steeeve 0 #1 Napisano 27 Grudnia 2010 Mam pytanie do kolekcjonerów zegarów wiedeńskich żyłkowych. Mam po dziadku zegar 3wagowy, oryginalna skrzynia w bardzo dobrym stanie, góra kompletna, mechanizm kompletny. Na tarczy gotyckimi literami wypisane w skrócie Wiedeń i jakaś nazwa lecz tarcza jest bardzo popękana i nie wiem czy lepiej wymienić i zrobić tarczę nową( porcelankę) czy wyczyścić go i zostawić tą starą i jaką wartość ma taki zegar, jeśli chciałbym sprzedać? Zegar pochodzi prawdopodobnie z 1880r. Z góry dziękuję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adpiotrek 0 #2 Napisano 27 Grudnia 2010 Coby uprzedzić gniew Taranta... Jeśli zadajesz jakiekolwiek pytanie w takiej formie nie licz na żadną odpowiedź a raczej na drwiące komentarze... chodzi o to, że każde pytanie musi być poparte zdjęciami: skrzyni i werku... to jest swoiste conditio sine qua non wszystkich pytań o zegary... zresztą jest o tym w podwieszonym poście pod tytułem "Jak zadać pytanie... ". Ale nie licz na wycene, raczej na wskazówki co do zegara, jego stanu i takie tam ;d wiec aparat w dłoń, pstryknij fotki i je tu załączaj!!!! amen! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #3 Napisano 27 Grudnia 2010 A jaki jest skrót od Wiedeń na tej tarczy ? Czy nie Wień aby Kurs średni kwadransowych wiedeńczyków rocznik 1880 na dzień 27.12.2010 - 10,35 euro za cm długości skrzyni. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 5 #4 Napisano 28 Grudnia 2010 A jaki jest skrót od Wiedeń na tej tarczy ? Czy nie Wień aby Kurs średni kwadransowych wiedeńczyków rocznik 1880 na dzień 27.12.2010 - 10,35 euro za cm długości skrzyni. Steeeve - z Taranta strony to nie jest zlosliwosc. Przekazuje Ci jedynie informacje, w zamian za Twoje.Co do ceny, tez zgrubnie ale prawdziwie. Dodaj zdjecia to moze ktos bedzie chcial kupic - i da info na PW.Jak juz zdecydujesz jak cena i bedziesz chcial sprzedac - daj ogloszenie w dziale Sprzedam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #5 Napisano 28 Grudnia 2010 A kurs nie jest taki całkiem wyssany z palca. Przy skrzyni rozmiarów 130 - 140 cm cena odpowiada średniej allegrowej 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #6 Napisano 29 Grudnia 2010 No i znów "nowy" przepłoszony 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
steeeve 0 #7 Napisano 30 Grudnia 2010 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #8 Napisano 30 Grudnia 2010 Nie zajmujemy się tu z zasady wyceną zegarów. A nawet jeśli ktoś by chciał, to na podstawie tylko zdjęć, zwłaszcza tak marnych, nie da się tego zrobić. Na cenę wpływa stan mechanizmu (koszt renowacji jest całkiem niebagatelny) oraz skrzyni (czy są oryginalne powłoki, w jakim stanie itd), kompletność całego zegara itd. Poszukaj sobie podobnych zegarów na Allegro czy Ebayu i wyrobisz sobie jakie takie pojęcie (mój kurs jest dalej aktualny). A czy zegar jest Beckera ? To moźna jednoznacznie powiedzieć tylko obejrzawszy tył mechanizmu. Zakładając jednak że to Becker - to jest najwcześniej z roku 1888, jeśli bije w gongi prętowe - z przełomu lat 1899/1900. To ostatnie dotyczy się także sytuacji, gdyby to Becker nie był. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 33 #9 Napisano 30 Grudnia 2010 Nie wiem jak Wam ale ta skrzynia nie przypomina mi GB raczej Rescha (to charakterystyczne okienko/ramka na plecach). Oczywiścię piszę o skrzyni a nie o werku który moze być jak najbardziej GB z tym ze raczej z przełomu wieków. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach