bym się bał 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 5724 #384 Napisano 20 Marca 2013 (edytowane) A ktoś moczy? Ja bym się bał Kolega puma chyba nie doczytał... ze zrozumieniem [...] wskazówek, wcześniej wykąpanych w nafcie kosmetycznej.Wskazówki traktowałem naftą kosmetyczną (coby ślady korozji usunąć) a nie tarczę... Edytowane 20 Marca 2013 przez Daito 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #385 Napisano 20 Marca 2013 Wskazówki traktowałem naftą kosmetyczną (coby ślady korozji usunąć) a nie tarczę... No, to zmienia postać rzeczy W ramach radosnych zabaw ze złomowymi tarczami próbowałem róznych środków, ale nafty akurat nie. Niemniej wszystkie ostrzejsze specyfiki, typu rozpuszczalniki, zmywacze itp bezpowrotnie niszczyły tarczę 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 5724 #386 Napisano 20 Marca 2013 (edytowane) [...] Niemniej wszystkie ostrzejsze specyfiki, typu rozpuszczalniki, zmywacze itp bezpowrotnie niszczyły tarczę Jest to poniekąd zrozumiałe, napisy, i często sama powierzchnia tarczy to przecież substancje na bazie lakieru. A efekt działania nafty kosmetycznej dobrze widać na tym przykładzie (chodzi o wskazówki 1 zdjęcie przed kąpielą, 2 zdjęcie po kąpieli) : Edytowane 20 Marca 2013 przez Daito 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #387 Napisano 20 Marca 2013 Wyszło dobrze, czyli daje radę. Ja do czyszczenia wskazówek używam środków do chromu albo płynu do złota - zwilżony patyczek i efekty na ogół dobre, o ile oczywiscie nie ma poważniejszej korozji 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 5724 #388 Napisano 21 Marca 2013 (edytowane) Tutaj korozja była dość spora na powyżej wrzuconym przeze mnie zdjęciu tego dokładnie nie widać... Na tym widać to lepiej: Po kąpieli śladu na wskazówkach po zanieczyszczeniu nie ma. Edytowane 21 Marca 2013 przez Daito 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
John Time 14 #389 Napisano 21 Marca 2013 czego użyłeś do ich zabezpieczenia? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
puma 229 #390 Napisano 21 Marca 2013 Dzięki za wyjaśnienia. Teraz biorę się do czyszczenia ostatniego nabytku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spec26 0 #391 Napisano 23 Marca 2013 (edytowane) ale masę nakłada się chyba od spodu - z drugiej strony może ktoś by sie podzielił jak to robić właściwie (użytkownik socjomatyk opisał to tak: http://zegarkiclub.p...7009-wskazowki/) i czy warto zastosować to co na All jest dostępne np http://allegro.pl/sp...3090116403.html Kupiłem, użyłem i jestem bardzo zadowolony z efektu końcowego. Edytowane 23 Marca 2013 przez spec26 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
John Time 14 #392 Napisano 23 Marca 2013 co kupiłeś i pokaż jak wygląda efekt 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spec26 0 #393 Napisano 23 Marca 2013 kupiłem ten proszek z allegro - kolor ciemna zieleń. Ładnie świecą w nocy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KamilZlg 27 #394 Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) Poniżej przedstawiam efekt pracy p. Marcina z firmy Chronostar w Łodzi. Przedmiot kompletnej renowacji była Doxa z lat 50tych. Renowacja obejmowała malowanie tarczy, ponowne chromowanie koperty, wymianę szkiełka i koronki, a także konserwację mechanizmu. Oczywiście taki zakres naprawy nie był uzasadniony ekonomicznie, ale jest to zegarek rodzinny. Mianowicie, babcia twierdzi, że kupiła go w połowie lat 50tych na wybrzeżu i zdaje się, że był to jej jedyny zegarek przez połowę życia. Niestety, nie nosi tego zegarka już od ok. 15 lat, czemu się nie dziwię, uwzględniając stan sprzed renowacji. Natomiast, kiedy babcia mi go pokazała, to wystarczyło kilka razy poruszyć koronką i zegarek zaczął chodzić. Byłem pod wrażeniem, ale jednocześnie podekscytowany (każdy z Was pewnie zna to uczucie, kiedy trafia na naprawdę ciekawy egzemplarz i to niezależnie, czy interesujący, bo rzadki, czy intrygujący, bo z historią ). Nakręciłem więc zegarek i w ciągu doby zgubił tylko kilka sekund. Wtedy postanowiłem, że zrobię babci niespodziankę i doprowadzę Doxę do stanu, w którym babcia będzie znów mogła ją nosić. Najpierw stan przed: a teraz stan po: i na koniec jeszcze zdjęcie z Longinesem, którego renowację w tym samym miejscu przeprowadziłem pod koniec 2011 r. (to z kolei zegarek dla narzeczonej odziedziczony przez nią po zmarłym dziadku): Jak oceniacie? Ja jestem zadowolony. W stosunku do poprzedniej renowacji jest chyba dużo lepiej. Przede wszystkim farba na tarczy nie ma już "brokatowego" połysku, czego niestety nie udało mi się pokazać na zdjęciu Longinesa. Natomiast, litera "Q" w napisie "ANITMAGNETIQUE jest inna, niż oryginalnie - kreseczka jest bardziej pozioma, podczas gdy pierwotnie była bardziej pionowa. No cóż, tak to już chyba bywa z renowacjami, że niemal zawsze trochę się różnią od oryginałów. Jakkolwiek, ten zegarek ma mimo wszystko wrócić na rękę i to nie kolekcjonera, więc ważniejszy od oryginalnego stanu był wygląd "na pierwszy rzut oka". Wybaczcie przeciętną jakość zdjęć, ale wczoraj, kiedy odebrałem Doxę od zegaristrza, nie miałem aparatu pod ręką, a możliwe, że zegarek jeszcze dziś wróci do właściciela i nie będzie już szansy go pokazać. Edytowane 28 Marca 2013 przez KamilZlg 0 Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #395 Napisano 28 Marca 2013 Biorąc pod uwagę stan pierwotny, to nieźle wyszło. Tarcza - no, nie jest mistrzostwo, ale tragedii nie ma. Koperta - w porównaniu z tym, co było, to tylko pochwalić.Gratuluję przywrócenia zegarka do zycia 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KamilZlg 27 #396 Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) Tarcza - no, nie jest mistrzostwo, ale tragedii nie ma. Dzięki. A mógłbyś trochę rozwinąć zacytowany wyżej fragment? Chciałbym wiedzieć, na co w przyszłości zwracać uwagę i czego oczekiwać. Edytowane 28 Marca 2013 przez KamilZlg 0 Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
heavyweight 1 #397 Napisano 28 Marca 2013 napis antimagnetique przesunięty w stosunku do DOXA; koperta nie pownna być w kolorze złotym? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KamilZlg 27 #398 Napisano 28 Marca 2013 napis antimagnetique przesunięty w stosunku do DOXA; koperta nie pownna być w kolorze złotym? Rzeczywiście. Napis jest przesunięty w prawo. Dzięki. Koperta była chromowana - ewidentne ślady chromu wokół starego szkiełka. 0 Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
heavyweight 1 #399 Napisano 28 Marca 2013 tak by mi się bardziej złote wskazówki i indeksy widzały w złotej kopercie...fajnie że go uratowałeś 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KamilZlg 27 #400 Napisano 28 Marca 2013 Dziękuję bardzo. Ciekaw jestem, jak zareaguje babcia, bo nic jej nie mówiłem. Co do kolorów, to chyba kwestia stylistki tamtego okresu. Zwróć uwagę proszę, że Longines (podobnie z połowy lat 50tych) też ma złote indeksy i wskazówki, a przy tym stalową kopertę. 0 Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach