Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
SIRLUKE1

Klub Miłośników Zegarków Steinhart

Rekomendowane odpowiedzi

skoro mowa o rozmiarze, to mam sporą rękę i ten rozmiar jest idealny. Kto w takim razie bierze 47mm ? :blink: Nie mam pojęcia jak to nosić. Gdzie tu walory użytkowe ?

Sporą to znaczy jaką? ja mam dwa Steinharty w rozmiarze 47 i sa w sam raz. Mam w nadgarstku 21cm

Zaraz wkleje foty.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro mowa o rozmiarze, to mam sporą rękę i ten rozmiar jest idealny. Kto w takim razie bierze 47mm ? :blink: Nie mam pojęcia jak to nosić. Gdzie tu walory użytkowe ?

Sporą to znaczy jaką? ja mam dwa Steinharty w rozmiarze 47 i sa w sam raz. Mam w nadgarstku 21cm

Zaraz wkleje foty.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-27475-0-25837200-1331636508.jpg<

post-27475-0-81445000-1331636506.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej pino22 jak z tym swieceniem?bo chcialbym kupic Steinharta wlasnie takiego jak masz :blink: ale "swiecenie" to dla mnie wazna sprawa :o

a jak innych zegarki pod tym wzgledem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink:

A ja w swoim minus nie dostrzegam :o

Fakt, że na 3 dni robi plus 44s ale drobiazgowy nie jestem :P

Świecić też mógłby lepiej ale co mi tam :D i tak wygrywa rywalizacje o nadgarstek.

Nawet zacząłem rozważać pierwszy raz w życiu sprzedaż części zegarków bo głupio, że tak leżą samotnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie świeci ładnie ale krótko.

Luki chętnie dokonam pomiaru i ci napisze jakie są wyniki.

Pytanie ile powinien świecić?

Napiszcie jak to ocenić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak kolo 4-6 godzin min. zeby sie dalo odczytac spokojnie godzine :blink: cos jak Seiko Samurai :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej pino22 jak z tym swieceniem?bo chcialbym kupic Steinharta wlasnie takiego jak masz :) ale "swiecenie" to dla mnie wazna sprawa :)

a jak innych zegarki pod tym wzgledem?

Więc tak: świecenie nie ma zbytniego znaczenia dla mnie ale słyszałem, że Steinharty ładnie świecą więc myślałem że będzie super....ale jest tak jak trebor napisał w miarę ładnie lecz króciutko :) (mój Vostok Europe Mriya AN-225 daje czadu znacznie mocniej i dłużej :).....swoją drogą może będę chciał go sprzedać choć żal bo jest śliczniutki....ale Steinhart nie chce zejść z łapki :) )

Ale luki2323 naprawdę zegareczek jest superancki i mam tylko nadzieję że uda się Steinharta dotrzeć i doregulować....więc spoko bierz, ność i ciesz się Wielce!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm male pocieszenie z tym swieceniem.

a co do dotarcia to daj mu czas.moj Hamilton docieral sie 3 miechy i teraz robi 3 sek na dobe. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no właśnie.

Do swojego narzekania zapomniałem dodać mizernego świecenia.

Jakieś Seiko Military, na które zamieniłem się ostatnio z osobą z forum świeci o wiele lepiej. Lepiej znaczy jaśniej i przede wszystkim sporo dłużej.

Dodatkowo mechanizmowi brak stop sekundy.

Niby miał być to jeden z najlepszych i najdokładniejszych mechanizmów z ręcznym naciągiem a tu taki zonk.

Pzdr

Edytowane przez sawic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby miał być to jeden z najlepszych i najdokładniejszych mechanizmów z ręcznym naciągiem a tu taki zonk.

Chyba nie rozumiesz istoty dokładności chodu. Żaden mechanizm nie jest dokładny sam z siebie, w odróżnieniu od kwarca, który jest taktowany elektronicznie 1Hz.

W mechaniku "dokładność" rozumiana powinna być jako stabilność odchyłek, a nie precyzja wskazywania aktualnego czasu.

Tym samym, mechanizm, który dzień w dzień spóźnia się np. regularnie o 30 s na dobę jest lepszy od mechanizmu przyśpieszającego np. raz 2, a raz 8s.

Stabilne odchyłki dobowe powinno dać się wyregulować po prostu. Oczywiście im bliżej magicznego odchylenia 0 s, tym trudniej dokonać precyzyjnej regulacji.

I tu pojawiają się smaczki typu łabędzia szyja itp.....

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam pytanie....może dość dziwne :)

Przeglądałem sobie foty nowego Zenitha El-Primero tourbillon i tak sobie pomyślałem

Z ILU ELEMENTÓW SKŁADA SIĘ mechanizm ze Steinhart'a Aviation GMT?? :) Siedzi tam ETA 2893-2.

Czy ktoś może wie?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hahaha, Panowie, Panowie, nie wymagajcie od Steiniego żeby świecił dłużej i lepiej niż seiko! tu japończycy są nie do pobicia.

Mój Triton (poszedł do ludzi już dawno temu) też świecił przeciekawie ale niestety słabo i krótko.. taka uroda tych zegarków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie rozumiesz istoty dokładności chodu.

Rozumiem rozumiem.

Chodziło mi o to, że ten mechanizm uznawany jest za bardzo dopracowany, więc mogli by się pokusić o dodanie stop sekundy przy okazji którejś tam modyfikacji.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale wlasnie o to chodzi ze powinien swiecic dlugo.to lotnik i powinien swiecic dluuugo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich entuzjastów wiadomej marki.

Wczoraj odebrałem swojego Steiniego i postanowiłem się zameldować.

:)

post-33333-0-46440200-1331636971.jpg

post-33333-0-69481900-1331636972.jpg

post-33333-0-86096700-1331636973.jpg

Edytowane przez Orion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm,

Ładniejszy pasek niż wkładają do 44mm.

Na zdjęciach na ich stronie był w ogóle inny, a ja dostałem inny, Ty dostałeś choć zbliżony do tego ze zdjęć.

Ładniejsza koronka niż 44m.

Pokaż zdjęcie na ręce.

A teraz uwaga. W ciągu ostatniej doby mój zegarek zrobił +1sek :)

Wiem, że musi się "dotrzeć". Ale jak widać Unitas daje radę.

Pzdr

Edytowane przez sawic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zegareczek super orion- mam pytanie czy patrząc pod "światło" widać na cyferblacie jakieś małe niedoróbki ( typu :slady po szlifie itp.)? na mojej marinie po okresie fascynacji nastąpił okres dokłądnego oglądania zegarka- i właśnie zauważyłem "małe" niedoróbki na tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak - ja w przeciwieństwie do większości mam lepiej bo noszę soczewki i nie wszystko widzę.

Jak coś wypatrzę do dam znać.

:)

A tak na poważnie to dłuuuugo szukałem czegoś dla Siebie i bardzo mi pomógł jeden z rankingów zamieszczonych na tym serwisie.

Co do koronki to wybór był prosty - od razu zdecydowałem się na tą i moim skromnym zdaniem jest to optymalne rozwiązanie.

Pasek nie jest natomiast paskiem standardowo montowanym do tego zegarka.

Tamten w opisie jest brown.

Dlatego początkowo myślałem o takim: Art.Nr. band160

1890946448nr.160-b%C3%BCffel.jpg

Na szczęście nie był dostępny - na szczęście ponieważ byłby chyba jednak trochę za cienki do tego zegarka.

Zdecydowałem się więc na taki:

345627809bilder-neu-1026.jpg

Ogólnie rzecz biorąc jestem BARDZO ZADOWOLONY.

Dodając do wrażeń estetycznych super kontakt z panią Anią oraz dokładność po pierwszej dobie na poziomie +8sek to nie żałuję zakupu i mam nadzieję, że nie pojawi się nic co by moje pierwsze wrażenie popsuło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł, w ktorym miejscu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

michal- pomiędzy 10-11 (małe "kropki" wyglądają jak wgnioty albo jakby ktoś małą szpilką się bawił);nad 12-stką- to samo; ślady szlifu pod logiem stenka- jedna "krecha" ( chyba użyli papier ścierny o za małej gradacji; lub są to ślady pędzla). Są to naprawdę rzeczy, które aby dojrzeć trzeba się bardzo dobrze przyjrzeć- ale jeżeli mamy być dokładni itp. więc informuję. nie przeskadza mi to nic a nic. zegar i tak jest super

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł, troche mnie przestraszyłes i pod specjalna luba zegarmistrzowska poszedlem ogladac moje stenki, naszczescie u mnie jest wszystko perfekt. A co do Twojego przypadku, to jednak sie potwierdza to co sie czyta tu i na innych forach o tych zegarkach :) niedbalstwo? brak profesjonalizmu czy chec zrobienia jak najszybciej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze Michał? nie wiem, która "przypadłość" dręczy steinharta ( ale myślę o niedbalstwie głównego wykonawcy ze CH a stenek bierze jak leci nie patrząc na szczegóły);

nie sądzę żebym zakupił jeszcze coś u stenka- jakoś tak w pewnym stopniu szkoda mi jest wywalić ileś tam kasy ( obojętnie jaka to kwota) i zastanawiać się co tym razem będzie nie tak. dodam że życie szybko zweryfikuje działalność stenka na rynku ( brak zamówień lub ich znaczący spadek).

teraz mam "oku" meistersingera perigraph-a:). ale już się naczytałem otym jak to wygląda kontakt z firmą- podobno żenada w 100%- i mam zagwozdkę- bo zegar mi strasznie podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zegareczek super orion- mam pytanie czy patrząc pod "światło" widać na cyferblacie jakieś małe niedoróbki ( typu :slady po szlifie itp.)? na mojej marinie po okresie fascynacji nastąpił okres dokłądnego oglądania zegarka- i właśnie zauważyłem "małe" niedoróbki na tarczy.

Zegarek już jest po konsylium - werdykt:

Wszystko ok

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz mam "oku" meistersingera perigraph-a:). ale już się naczytałem otym jak to wygląda kontakt z firmą- podobno żenada w 100%- i mam zagwozdkę- bo zegar mi strasznie podoba.

Rozumiem ze nie musze ci wklejac linku do bardzo popularnego wątku o meistersingerze? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi