Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Marekp

Dokąd warto pojechać.

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że Nasze Forum łączy ludzi z terenu całej Polski i nie tylko (Piotrek) :P wpadł mi do głowy pomysł, aby każdy forumowicz napisał o tym, gdzie warto się udać, chodzi o jakieś ciekawe miejsca w Jego okolicy, lub to gdzie ewentualnie był na jakims wypadzie. Stworzymy w ten sposób mapę ciekawych miejsc do odwiedzenia. Co o tym myślicie ?

W niedzielę byłem z rodziną w Zamku Pszczyńskim, jest to chyba jedno z najpiękniejszych muzeów wnętrz zabytkowych w Polsce.Do ekspozycji została włączona nowopowstała zbrojownia, oraz ciekawa wystawa fotograficzna. Polecam każdemu odwiedzenie tego miejsca, oprócz zamku warto zobaczyć rynek pszczyński, przyzamkowy park, oraz skansen.

Więcej info :http://www.zamek-pszczyna.pl/polish/start.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rejon: Bielsko-Biała i okolice. Trasa (wokół Podbeskidzia - ok. 55km)

Bielsko-Biała :

1 - Kolej liniowa Szyndzielnia :http://www.kolej-szyndzielnia.pl/

2 - Centrum Bielska-Białej:

a - zamek Sułkowskich i inne zabytki (na stronie)

http://www.infomaza.bielsko.pl/zabytki.php

3 - Kozy, kamieniołom i zabytki: http://www.kozy.pl/index.php3?wiecej=tak&menu=zabytki (8 km od Bielska)

4 - Góra Żar - Rejon Porąbka (20km od Bielska) - kolejka, widok na jezioro żywieckie,

http://www.pkl.pl/szablon,subdoc,pol,glown...aleria,ant.html

5 - Tresna - tama: http://www.ekoenergia.pl/index.php?id=tresna.html

6 - Żywiec: www.zywiec.pl

7 - Lipowa - http://www.ug-lipowa.com/

8 - Szczyrk - http://www.szczyrk.pl/

9 - Bystra - m.in. Muzeum Fałata:http://www.bystra.pl/

Powrót do BB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poznan - Stary Rynek + obchod okolicy (Fara, Wzgorze Przemyslawa, Plac Wolnosci), wypad z Rynku przez Chwaliszewo i Warte do Katedry, plus runkdka na Srodce. Co jakis czas przystanek w knajpce ku pokrzepieniu :P

Okolica - Rogalin (palac + 1000 letnie deby), Palac w Korniku z mega fajnym parkiem (mnostwo gatunkow egzotycznych roslin).

Marcin

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Poznań - stary rynek a na nim najlepsze zpaghetti w Polsce. I to w konwencji "fast-food" czyli szybka obsługa i w jednorazowych miseczkach :P Boże, bywałem tam po 5 razy dziennie. Cudowne miejsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może by to przykleić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko Sandomierz - urokliwe miasto nad Wisłą, leżące na 7 wzgórzach jak Rzym. Piękna katedra, ratusz, malowniczy Rynek, podziemna trasa turystyczna, romański kościół św. Jakuba, renesansowa brama Opatowska, ucho igielne, dom Długosza. Miasto małe, ale klimatyczne. Osobiście polecam.

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Może by to przykleić ?

Proszę bardzo, zobaczmy, czy temat będzie się cieszył zainteresowaniem :P

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

W Sandomierzu byłem. Faktycznie ładne miasto ale najlepsza restauracja była nienajlepsza :D Poza tym jak poszedłem do jubilera to po minucie rozmowy zapytał skąd jesem, bo mnie nie kojarzy :shock: Nie wiem czy wytrzymałbym w tak małej społeczności - każdy zna każdego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Marcin, zobaczymy jeżeli nie to........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Marcin99

a ja zapraszam do Zawoi:) najdłuższa wieś w Polsce - położona u stóp Babiej Góry (1725)...

piękne widoki, czyste powietrze, elektrownia wiatrowa, infrastruktura turystyczna... no i... góry, góry, góry...

w poscie 'fotografia' zamieściłem jakiś czas temu kilka fotek :wink:

no i oczywiście zapraszam :wink: ja w Zawoi mieszkam od dziecka i podoba mi sie tutaj niesamowicie :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tsuki, restauracja "najlepsza" w Sandomierzu nie jest najlepsza, taki widac trik :D A że mały? Mieszkałem w nim 20 lat, teraz mieszkam w Krakowie, i nie wracam bo za małe miasto jak dla mnie. Ale dla oddechu i odpoczynku w sam raz.

Poza tym są lasy, piękna Wisła, niedaleko Baranów Sandomierski z zamkiem - perełką renesansową, klasztor kamedułów w Rytwianach i dziwo i osobliwość - Zamek w Ujeździe (w ruinie). Ten ostatni to wyrastający w szczerym polu gigant, robi wrażenie neisamowite. Ilość wież - 4 (jak pory roku), ilość dużych sal - 12 (jak miesiące), ilość pokoi - 52 (jak tygodnie), ilość okien - 365 (wiadomo 8) ). Takie odmierzanie czasu architekturą :D Polecam.

Poza tym jest dziwna przypadłość, kto pochodzi z Sandomierza kocha szczerze to miasto, chętnie wraca chociaż na chwilę i jest zapamiętałym szowinistą w kwestii obrony czci i wiary miasta :wink: Nie znam odstępstw od tej reguły :D

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

Zaciekawiłeś mnie tym zamkiem Radek, może się kiedyś wybiorę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byle jakie zdjęcie na szybko zamku "Krzyżtopór" w Ujeździe.

post-1432-0-07198900-1330504685.jpg

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

szkoda, że nie miałem czasu zwiedzić tego miasteczka. cały czas zejęły nam jakieś durne gry i zabawy :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

Myślałem, że to będą jakieś ruiny ( klimat 8) ), a to mi wygląda na bilety wstępu itd. Może kiedyś przy okazji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

tak, poznaję ten rynek - ta nierówna powierzchnia dodaje mu uroku.

edit - powiedz, czy dobrze się orientuję w przestrzeni. jeśli zdjęcie przedstawia to co widzę (logiczne :D ) to za plecami i trochę na prawo powinna być ta restauracja?

edit2

Gadałem z pewnym jubilerem - nawet fajne rzeczy robił. Taki w średnim wieku, gadatliwy dosyć. :D Wiecie, prezent koleżance zrobiłem 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne chodzi Ci o restaurację "Pod Ciżemką", na rogu Rynku i ul. Katedralnej, w masywnej gotyckiej kamienicy zwanej "Domem Greka Kojszora". Odkąd pamiętam, jeszcze za czasów PRL bya tam restauracja klasy S, a i tak była paskudna :D Widzę, że nic sie nie zmieniło :D Lepsza była (na zdjęciu za ratuszem, też na rogu) kawiarnia "Kasztelanka" zwana popularnie "Kaszaną" :D Mieści się wkamienicy, w której mieszkał i tworzył swoją muzykę Mikołaj Gomółka. Tam wypić i poszumieć za młodu można było :D

Ten jubiler to pewnie centralnie za "plecami" zdjęcia, idą c wdół od Rynku - to artysta, który wykorzystuje przeważnie kamienie w swoich pracach.

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

dokładnie - "pod ciżemką". Pamiętam, że mięsa nie zjadłem, bo się połknąć nie dało. Cóż... Ale fakt, Sandomierz coś w sobie ma. Wygląda bardzo spokojnie, wręcz sielsko. I architektura fajniutka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest sielsko i urokliwie.

To zdjęcie dla tessia zamku Krzyżtopór:

post-1432-0-18931000-1330504789.jpg

post-1432-0-35960700-1330504790.jpg

A to Sandomierz:

Ratusz

ratusz3bn.jpg

Brama Opatowska

post-1432-0-85353800-1330504792.jpg

Ucho Igielne

uchoigielne4vr.jpg

Wąwóz Królowej Jadwigi

post-1432-0-28108500-1330504795.jpg

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

Pierwsza fotka :shock:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mało kto wie o istnieniu tego zamku - Ujazd to mała wieś, w dodatku daleko od szlaków komunikacyjnych. Jedzie się drogą n-tej kategorii, a tu nagle na równinie wyrasta prawie w szczerym polu zamek :D

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I później w raporcie policyjnym stoi: "Jechałem sobie spokojnie i zgodnie z przepisami i trzeźwy, a ten zamek normalnie mi przed maską wyrósł ..."

:D

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

Fajny temat!

Warto wyszukiwac różne perełki. Też może coś dorzucę, ale czekam na aparat :evil:

Myślę tu o Warszawie. Wszyscy znają ją z dworca centralnego, sejmu i pałacu kultury, widzą ją z perspektywy samochodu w drodze z hotelu na lotnisko itp.

A to nie ta częśc stanowi o charakterze miasta.

Zbieram trochę informacji, czytam różne publikacje i powoli planuję trasę wycieczki pod kątem zdjęc. Fajnie zrobione są 'spacerowniki' w Gazecie Wyborczej, Majewski wie co nieco o Warszawie. A już prawdziwą perełką jest Praga.

Kto nie pokręcił się tam po "bocznicach" ten nie zna klimatu prawdziwego miasta. Wspaniała architektura - choc w większości to już jej resztki, magiczna atmosfera wciąz innego świata. Założę się o sporą kasę, że za 10-15 lat to prawa strona wawy będzie miejscem o wysokiej renomie.

P.S

Tak mi się przypomnialo - a propos dworca centralnego i okolic.

Wielu z Was wie, gdzie jest zakład Głowackich na Złotej. Ale ciekawe ilu powie mi co znajdzie się po wejściu w bramę kamienicy parę metrów na zachód?

EDIT:

jeśli chodzi o hotele - zapraszam do Intercontinental, piętro 44, na lewo po wyjściu z windy :D

post-0-0-91522200-1330504847.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

:shock: ej, fajne miejsce na obiad z dziewczyną/kumplem :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.