Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

pawel007

ARCHIMEDE

Rekomendowane odpowiedzi

W każdym bądź razie przyda się mieć jakiś zegarek na modłę sportową, więc bez kupna jakiejś 5 seiko chyba się nie obejdzie ;)

Na ciężkie warunki kup sobie G-shocka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na codzienne tyranie tylko kwarc - wg.mnie

Muszę przyznać że bardzo się zmartwiłem trwałością mechanizmów ETA ;)

[Tissot Couturier Chrono / Seiko FFF / Kentex Skyman Pilot]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przesadzaj. Spokojnie można codziennie używać o ile nie pracujesz w jakiś dziwnych warunkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą to ilu z was spi w zegarku? ja tam zawsze zdejmuje zeby przez przypadek nie porysowac.

Ja zawsze śpię w zegarku, zresztą wszystko inne też robię.

Jedyne kiedy ściągam, to jak robię coś, przez co mógłbym upierdzielić zegarek.

Dlatego przed prysznicem ściągam, bo wkurzałyby mnie potem ślady po wodzie(tak tak, nurki też ściągam),

ale już na basen czy nad morzem/jeziorem już nie, bo tyle bez zegarka bym nie wytrzymał ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba ze masz spokojne sny, jak sie ulozysz tak wstajesz ;)

Nigdy nie zarysowales zegarka przez sen?

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej niezbyt spokojne, ale nie za bardzo mam jak porysować.

O materac ciężko, a łóżko jest drewniane. Zdarzyło się o narzeczoną jakiś

czas temu przyhaczyć przez sen(podobno, ale nie pamiętam, bo spałem :) ),

ale to zegarek w tej potyczce był twardszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakis uraz po stronie przeciwnika pozostał? ;)

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pamiętam dokładnie, bo to było z pół roku temu, ale jakaś śliwa widniała na obliczu.

Ale z drugiej strony- twarz czy w ogóle ciało ludzkie nie jest zbyt wymagającym przeciwnikiem dla zegarka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytałem już w temacie, ale nikt nie odpisał - jaki jest rozmiar paska? 22?

Z nudów poszukałem, popatrzyłem i jest to 20mm w uszach, mało jakoś nie (nawet żony zegarek ma 22 B))? ;)

ciekawe jak na żywo będzie się prezentować, doczekać się nie mogę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Ja tak od razu zacznę konkretnie. <_< W moich rozważaniach od kwarca za 500 zł doszedłem do automata za 1500 zł. Tak bywa. Mam już niezły mętlik w głowie po przejrzeniu setek modeli. No ale do rzeczy. Jak widać znalazłem temat trochę za późno i przypadkiem. Interesuje mnie jednak Archimede Pilot. Nie wiem jak wygląda sprawa z aktualnych zamówieniem, bo widzę, że to jednak trochę trwa. Dałoby radę się jeszcze wkręcić na jakieś zamówienie z rabatem? O ile jeszcze nie jest już wszystko sfinalizowane. A może jednak wśród zamówionych dodatkowo na sprzedaż będzie ten, który mnie zainteresuje. Czaję się na UA7919-A1.5. Ew. coś w ten deseń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Ja tak od razu zacznę konkretnie. <_< W moich rozważaniach od kwarca za 500 zł doszedłem do automata za 1500 zł. Tak bywa. Mam już niezły mętlik w głowie po przejrzeniu setek modeli. No ale do rzeczy. Jak widać znalazłem temat trochę za późno i przypadkiem. Interesuje mnie jednak Archimede Pilot. Nie wiem jak wygląda sprawa z aktualnych zamówieniem, bo widzę, że to jednak trochę trwa. Dałoby radę się jeszcze wkręcić na jakieś zamówienie z rabatem? O ile jeszcze nie jest już wszystko sfinalizowane. A może jednak wśród zamówionych dodatkowo na sprzedaż będzie ten, który mnie zainteresuje. Czaję się na UA7919-A1.5. Ew. coś w ten deseń.

bry,

I tak będę wysyłał domówienie bo jest jeszcze kilku chętnych, więc mogę cię dołączyć.

Myślę , że nie bedzie problemu ,

ale poczekam na odpowiedź i wówczas ew. poproszę o wpłatę.

pozdr.

Łukasz

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz - Archimede określiło dzień realizacji zamówienia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz - Archimede określiło dzień realizacji zamówienia?

nie , dostałem tylko informacje,

iż zamówienie będzie zrealizowane w styczniu, bo na grudzień na pewno nie zdążą.

Planuję więc na koniec roku roku zapytać o konkretny termin,

myślę, żze wówczas będą już wiedzieli kiedy otrzymam zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze pytanie, bo teraz nie jestem pewien. Czy ten nowe Archimede Pilot jak np. te http://www.archimede-uhren.de/US/Pilot.htm mają rezerwę chodu? Nie znalazłem konkretnego info na ten temat. Czy zegarki z tym samym mechanizmem (tutaj Eta 2824-2) działają tak samo w różnych zegarkach? Rozumem, że jeśli mechanizm sam w sobie ma rezerwę to nie ma opcji, żeby w innym modelu jej nie miał? Czy produkują teraz automaty bez rezerwy?

Bo wolę jednak mieć. B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rezerwę chodu ma każdy mechaniczny, który działa. Jeden ma np. 30 godzin inny 7 dni. To oznacza ile po uzyskaniu pełnego naciągu sprężyny pochodzi zegarek.

inna rzecz to wskaźnik rezerwy chodu, który jest "komplikacją" czyli dodatkową funkcją mechanizmu.

te piloty nie mają takowego wskaźnika.

taką rezerwę (właśnie 7 dniową)oraz wskaźnik rezerwy chodu na tarczy ma big pilot IWC tylko trochę droższy jest niż archimede B)

big_pilot_watch.jpg

archimede na 2824-2 ma rezerwę chodu około 44 godzin pewnie i nie posiada komplikacji wskazania rezerwy chodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma możliwości żeby automat nie miał rezerwy chodu, ta ETA akurat około 40h, chyba 38, ale ni pamiętam dokładnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten nowe Archimede Pilot jak np. te http://www.archimede-uhren.de/US/Pilot.htm mają rezerwę chodu?

Czy zegarki z tym samym mechanizmem (tutaj Eta 2824-2) działają tak samo w różnych zegarkach?

Czy produkują teraz automaty bez rezerwy?

Jeśli przez rezerwę chodu masz na myśli przez jaki czas ten zegarek będzie chodził bez nakręcania (po zdjęciu z ręki), to odpowiedź brzmi ok. 40h po pełnym naciągu sprężyny. Każda ETA 2824-2 tak ma.

Jeśli masz na myśli wskaźnik rezerwy chodu, to Archimede tego nie ma. Są ETY 2824-2 z dodatkową komplikacją w postaci wskaźnika rezerwy ale kosztują sporo więcej w porównaniu z podstawową wersją. Przykład:

4776.jpg

Koledzy mnie ubiegli B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem włączoną szybką odpowiedź i nie widziałem, że kolega już odpowiedział na pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że wskaźnika nie ma to widać. B) To co ma mi wystarczy. Już wiem co chciałem wiedzieć, czyli jest ok. Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To że wskaźnika nie ma to widać.

to, że jakakolwiek rezerwa chodu jest to wiadomo B)

inaczej zegarek chodziłby tylko w momencie kiedy ruszasz ręką :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek który zamówiłem Archimede Arcadia Automatik ma wodoszczelność na poziomie: waterresistant to 50m.

Co to oznacza - dokładnie na co mogę sobie pozwolić, a czego koniecznie unikać? Czy te oznaczenia są zawsze takie same dla wszystkich producentów?

I dodatkowe pytanko odnośnie tolerancji temperaturowej. Czy są zauważalne jakieś zmiany w funkcjonowaniu zegarka w skrajnych temperaturach (duże upały lub mrozy)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50m = 5 ATM ciśnienia statycznego

teoretycznie to wystarcza na zamoczenia - deszcz, mycie rąk etc.

praktycznie dużo osób pływa, skacze do wody i etc. z zegarkami WR 50m ale niestety robią to na własne ryzyko.

Ja mam tissota PR 50 z Water Res. 50 m i skoki ze spłupków, pływanie, jeziora - baseny, nigdy żadnego problemu. Nie raz był na 3 - 4 może 5 metrach głębokości.

Zależy to jednak też od zegarka i arcadia 50 m wcale nie musi wytrzymać tyle co tissot 50 m.

Ja dla własnego spokoju bym nie ryzykował raczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet gdyby wytrzymywał nurkowanie to ja i tak zawsze ściągam zegarek do pływania. Bo uderzyć nim gdzieś, zerwać to nie problem, a potem szkoda. Poza tym jakoś nie czuję się z zegarkiem w wodzie. Jak już to lepiej jakiegoś gumiaka Casio ubierać jak ktoś lubi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukaszu kiedy otrzymam odpowiedź bo się niecierpliwie? :rolleyes:

[Tissot Couturier Chrono / Seiko FFF / Kentex Skyman Pilot]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukaszu kiedy otrzymam odpowiedź bo się niecierpliwie? :rolleyes:

dobra panowie, można wzbywac sie gtówki :P .

podaję w razie czego ponownie dane do wpłaty,

przelicznik, to kurs sprzedaży NBP

Nr konta.: 66 1140 2004 0000 3302 5248 6342

Nazwa konta: CHRONOS F.H.U.

Łukasz Rusnak

ul. Sienkiewicza 15/2

57-200 Ząbkowice śląskie

pozdr.

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.