Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

carlito1

Canon (profesjonalny)

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, wogóle sie nie znam na aparatach (jak juz pewnie wiecie jest to hobby mojej lepszej połówki)

Który Canon byłby najlepszy do 2 tys euro? Sam aparat bez obiektywu ! Z góry dziekuje za wszelkie info.

ps bo rozumiem że wszystkie obiektywy canonowskie pasuja do kazdego canona, zgadza sie?

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Canon 5D to dobry wybór? :)

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5D Mark II. Bdb wybór. Obiektywy pasują, z tym, że 5D ma matrycę pełnoklatkową. Bo do tej pory miałeś Canona... jaki numer?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera nie wiem. Czekaj zaraz oblukam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Canon 40D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co znaczy ze ma matryce pelnoklatkowa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pełnoklatkowa czyli 24x36mm, jak w kliszy fotograficznej. W praktyce to znaczy, że jak masz obiektyw o ogniskowej np. 50mm, to przy pełnoklatkowej ten obiektyw zachowuje tą ogniskową. W 40D matryca miała jakieś 22x15mm, czyli ogniskową takiego samego obiektywu trzeba by pomnożyć gdzieś tak przez 1,5 raza, a więc taki obiektyw zachowywał się jakby miał jakieś 75mm.

Inaczej mówiąc taki sam obiektyw inaczej widzi w 40D i inaczej w 5D. A jakie masz obiektywy (obiektyw)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

,matryca pełnoklatkowa ozncza ,że aparat będzie normalnie współpracował z obiektywami jak w "analogu" tzn ogniskowa 50 będzie 50-ką a 24 ,24-ką,

Niepełna klatka ma zwykle przelicznik 1,6 lub 1,5 ..w zależności od sprzętu..i obiektywy..pozornie się wydłużają..ale też i zawężają..czyli szeroki kąt nie będzie wcale taki szeroki ,ale za to "długa lufa"..będzie ,jakoby..dłuższa

jak potrzebujesz dla siebie i głownie foty oglądane na kompie wystarczy Ci (z duuużym zapasem )Canon 7D..jak myślisz o czymś poważniejszym 5DmarkII jest git..

:) się spóźniłem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz Miro, problem w tym ze to nie ja mam tylko moja małżonka. Zaraz postaram się to sprawdzić, gdzie to pisze na obiektywie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie to nie dla mnie szukam aparatu, tylko dla kogoś kto się na tym dobrze zna ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Canon Eos 5D markII ,zdecydowanie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tak jak mowia koledzy sprawdz jakie masz obiektywy zeby sie nie okazalo ze jeszcze cala szklarnie bedziesz musial zmieniac....

“There are far, far better things ahead than any we leave behind.” C.S. Lewis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz Miro, problem w tym ze to nie ja mam tylko moja małżonka. Zaraz postaram się to sprawdzić, gdzie to pisze na obiektywie?

Gdzieś tam znajdziesz, rzuca się w oczy. Pewnie to zoom, czyli od-do. I w 40D te wartości musisz pomnożyć dokładnie przez 1,6, wtedy masz aktualną rzeczywistą ogniskową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdze jak tylko jej w domu nie będzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdze jak tylko jej w domu nie będzie :)

O w mordę. A jak Ciebie nie ma, to żona cukiereczki po kryjomu maca? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po mojemu : jeden napewno jest macro, drugi maly jakiś portretowy czy coś, kolejny nie mam pojęcia co to jest a jeszcze inny jest taki wielki biały. Na chwile obecna tyle moge wam napisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O w mordę. A jak Ciebie nie ma, to żona cukiereczki po kryjomu maca? :)

Nie o to chodzi, tylko jak zaczne w tym grzebac to bedzie wiedziała co chce jej kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

carlito zrób zdjęcia tym obiektywom :)

Może napisz czym się małżonka dokładnie zajmuje to wtedy może coś znawcom tematu jeszcze przyjdzie do głowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To z ogniskową przy pełnej klatce już wiesz o co chodzi. Sprawdź jeszcze w posiadanych obiektywach czy nie mają oznaczenia AF-S, bo takie nie współpracują z EOS-em 5D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się zona zna, niech sobie sama wybierze co najbardziej potrzebuje, nie będzie niepotrzebnych rozczarowań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"wielkie,białe" zwykle są do pełnej klatki..jest nadzieja..

zobacz co tam ma na obwodzie ,na końcu napisane..:może być coś na kształt EF 70-200 1:2,8 L IS USM..albo coś podobnego..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bialy obiketyw to pewnie L-ka canona.heheh ale wiesz co sprawdz jakie sa dokladnie np: 18-55mm albo 300mm albo cos jak 11-16 mm.

co do aparatu to 5D mark II to dobry wybor ale ciezki i twoja kobieta nie koniecznie musi go lubic.to duzy aparat z pelna klatka i wymaga deko innej techniki.ja mam Canona 500D.ogolnie to polecilbym 50D bo to nastepca i duuuzo lepszy.zonka bedzie z niego bardziej zadowolona.5D to juz dla zawodowcow a i im sprawia wiele klopotu.dobry do pejzazy ale sport juz gorzej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będę miał chwile to zrobię zdjęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po za tym spytaj sie malzonki co chce.jaki by ona wybrala.bo czasem ludzie wola cos innego :) moze woli obiektyw?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szybko : canon zoom lens ef 70-200mm 1:4 L usm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.