Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

BlackPete

gdzie kupujecie zegarki?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Możecie mi doradzić gdzie kupić jakiś fajny vintage np. omegi ? Mam kilka zegarków, ale ostatnio naszło mnie na posiadanie czegoś z tzw. "wyższej" półki. Na nową omegę czy eternę mnie nie stać - przynajmniej na razie więc padło na vintage, który chciałbym okazjonalnie zakładać.

Na krajowym podwórku (allegro) większość z nich to pasówki (tak to się mówi?:( ) albo już po wątpliwej jakości odnowieniu oryginały. Przeglądałem ebay i tam widziałem kilkanaście egzemplarzy w dobrym stanie (przynajmniej tak wyglądały na zdjęciach) w przedziale cenowym, który mój studencki budżet jest w stanie udźwignąć :) I teraz pytanie (bo zarówno w temacie vintage jak i e-bay jestem zielony) ; czy na e-bay zakupy są bezpieczniejsze niż na allegro? czy administratorzy serwisu usuwają podróbki (pytam bo sam zgłaszałem podróby wiele razy na alle z marnym skurkiem)? I wreszcie, czy mogę liczyć na Waszą pomoc we wstępnej weryfikacji (bo liczę, że ewidentne fejki można rozpoznać po zdjęciu) ?

Pytań wiele, ale będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi :lol:

Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm gzie kupujemy?. Z tego co wiem to takich zegarków trzeba szukać wszędzie dosłownie!!!

Na giełdach staroci, w sklepach ze starociami gdzie właściciele często zwożą z za granicy meble, obrazy, zegary, zegarki ze starych mieszkań i domów. Na aukcjach jednak nabywa się najczęściej a to głownie z lenistwa: siedzę wygodnie i oglądam setki zegarków w poszukiwaniu tego na którego poluję, który mi się podoba lub na którego w danej chwili starczy mi kasy. A zdarza się, że często ktoś wygrywa aukcję i kasy nie starcza :( .

Tak jest prawdopodobnie z każdym maniakiem tu na forum..... to z czasem staje się chorobą, niestety nie uleczalną :). Omegi ciężko kupić za małe pieniądze w bardzo dobrym stanie, to tak chodliwy i popularny towar w Polsce, że czasem na prawdę trzeba dużo czasu poświecić i kilka nocek zawalić żeby coś godnego uwagi upolować. Przez 2 lata zbieractwa trafiłem tylko dwie okazje!!! na dobrą Omegę.Za pozostałe, które się podobają niestety trzeba zapłacić tyle ile chce właściciel. Niestety prawa aukcji są bezlitosne wygrywa ten który da więcej, a takich co chcą ja mieć jest mnóstwo :lol:. Co do podróbek to tak!!! jest ich sporo i kombinatorów nie brakuje, widziałem ostatnio na alledrogo kilka fascynujących dziwactw, które zwano OMEGAMI i osiągnęły niezłe ceny ale jak Ci ludzie kupują??? to nie mam zielonego pojęcia. nie uważam się za znawcę wszystkich typów i marek ale dzięki temu forum i pomocy ludzi którzy zajmują się zegarkami od lat zdobyłem na tyle wiedzy aby nie pchać się w śmieci, a jeżeli już to w 100% oryginalne i takie z których po renowacji można być dumnym. Co do pasówek to sam zabrałem się za ich tworzenie zainspirowany kilkoma pomysłami kolegów z forum, jednak pasówkami zajmuję się w momencie kryzysu gotówkowego lub nadmiaru wolnego czasu, sporo prac staram się wykonać sam i albo ratuje już posiadane albo przywracam do życia takie które jeszcze da się ożywić i są tego warte. Także powodzenia w poszukiwaniach !!! :lol:

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I teraz pytanie (bo zarówno w temacie vintage jak i e-bay jestem zielony) ; czy na e-bay zakupy są bezpieczniejsze niż na allegro? czy administratorzy serwisu usuwają podróbki (pytam bo sam zgłaszałem podróby wiele razy na alle z marnym skurkiem)? I wreszcie, czy mogę liczyć na Waszą pomoc we wstępnej weryfikacji (bo liczę, że ewidentne fejki można rozpoznać po zdjęciu) ?

Pytań wiele, ale będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi :)

Piotrek

Odpowiedź na to jedno pytanie :)

- nie, dlaczegóż miałoby tak być?

- odpowiedziałeś sobie sam

- tak, o ile zastosujesz się do prostych zasad opisanych na forum

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarków vintage można, a nawet trzeba szukać wszędzie, jak słusznie zauważył Stary.

Do jego wypowiedzi dodałbym tylko, że warto się zaprzyjaźnić z zegarmistrzem, a jeszcze lepiej kilkoma :) Często mają coś ciekawego do upłynnienia, a poza tym dla miłosnika vintage dobry zaprzyjaźniony zegarmistrz to skarb - naprawy, serwisy, części, diagnozowanie, porady, no i zwykłe przyjacielskie pogaduchy o zegarkach....

Co do pomocy, to zawsze możesz liczyć tutaj na pomoc, pod warunkiem właściwie przedstawionego problemu

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Zaprzyjaźniony" zegarmistrz to podstawa. Części zamienne, porady, tańszy niż "z ulicy" serwis a także okazyjnie czasem jakiś zegarek.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Oprocz zaprzyjazninych mistrzow warto miec zaprzyjaznionych kolekcjonerow i znajacych sie na rzeczy handlarzy podroznikow jezdzacych po gieldach krajowych i zagranicznych.Puszczasz fame co potrzebujesz a za niedlugi czas to masz w 100% oryginalne w konkretnym stanie i za dobra cene(czyt normalna).Allegro jest drogie i duzo ostatnio tam smiecia sie pojawia w ofertach, wole ruszyc 4-ry litery pojechac na wycieczke zaliczajac gieldy, pogadac z ludzmi w 4-ry oczy i ewnetualnie cos od nich zakupic w dobrej cenie, to jest sama przyjemnosc z kupowania-polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuje za odpowiedzi! Czyli pozostaje uzbroić się w cierpliwość i szukać. Prawdę mówiąc zegarmistrzowie z usług których miałem przyjemność korzystać to bateryjkarze (w sensie takim, że nie widziałem tam żadnych automatów/mechaników) Mówiąc o giełdach co macie na myśli (bo ja znam tylko samochodowe :)) ? Kiedyś byłem na pewnym kiermaszu staroci, ale widziałem tam tylko kilka rusków, jedno coś co kiedyś było omegą a aktualnie pozostał na tarczy tylko fragment znaku i rdza oraz podróbę constellation więc rozmowę ze sprzedającym sobie odpuściłem. Macie może jakieś miejsca w Warszawie czy Łodzi w których można się porozglądać za czymś takim?

edit: chciałbym "upolować" coś podobnego do zenitha, który właśnie został sprzedany na forumowym bazarku. Może ktoś z Was ma coś na sprzedaż? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówiąc o giełdach co macie na myśli (bo ja znam tylko samochodowe :)) ?

Koledzy mają na myśli to co napisali czyli giełdy staroci (tak to się nazywa). Co do Łodzi i Warszawy to nic nie doradzę, ale jak będziesz kiedyś we Wrocławiu lub Krakowie to polecem:

Wrocław

- W ostatni weekend miesiąca duża giełda pod Halą 100-lecia

- Jeszcze chyba także w ostatni weekend przy ul. Długiej tam gdzie giełda samochodowa.

Kraków

- W każdą sobotę na Placu Nowym na Kazimierzu

- W każdą niedzielę pod Halą targową

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Koledzy mają na myśli to co napisali czyli giełdy staroci (tak to się nazywa)

Dzieki! Bardzo ułatwiło mi to znalezienie takich miejsc w Warszawie i Łodzi. Nie znam się na zegarkach na tyle abym ocenił czy zegarek to oryginał czy dobrze zrobiony składak. Podjadę więc z aparatem i zrobię zdjęcia - poproszę Was później o weryfikację (no chyba, że kupowanie w takich miejscach jest bezpieczne - w co nie wierzę) :)

Kraków

- W każdą sobotę na Placu Nowym na Kazimierzu

- W każdą niedzielę pod Halą targową

Byłem miesiąc temu w niedzielę przy PN, ale nie przypuszczałem, że wśród tych futer, czapek, kurtek są zegarki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem miesiąc temu w niedzielę przy PN, ale nie przypuszczałem, że wśród tych futer, czapek, kurtek są zegarki :)

No bo nie znajdziesz, dlatego napisałem "w każdą sobotę" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Napewno bezpieczniejsze od serwisow aukcyjnych, bo mozesz od razu toto pomacac.Proponuje przed zakupami pokopac troche po internecie aby wybrac sie juz z wiedza na temat przedmiotu jaki mnie interesuje.Robiac zdjecia i weryfikujac je tu , zegarek mozna kupowac cale zycie.Poprostu dobry towar szybko znika, nikt sie nie bawi w ustawki itp. nie wezmiesz Ty zaraz wezmie nastepny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy KTOKOLWIEK ma jakieś pojęcie na temat jakiś giełd staroci/zaufanych antykwariatów/innych punktów, w których to można znaleźć jakieś wintydże, a chodzi mi o teren warmińsko-mazurski, najlepiej Olsztyn? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno bezpieczniejsze od serwisow aukcyjnych, bo mozesz od razu toto pomacac.Proponuje przed zakupami pokopac troche po internecie aby wybrac sie juz z wiedza na temat przedmiotu jaki mnie interesuje.Robiac zdjecia i weryfikujac je tu , zegarek mozna kupowac cale zycie.Poprostu dobry towar szybko znika, nikt sie nie bawi w ustawki itp. nie wezmiesz Ty zaraz wezmie nastepny.

Dokładnie jak pisze Kaido nie weźmiesz Ty weźmie inny, znam to z autopsji trzeba wiedzieć w którym momencie przestać się targować, na pewno zanim sprzedający zacznie toczyć pianę z ust, a takich już też widziałem :)

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje jeszcze raz za odpowiedzi. Poczytam trochę o omegach z połowy ubiegłego wieku i może coś mi się uda upolować w ciągu najbliższych tygodni :blink:

pozdrawiam serdecznie!

z ciekawości zapytam czy to oryginał (wygląda jak to określił autor opisu - dość uroczo:) ):

eterna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Ta eterna chyba byla juz kiedys omawiana na forum(trzeba poszukac) i tam bylo opisane co bylo z nim robione ,cos mi swita ze tam retrowatch pisal ze robil tarcze i koperte, w kazdym razie tarcza wyglada na robiona(koslawe indexy, nie te logo) , koperta po chromowaniu,tarcze a zwlaszcza logo porownaj z tymi egzemplarzami: http://cgi.ebay.com/Rare-Vintage-Military-Swiss-ETERNA-AUTOMATIC-Men-Watch-/220698168920?pt=Wristwatches&hash=item3362a2ce58

albo z ta wyjechanka http://cgi.ebay.com/Vintage-Eterna-movement-dial-restore-/320471591578?pt=Wristwatches&hash=item4a9d986a9a

Logo na Eternie od retrowatcha jest sciagniete z matica.

Jezeli chodzi o gieldy to sie nie targuje gdyz dostaje konkretny towar w konkretnej cenie od konkretnych ludzi, natomiast z handlarzami cwaniakami probojacymi opchac buble mialem zadziory, doprowadzalem ich do stanu ze az sie w sobie gotowali :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy sprzedający to klubowicz (wydaje mi się, że widziałem tu taki nick) ?

czy kupując zniszczoną eternę po oddaniu do renowacji np do chronostaru otrzymam lepszy efekt ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

Możecie mi doradzić gdzie kupić jakiś fajny vintage

Co do zakupów to już troszkę Ci Koledzy podpowiedzieli,poradzili.

Ja ze swej strony dodam,że na takich giełdach,targach staroci,aby kupić coś ciekawego i w dobrej cenie to musisz być zawsze rano,pierwszy.

Prawie równocześnie z rozkładającymi.

Potem to już zostanie sam szmelc,lub będą te same zegarki,przedmioty 2-3 razy droższe,z drugiej ręki.

Napisz proszę jaki vintage Cię interesuje ,i w jakim budżecie możesz się zamknąć.

W kopercie ze stali ,czy ze złota lub pozłacanej?

Najlepiej daj jakieś 2,3 fotki jakie są twoje ideały.

Za wszystkie niezrozumiałe wpisy.Wszystkich przepraszam.

Uśmiechnijmy się :-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy sprzedający to klubowicz (wydaje mi się, że widziałem tu taki nick) ?

czy kupując zniszczoną eternę po oddaniu do renowacji np do chronostaru otrzymam lepszy efekt ?

Tak, klubowicz, moja Eterna jest oczywiście po renowacji i w realu wygląda bardzo fajnie (zdjęcia to zdjęcia, wszystko jest większe, więc i niedoróbki dobrze widać, a i cyfry nie są sztampowe). Jeżeli chodzi o odnowienie zniszczonego zegarka, to efekt może być różny, wszystko tak naprawdę zależy od cierpliwości, zasobności portfela i od dobrania renowatora a i to nie zawsze daje pożądany efekt. Ale jest wiele przyjemności, gdy kupuje się "złom" i niejako przywraca się do życia coś na co wcześniej nie zwróciłbyś uwagi. Co do Chronostar, to mnie coś nie leży w renowacjach tam tarcz, ale nie znaczy to, że odradzam, robiłem tam koperty i zawsze było bardzo dobrze i ceny na tarcze bardzo dobre. Jak się postarają efekt musi być lepszy niż u mnie ale może i być inny. Tak naprawdę renowatorzy mają gdzieś oryginalne wzory,tylko nieliczni i naprawdę rzadko, odnawiają tarcze zgodnie z oryginałem, widuję zegarki po renowacji bardzo często i powiem tak, każdy co chwilę robi babola. Często lepiej uzbroić się w cierpliwość, założyć wygodne buty, ruszyć na giełdę/targ/jarmark staroci i szukać okazji, wbrew pozorom jest ich naprawdę wiele. Nie mając doświadczenia z zegarkami ryzyko większe niż zakup u pewnego sprzedawcy na all czy zatoce ale ceny często niższe (nie zawsze)i z czasem ma się same korzyści. :blink:

Poniżej przykład renowacji w Warszawie i oryginał z wymienioną masą w wskazówkach, cena oryginalnego na all dwa razy niższa od odnawianych (ten złoty to absolutny "unikat" i potwierdzenie słów o lenistwie i cwaniactwie renowatorów)

cb996bc8253d9c9d.jpg

03923479d9825cd3.jpg

b44989c626c686dd.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

darek : jak każdy kupujący szukam czegoś ładnego i jak najtańszego. Najbardziej podobają mi się zenithy, omega, może eterna. Model klasyczny, najlepiej w stali, rozmiar koperty to minimum te 35-36 mm bez koronki (to chyba będą z połowy lat 70?) Nie jestem znawcą vintage, nie wiem ile takie cudo kosztuje (zakładam, że zenith jest droższy od omegi i eterny), możesz mi podpowiedzieć?:blink:. Widziałem, że bardzo ładnie zachowany zenith sprzedany został na forumowym bazarku za 1200.

retrowatch: jakie jest minimum za ta eterne na alle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie na forum:), tutaj z niekłamaną satysfakcją rozmawiam o zegarkach. PW albo pytanie na all :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

darek : jak każdy kupujący szukam czegoś ładnego i jak najtańszego. Najbardziej podobają mi się zenithy, omega, może eterna. Model klasyczny, najlepiej w stali, rozmiar koperty to minimum te 35-36 mm bez koronki (to chyba będą z połowy lat 70?) Nie jestem znawcą vintage, nie wiem ile takie cudo kosztuje (zakładam, że zenith jest droższy od omegi i eterny), możesz mi podpowiedzieć?:). Widziałem, że bardzo ładnie zachowany zenith sprzedany został na forumowym bazarku za 1200.

retrowatch: jakie jest minimum za ta eterne na alle?

Ja zamieniłem Omegę SEAMASTER DE VILLE rozmiar 34,5mm na Zenitha 37mm, właśnie ze względu na rozmiar koperty.Te mniejsze nie pasują do mojej ręki.

W latach 40-tych do końca lat 60-tych standardowym wymiarem średnicy był 35mm lub mniejsze.Te 37mm były mniej popularne co za tym idzie mniej ich produkowano.Dlatego osiągają też wyższe ceny.

Ja bym brał jeszcze pod uwagę IWC i Longinesa można kupić za dobre pieniądze.Wszystko zależy od stanu zegarka,oryginalności części i oczywiście ile osobom w danej chwili będzie się podobał.

Nie rzadko jest tak,że ten sam zegarek się sprzeda np.za 600zł , a innym razem jak np.będzie dwóch uzależninych :) może się sprzedać za 1600zł.

Czy Zenith jest droższy od Omregi?

Wszystko zależy od modelu i stanu zachowania zegarka.

Jak ja bym miał wybierać w tym samym stanie zachowania , rozmiarze koperty plus podstawowe funkcje np.godziny,minuty ,data ,automat z INCABLOC ,wybrał bym Zenitha.

Ale to tylko mój subiektywny wybór.

Zegarki vintage i w ogóle mechaniczne były dobrze robione do końca lat 60-tych.

W latach 70-tych nastała era kwarcu i rękodzieła mechaniczne były sukcesywnie zastępowane zegarkami na bakterię :)

Zenith z bazarku za 1200zł, był faktycznie w idealnym stanie,zresztą jak wszystkie zegarki tu wystawiane.ale rozmiar to 34-35mm.

Zwróć proszę uwagę na fakt,że tu sprzedają maniacy,ludzie chorzy,uzależnieni od zegarków :) ,tak jak i ja de facto.

Zegary,zegarki od tych ludzi są wypieszczone ,wychuchane,starannie pielęgnowane. Od samego początku, jak się znalazły w rękach tych wszystkich których wymieniłem wcześniej był traktowane jak skarb.

I to nie zależnie od tego czy to jest zegarek,zegar za 50zł czy za 50 tys.zł. każdy jest troskliwie traktowany,głaskany,konserwowany etc..

Dlatego kupując tutaj masz pewność ,że kupisz coś co będzie Ci długo służyło i z każdym porankiem zerkając na To Coś, pojawi się uśmiech na twojej twarzy ,a serce zacznie szybciej bić.

Pozdrawiam i życzę udanego zakupu.

Darek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje Ci Darku za wyczerpującą odpowiedź. Za tydzień podjadę na giełdę i mając Twoje uwagi na względzie może uda mi się coś kupić. Jak to się stanie to od razu wrzucę fotki na forum.

Mówiąc szczerze nie zależy mi na tym aby zegarek był w idealnym stanie bo i tak chciałbym go odrestaurować. Może to i "zabija" duszę takiego zegarka, ale chyba wolę mieć cukierkową wersję :) Ale nad tym jeszcze pomyślę i może go tylko przeczyszczę.

Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje Ci Darku za wyczerpującą odpowiedź. Za tydzień podjadę na giełdę i mając Twoje uwagi na względzie może uda mi się coś kupić. Jak to się stanie to od razu wrzucę fotki na forum.

Mówiąc szczerze nie zależy mi na tym aby zegarek był w idealnym stanie bo i tak chciałbym go odrestaurować. Może to i "zabija" duszę takiego zegarka, ale chyba wolę mieć cukierkową wersję :) Ale nad tym jeszcze pomyślę i może go tylko przeczyszczę.

Piotrek

Cała przyjemność po mojej stronie :)

Dobrze by było abyś miał przy sobie taki mini zestaw

ze4577_011.jpg

Zawsze będziesz mógł sprawdzić czy nie kupujesz złomu.

Jak sprzedający nie pozwoli otworzyć ,to sobie daruj.

Trzymam kciuki za udane polowanie :)

Darek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.