Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

TAG

Rotomaty - w którą stronę nakręcać zegarki?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Pytalem gdzieś w wątku o werkach TAGa ale nikt nie podjął tematu - może więc w nowym wątku...?

Przykładowo 2 zegarki:

- Grand Carrera, WAV5113.FC6231

- Monaco, WW2110.FC6177

W rotomacie umożliwiającym wybór kierunku nakręcania, w którą stronę mają być nakręcane (a może obie strony jest ok)?

Tak ogolnie technicznie - od czego w danym mechanizmie zależy kierunek nakręcania?

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz zegarek na Valjoux lub Valgranges które są werkami o jednostronnym naciągu - to ustawiasz sobie rotomat (na nakręcanie jednostronne) tak aby go nakręcał, a nie jeździł na sprzęgle - wystarczy spojrzeć na werk aby zobaczyć, że na wolnych obrotach śmiga jak szalony, a w drugą stronę się nakręca. W chronografach opartych na 2824 z dokładką oraz na 2894 nakręcanie jest dwustronne i tak też ustawiasz.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz bazę z danymi do większości werków > orbita

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam prosty rotomat, który ma tylko możliwość ustawienia w jedną lub w drugę stronę ( bez trybu przemiennego) i Longinesa na ETA 2824-2. To jak najlepiej ustawić rotomat? Przecież nie będę wstawał w nocy i zmieniał tryb pracy w drugą stronę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Zmieniaj co tydzień. Kręcenie ciągle w jedną stronę nie będzie dobre dla mechanizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kręcenie ciągle w jedną stronę nie będzie dobre dla mechanizmu.

dlaczego nie będzie dobre? co powoduje kręcenie w jedną stronę?

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam prosty rotomat, który ma tylko możliwość ustawienia w jedną lub w drugę stronę ( bez trybu przemiennego) i Longinesa na ETA 2824-2. To jak najlepiej ustawić rotomat? Przecież nie będę wstawał w nocy i zmieniał tryb pracy w drugą stronę.

Kiedyś już zadawałem podobne pytanie ale jak najlepiej ustawic rotomat na dwa zegarki z jednym silniczkiem kiedy jeden z mechanizmów to valjoux 7750 a drugi eta 2824-2; czy tryb naprzemienny nakręci 7750 ?

xxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Z tego co pamiętam, mechanizm sprzęgania wahnika z układem ładowania wykorzystuje dwa kółka na zapadce. Jeżeli zawsze będziemy kręcić w jednym kierunku, to będziemy nadmiernie zużywać jedno z nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet na zwykły chłopski rozum, lepiej jest jeśli każdy ząbek kółka zębatego zostanie naciśnięty miliard razy z jednej strony i miliard razy z drugiej strony, niż dwa miliardy razy tylko z jednej strony.

Więc jeśli istnieje możliwość kręcenia w obydwie strony, to lepiej kręcić w obydwie :)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli ma sie w rotomacie tryb przemienny to mozna tak nakrecac zegarki przez non stop nie zaleznie od mechanizmu czy to tez zle ?

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Jesli ma sie w rotomacie tryb przemienny to mozna tak nakrecac zegarki przez non stop nie zaleznie od mechanizmu czy to tez zle ?

To jest zawsze dobre, bo symuluje rzeczywiste nakręcanie na ręce. Nawet jeśli mechanizm nakręca się tylko w jedną stronę, to w niczym mu to nie zaszkodzi, bo został zaprojektowany właśnie do takiej pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi, nie analizowałem tego wcześniej.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Może nie do końca się wbiję w temat, ale mam pytanie a właściwie parę.

1. Czy przy pierwszym "porządnym" zegarku warto kupować rotomat?

2. W jaki Rotomat najlepiej zainwestować, widziałem na allegro i za 99zł i za kilka tys, nie ukrywam, że czym niższa cena tym lepiej...

3.Czy powinienem wiedzieć coś jeszcze na temat rotomata?

4.Czy można nakręcać zegarek "ręcznie" bez rotomatu?

Dzięki

Maks

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod wątek - jak kręcić Omegą na 565?

Na Orbicie nic na ten temat nie ma...

Czytałem opinie kilku użytkowinków tanich rotomatów z alledrogo (za 95PLN), że dają radę.

Więc się zastanawiam zanim będzie mie stać na Orbitę, Modalo czy Rothenshilda...

Pozdrawima

Profek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest ROTOMAT po angielsku?

Pewnie te rotomaty za 99 na ebay będą po 50zł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.