Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

SIRLUKE1

STEINHART NAV-B CHRONO I NIE TYLKO TEN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Byłym tez zainteresowany zegarkiem Steinhart. Proszę tylko napisać, czemu wielu użytkowników stawia tę markę zdecydowanie poniżej Stowy?? Gdzie tkwią różnice poza ceną oczywiście? Studiuje internet dość wnikliwie i mało jest informacji na temat różnic dzielących obie manufaktury. Wszyscy piszą o jakości. Ale co dokłądnie oznacza ta gorsza jakość Steihartów??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że produkty Stowy postrzegane są jako "lepsze" poprzez pryzmat długoletniej produkcji zegarków przez tą manufakturę. Nie wiem jak jest w rzeczywistości.

Co do jakości Steinharta, mogą wypowiedziec się forumowicze, którzy mają te zegarki. O co proszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma czegos takiego jak gorsza jakosc Steinhartow od Stowy - to dokladnie ta sama połka. Posiadam 2 Steinharty i pare innych drozszych zegarkow i napewno moje Steinharty nie odbiegaja jakoscia od tych drozszych. Z czystym sumieniem polecam te zegarki. Choc pamietam trafiły sie przypadki dawno temu (tu na forum) ze ktos dostal egzemplarz z odpadajaca koronka lub krzywym logo.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, że zabrał głos ktoś, kto użytkuje Steinharty. Opinia jak najbardziej cenna. Mam tylko jedno ale. Jest dość znaczna różnica w cenie, prawie dwukrotna, porównując Fliegera Stowy i Nav B-Uhr Steinharta. W takim razie, jeśli jest to ta sama półka zegarków znaczy więc, że Stowa jest mocno "przepłacana" lub też Steinhart dopiero pracuje na swoją markę. A może jednak diabeł tkwi w detalach, tzn. materiałach z których zegarki są wykonane. Gdzieś doczytałem, że wskazówki w Steihartach są malowane a nie wypalane jak to ma miejsce w Stowach w celu uzyskania niebieskiego koloru. Myślę, że to już jest pierwszy przykład różnicy w cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Stowa Flieger nie jest dwa razy droższa od Steinharta.

Różnice oczywiście istnieją, np. w tanich Steinhartach cała koperta jest szczotkowana, a w Stowie niektóre powierzchnie są polerowane. Stowa Marine Original ma np. Unitas w wersji Top, trochę ładniej dekorowany niż w Steinharcie. I to co mnie najbardziej boli w Steinhartach - prawie wszystkie zegarki są w tej samej kopercie 44mm. To mocno obniża koszty.

W takim razie, jeśli jest to ta sama półka zegarków znaczy więc, że Stowa jest mocno "przepłacana" lub też Steinhart dopiero pracuje na swoją markę.

Schauer próbuje pozycjonować markę na półce ekskluzywnej, limituje liczbę produkowanych egzemplarzy, każe czekać trzy miesiące na zegarek i do tego daje odpowiednio wysoką cenę. To działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stowa Marine Original ma np. Unitas w wersji Top.

Jesteś tego pewny? Mam Stowę MO i nawet o tym nie wiedziałem, a to by była miła wiadomość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Na zdjęciu widać balans Glucydur regulowany wkrętami:

b9.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Mathu za wyjaśnienia. Interesuje się Steinhartem z racji takiej, że mam wrażenie, iż Stowa nie do końca działa fair. Powinienem był już odebrać zegarek, brak jednak jakiegokolwiek kontaktu z ich strony, coś jest nie tak. Tak się nie postępuje. Jestem o krok więc od rezygnacji z zamówienia. No i chciałbym gdzieś pieniązki przeznaczone na zakup ulokować. Warto więc kupić Steinharta?? Czy może konkurencyjne Archimede??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie co z tym Archimede? Na pierwszy rzut oka wydaje się ciekawa propozycją jako alternatywa dla Steinharta. A może warto pomyslec jednak o Stowie...jak widac niektórym zależy na ładnie zdobionych werkach widocznych pod szafirkiem... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś doczytałem, że wskazówki w Steihartach są malowane a nie wypalane jak to ma miejsce w Stowach w celu uzyskania niebieskiego koloru.

Wskazówki są pokrywane luminową, stąd brak ich wypalania na niebiesko ( mam na myśli lotniki, nie wiem jak jest w Marine).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lista na dzień 10-10-10

* Ja - Nav B-chrono 44mm

* Mój kolega - Nav B chrono 47 mm

* jlw - Nav B chrono 44mm - tylko w limitacji

* pawel007 - Marine Chronometer Arabic - wiem, że myśli o Archimede

* carlito1 - GMT

* trebor444 - GMT

* wojtekimarco - Nav B Chrono 44mm PVD z przeszklonym deklem

* cieslak - Ocean Black z tarczą od Vintage i chciałby inną wskazówkę godzinową

* pino - GMT

* gludek - tak trochę na wyrost, bo czeka na klubowy :)

Jeśli kogoś pominąłem lub ktoś rezygnuje to proszę o info.

Przy okazji Bzykee wpisac Cię na listę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukasz wytlumaczyles koledze ze wersja 47 nie jest wygodna I pasuje tylko na duze nadgarstki ? Jesli ma byc to jedyny zegarek do noszenia codziennego to niech sobie odpusci I wezmie 44. A co do mnie to jeszcze nie jestem pewien co do GMT narazie czekam na maila ze zdjeciami nadgarstkowymi I dokladna recenzja.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukasz wytlumaczyles koledze ze wersja 47 nie jest wygodna I pasuje tylko na duze nadgarstki ? Jesli ma byc to jedyny zegarek do noszenia codziennego to niech sobie odpusci I wezmie 44. A co do mnie to jeszcze nie jestem pewien co do GMT narazie czekam na maila ze zdjeciami nadgarstkowymi I dokladna recenzja.

Carlito, miałem założony zegarek Casio który kształtem jest prawie taki sam jak GMT (opisałem to kilka postów wcześnij) a wymiar ciut większy bo 45mm (choć trochę niższy) i naprawdę leżał mi bardzo fajnie!! :) A moja ręka to 16,8 - 17cm. Koperta była złota (niecierpię :) ) a tarcza czarna.

"Dziś poprzymierzałem sobie tego Casio

http://www.casiomark...andard_analogue

(wiem wiem, to tylko Casio ale chodziło o wielkość) 45x12,8 i od ucha do ucha 55.

i przyznam szczerze, że leżał naprawdę fajnie :) "

Więc jeśli masz rękę 17-18cm to naprawdę bądź spokojny :)

Mam nadzieję dostać zdjęcia nadgarstka z zegarkiem od Pani Ani. Gdy dostanę to Ci prześlę!

A masz jakieś wieści od Angola?!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega lubi duuuuże zegary, przymierzał mojego aeronavigatora i jest zadowolony i chce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś wie jak to jest z zamówieniem zegarka w Steinharcie: czy muszę dodatkowo zamówić klamrę do paska czy jest w zestawie (zegarek + pasek z klamrą)?

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś wie jak to jest z zamówieniem zegarka w Steinharcie: czy muszę dodatkowo zamówić klamrę do paska czy jest w zestawie (zegarek + pasek z klamrą)?

:)

witam oczywiscie pasek i klamerka jest w zestawie i nie trzeba jej osobno zamawiac :)

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze dac znac, czy wszystko jest wyjasnione jezeli chodzi o liste i zakup:)

podalam 2 propozycje, prosze tez dac znac, czy odpowiada to wszystkim. Jezeli beda osoby, ktore chca zakupic zegarek, pomimo, ze zakup w grupie nie dojdzie do skotku to prosze pisac.

pozdrawiam i czekam na odpowiedz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale nie zazucam z gory, ze nie dojdzie do skotku. To tylko taka informacja :)

Kurcze chętnie bym poznał te propozycje Pani Aniu :):)

może na PW??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki co rozmawiam jeszcze z Panią Anią na temat szczegółów, proszę o cierpliwość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki co rozmawiam jeszcze z Panią Anią na temat szczegółów, proszę o cierpliwość.

Sirluke...trudne rozmowy? Będzie z 15-20% rabatu?? :)

Widzę, że nikt nie ma doświadczenia z ETA 2893-2...jak się zachowuje w realu?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc ... decyzje rabatowe Pan Gunter podejmie do środy.

Mam nadzieję Pani Aniu, że Pan Gunter weźmie pod uwagę:

- ilośc sprzedanych zegarków na raz

- to, że zegarki trafią do forumowiczów, którzy są osobami opiniotwórczymi, tym samym napędzają sprzedaż

- że klient zadowolony powraca do sprzedawcy :)

- no i to, że konkurencja nie śpi :)

Czekamy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja może będę zainteresowany Tritonem, zależy jaki zegarek wygra w "zegarek klubowy"

Poziom rabatów niewątpliwie będzie miał bardzo motywujące znaczenie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.