Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zdroker

Klub Miłośników Zegarków ORIS

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 27.10.2024 o 08:14, rrr napisał(-a):

Najladniejsza wersja tego modelu - jak dla mnie. Dwa razy prawie kupilem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.11.2024 o 10:27, wojtek91 napisał(-a):

Raz kupiłem, raz sprzedałem. Kupiłbym jeszcze raz :D 

A ja chyba szukając retro skin divera wziąłbym teraz Vulcaina - ta sama specyfikacja (w zasadzie dopiero nowy 65 ma ceramiczną wkładkę bezela) a sporo tańszy…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

A ja chyba szukając retro skin divera wziąłbym teraz Vulcaina - ta sama specyfikacja (w zasadzie dopiero nowy 65 ma ceramiczną wkładkę bezela) a sporo tańszy…

Ja poszedłem w DOXA Sub 300. Orisy tak podskoczyły cenowo do góry, że wolałem spróbować czegoś dla mnie nowego i nie zawiodłem się. Przy czym taniej nie było. Vulcaina bardzo mocno rozważałem, jednak byłby na mnie zdecydowanie za mały. Już BB58 chwilami wydaje mi się nieco mikry. Jeśli chodzi o rozmiar to Divers 65 w wariancie 40mm był bardzo optymalny dla mnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowa wersja ma 39 mm już :)

Vulcain ma wąską lunetę i nie ma dramatu - choć ja lubię mniejsze zegarki akurat.

Co do cen - to niestety bardzo poszły w górę, tak jak piszesz. Szkoda ale teraz niestety większość  firm winduje absurdalnie ceny…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja! I dodatkowo nie ma sztucznie postarzanej lumy jeśli mnie pamięć nie myli. Nosi się pewnie podobnie do Doxy jeśli chodzi o wrażenie na ręce, bo D przez poduszkową kopertę, krótkie L2L i małą tarczę sprawia wrażenie dużo mniejszej. Chętnie bym sobie porównał tego Vulcaina do mojego BB58, o którego sprzedaży coraz bardziej ostatnio myślę. Wracając do tematu Orisa jest to marka, którą bardzo lubię, a z której równocześnie nie mam w tym momencie żadnego zegarka w moim pudle. Po dłuższym zastanowieniu chyba najchętniej bym wrócił do szarego Pointera, dokładnie takiego jaki ma kolega kornel91.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj problem z Orisem obecnie polega na tym, ze lubie ich designy ale patrzac na ceny vs. to, co dostajemy to jakos nachodzi mnie refleksja, ze nie warto.

Porownanie starego i nowego Divers 65:

https://uhrforum.de/threads/oris-divers-date.581765/post-9365077

A w kwestii rozmiaru Vulcaina:

Watch Analog watch Photograph Light Product

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, wojtek91 napisał(-a):

Racja! I dodatkowo nie ma sztucznie postarzanej lumy jeśli mnie pamięć nie myli. Nosi się pewnie podobnie do Doxy jeśli chodzi o wrażenie na ręce, bo D przez poduszkową kopertę, krótkie L2L i małą tarczę sprawia wrażenie dużo mniejszej. Chętnie bym sobie porównał tego Vulcaina do mojego BB58, o którego sprzedaży coraz bardziej ostatnio myślę. Wracając do tematu Orisa jest to marka, którą bardzo lubię, a z której równocześnie nie mam w tym momencie żadnego zegarka w moim pudle. Po dłuższym zastanowieniu chyba najchętniej bym wrócił do szarego Pointera, dokładnie takiego jaki ma kolega kornel91.

I powiem Ci, że jak jestem fanem dużych zegarków to mimo prostoty tego Pointera jest kapitalny. Prawda, że tanio to już było chociaż teraz na promocji widzę w zegarownia.pl lekko powyżej 7 k a powinien być imo bliżej 5k to od kilku dni wskoczył już któryś raz na nadgarstek dodatkowo na tym nowym brązowym pasku fajnie mi siadł. Nawet wrzuciłem go w rotomat żeby w tygodniu chociaż na trochę wskoczył 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pointer jest mega. Od designu, przez rozmiar i profil koperty. Daliby LJP G100 i cenę rozsądną i byłby hit. No ale tanio już bylo…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekko powyżej 7k za nowy z oficjalnej dystrybucji jest ofertą do rozważenia. Wszystko powyżej wydaje mi się lekko nierozsądne, no ale tak jak pisaliśmy wszystko idzie do góry. Aż sobie wróciłem do fotek mojego egzemplarza ;-)

22 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Moj problem z Orisem obecnie polega na tym, ze lubie ich designy ale patrzac na ceny vs. to, co dostajemy to jakos nachodzi mnie refleksja, ze nie warto.

Porownanie starego i nowego Divers 65:

https://uhrforum.de/threads/oris-divers-date.581765/post-9365077

A w kwestii rozmiaru Vulcaina:

Dobrze to wygląda! Zarówno Oris jak i Vulcain. Na szczęście z zegarkami daję sobie chwilowo na wstrzymanie 😁

DSC08703.JPG

DSC08699.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś widział na żywo?

https://zegarkiipasja.pl/artykul/38304-oris-great-barrier-reef-limited-edition-iv

Mam GBR LE III i tak mi ten IV chodzi po głowie... nie żeby wymienić, tylko dodać kolejny z serii :)

"Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta." - Stanisław Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, fanfar19 napisał(-a):

Ktoś widział na żywo?

https://zegarkiipasja.pl/artykul/38304-oris-great-barrier-reef-limited-edition-iv

Mam GBR LE III i tak mi ten IV chodzi po głowie... nie żeby wymienić, tylko dodać kolejny z serii :)

Fajnie by się uzupełniały. Wygląda świetnie. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jednego Aquisa ale bardzo podobają mi się i nowe Chrono, Great Barrier IV czy  Depth Gauge .

Uv3GoW5.jpeg

Edytowane przez kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

Fajnie by się uzupełniały. Wygląda świetnie. 

No właśnie.

Raz podoba mi się.

Dwa byłyby dwa i ładnie by się uzupełniały.

Trzy niby podobne ale jednak zupełnie inne - mechanizm, sekundnik, datownik, o kolorze tarczy i bezelu nie wspominając - wszystko inne.

Cztery - cel szczytny

Nic tylko brać 😁

"Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta." - Stanisław Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, fanfar19 napisał(-a):

No właśnie.

Raz podoba mi się.

Dwa byłyby dwa i ładnie by się uzupełniały.

Trzy niby podobne ale jednak zupełnie inne - mechanizm, sekundnik, datownik, o kolorze tarczy i bezelu nie wspominając - wszystko inne.

Cztery - cel szczytny

Nic tylko brać 😁

Dokładnie. Czekam na zdjęcia :)

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho GBRIV jakiś taki "cukierkowy" wydaje się na zdjęciach, za to Aquis Pro prezentuje się doskonale

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, artooro napisał(-a):

Imho GBRIV jakiś taki "cukierkowy" wydaje się na zdjęciach, za to Aquis Pro prezentuje się doskonale

Na żywo to w ogóle różnie może być. To, że w necie się podoba nie znaczy, że efekt na żywo będzie taki sam.

Musze poszukać zdjęć, a nie renderów, może jakiś unboxing na YouTube znajdę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, fanfar19 napisał(-a):

Na żywo to w ogóle różnie może być. To, że w necie się podoba nie znaczy, że efekt na żywo będzie taki sam.

Musze poszukać zdjęć, a nie renderów, może jakiś unboxing na YouTube znajdę. 

To są fajne recenzje. Tylko na żywo też może być troszkę inaczej. 

Tego nie znam ale też wygląda ok. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

To są fajne recenzje. Tylko na żywo też może być troszkę inaczej. 

Tego nie znam ale też wygląda ok. 

Obejrzałem. Dzięki. Wygląda bardzo zachęcająco.

Ale poczytałem też o tym Cal.400 i to już takie zachęcające nie jest. Coś im tam chyba nie poszło z tym mechanizmem. 

Podobno teraz już jest Cal.400-2 i jest lepiej. Mniej awaryjny, mocno ograniczone skakanie wskazówki minutowej przy nastawianiu zegarka, podobno jakieś zmiany w konstrukcji rotoru (w wersji 1 po prostu przestawał się kręcić). 

Ma ktoś jakieś doświadczenia z Cal.400?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi