Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

carlito1

Canon (profesjonalny)

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze troche o mojej lepszej polowce. Zdjecia robi prawie codziennie po pracy jak tylko ma czas, a ze ma odpwiedzialne stanowisko w pracy to nie zawsze go ma. Uwielbia robic zdjecia przyrody, krajobrazow ale rowniez ludzi (tu najczesciej mnie) i zwierzat. Siedzi na roznych forach tematycznych, chodzi do szkoly fotograficznej i non stop o tym gada. Ze sprzetu procz obiektywow ma jeszcze 2 statywy, wielka doczepiana lampe, roznego rodzaju oslony, nakladki na obiektywy, jakies soczewki i Bog wie co jeszcze. A wiec mysle ze mozna powiedziec ze na rzeczy sie zna.

5D czy 7D ? <_< bardzo prosze o argumenty.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sikkens zabij mnie ale nie mam pojecia o aparatach. Mysle ze rozmawiamy o czyms nowym...

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT : juz chyba rozumiem 5d mark II to nowy 5d zgadza sie?

W takim razie oczywiscie mowiny o 5d mark II

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weź 5d. Do specyficznych zastosowań i tak zostanie jej 40d.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowa różnica między nimi to Full Frame w 5-ce i Crop w 7-ce. Głównie na to bym patrzył.

Z tego względu ja bym wybrał 5-kę, ale to tylko ja bym tak wybrał, ponieważ lubię szeroki kąt, a bardzo długa ogniskowa jest dla mnie praktycznie bezużyteczna.

Jeśli jednak żonie odpowiadają posiadane obiektywy pod względem długości ogniskowej, to kupowanie jej 5-ki może być ryzykowne.

Poza tym oba to aparaty wysokiej klasy, chociaż niewątpliwie 5-ka jest wyżej pozycjonowana, co nie znaczy że jest pozbawiona wad (np. szybkość i dokładność autofocusa podobno jest lepsza w 7-ce, piszę podobno, bo sam nie miałem okazji sprawdzić). Ale tu znowu zależy, czy fotografuje szybkie sceny (np. sport), jeśli nie, to ta szybkość przestaje mieć duże znaczenie.

A podsumowując uważam, że kupowanie bez konsultacji z żoną to duże ryzyko, wiadomo że niespodzianki są przyjemne, ale tu nie chodzi tylko o ten jeden przyjemny moment rozpakowywania prezentu, ale o wygodę użytkowania i zadowolenie na jakieś kilka lat.

Ja wybieram 5-kę.

Niech się jeszcze Canonowcy wypowiedzą. Ja jestem Nikoniarzem, ale gdybym nie miał Nikona, to prawdopodobnie miałbym EOS-a 5D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jest tak zaangażowana w fotografię, to wybór wydaje się prosty - Piąteczka.

Mocnym atutem 7 jest autofocus, jest szybszy i dokładniejszy od 5-tki i dlatego robi za drugie body fotoreporterów sportowych. Twoja żona nie biega po zawodach, a więc nie jest to jej priorytetem.

Jeśli foci 40-tką, to przesiadka na 5-tkę będzie dla niej krokiem w rozwoju. Przejdzie z malej klatki (40-tka) na pełną, co da jej nowych możliwości. Będzie się lepiej sprawdzać w krajobrazach i portretach.

Powstaje ryzyko ze szklarnią, ale z tym sobie poradzicie. Nie wiem, czy nie będzie jej tylko przeszkadzało, że niebawem będzie wersja III (choć tego nigdy w pełni nie wiadomo), ale i tak obecna 5-tka przysporzy jej sporo frajdy.

Podsumowując: Będzie Pani zadowolona <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ją odbieram to tak : 5d to zegarek na in-house a 7d na ecie 2892 <_< wiec wybór zdaje się być prosty. W takim razie dlaczego grono ludzi wybiera 7d ? Jakie tak naprawdę są różnice w tych aparatach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie Canony są "inhouse", bo Canon sam produkuje matryce do swoich aparatów. Jak już porównania do zegarków, to 5d ma werk z certyfikatem chronometru, 7d ma za to więcej komplikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"W takim razie dlaczego grono ludzi wybiera 7d ?"

Hmm..w moim przypadku zadecydowała cena..7 to po prostu dobry aparat w dobrej cenie...

a w ogóle to maruda jesteś..<_< Idź już kup tą PIĄTKĘ!Podaruj kobiecie i pozamiatane..:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No beef i takim językiem to można do mnie rozmawiać <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest pełna klatka 5d jak i nowa pelna klatka 5d mark II - o tego Ci chodzi.

Tak wiec nie mam nic do dodania, bez dwóch zdan wybieraj 5d mark II - swietna jakosc , swietny aparat. Ja sam nie mam do czego sie przyczepic.

Jak Cie stac bierz 5d mark II <_< Ja sam wolalbym dozbierac do tej nowej piatki niz kupowac 7d :P

Pozdrawiam, Dawid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście że MKII,

zawsze będziesz miał pretekst żeby coś do n iego dokupić..

LRRP01-12_65hr.jpg

<_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odrobinę powagi poproszę.

Biore w takim razie 5d mark II. Teraz kolejne pytanie, gdzie droga internetowa najlepiej nabyć ten aparat? Można prosić o zaufane strony www ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

www.fotozakupy.pl

Jakie pytanie, taka odpowiedź...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ją odbieram to tak : 5d to zegarek na in-house a 7d na ecie 2892 <_< wiec wybór zdaje się być prosty. W takim razie dlaczego grono ludzi wybiera 7d ? Jakie tak naprawdę są różnice w tych aparatach?

Matryca, to nie wszystko B) Dochodzą jeszcze takie rzeczy jak cena, szybkość, różnice w układzie AF, ergonomia, bonusy płynące z mniejszej matrycy, i milion innych niuansików, których nie ocenisz, do póki sam nie bedziesz wybierał aparatu dla siebie (a raczej kolejnogo aparatu dla siebie już po zdobyciu doświadczenia i wyrobieniu sobie opini czego potrzebujesz):P

Biore w takim razie 5d mark II. Teraz kolejne pytanie, gdzie droga internetowa najlepiej nabyć ten aparat? Można prosić o zaufane strony www ?

Dowolny większy sklep z elektroniką. Wejdź na ceneo.pl czy skąpiec.pl i poprzeglądaj oferty - masz też tam opinie o sklepach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odrobinę powagi poproszę.

Jak chcesz wśród kanonierów takiego odpowiednika naszego Stanisława, tyle, że w Polsce, to polecam Towersa - www.foto-ivy.pl. Kupowałem za dobrą kasę i zawsze bez problemów. Ceny ze stronki nie są ostateczne <_< Lepszy kontakt telefoniczny niż mailowy (chyba za dużo maili dostaje i wówczas nawet jego żona nie nadąża z odpowiedziami).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sam kupilem sporo sprzetu na forum canona:) jest taniej, sprawdzony sprzet. Nie wiem czy trafi sie nowka ?

Jakby co podaje strone canona - obiektywy warto tam kupowac:) ja kupowalem uzywki canona, sigmy, tamrona czy tokiny i zawsze bylem zadowolony.

www.canon-board.info

Na allegro tez mozesz kupic spokojnie.

Pozdrawiam, Dawid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Ale Carlito siedzi w IRL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie szkodzi. Rodzice przylatuja na święta i mogą mi przywiesc. Aczkolwiek poszukam najpierw na ebayu i amazonie albo poprostu pójdę do sklepu i kupię, choć nie wiem czy można tutaj kupować samo body.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo serdecznie wszystkim dziękuje za pomoc i mam nadzieje ze ten prezent będzie udany. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sprawy. Nowe piatki sa chyba w zestawie z szklami canona L - 24-105 f4 - fajne szklo, chociaz dla mnie troszke ciemne.

Wole 2.8 :P

Zreszta zobaczysz co Ci w sklepach zaoferuja <_<

Powodzenia w zakupie!

Pozdrawiam, Dawid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sprawy. Nowe piatki sa chyba w zestawie z szklami canona L - 24-105 f4 - fajne szklo,

Fakt, że to jest taki jakby obiektyw kit-owy do piątek, ale to nie jest takie hop-siup, bo o ile do przy tanich lustrzankach obiektyw kitowy to jest jakieś +300zł, to tutaj będzie około +3000zł

czyli jeśli body kosztuje ok. 7500zł, to z powyższym obiektywem będzie ponad 10 tys..

Często zdarza się tak, że w sklepach stacjonarnych za diabła nie idzie kupić samego body.. sprzedają tylko z obiektywem... Wtedy nie ma innego wyjścia, trzeba kupowac przez internet.

Jakby coś, to zaufanym sklepem jest też cyfrowe.pl

Nie wiem jak tam w tej chwili z cenami, ale warto rozważyć, bo wysyłkę mają za darmo, i często dodają gratisy typu zapasowy akumulator etc..

edit: Przy okazji, skoro zebrało się tu paru znawców, to zadam swoje pytanie. Czy nie orientujecie się czy w nowym Canonie 60D jest "Microfocus Adjusting"?

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja polecam Towersa. Kupowałem u niego eLkę 24-105 f/4 i setkę makro f/2.8, obie transakcje były wzorowe i zakończone odczuwalnym rabatem <_<

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Laco Stuttgart Pro 43 mm | Steinhart Ocean One Vintage Military 42 mm | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Tissot Chemin des Tourelles Gen2 42 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edit: Przy okazji, skoro zebrało się tu paru znawców, to zadam swoje pytanie. Czy nie orientujecie się czy w nowym Canonie 60D jest "Microfocus Adjusting"?

nie ma

zegarkiclub.pl Driver Error

There appears to be an error with the database.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.