Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

silesian

STRELA CHRONO USSR

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki wielkie,pozdro dla Wroclawia,studiowalem tam :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetna strzała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

A nie lepiej by mu było pasek założyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby jeszcze napisy byly cyrylica, to pojechalbym do wroclawia, zaczailbym sie w ciemnym zaulku, dal ci w glowe i zabral zegarek :( .

A tak to tylko gratuluje i zazdroszcze - moge sie zamienic na podobna Strielke z czerwono-zielonymi indeksami i wskazowkami.

choc nie bardzo rozumiem, co masz na mysli piszac "sans serif" - to pojecie dotyczy kroju czcionki, nieprawdaz?

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie zachowany okaz. Numer mechanizmu wskazuje na połowę lat 60-tych.

Gdyby jeszcze napisy byly cyrylica

W tamtej serii tylko Strela była pisana cyrylicą (i tylko do 65 roku). Wersje z napisem Poljot i Seconda były wszystkie łacińskie.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do zbyszke :hehe ,ok to ja niebede sie paletal w nim po zmroku ;p

Juz wyjasniam co to za pojecia,dokladnie,odnosza sie do kroju trzcionek :

Czcionki serif i sans serif

Czcionki typu szeryf (sherif) czyta się łatwiej. Popularny Times New Roman jest taką czcionką ponieważ na zakończeniach liter zawiera małe kreseczki (szeryfy właśnie), pomagające oku ślizgać się po literach przez co ułatwia czytanie. Ten paragraf jest napisany przy pomocy czcionki szeryfowej.

Czcionki sans sherif (sans = bez, franc.), czyli bezszeryfowe jak np: Verdana, Helvetica świetnie nadają się na nagłówki i tytuły.

Pisząc cały tekst przy życiu czcionki sherif warto użyć sans serif dla nagłówków. Odwrotne ustawienie daje także dobry efekt.

Dla zainteresowanych chyba wszystkie STRELE,tak jak pisze TAKTIC,bylo one ruze trosze od lat 60,pisane zarowno cyrylica,jak trzcionka lacinska,nazewnicztwo ruznorakie,zarowno Poljot,jak i Sekonda,zalaczam fotke zeby unapcznic,bdw to fajna stronka zapraszam

post-32395-0-08022800-1331597719.jpg

By janushzygmunt at 2010-09-29

TAKTIC:Dzieki za podpowiedz o dacie,nie wiedzialem wlasnie jak mam ja datowac,a zachowana jest naprawde ladnie,ba pieknie!

nie ma zadnych nalotow ani tym podobnych,jakies mikro mikro ryski,planuje wstawic nowe szklo,to od starosci juz chyba, troche pozulklo,tak to jest piekna,no i ten tachometr,zawsze mozna sprawdzic czy piorun nas nie trafi hehe :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej by mu było pasek założyć?

Myslaem nad tym,ale po zastanowieniu doszedlem do wnisku ze na bransolecie wyglada bardzie wypasnie :(

Pozatym w lecie jak sie reka poci to brans lepsza,no i tak go znalazlem,bransoleta ma napisy cyrylica,wiec jest radziecka oryginalna gniocia nie lamiotsia,wiec narazie zostanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to widze, że był jeden ????? w cyrylicy. A to nie wiedzialem..

TAKTIC:Dzieki za podpowiedz o dacie,nie wiedzialem wlasnie jak mam ja datowac,a zachowana jest naprawde ladnie,ba pieknie!

Datowanie jest takie 'z grubsza'

na dole masz wykres z numerami

gallery_27913_38_104300.jpg

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OOO,TAKTIC JESTES MISTRZEM DZIEKI WIELKIE ZA TE WYKRESY ,SUPER :(:)

Zrobilem sprawdzanie wedlug tabelki,czyli nr seryjny mechanizmu jedzie az sie spotka z zlulta kreska i wychodzi mi na to :granica pomiedzy poliot 1 a poljot 2 1965/66 r,to tak jak mowiles!Lol staruszek,chyba uzywal botoxu bo nie ma zmarszczek :D

Nr mojego mechanizmu 24990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładna Strieła, też mam taką ;)

Ja zamieniłbym tą bransoletę na pasek, albo na inną bransoletę - taką która na całej długości ma taką samą szerokość. Twoja Bransoleta jest rozszerzana przy mocowaniu i może ocierać o kantu uszu zegarka i z czasem się porysują, a nawet poprzecierają.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładna Strieła, też mam taką ;)

Ja zamieniłbym tą bransoletę na pasek, albo na inną bransoletę - taką która na całej długości ma taką samą szerokość. Twoja Bransoleta jest rozszerzana przy mocowaniu i może ocierać o kantu uszu zegarka i z czasem się porysują, a nawet poprzecierają.

Dziekuje za ocenie,i sugestie,rzeczywiscie,wymienie na pasek,tak jak radzisz,lepiej dmuchac na zimne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny poljocik - tylko jedna uwaga: wywal tę bransoletę bo szkoda koperty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie zgadzam się z kolegami, koniecznie i jak najprędzej zmień bransoletę na jakiś fajny pasek ;)

Oprócz tego zegarek naprawdę wart pozazdroszczenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zrobie Panowie,jak zaloze jakis fajny pasek,to wrzuce jak sie prezentuje.Zegarka prawie nie niosze,bardzo zadko wiec na razie koperta jest ok,wiec zmienie zeby byla ok jescze dluzej:)

Dziekuje za pochlebne opinie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HA - jako sympatyk, ale nie znawca strzałek - byłem przekonany, że "prwdziwie strzałkowe" sa wiatraczkowate wskazówki z masa fosforową, a tu okazuje się, że strzałka miała proste, a Poljocik i Sekonda moje ulubione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

dzięki temu forum odkryłem Poljoty Strela. Piękne zegarki, ale niestety bardzo ciężko na nie trafić.

Buszując przez 2 tygodnie na wszelkich możliwych aukcjach, udało mi się upolować Strelę o nr 02964. Zegarek dziś do mnie dotarł, jest w nieskazitelnym stanie, chodzi jak marzenie. Starałem się odkodować powyższą tabelkę i wychodzi na to, że jest to zegarek z roki 1959/60? Czy jednak 1959?

Pozdrawiam

ps. postaram się dodać niedługo zdjęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.