Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

olp1

Atlantic Worldmaster Prima

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich,

całkiem niedawno wszedłem w posiadanie takiego oto zegarka. ponieważ miał jakieś problemy z chodem oddałem go do zegarmistrza, dziś po tygodniu go odebrałem i dowiedziałem się, że to lata 50/60 -te. całość jest podobno oryginalna (od szkiełka po koronkę ), wszystko zachowane w idealnym a przynajmniej bardzo dobrym stanie. niestety zegarmistrz jakoś nie był skłony udzielić większej ilości informacji. Więc proszę was o jakąś ocenę, więcej informacji o tym konkretnym przypadku, jakąś opinię, poradę czy cokolwiek więcej na temat tego zegarka. Niestety nie udało mi się dotrzeć do mechanizmu ( jak ktoś zna jakiś domowy sposób na sprawne otwarcie denka to proszę pomóc ). Chciałem znaleźć taki sam model ale za każdym razem PRIMA różniła się tarczą, czy jestem posiadaczem jakiegoś wyjątkowego modelu ? Z góry dziękuję za każdą pomoc.

IMG_8420.jpg

IMG_8427.jpg

IMG_8431.jpg

IMG_8444.jpg

IMG_8446.jpg

IMG_8449.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-10448-0-93245200-1331638566.jpg

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję za odpowiedź,

wiem, że zegarek został zakupiony jako nowy i miała to być lokata kapitału, więc przeleżał w szufladzie. Więc co do niezużycia części wszystko by się zgadzało. Udam się do zegarmistrza i przy chwili czasu dołączę zdjęcie mechanizmu.

Co myślicie o użytkowaniu takiego zegarka, czy warto nosić go codziennie jak zwykły czasomierz i liczyć się z jego zużywaniem czy schować głęboko jako eksponat, a może sprzedać ? Jaka kolorystyka paska wchodzi w grę przy ewentualnej wymianie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszke zaprezentował tu zdjęcie mechanizmu As 1604 w którym mostek jest lekko po łuku,w Twoim modelu może równie dobrze znajdować się mechanizm As 1188 w którym mostek jest prosty tutaj masz przykłady w jakich zegarkach Atlantic jakie mechanizmy można spotkać:

ETA 1100

- MILANO,

- SPEEDWAY

- Worldmaster,

- Worldmaster EXTRA,

- Worldmaster SUPER.

ETA 1113

- Weltmeister EXTRA,

- Weltmeister PRIMA,

- Weltmeister SPECIAL,

- Weltmeister SUPER,

- Weltmeister SUPER DE LUXE,

- Worldmaster,

- Worldmaster DE LUXE,

- Worldmaster EXTRA,

- Worldmaster PRIMA,

- Worldmaster SPECIAL,

- Worldmaster SUPER,

- Worldmaster SUPER DE LUXE.

AS 1188

- Varldsmastarur,

- Varldsmastarur SUPER,

- Weltmeister,

- Weltmeister EXTRA,

- Weltmeister SUPER DE LUXE,

- WOLMEISTER,

- Worldmaster,

- Worldmaster EXTRA,

- Worldmaster PRIMA,

- Worldmaster SUPER,

- Worldmaster SUPER DE LUXE.

AS 1604

- Varldsmastarur,

- Varldsmastarur EXTRA,

- Varldsmastarur JET SUPER,

- Varldsmastarur PRIMA,

- Weltmeister,

- Weltmeister SUPER EXTRA,

- Worldmaster,

- Worldmaster PRIMA,

- Worldmaster SUPER,

- Worldmaster SUPER DE LUXE,

- Worldmaster SUPER EXTRA.

Bardzo przyzwoite zegarki, znanej w Polsce manufaktury, powiedziałbym nawet kultowej marki na Polskim rynku, często poszukiwane w tak dobrym stanie.

Co do samego egzemplarza w jakiego posiadanie wszedłeś zgadzam się ze Zbyszke jest zachowany wręcz rewelacyjnie, widać na pierwszy rzut oka,że tarcza nie była restaurowana i jest w bardzo dobrym stanie (tzw. "promienista") jak na swoje lata, dużym też plusem dla kolekcjonera jest oryginalna koronka z tamtych lat co dziś jest już rzadkością gdyż takich koronek w sprzedaży nie ma, wyparły je koronki "a" lub "A" z cyrklem stosowane w młodszych egzemplarzach, co do koperty tez wygląda dobrze zważywszy na wiek jaki ma na karku. I dochodzimy do sedna: Sprzedać czy nie?

Ja osobiście bym go nie sprzedał za żadna kasę, bo wielu z nas musiało by nie spać kilka nocy aby kupić takiego Atlantica, w takim stanie zachowania za przyzwoite pieniądze.W dzisiejszych czasach za dobry mechaniczny zegarek trzeba zapłacić gruba kasę, dlatego zegarki mechaniczne wykonane w omawianym okresie tzn. lata 50/60 są często poszukiwane przez zbieraczy, czasami kupowane w opłakanym stanie i restaurowane od podstaw za spore sumy. Ty posiadasz klasyka z lat 50/60 w bardzo dobrym stanie, duża męska linia coś około 38mm bez koronki, jeżeli lubisz zegarki, szanujesz przedmioty z historią to masz ładny egzemplarz na okazyjne sytuacje do garnituru i na inne rodzinne spotkania , imprezy itp.itd.

Uważam że popełnisz duży błąd pozbywając się go, ale to tylko moje osobiste zdanie.

Pozdrawiam!!!! :D

Ps. Co do paska osobiście założyłbym czarny wzór krokodyla lub jakąś jaszczureczkę.

A to moje Worldmastery hehe Prima nie tak ładna jak Twoja ale jest!!!!

post-29151-0-02143000-1331638627.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie interesują Cię zegarki,nie ma dla Ciebie wartości sentymentalnej, nie masz zamiaru go nosić i dbać o niego to sprzedaj bo napewno znajdzie się ktoś kogo będzie cieszyć posiadanie takiej perełki :P

np.

Ja bym się cieszył :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek ładny, chociaż moja cierpliwość skończyła się na otworzonym pierwszym zdjęciu. :P

Na Boga, nie wrzucaj na forum fotek o rozmiarze 5 MB, bo nie każdy ma kilkudziesieciomegowe łącze.

Wystarczy że zmniejszysz zdjęcia do 500 kb a będą wystarczająco czytelne.

Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.