PRGreg 33 #1 Napisano 8 Września 2010 Witam,Potrzebuję pomocy związanej z wykonaniem mazerunku imitujacego okleinę z czeczota orzechowego. Tego rodzaju wykończenie spotyka sie często w skrzyniach z 2 poł XIXw. np w zegarach Gebruder Resch.Widac wyraźnie ten mazer na ciemnych prostokątnych wstawkach-zdjęcia poniżej Sztuka mazerowania zanika ale może macie jakieś namiary na zdolnego plastyka który potrafi cos takiego wykonaćChciałbym odtworzyć oryginalne wykończenie na trójkątnej górce, które wg zdjęć z netu na których sie wzorowałem powinno być właśnie takie.Oczywiście najprościej nakleić na wszystkich prostokatach i górce fornir czeczot zapoliturować i po sprawie ale nie o to w tym chodzi o czym zresztą wiecie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
panstasiu 2 #2 Napisano 8 Września 2010 WitamMuszę poszukać, ale gdzieś powinienem mieć stemple do mazerunku. Za ich pomocą przy odrobinie treningu można łatwo odtworzyć chyba dowolny rysunek drewna.Jeśli znajdę (o ile znajdę), to mogę pożyczyć. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 33 #3 Napisano 8 Września 2010 Będę zobowiązany!Pozostaje jeszcze kwestia technologii. z tego co sie dowiedziałem to mazerunek wykonuje się farbami akrylowymi ale nie mam doświadczeń w tej materii.Jesli ktoś wie coś na ten temat to bardzo proszę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #4 Napisano 8 Września 2010 Będę zobowiązany!Pozostaje jeszcze kwestia technologii. z tego co sie dowiedziałem to mazerunek wykonuje się farbami akrylowymi ale nie mam doświadczeń w tej materii.Jesli ktoś wie coś na ten temat to bardzo proszę Mój kolega-współpracownik taką mazerę wykonuje, a skąd jesteś?Najlepiej wychodzi to temperami. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 33 #5 Napisano 8 Września 2010 Kawał drogi....Kraków. Ale od czego jest kurier 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #6 Napisano 8 Września 2010 Kawał drogi....Kraków. Ale od czego jest kurierOk, jutro dam Ci odpowiedź i umówimy się na PW 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #7 Napisano 9 Września 2010 Gwoli informacji, mazerunek wykonuje się na cienkim grunciku, barwionym w kolorze tła następnie na tym nanosi się mazerę lub tzw. fladry (to to samo ale inaczej się nazywa), po czym nanosiło się politurę jako wykończenie powierzchni. Możemy wykonać tel. 0692049660 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 33 #8 Napisano 10 Września 2010 Ok, Dziekuję. Skończę koronę i skontaktuje się 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #9 Napisano 10 Września 2010 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 5 #10 Napisano 10 Września 2010 Przykład rekonstrukcji i konserwacji mazerunku, który wykonaliśmy na Dolnym Śląsku koło Bogatyni No tu byly duze powierzchnie. Super.BTW dostales PW nt. mojej rzezby? Co dalej? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #11 Napisano 10 Września 2010 No tu byly duze powierzchnie. Super.BTW dostales PW nt. mojej rzezby? Co dalej?Co dalej? Raczej na PW 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 33 #12 Napisano 23 Września 2010 Tak sobie myślę, że może sam spróbuję zrobić ten mazerunek to w końcu mała powierzchnia. Kiniol czy mógłbyś dać jakieś wskazówki?-jak przygotować powierzchnię? Czy mam ją zapoliurować jak resztę korony i dopiero na politurę nakładać mazerunek czy na surowe drewno.-jeśli na surowe drewno to czym je gruntować?-czym i jak malowaćGeneralnie krótki przewodnik. Jak się nie uda to wtedy będę Ci zawracał głowę. W necie nic na ten temat nie ma czyżby to taka tajemnicza sztuka?Można się z netu dowiedzieć o politurowaniu fornirowaniu a o mazerunku nicDziękuję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 33 #13 Napisano 27 Września 2010 Cos mój post bez odzewu pozostał. Ech! znikąd pomocy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #14 Napisano 27 Września 2010 Bo to stara technika jeszcze starszych mistrzów. Najgenialniejszą mazerą jaką widziałem jest zdobienie drzwi kaplicy grobowej rodziny Hardersów z kościoła Św.Trójcy w Gdańsku. Jest to imitacja korzenia orzecha.Ale, ale chciałbyś pewnie wiedzieć jak to zrobić, hmmm... nie ma tego w necie... No dobra:- dokładnie wyszlifuj powierzchnie drewna- zaizoluj warstwą szelaku z pędzla ze dwa razy- zapoleruj powierzchnię watą stalową "0"- teraz musisz wykonać tło w kolorze tła zachowanej mazery lecz o ton jaśniejsze, zrobisz to temperami- potem daj warstwę szelaku z pędzla- następnie kup suchy pigment np. brunat van Dycka i nanieś cienką warstwę owego pigmentu ze spoiwem akrylowym typu primal- musisz wcześniej przygotować sobie wzornik z karty np. kredytowej powycinanej w odpowiednie ząbki, które nadadzą wzór, który chcesz uzyskać.- przesuń wzornikiem po naniesionej mokrej farbie uzyskując słoje- następnie zaizoluj warstwy szelakiem i poleruj.Używaj dobrego bielonego szelaku bez wosku.Wszystko kupisz u Kremera Powodzenia 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 33 #15 Napisano 28 Września 2010 Dzięki, spróbuje chociażby przez zwykłą ciekawość. Nie uda się trudno poproszę Cię wtedy o pomoc. Mam tylko nadzieję iż w przypadku niepowodzenia znajdziesz czas żeby zrobić mazerunek na w sumie małym kawałku drewna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 33 #16 Napisano 4 Października 2010 Witam, Niestety jak sie okazało w przypadku mojej skrzyni do endlera mam znowu problem z mazerunkiem i potrzebuję konsulatcji fachowców.Zostałem już uświadomiony na forom przez jednego z kolegów iż mój Endler miał mazerunek imitujący palisander. Pod nim była czerwona minia pełniąca jak rozumiem rolę podkładu/gruntu. Czy spotkaliście się z czymś takim i jak to odnowić? Niestety już częściowo oczyszciłem skrzynię do drewna (oczywiście wełną stalową) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #17 Napisano 4 Października 2010 W necie nic na ten temat nie ma czyżby to taka tajemnicza sztuka?Można się z netu dowiedzieć o politurowaniu fornirowaniu a o mazerunku nicDziękuję http://zbr.info.pl/Flandrowanie%20mazerowanie.html 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach