Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

carlito1

Canon (profesjonalny)

Rekomendowane odpowiedzi

W tym przedziale cenowym proponowałbym 7D, abosolutna rewelacja. Zero automatyki, wszystko manualnie. Ale naprawdę warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym przedziale cenowym proponowałbym 7D, abosolutna rewelacja. Zero automatyki, wszystko manualnie. Ale naprawdę warto.

Porownywanie 7D z 5D II to jakby porownac Tudora na Ecie i Rolexa na in housie (-;

To dwa zupelnie inne aparaty, 5D II to pelna klatka - tutaj szeroki kat naprawde bedzie szerokim katem (-;

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym sie rozni aparat profesjonalny od polprofesjonalnego?

Niczym. O tym jaki jest aparat świadczy fotograf.

to czy wspomniany 7D jest gorszy od 5d wcale nie jest oczywiste. Kwestia tego co potrzebujesz - jeden i drugi ma zalety i wady. Dlatego pytaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako Canonier i użytkownik rzeczonej czterdziestki chyba jednak wolałbym jakiś fajny słoik zamiast nowej puszki :) Czy Twojej Małżonce jest potrzebny nowy aparat? Bo może bardziej ucieszy się z obiektywu w cenie którą podałeś, a którego nie ma. Daj konkretnie znać jakie ma obiektywy - że długą eLkę ma to już wiemy, a co z pozostałymi? Może np. lepszy teleobiektyw jej kupić, jaśniejszy, ze stabilizacją? Napisz, jakie ma te obiektywy i będziemy myśleć :)

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Laco Stuttgart Pro 43 mm | Steinhart Ocean One Vintage Military 42 mm | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Tissot Chemin des Tourelles Gen2 42 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postaram sie jutro wszystko napisac :)

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Carlito,

Spytaj się małżonki, niby tak przypadkiem, czym się różni Full Frame od Cropa (lub APS-c)? Powiedz że koledzy, coś tam gadali na ten temat omawiając jakieś zdjęcia, a Ty nie wiedziałeś o co chodzi.

Wtedy Ona Ci zacznie tłumaczyć jakie są różnice, a Ty się zorientujesz po emocjach, czy Ona pragnie mieć tą Pełną Klatkę, czy też woli pozostać przy Cropie.

Jak chce pełną klatkę - to kupujesz 5D

Jak chce cropa - to kupujesz 7D

do 7D pasują wszystkie obiektywy - EF i EF-S

do 5D pasują tylko obiektywy - EF (z czerwoną kropką przy bagnecie)

Ale nie ma się co martwić, bo wiekszość ludzi, którzy przechodzą na pełną klatkę wcale nie żałuje słoików EF-S.. po prostu się ich pozbywają, i tyle.. obiektywy EF-S nie są zbyt wybitne, raczej amatorskie..

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktic, ok zrobie jak zaproponowales.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktic, ok zrobie jak zaproponowales.

Ciekawe jakby się okazało, że Ona w ogóle nie wie, czym się różni APS-C od FF :)

Wtedy będziemy mieli zgryza, czy ją na siłę pchać w pełną klatkę, czy nie pchać :)

Może być też tak jak mówił Brudny Harry, że bardziej by ją zadowolił jakiś nowy słoik, a nie nowa puszka.. Ogólnie bardzo ciężko jest kupować w ciemno prezenty dla fotografów, bo każdy może mieć inne preferencje.

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może zamiast sprzętu karnet na ciekawe warsztaty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wierzcie mi ze wie co to znaczy. Sporo sie juz tego nasluchalem (i nic nie zapamietalem :) ) Chodzi tez do szkoly fotograficznej, wiec karnet poki co odpada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość PICAD

Subietywnie. W tej cenie są tylko 2 aparaty - 7d albo 5d2. Dla mnie jedyny słuszny wybór ze względu na optykę i FF to 5d2. Rzeczy, które moim zdaniem powinni poprawić to AF - dodać więcej punktów i żeby mniej szalał w słabszych war. ośw. przy ogniskowych typu 1.4... ale to sa raczej sporadyczne warunki. Wielu fot. ślubnych używa więc jednak można...

Fajnie by było jakbys zrobił fotke obiektywom, które posiada.

Jeśli jej ulubionym obiektywem jest stałka 85mm to teraz bedzie to ~50mm na pełnej klatce i będzie czekała ją wymiana szklarni. Ale na forach/ebayach itp łatwo to sprzedać. Ob. na bagnet pod cropa sprzeda bez większego żalu - zapewniam <_<.

Sam korpus to tylko początek, dla mnie prawdziwa frajda zaczęła się przy doborze optyki, która niestety często kosztuje znacznie więcej niż samo body... więc tego Pama pewnie sama Ci kupi :> i wszyscy będą zadowoleni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subietywnie. W tej cenie są tylko 2 aparaty - 7d albo 5d2. Dla mnie jedyny słuszny wybór ze względu na optykę i FF to 5d2.

taaaa... chyba, ze fotografujesz makro, albo polujesz na zwierzaki, czy walczysz z rożnymi sportami... to wtedy FF już nie błyszczy <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość PICAD

Odpiszę tak samo ogólnikowo - zależy od poziomu fotografa, ale zawodowcy od sportu i zwierząt nie bawią się w cropy. Jeśli tak, to dlatego, że ogranicza ich gotówka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybrałbym body 7D - ma rewelacyjne oceny. Ew. pozostałą gotówkę odkładał na dobry obiektyw - to się najbardziej liczy w fotografii.

Keep flying and stay shiny ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

I badziewną matrycę stojącą w miejscu od 5 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Odpiszę tak samo ogólnikowo - zależy od poziomu fotografa, ale zawodowcy od sportu i zwierząt nie bawią się w cropy. Jeśli tak, to dlatego, że ogranicza ich gotówka.

Pewnie dla takich biedaków powstał format APS-H. Niech zgadnę, nawet nie wiesz, co to jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mathu,ale to co kolega napisał to akurat prawda ,95% zawodowych fotografów wybiera pełną klatkę,ew.jako drugie body coś z niepełną..,

ja używam 7D ,ale o tym zadecydował wyłącznie budżet..wolałbym mieć jasne szerokie szkła w zamian za wiedzę ,że moja 200-tka jest w tym aparacie 300-tką czy tam ileś ..

generalnie teraz rozbijałem się o coś w okolicach 14mm.oryginalna Canonowska FF 14 2,8 gnie potwornie w 7-ce na bokach,dedykowany do cropa ,10-20 ma 3,5-4,5..<_<,

sigma 3,5..,pozostaje koreańczyk za 1tyś z kawałkiem...fajny ,ale..no generalnie problem w szerokości..i jasności...

ale 7 to i tak fajny sprzęt ..:P w swojej cenie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Przecież jest Tokina z 2.8 i 11mm.

Akurat co do szerokiego kąta, to naprawdę klatka 35mm (czyli tzw. mały obrazek) nic nie daje. Tanie obiektywy szerokokątne są bardzo słabe w rogach (gorsze od tego, co można kupić za 2500 zł dla APS-C), a te drogie są tak drogie, że równie dobbrze można sobie specjalnie do tego celu kupić Olympusa z 7-14.

Dlaczego nie kupiłbym 7D - bo nowa matryca Sony która pojawi się w Nikonach i Pentaksach po prostu zostawia go w tyle o parę długości. Matryce Canona nie poprawiły się w ogóle od czasu 40D, a konkurencja zrobiła w tym czasie ogromny skok naprzód.

Ale rozumiem, że temat jest nie o tym, bo carlito raczej nie kupi Nikona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez przesady, ja kupiłem Nikona ,choć od zawsze byłem "Kanonierem",był suoer,ale wróciłem do Canona ,właściwie wyłącznie z powodu opcji filmowania w HD ,tu Canon IMO wygrywa..

ale o Nikonie złego słowa nie powiem,był naprawdę

OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdzie nie napisał że poprzednie body sprzedaje więc.. z tym 5D by się może uzupełniały?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdzie nie napisał że poprzednie body sprzedaje więc.. z tym 5D by się może uzupełniały?

To jest bardzo dobra koncepcja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że na rzecz trzeba spojrzeć z innej strony. Pytanie zasadnicze, to jak bardzo zaangażowana w fotografię jest Twoja połowica. Jeżeli myśli o tym poważniej, co sugeruje uczestnictwo w szkole fotograficznej, to lepszym rozwiązaniem wydaje się piątka. Pełna klatka daje spore możliwości, ale dla amatora może też wprowadzać ograniczenia (podniosłem w tym momencie ciśnienie niektórym, ale o tym później).

Jeżeli natomiast mówimy o małżonce, jako o średniozaawansowanym fotoamatorze, to spokojnie wystarczy 50-tka (tylko nie 60-tka!!!) za połowę ceny piątki. Ma kilka ciekawszych patentów od 40-tki. Jeżeli Twoja żona lubi fotografować sport lub inne dynamiczne scenerie, to rozwiązaniem byłaby 7-ka.

Generalnie z fotograficznymi zakupami jest spore ryzyko i najlepiej, gdy dokonują ich sami zainteresowani. Wyobraźmy sobie, że kupisz 5tkę, a żona ma obiektywy, które nie pasują do pełnej klatki (wskazany przez ciebie pasuje). Cóż, pewnie zasugeruje wówczas konieczność jej dalszego doinwestowania (a wówczas może zabraknąć na nowy zegarek ;-). Przypuśćmy, że np. planuje sobie zakup przyzwoitego fiszajka - rybiego oczka samyanga (albo na święta sama już go zamówiła), to niestety nie będzie mogła go podłączyć do nowego body (choć zawsze pozostanie 40-tka). Ponadto, przy zakupie 5-tki jej dotychczasowe obiektywy (o ile pasują) będą krótsze. Dotychczas 200 mm dawało jej 320 mm (x1,6), a przy piątce będzie to 200m, zatem np. focenie zwierzątek będzie trochę trudniejsze.

Podsumowując - jeśli nie jest tak mocno zaawansowana w swym hobby (nie trzaska zdjęć co weekend i w ciągu tygodnia) to 50tka lub 7-ka spokojnie wystarczą (body 50-tki jest podobnie wytrzymałe co 5-tki, a najlepiej ostrość ustawia 7 przy szybkich scenach) i masz gwarancję braku rewolucji w szklarni. Jeśli to jednak większy stopień zaangażowania, to 5-tka jest bardzo dobrą opcją(choć na wiosnę zapowiadają jej kolejną wersję).

Rocznie focę kilkanaście tys. fotek (w tym udział w warsztatach) i do tych celów wystarcza mi 50-tka, ale kiedyś kupię sobie 5 tkę. Już teraz kupując szkła staram się, by były lepsze (elki), by potem nie było problemów ze zmianą body.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory jesli sie powtorze... przeczytalem tylko pierwsza strone tematu...

Wejdz na fora: canon-board.info, obiektywni.pl, fotopolis.pl itp. Tam jest sporo informacji na temat Canona i innych aparatów.

Ja sam polecam Canona. Pracowałem na Nikonie a aktualnie pracuję na Canonie. Miałem sporo sprzętu. Zdecydowanie polecam pełna klatkę - jeśli chcesz mieć wysoką jakość zdjęc to na pewno nowa Piątka (5d mark II) sprawdzi się idealnie. O jedynkach (1ds mark II, III, IV) bądź niepełno klatkowy (1d Mark I, II, III )nie wspomne jednak te aparaty są już raczej dla profesionalistów czyt. fotoreporterów.

Sam osobiście używałem 350d, 400d, 20d, 30d, 40d zdarzało się też pracować na 7d czy jedynce w pełnej klatce.

Canon jest naprawde genialny. Do tego dobra "L" i zdjęcia wychodza przepieknie. Oczywiscie trzeba miec tez pewna wyobraznie i pojecie na temat

robienia zdjec. Jednak to oczywista sprawa jak ktos mysli o wyborze pelnej klatki.

Pozdro.

______________________________________________________________________________________

Pamiętajmy, ze najwazniejsze jest mimo wszystko szkło <_< przynajmniej takie jest moje zdanie.

Co mi z 7d jak mam do niej podpięty kit 18-55 ? Zdjecia beda ok, jednak straca na jakosci.

Jak uzyje starej niejednokrotnie nagradzanej 20d z szklem klasy "L" powiedzy : 16-35 2.8F jakosc bedzie

wyjatkowo dobra:) wiem co mowie, testowalem tego typu sprzet.

______________________________________________________________________________________

Mialem okazje jezdzic jako fotoreporter na mecze ekstraklasy w pilce noznej.

Widzialem prace fotoreporterow z PAP-u , FORUM czy AG.

Wiekszosc z nich korzystalo z cropa. Jechali od 30d po 1d mark III. Kilku naprawde kilku uzywalo 1ds mark II .

Z Nikona ktorego mimo wszystko juz jest coraz wiecej w fotografii sportowej uzywali od d200 przez d700 po d3.

Sam osobiscie uzywalem d200 nikona, 20d, 30d, 1d mark II N canona, + 70-200 2.8, 120-400 sigmy, 100-400 L canona czy nawet :P 70-300 APO Sigmy.

Pozdrawiam, Dawid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość PICAD

Pewnie dla takich biedaków powstał format APS-H. Niech zgadnę, nawet nie wiesz, co to jest?

Żenująca zaczepka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok panowie, doszedlem do wniosku ze bedzie to aparat (obiektywy i tak sobie kupi) dotychczasowy jej aparat 40D przejme dla siebie a jej kupie... no wlasnie, teraz pytanie do was profesjonalistow - 5D czy 7D ? Inne aparaty nie wchodza w gre. To ktory panowie ? czekam na sugestie. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.