Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

pawel007

ARCHIMEDE

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem odpowiedź od Stowy:

-paski są na miejscu, nie trzeba czekać

-dostępne są w 2 długościach 135/80 mm oraz 125/70 mm

-cena wysyłki do Warszawy to 11 Euro

[Tissot Couturier Chrono / Seiko FFF / Kentex Skyman Pilot]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wezmę czarny i brązowy

125/70 mm (20 mm szerokości oczywiście).

sory za OT :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Arcadia Chrono.

Ogólnie jest super, bardzo się z niego cieszę.

Dokładności nie sprawdzałem jeszcze, daję mu czas, pirazyoko do +10 na dobę.

Rotor - u mnie też słyszalne szuranie. Uznaję, że tak ma być, choć nie wiem, nie znam się. Mogę powiedzieć, że jak specjalnie machnę, to nawet czuję, że się kręci :)

Na minus i to taki wyszukany... - spasowanie wskazówki sekundy chrono - jest lekko w prawo, nie pokrywa się idealnie z 60 i nie pokrywa idealnie pod sobą dwóch innych wskazówek chrono. To jest tak małe odchylenie, że nawet nie chciałoby mi się z tym gdzieś biegać, poprawiać. Niemniej jednak dla kogoś, kto to składał było widoczne :) więc za te pieniądze mógł się trochę bardziej postarać.

Ale jak mówię - nie widzę tego za specjalnie, a zegarek cieszy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem odpowiedź od Stowy:

-paski są na miejscu, nie trzeba czekać

-dostępne są w 2 długościach 135/80 mm oraz 125/70 mm

-cena wysyłki do Warszawy to 11 Euro

To cena wysyłki na 10 pasków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zrozumiałem, mam nadzieję że nie 1szt :D

[Tissot Couturier Chrono / Seiko FFF / Kentex Skyman Pilot]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W każdym razie nie ma sensu raczej zamawiać grupowo. Nie przy takich pieniądzach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny.

Jednak Arcadia ma taki hiperklasyczny urok...

Sam bym się skusił, gdyby nie ta mikroskopijna średnica! :(

Andrzej W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TO ironia, czy serio 42 dla garniturowca uważasz za mało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To OCZYWIŚCIE brzmi jak ironia, ale to prawda! :(

Po prostu lubię, kiedy zegarek zasłania mi sporą część przegubu...

Andrzej W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piękna ta Arkadia, trochę razi "przyduża" koronka ale ogólnie bardzo na plus...

kiedyś też ją kupię :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na garniturowca te 42 to jednak trochę dużo, po części dlatego też, że wygląda na jeszcze większy, co do koronki to słuszna uwaga, faktycznie mogła by być delikatniejsza.

Więcej wad nie stwierdziłem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś wrzucić fotki w świetle dziennym? Dziękuje, pozdrawiam.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś wrzucić fotki w świetle dziennym? Dziękuje, pozdrawiam.

Niestety kiepsko mi to wyszło

archi007.jpg

archi004.jpg

archi003.jpg

archi002.jpg

archi001.jpg

archi009.jpg

archi008.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na garniturowca te 42 to jednak trochę dużo

Noszę do garnituru Davosę Pares, ze srebrną tarczą, o średnicy 44 mm.

Mam przegub ok. 17,5 cm - a zegarek wcale nie wydaje się "trochę duży". :D;)

Andrzej W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaa bo masz mały nadgarstek i mimo dużej średnicy z mankietem nie masz problemów...

Monstery pod większosć koszul nie zmieszczę... no chyba, ze z francuskimi mankietami, ale to byłaby już przesada ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Arcadia Chrono.

....

Na minus i to taki wyszukany... - spasowanie wskazówki sekundy chrono - jest lekko w prawo

człowiek się gapi to i więcej znajdzie...

- wskazówka minuty nie trafia dokładnie w środek po minięciu 60 sekund, żeby dojść do środka potrzebuje jeszcze około 15 sekund; najpierw myślałem, że przy ustawianiu godziny przestawiała mi się minuta, ale nie... zwyczajnie tak jest, że jak sekundnik minie 60, to wskazówka minuty jest pomiędzy... trochę mnie to poirytowało...

- puściłem na dłużej chrono - ze wskazaniem na górnej tarczy jest to samo, wskazówka nie trafia w indeks

- jutro umyję szkło specyfikiem do obiektywów, bo coś mi się zdaje, że mam draśnięty (chyba cyrklem, bo w kształcie kółka :) ) antyrefleks... na razie oszukuję się, że to uporczywe zabrudzenie... (widoczne tylko pod pewnym kątem)

ech... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nie fajnie :)

U mnie wskazówki trafiają idealnie w indeksy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

człowiek się gapi to i więcej znajdzie...

- wskazówka minuty nie trafia dokładnie w środek po minięciu 60 sekund, żeby dojść do środka potrzebuje jeszcze około 15 sekund; najpierw myślałem, że przy ustawianiu godziny przestawiała mi się minuta, ale nie... zwyczajnie tak jest, że jak sekundnik minie 60, to wskazówka minuty jest pomiędzy... trochę mnie to poirytowało...

Ale to przecież sam ustawiasz koronką, gdzie będzie minutowa, gdy sekunda przejdzie "12". Minuty i sekundy są zupełnie niezależnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego napisałem, że początkowo wydawało mi się, że źle ustawiam. Czytaj - wciskając koronkę, mimowolnie ją przekręcam, np. nieznacznie cofam wskazówkę minuty. Ale nie. Nie mogę za każdym razem popełniać tego samego błędu :)

O wciśnięciu "nie w czas" nie ma mowy, po przy wyciągniętej koronce sekunda się zatrzymuje.

Ale spróbuję jeszcze raz... dla pewności.

Chyba oczekiwałem lepszej jakości... bo ładny jest :)

O, miałem umyć szkiełko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówka minutowa zawsze ma pewien luz. Gdy ją ustawisz i wciśniesz koronkę, wtedy sekundnik ruszy, ale minutowa ruszy dopiero po dłuższej chwili. Dlatego potem gdy sekundnik pokazuje 60s, to minutowa nie dochodzi do indeksu (jest opóźniona). Musisz ją więc ustawić trochę bardziej do przodu. Albo spróbuj jeszcze inaczej, tzn. przesuń minutową o kilka minut za bardzo do przodu, a potem cofnij do odpowiedniej pozycji. Kwestia wprawy.

Idealne zgranie sekundnika i wskazówki minutowej wcale nie jest takie prościutkie, a wielu z nas ma na tym punkcie hopla.

P.s.

Dlatego zegarki bez sekundnika albo jednowskazówkowce to niegłupi wynalazek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ha! udało się :) dzięki za radę.

pozostaje tylko słabe zgranie sekundy chrono i ewentualnie szkiełko, ale jeszcze nie zdążyłem umyć...

Mamy ten sam mechanizm - czy u Ciebie rotor też jest wyraźnie słyszalny czy tylko widać jak się kręci? jak już ktoś tu napisał, coś na kształt szurania mam na myśli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozostaje tylko słabe zgranie sekundy chrono i ewentualnie szkiełko, ale jeszcze nie zdążyłem umyć...

Mamy ten sam mechanizm - czy u Ciebie rotor też jest wyraźnie słyszalny czy tylko widać jak się kręci? jak już ktoś tu napisał, coś na kształt szurania mam na myśli

A czym chcesz myć to szkiełko? Może wystarczy chuchnąć i potrzeć jakąś ściereczką do szkieł optycznych (u optyka kosztuje kilka zł). Dobra będzie mikrofazowa. Jeśli chodzi o antyrefleks, to wcale mnie nie cieszy, że on jest z zewnątrz, wolałbym tylko z wewnętrznym, aczkolwiek oczywiście efekt obustronnego jest bardzo pozytywny, tylko trzeba będzie bardziej dbać o te powłoki.

Rotor jest mocno słyszalny, lecz wcale mi to nie przeszkadza, przynajmniej słychać, że się zegarek nakręca. :) Szczerze mówiąc nie lubię zegarków, w których nie słychać rotoru i zawsze się wtedy zastanawiam czy ten rotor się kręci.

Indeksy u mnie trafiają idealnie, może to jest kwestia tego, że pilota chrono dłużej produkują, wystawiali go do konkursów (z powodzeniem) i wszystko jest dokładniej dopracowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płynem do obiektywów, bo chuchanie nic nie dawało.

No to u mnie jest piękne kółko na powłoce, widoczne co prawda tylko pod jakimś tam kątem.

Jak będę robił zdjęcia postaram się uchwycić.

Z moim egzemplarzem, jak w Steincharcie ;) "dział weryfikacji" zawiódł, szkoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu ;)

Doczekałem się i ja :P

Archimede Arcadia - kolor czarny - spogląda na mnie z nadgarstka :)

Wielkie dzięki dla Łukasza za sprawne wyprostowanie pomyłki - pełna profeska.

Zegarek jest 100 razy lepszy na żywo niż na zdjęciach :)

Tak na gorąco wygląda świetnie i bardzo dobrze się nosi, jak dla nadgarstka odwykłego od noszenia zegarka - rewelacja.

Żona pyta czy idę się z nim kąpać i spać :D

W weekend jak będę miał trochę czasu to zrobię parę fotek w świetle dziennym i wrzucę.

Jeszcze raz wielkie dzięki dla Łukasza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.