Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cytochrom

Nasze nowe nabytki vintage

Rekomendowane odpowiedzi

"Ukoronowanie" kolekcji :)

Chodz Ci o bezel ?:-) :-) :-)

Fajny zegarek,gratuluje zakupu.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja se taki kazałem i nie powiem całkiem mi się widzi. :)

post-63153-0-57879900-1408897172_thumb.jpg

post-63153-0-01252300-1408897629_thumb.jpg

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawym pozostaje dolny napis "Fab. Suisse"????

post-63153-0-39524100-1408898036_thumb.jpg

post-63153-0-73634700-1408898063_thumb.jpg

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Lechu kieszone sobie kazałeś,gratuluję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dotarła. Nie mogłem się powstrzymać przed założeniem starego paska, należał jeszcze do mojego dziadka. Po wypraniu okazał się całkiem ciekawy. Raczej nie łudzę się, że moja żona będzie tę Favre na tym pasku nosiła, ale musiałem zobaczyć jak to działa :D

WP_20140825_0041_zps2c8aec5e.jpg

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny ciekawy zegarek, gratulacje. Nie zbadane są wyroki Boskie, a co dopiero upodobania naszych Pań. Pasek oryginalny, może się spodoba. :D

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki Langel mi się trafił. Nie siedzę w Szwajcarach a i w necie wcale tak dużo na jego temat nie odnalazłem; więc zanim pójdzie do czyszczenia chciałbym zapytać o zdanie mądrzejszych. Czy oryginalnie ten zegarek miał tak wizualnie masywną kopertę (36 średnica bez koronki, 19 w uszach)? No i co ze wskazówkami? Były czarne? Czy była na nich jakaś luma która tak po latach wygląda?

post-66017-0-99147900-1409219162.jpg

post-66017-0-05841700-1409219164.jpg

Zegarki radzieckie - dobre i tanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co mi tu wizualnie nie pasuje to koronka, widać że świeższa. Koperty w tym stylu są częste w podobnych zegarkach. A wskazówki raczej miały lumę. Albo tak się zestarzała, albo ktoś coś kombinował.

Ładny zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej ocenie wizualnie jest ok, oprócz tak jak napisał hrabia koronki. Ciekawe oczywiście co siedzi w środku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koronka wymieniona,w srodku Felsa 465N... ;) ,luma odpadła.....

Edytowane przez cook

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka jest średnica koperty bez koronki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki stylistyczny misz-masz. Ring na tarczy to podobieństwo miedzy innymi do atlantic`ów, kształt koperty Delbana z lat sześćdziesiątych, choć ona miała koperty 34mm, a 36 to juz wielkość zbliżona raczej właśnie do atlantica (Milano Speedway). Jeśli w środku Felsa 465N, to też klimaty Delbany, a może Eta. Natomiast stan zegarka jest superowski. 

@rekin

pokazałbyś mechanizm. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka jest średnica koperty bez koronki?

"36 średnica bez koronki, 19 w uszach" ;)

Ze 40 lat interesuję się zegarkami, ale widocznie uczy się człowiek przez całe życie, więc może ktoś mi wytłumaczy co to jest ta "średnica" z koronką:

• czy to

post-859-0-30907700-1409306159_thumb.jpg

• czy to

post-859-0-21087400-1409306195_thumb.jpg

Poza tym interesuje mnie również do czego komuś potrzebny jest wymiar takiej "średnicy"? Pewnie musi być bardzo istotny, skoro tak często jest przytaczany.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Edit: nie zauważyłem, że chodzi o średnicę ;)

Edytowane przez MateuszDabrowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co komuś wymiar z koronką - nie wiem. Handlarze na Allegro potrafili taki podawać, żeby stary zegarek "wydawał się na piśmie" większy... Tak mi się przynajmniej wydaje. A że chodziło o średnicę zegarka + "szerokość" koronki, to chyba jasne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co komuś wymiar z koronką - nie wiem. Handlarze na Allegro potrafili taki podawać, żeby stary zegarek "wydawał się na piśmie" większy... Tak mi się przynajmniej wydaje. A że chodziło o średnicę zegarka + "szerokość" koronki, to chyba jasne...

Pytanie było retoryczne, a obrazki miały tylko pokazać, jakie to jest bez sensu.  Może przestańmy już chociaż tutaj na forum mówić o średnicy z koronką, to może ten "nowotwór" allegrowy umrze śmiercią naturalną. Chociaż obecnie jest moda na coraz większe zegarki, więc Allegroidzi pewnie już niedługo będę podawać średnicę zegarka z paskiem, a kieszonki z dewizką.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tą koronką to jest jak z pensją brutto....lub jak z dlugościa ........wraz z kręgosłupem:-) :-)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś ma kupić zegarek o średnicy 33mm to kręci nosem ale jak jest 36mm to spoko.

To tak jak podawanie wagi złotego zegarka z paskiem, mechanizmem i szkłem.

Edytowane przez CIESLUT

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Piotr Ratyńsk

... masz rację, powielamy błędne sformułowania, przyjmujemy niedbały styl wypowiedzi  i zaczynamy przyjmować to jako potoczne i właściwe. Dobrze, że są forumowicze, którzy wiedzą co to jest kolokwializm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Piotr Ratyńsk

... masz rację, powielamy błędne sformułowania, przyjmujemy niedbały styl wypowiedzi  i zaczynamy przyjmować to jako potoczne i właściwe. Dobrze, że są forumowicze, którzy wiedzą co to jest kolokwializm.

Potoczne i kolokwialne, jest dobre na spotkaniu przy piwie, natomiast publiczne wypowiedzi na forum powinny być przede wszystkim rzeczowe i fachowe, bo czytają je również ludzie, dla których ten kolokwializm z allegro może być nieznany, a tym samym wypowiedź jest bez sensu. Mam tu na myśli szczególnie wypowiedzi forumowiczów, którzy nie korzystają z forum od wczoraj i powinno im zależeć na tym, żeby nasze forum było postrzegane jako poważnie, a nie jako kolokwialnie tak jak np. onet.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potoczne i kolokwialne, jest dobre na spotkaniu przy piwie, natomiast publiczne wypowiedzi na forum powinny być przede wszystkim rzeczowe i fachowe, bo czytają je również ludzie, dla których ten kolokwializm z allegro może być nieznany, a tym samym wypowiedź jest bez sensu. Mam tu na myśli szczególnie wypowiedzi forumowiczów, którzy nie korzystają z forum od wczoraj i powinno im zależeć na tym, żeby nasze forum było postrzegane jako poważnie, a nie jako kolokwialnie tak jak np. onet.

Co racja to racja,te zegarki "w automacie" itp powinny zniknąć z forum....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi