Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

soldo

Molnija - proszę o informacje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio znalazłem w piwnicy stary zegarek Molnija (leżał tam ze 20 lat) prosił bym o jakieś informacje na jego temat. Jaka jest jego wartość itp.

pr.jpg

sr.jpg

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka jest jego wartość itp.

Tym podobne do ceny czyli co?

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Datę wytworzenia zegarka masz wybitą na płycie mechanizmu obok napisu z liczbą kamieni (na zdjęciu słabo to widać ale prawdopodobnie jest to 3-55 czyli trzeci kwartał 1955r.). Z tego, co widać to zegarek jest w stanie dobrym jak na swoje lata. Jeśli jest sprawny, to jego wartość, przy obecnych realiach, będzie raczej trzycyfrowa :) Aby poznać przybliżoną wartość przejrzyj oferty na Allegro - jest tam co prawda przewaga młodszych Mołni, ale czas od czasu trafiają się "kieszonki" podobne do Twojej. Należy zaznaczyć, że Twój zegarek ma mechanizm z ładnymi zdobieniami (szlifami) płyt, co nadaje mu niewątpliwego uroku :) Zatem gratuluję fajnego czasomierza!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a Jaki to jest mechanizm ? szukałem po zdjęciach i najbardziej podobny moim zdaniem to 3601.A, zgadza się ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodam że to mołnia 3602 czyli w tej lepsiejszej wersji,

potem były 3603 i były troche biedniejsze (chodzi mi o balans że bez mikro regulatorów)

W kiepskawym stanie chodzą poniżej 100 zł.

Twoja jest w bardzo dobrym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdy go znalazłem i nakręciłem chodził bez zarzutu jednak nie potrzebnie dokręcałem mechanizm i musiałem go przekręcić. Jaki może być koszt naprawy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli zerwałeś sprężynę to zależnie od zegarmistrza koszt wyniesie do kilkudziesięciu złotych.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec trzeba się wybrać do zegarmistrza :)

dziękuję za wszystkie informacje.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przygotuj się na dodatkowy koszt konserwacji zegarka. Jeżeli długo leżał to z pewnością trzeba przesmarować mechanizm.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie zachowana :lol: Warto podreperować jako pamiątkę rodzinną - to bardzo solidny zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

odświeżę wątek, bo tytuł pasuje idealnie.

czytam na forum i poza nim, ale nie mogę sobie uporządkować informacji, które pozwolą rozróżnić modele 3601, 3602, 3603.

Czy np 3602 może mieć 15 kamieni?

Czy te modele produkowano równolegle? Czy może chronologicznie następowały po sobie?

Czy to oczywiste, że model 3602 ma na balansie mikro regulatory?

Z góry dziękuję za każdą informację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

odświeżę wątek, bo tytuł pasuje idealnie.

czytam na forum i poza nim, ale nie mogę sobie uporządkować informacji, które pozwolą rozróżnić modele 3601, 3602, 3603.

Czy np 3602 może mieć 15 kamieni?

Czy te modele produkowano równolegle? Czy może chronologicznie następowały po sobie?

Czy to oczywiste, że model 3602 ma na balansie mikro regulatory?

Z góry dziękuję za każdą informację.

Zobacz tu : CW/viewtopic.php?t=4465

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.