Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cytochrom

Nasze nowe nabytki vintage

Rekomendowane odpowiedzi

To jakim cudem luma jest śnieżno biała po 50 latach ?

Będę się upierał. Ale to tylko moje zdanie. Każdy może mieć swoją opinię.

Można by rzec, że tarcza była odnawiana, ale luma naprawdę w ogóle nie świeci - świeża luma dawałaby jakieś światło, nawet bardzo małe. W takim układzie w grę wchodziłaby dawna renowacja. Co do nałożenia farby luminescencyjnej - też nie mam uwag. Chyba nikt dziś nie bawiłby się w tak precyzyjne odtworzenia koloru, faktury i grubości. Za dużo roboty i ogromne koszty w stosunku do wartości całości.

W grę ewentualnie wchodziłoby mycie cyferblatu - nie jednak malowanie. Jeśli nie wierzysz, znajdź choć jednen mankament wskazujący na renowację :)

Edytowane przez OmegaDeVille

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem go w łapach ale dużo chciał zdzierca :lol:  :lol:  :lol:  zaraz cos napisze bo już widze się czai zza węgła

Paweł  pisz  , pisz , ja niem nic do ukrycia i ręcze za niego w 1000%  ,proponuję zmierzyć grubość powłoki lakieru na tarczy wszelkim niedowiarkom :)  .Hhmmm myślę że śmiało mogę odkupić go z powrotem :) po zastanowieniu trochę żałuję że sprzedałem perełkę . 

Ps :

Jeśli ktoś tak starannie i profesjonalnie  potrafi  odnowić tarczę ,  by wygladała jak w tym  zegarku, to proszę  o informacje , mam kilka sztuk w swojej kolekcji któree chcę aby wygladałe jak ten .

Tyle mam w tym dosłownym temacie  do napisania 

Edytowane przez MWATCH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hhmmm myślę że śmiało mogę odkupić go z powrotem :) po zastanowieniu trochę żałuję że sprzedałem perełkę

Też bym żałował :P ale niestety nie ma szans na sprzedaż - dobrze mu u mnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tu na napisach szeryfów nie widze... a tak na poważnie koperta troche odstaje stanem od tarczy, luma jest bardzo jasna, napisy baaardzo wyraźne - mi sie to wszystko gryzie, a miałem ringów kilkanaście (w tym w pięknych stanach) i mówię to bazując na jakimś tam doświadczeniu

W rzeczywistości na tarczy jest kilka plamek, jednak jako doświadczony fotograf z 60 letnim stażem, dobierając odpowiednie światło, umiem to ukryć :)

Nieużywany zegarek ponoć leżał w szufladzie ze szpargałami - może więc stąd te ubytki w chromie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł  pisz  , pisz , ja niem nic do ukrycia i ręcze za niego w 1000%  ,proponuję zmierzyć grubość powłoki lakieru na tarczy wszelkim niedowiarkom :)  .Hhmmm myślę że śmiało mogę odkupić go z powrotem :) po zastanowieniu trochę żałuję że sprzedałem perełkę . 

Ps :

Jeśli ktoś tak starannie i profesjonalnie  potrafi  odnowić tarczę ,  by wygladała jak w tym  zegarku, to proszę  o informacje , mam kilka sztuk w swojej kolekcji któree chcę aby wygladałe jak ten .

Tyle mam w tym dosłownym temacie  do napisania 

Wiem że tarcza nie robiona bo widziałem go na żywo - zdjęcie kolegi ODV szczególnie to prawe jest mocno doświetlone i chyba w tle jakiś ultrafiolet się zakradł  bo ta tarcza normalnie się tak nie świeci - lewe zdjęcie jest bliższe prawdy

Fajny zegarek i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten nie był odnawiany, mam nadzieje że Wojtek wybaczy :)

ih0o97.jpg
z05BC3.jpg
sG011F.jpg

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł  pisz  , pisz , ja niem nic do ukrycia i ręcze za niego w 1000%  ,proponuję zmierzyć grubość powłoki lakieru na tarczy wszelkim niedowiarkom :)

Że oryginalna powłoka, w to wierzę, ale mam tylko jeszcze jedno jedyne pytanie. Czy tarcza i wskazówki nie były czyszczone (nie pytam jak)?  

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Az tak dobry nie jestem :( ,a przyzma  się bez bicia że chciałbym ,w tym przypadku to musiałbym mieć  chyba "zaczarowany ołówek". :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ODV możesz zrobić zdjęcie z ustawieniem wskazówek takim jak na tym co wstawiłem..tak żeby porównać grubość ringu czarnego i jasnego ze skalą sekundową? fajnie jak uda Ci się złapać podobne zbliżenie :)

Edytowane przez sneer

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładna malowanka

Ładna malowanka

Wiedziałem, ze zaraz rozpocznie sie burza mózgów, ale temat oryginalnosci tego modelu juz był chyba wałkowany na forum, trzeba pilnie Jacka wywołać do tablicy.

Ps. sam zreszta przerabiałem podobny temat, dopiero oświadczenie Jacka dotyczące oryginalnosci mojego egzemplarza utemperowalo niektóre gorące głowy....

Edytowane przez Gregory_70

Only vintage ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

A co to? Pan Jacek to jakaś wyrocznia?

Ile to razy na tym forum oblewłam się rumieńcem wstydu?

Jak znajdę chwilę i będą zdjęcia makro, popatrzę.

Ale sam wiem, że moje oceny nie są bezbłędne.

Więc proszę nie tworzyć mitów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacuś :P biorąc pod uwagę twoje doświadczenie musisz teraz mentorsko podejść do tematu :)

Edytowane przez sneer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ODV możesz zrobić zdjęcie z ustawieniem wskazówek takim jak na tym co wstawiłem..tak żeby porównać grubość ringu czarnego i jasnego ze skalą sekundową? fajnie jak uda Ci się złapać podobne zbliżenie :)

Proszę bardzo ;)

post-63245-0-03837600-1413810205_thumb.jpg

post-63245-0-49496000-1413810213_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie....nie trafiłeś z sekundową :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie....nie trafiłeś z sekundową :P

Czepiasz się o 5 sekund:-)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wsadzę kij w mrowisko!

Cuś mi siem zdaje, lub nie tylko.

że ta "pianka do golenia" na cyferkach,

była nakładana ręcznie. 

Jeśli tak, to robota wyjątkowo precyzyjna,

bo niuanse trudne do zobaczenia i 

normalnie praktycznie nie do zauważenia.

Większy niebieski ring po między 5 a 6 

widać jakieś zgrubienie linii i nie jest ono maszynowe.

Do oceny pozostaje luma na pałeczce 10 i 11

7 na zagięciu "daszku"

ale co ja tam wiem i w dodatku ślepy jestem.  :(

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie , nasuwa mi sie uśmiech  jak czytam posty na temat tego zegarka . Nie to że bronię siebie jako osoby która ten zegarek sprzedała koledze , bo tak to może wyglądać , ale takowe spostrzeżenia na temat tarczy nasuwają uśmiech na usta . Proponuję zmierzyć wysokość indeksów z lumy i podzieć to przez średnicę tarczy , może takowy wynik ujawni czy tarcza jest nowa ,odnawiana , myta . :)  Czy ktoś zauważył z was że tarcza posiada wkradającą się patynę na jej  powierzchni,  którą widac w powiekszeniu ? Swiadczy to tylko o jej wieku . Na ostatnim zdjeciu to widać . Fachowców na forum jest bardzo dużo , tylko  temat jest dość kontrowersyjny ,bo jak można ocenić czy obraz jest oryginalny czy jest reprodukcją prze monitor komputera . Na przyładzie tarcz z oryginali , były tarcze tłoczone , były z nakładanymi ideksami , były tłoczone z grawerem od strony mechanizmu z nazwą firm które te tarcze produkowały ,pytanie która jest oryginalna ? W jakim okresie była produkowana ? Czy możecie poprzeć swoje podejrzenia jakimiś rysunkami danymi itp. Forum jest miejscem gdzie powinniśmy rozwiązywać takie kwestie i dyskutować o nich , ale nie dajmy sie zwariować :)

Ps : W sumie to się cieszę że az tak temat wszystkich zainteresował :)

Dla szeryfów mam dodatkowe zdjecia które mam z przed sprzedaży ,może coś z tego zdjęcia wyczytacie :)

DSC04854_zpsa1d0266f.jpg

Edytowane przez MWATCH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kasparov

ale co ja tam wiem i w dodatku ślepy jestem.   :(

to "siem" kup okulary

Edytowane przez kasparov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że wydaje Ci się,   

że jesteś "mądrzyckiej babci wnunio",

to mi i chyba nie tylko, wiadomo!

Jeśli chodzi o okulary to ich używam

a słowo "spadaj dziadu" :angry:

(wiesz o co chodzi

a i Marek także,

po jakich Twych pytaniach)

zauważyłem bez nich! :blink:

Może jeszcze dorośniesz?

Edytowane przez lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lec nie  dajmy się ponieść emocją , nie o to tu chodzi  .Może takie bedzie lepsze ?   Zdjęcie dobrze wyostrzone  tak by wyciagnąć szczegóły. Czy ktoś wie jak wygląda stara wiekowa luma na indeksach w zegarkach , które były przechowywane w wilgotnych pomieszczeniach .klimacie itd ?  .. Co z taką luma się dzieje i  jak wygląda ?..  Przepraszam ale nie potafię jescze robić zdjęc mikroskopem obiecuje poprawę.  Na chwilę obecną zdjęcie częsci  tarczy wielkośc talerza obiadowego. :)   Zapraszam do zapoznaia się z zdjęciem.  Myślę ze to zdjęcie rozwieje wasze wątpliwości  i zaczniecie podchodzić bardziej ostrożnie do swoich ocen na temat oryginalności zegarków ."Pianka" jak ją nazwał kolega lec , chodzi tu o lume jest po części już trochę zniszczona ,ale widac to dopiero pod mega lupą i na tym zdjęciu.

forum_zpsb7eb7c4f.jpg

Edytowane przez MWATCH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda trochę inny 

i fotki zrobione teraz i

przy kiepskim  świetle

ale tarcza i luma oryginalna.

Marcin wyrocznia nie jestem

a tylko napisałem to

co i ty widzisz na tej QDV fotce.

Ale czy to może podważać

autentyczność tarczy?

Raczej chyba nie 

post-63153-0-47095500-1413819942_thumb.jpg

post-63153-0-29828200-1413819954_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem tarcza jest O.K :)  natomiast kolor lumy we wskazówkach gryzie sie z resztą :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda trochę inny 

i fotki zrobione teraz i

przy kiepskim  świetle

ale tarcza i luma oryginalna.

Marcin wyrocznia nie jestem

a tylko napisałem to

co i ty widzisz na tej QDV fotce.

Ale czy to może podważać

autentyczność tarczy?

Raczej chyba nie 

Po pierwsze to inny model , druga sprawa to to że zdjęcie słabej jakości ( robione na szybko :) wiem) , Tarcza jest  zmęczona ,myślę że jesli zachowana by była w takim stanie jak  w zegarku który sprzedałem Koledze ODV  też połowa by napisala że malowanka .Różne warunki maja wpływ na zachowanie stanu  tarczy . Potrzymaj zegarek na słońcu w szkatułce za oknem przez 2 -3 miesiące i zobczysz jak działa na niego  . Ja się przekonałem trzymają  gablotę na parapecie  okiennym , Tarcza była oryginalna i ładna ,teraz już nie jest . To tak jak z zegarkiem osoby która pracowała fizycznie i nosiła  tego typu zegarek , codziennie parował i odparowywał i tak przez  kilka lat , jak myślisz jak wygladał po kilku latach ?  Koperta zjedzona od potu , tarcza zniszczona od wilgoci itd.To że zegarek ODV zachowany jest w ładnym stanie to nie znaczy że był odnawiany .Myślę że ostatnie zdjecie które zamieściłem jest tego dowodem i jest wiarygodne by uznać że tracza nie była malowana .

Ps : Panowie proponuję przenieść tą ciekawą  dyskusję w inne miejsce bo dostaniemy od MODA  jak zobaczy w jakim temacie piszemy . Tak ciekawe zagadnienia i tematy chętnie przedyskutowal bym na skype  w konferencji ,co wy na to , może jakieś wieczorne dyskusje :) haha

Edytowane przez MWATCH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi