Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

lucas22

!!! Przestroga !!! OMEGA Constellation Pie Pan z lat 60-tych

Rekomendowane odpowiedzi

no i znalazł się kupiec za przeszło 2600 zł. ;-(

pozostaje mieć tylko nadzieje, że "szczęśliwy" kupiec nie trafi na tą stronę.

kupię doxę sub...zawsze i każdą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witajcie

i znowu pojawia sie ten sam sprzedawca:

http://allegro.pl/zlota-18k-omega-chronograpf-320-lata-50-okazja-i1395653776.html

chcialem nabyc powyzszy zegarek ale widze ze chyba nie warto bo cala poprzednia sprawa jest mega zagmatwana i moze lepiej poszukac innego sprzedajacego.teraz chcialbym sie przezucic z Doxa na moja pierwsza Omege i licze na Wasza pomoc

pozdrawiam

Julek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat Omega z tej aukcji to na tyle rzadki i cenny egzemplarz, że nie wydaje mi się aby ktoś zaryzykował "pomoc" :/

Głównie Omega, ale i inne tykadełka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witajcie

i znowu pojawia sie ten sam sprzedawca:

http://allegro.pl/zlota-18k-omega-chronograpf-320-lata-50-okazja-i1395653776.html

chcialem nabyc powyzszy zegarek ale widze ze chyba nie warto bo cala poprzednia sprawa jest mega zagmatwana i moze lepiej poszukac innego sprzedajacego.teraz chcialbym sie przezucic z Doxa na moja pierwsza Omege i licze na Wasza pomoc

pozdrawiam

Julek

Mechanizm wyglada na oryginalna Lemanie/Omege - Omega wykupila Lemanie (czy tez jej czesc produkujaca mechanizmy chronografow) w latach 1930-tych. W bazie danych Omegi nie znalazlem tej referencji, ktora jest na deklu - ta baza nie jest jednak kompletna. Ja nie jestem w stanie czegos bardziej sensownego powiedziec - chronografu Omegi na 320 nigdy nie trzymalem w rekach. Jak zwykle bardzo dobrym wyjsciem jest poproszenie Sprzedajacego o zdjecia w wiekszej rozdzielczosci, zwlaszcza tarczy. Co do tego modelu, gdybym byl powaznie zainteresowany to szukalbym pomocy na forach anglojezycznych

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kono: pewnie, ze masz racje, ale ja juz doslowmie boje sie pisac o nieoryginalnych tarczach - i tak jestem posadzany o manie przesladowcza. Ale kiepska robota restauratora jest zawsze lepiej widoczna w zdjeciach o duzej rozdzielczosci - mozemy wprowadzic swoisty kod: "popros o zdjecia w lepszej rozdzielczosci" rowna sie "tarcza po renowacji" :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ale ja juz doslowmie boje sie pisac o nieoryginalnych tarczach...

Przesadzasz z tą skromnością i to zdecydowanie - piszę to jako osoba, która przeczytała "masakrę" o swojej aukcji Allegro tu na forum (od Ciebie :) ) - i.. dobrze. Sprzedawca angielski zwrócił mi pieniądze ale nauczkę dostałem :) - chodzi o tą Omegę seemaster 1959 z czarną tarczą, myślę, że pamiętasz. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję wiedzy. Mam nadzieję, że w przyszłości będziesz się nią dzielił jak dotychczas.

Pozdrawiam

Czarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, wspomniałem już w innym temacie, że Zbyszke to klubowy autorytet. Jest ich na pewno więcej, ale nie wszystkim "się chce" odpisywać laikom - jak my :) Moim zdaniem powinieneś nadal dzielić się wiedzą, przecież to jedno z założeń klubu :) Mamy wspólne zainteresowania, lecz nie koniecznie wiedzę na podobnym poziomie i fajnie gdy ktoś "mądrzejszy" coś podpowie :) Tak 3-maj Zbyszke :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-17261-0-08228100-1331809628.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napis seamaster wydaje się być za gruby!?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy dużym powiększeniu, nawet przy założeniu, że zdjęcie jest pod kątem, widać, że napis OMEGA jest poprawiany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

jako totalny laik pragnący dołączyć do grona szczęśliwych posiadaczy zegarka z "duszą" podjąłem decyzję o przeznaczeniu pewnych środków na jego zakup z myślą o jego wieloletnim użytkowaniu, wybór padł na zakup przez serwis ebay. Jak to bywa troszkę poniewczasie (lepiej późno niż wcale..) trafiłem na to forum i jestem zaniepokojony co do słuszności swojej decyzji (czy zegarek jest autentyczny), a ponieważ mam możliwość zwrotu zakupionego towaru w terminie 30 dni serdecznie proszę o pomoc w odpowiedzi na to pytanie oraz czy zakup był warty zapłaconej kwoty:

http://www.ebay.de/itm/370546867814?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649

Omega dotarła do mnie dobrze zapakowana i po włożeniu na rękę za nic nie chce z niej "schodzić" :-), czuję się z nią rewelacyjnie i tak naprawdę nie chciałbym jej odsyłać, ale ma też wadę która spędza mi sen z powiek, w ciągu jednej doby potrafi spóźniać się o kilka minut.

Czy jest szansa doprowadzić ją do punktualności? Gdzie to można zrobić w okolicach Torunia?

Jeśli potrzebne będą zdjęcia w lepszej rozdzielczości to proszę o info, postaram się je dołączyć.

z góry serdecznie dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm raczej oryginalny, koperta też wygląda OK, co do tarczy to aby coś powiedzieć potrzebne lepsze fotki,przydałoby się wymienić koronkę na oryginalną bo tylko szpeci (oryginał jest "delikatniejszy".

Co do nieprawidłowego chodu zegarka to z tego co widać mechanizm nie jest najczystszy i osobiście poddałbym go konserwacji i regulacji - to zapewne zlikwiduje kwestie złego chodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za szybką odpowiedź :-)

postaram się zrobić jakieś dokładniejsze fotki, a póki co szukam oryginalnej koronki i zegarmistrza ...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,to jest przykład rasowego oszustwa:http://www.ebay.de/itm/Omega-Constellation-Automatic-Chronometer-Stahl-Gelbgold-Cal-551-1959-/260873508530?_trksid=p4340.m185&_trkparms=algo%3DDLSL%252BSIC.NPJS%26its%3DI%26itu%3DUCI%252BUA%26otn%3D10%26pmod%3D370546867814%252B370546867814%26po%3D%26ps%3D63%26clkid%3D3570453442346765448#ht_2215wt_1177

Już mu kiedyś tą Omegę zwróciłem!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Szukałem informacji na temat omegi constellation i trafiłem na ten wątek

Szukam inforamacji o konkretnym modelu z aukcji allegro.

Porównałem ze zdjęciami zegarka sprzedawanego przez Lukasa22 i mam pytania:

- w obydwu zegarkach jest mechanizm 561, jednak oba różnia się szczegółami konstrukcji?

- jeden ma koronkę ośmiokatna, drugi z drobnymi ząbkami?

To przymajmniej zauważyłem na pierwszy rzut oka.

Jak mogę prosić o spostrzeżenia i uwagi odnośnie zegarka z poniższego linku?

http://allegro.pl/1966-omega-constellation-pie-pan-chronometr-35-6mm-i2262404737.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Szukałem informacji na temat omegi constellation i trafiłem na ten wątek

Szukam inforamacji o konkretnym modelu z aukcji allegro.

Porównałem ze zdjęciami zegarka sprzedawanego przez Lukasa22 i mam pytania:

- w obydwu zegarkach jest mechanizm 561, jednak oba różnia się szczegółami konstrukcji?

- jeden ma koronkę ośmiokatna, drugi z drobnymi ząbkami?

To przymajmniej zauważyłem na pierwszy rzut oka.

Jak mogę prosić o spostrzeżenia i uwagi odnośnie zegarka z poniższego linku?

http://allegro.pl/1966-omega-constellation-pie-pan-chronometr-35-6mm-i2262404737.html

Zdjecie zegarka z oryginalna tarcza:

dsc07668n.jpg

I zdjecie dekla, gdzie dosc dobrze widac oryginalna koronke:

dsc07671.jpg

Zegarke z Allegro ma tarcze po renowacji. Moim zdaniem calkiem niezle to wyszlo. Koronka moze nawet i oryginalna, w kazdym razie w stylu oryginalnej - nie powinna byc 10-katna w tym medelu - tzw. "hidden crown" tudziez "oversize" - bo jest wieksza od klasycznej connie - ma prawie 36 mm bez koronki a model klasyczny - 34,2 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.