Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Pagaj

Jak rozróżnić rodzaj szkiełka ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Pagaj

111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczam :twisted:

Po to jest forum aby przekazywać sobie takie oczywistości 8)

Pozdrawiam

Adam

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie są oczywistości - nawet dziś wielu zegarmistrzów nie umie rozróżnić szkieł.

Ja praktykowałem ten sam sposób przez "położenie" kropli wody.

Na szke szafirowym kropla jest "skupiona", na innym rozlewa się.

Można także "porównać temperatury".

Szkło szafirowe (ze względu na lepszą przewodność cieplną) przy dotknięciu palcem robi wrażenie zimnego, minerale (tym samym palcem, w tych samych warunkach) robi wrażenie cieplejszego.

Trochę to trudniejsze do jednoznacznej interpretacji, ale obydwa sposoby podawane były przez najlepszych zegarmistrzów jako sposób działania.

Władek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość calcium300mg

jest jeszcze jeden bardzo skuteczny sposób. Należy ponosić zegarek parę miesięcy i sprawdzić czy nie ma rysek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

czy szanowni koledzy mogą mi przypomnieć jakie szkiełko można poznać po tym, że nie "odbija" światła?

Czy jest to tzw. szkło sferyczne?

Wiem tylko tyle, że jest stosowane w najdroższych modelach zegarków.

Pozdrawiam

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pawel

wpadłem na chwilę przez przypadek, z powodu szafiru, ale co do szkła:

wydaje mi się, że sferyczne jest szkłem wypukłym - patrząc z boku na zegarek wygląda jak wycinek koła z najwyższą częścią pośrodku tarczy.

Szkło nieodbijające światła (czy refleksów raczej) to chyba antyrefleksyjne. Co nie znaczy, że nie stać go na odrobinę zadumy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, Pawle, racja :)

Dzięki

Pozdrawiam

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... jeszcze co do antyrefleksyjnych szkieł:

są to najczęściej szkła szafirowe , na które w próżniowo zostaje naniesiona cienka warstwa substancji antyrefleksyjnej. redukuje ona ilość światła odbijakącego się od powierzchni szkła .

stosuje się powłoki jedno lub dwustronne .

te pierwsze przy odpowiednim oświetleniu dają lekko niebiesko-fioletową poświatę. W szkłach powlekane dwustronnie efekt ten jest nieco mniej widoczny a tłumienie refleksów lepsze. niestety warstwy AR są znacznie miększe od materiału szkiełka a przez to narażone na porysowanie.

od niedawna niemiecka firma Sinn w swoich modelach 900 i 958 zastosowała nowy rodzaj antzrefleksu. charakteryzuje się on znacznie większą ( porównywalną z samym szafirowym szkłem) twardością (1800 - 1900 HV dla porównania skło szaf. ma 2000HV) - tak więc porysować trudno a dodatkowo udało się zredukować niebieską poświatę.

a tu jeszcze mały wykres ze strony Ventury pokazujący twardości pozostałych materiałów używanych w naszych zegarkach.

durinoxtitanoxde5ez.gif

Edelstahl to stal nierdzewna

reinTitan czysty tytan

Lagierungen to stopy metali

reszta chyba jasna.

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pawel

Dzieki Piotr za ciekawe informacje.

A co do tematu :!: :!: postanowiłem przetestować metodę na moich zabawkach. I co :?: okazuje się, że kropelka wylana na ML Ponthosa (z dużym napisem na deklu "Saphire Crystal") rozlewa się, a po przechyleniu zostawia ślad. Zegarek ma 5 lat, oczywiście "repliką" nie jest, chyba że "Jubiler" takie sprzedawał w cenie oryginałów.

Czy zatem szafir szafirowi nierówny? A może ja czegoś nie rozumiem z cyt. napisu? Zaznaczam, że na szkle żadnych rys nie ma.

Ciekaw jestem, czy opisana metoda działa przy powłokach antyrefleksyjnych, chociaż Ponthosa o takowe nie podejrzewam.

Pozdrawiam

P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Przeczytalem Wasza dyskusje na temat rozpoznawania szafiru.Zaciekawila mnie metoda "wodna" i postanowilem sam ja wyprobowac.Tu jednak spotkala mnie niespodzianka!O ile w przypadku porownania szafiru ze szklem wszystko jest tak,jak opisujecie,sprawa sie komplikuje,gdy do akcji wkroczylo szkielko z cala pewnoscia "mineralne" ze starego Tissota.Zegarek jest juz zniszczony,dlatego moglem zastosowac metode najpewniejsza-probe twardosci.Stalowy pilnik,pozostawiajac wyrazna ryse,nie pozostawil watpliwosci co do charakteru szkielka.Woda natomiast splywa sobie po nim pieknie,jak po najszlachetniejszym szafirze!!!Chyba jaka lipna ta Wasza metoda?

Pozdrawiam-Marcin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Władek Meller napisał :

To nie są oczywistości - nawet dziś wielu zegarmistrzów nie umie rozróżnić szkieł.

Ot, cała tajemnica.

Metoda sprawdza się, ale nie zawsze :)

Pozdrawiam

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Stalowy pilnik,pozostawiajac wyrazna ryse,nie pozostawil watpliwosci co do charakteru szkielka.

Pozdrawiam-Marcin.

Podziwiam determinacji w ustaleniu prawdy. Zero kompromisów!!!!

Marcin

co w języku Apaczów oznacza "Ten który się uchachał po pachy" :)

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że to stary temat, ale na pewno aktualny (zastanawiałem się właśnie jak sprawdzić rodzaj szkiełka)

Ja praktykowałem ten sam sposób przez "położenie" kropli wody.

Na szke szafirowym kropla jest "skupiona", na innym rozlewa się.

O ile w przypadku porownania szafiru ze szklem wszystko jest tak,jak opisujecie,sprawa sie komplikuje,gdy do akcji wkroczylo szkielko z cala pewnoscia "mineralne" ze starego Tissota.Zegarek jest juz zniszczony,dlatego moglem zastosowac metode najpewniejsza-probe twardosci.Stalowy pilnik,pozostawiajac wyrazna ryse,nie pozostawil watpliwosci co do charakteru szkielka.Woda natomiast splywa sobie po nim pieknie,jak po najszlachetniejszym szafirze!!!Chyba jaka lipna ta Wasza metoda?

Chyba jednak metoda nie jest tak do końca "lipna" :D

W każdym razie dowiedziałem się (tzn. potwierdziłem swoje przypuszczenia), że szkiełko w moim Tissocie jest mineralne ;)

Ja, niżej podpisany oświadczam, że będę zabierał głos na forum KMZiZ tylko w dyskusjach związanych z zegarmistrzostwem, lub dotyczących sposobu funkcjonowania tegoż forum.

13-08-2010

Mirek Kornaszewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Jest 100% pewności, że jest to szkło mineralne gdy spojrzymy z boku na przekrój szkła i zobaczymy zielonkawo-niebieski odcień, szafirowe szkiełka w przekroju są "ciepłe" kremowe, żółtawe, trudniej jest to ocenić w przypadku złoconych i złotych kopert.

pzdr.

Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.