Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Marekp

Dokąd warto pojechać.

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam również np. zamek w Baranowie Sandomierskim zwany małym Krakowem. Co prawda nie ta skala ale uroczy.

Łups. Miało być "małym Wawelem".:oops:

Ale i tak wiadomo, że chodzi o dziedziniec z kolumnadą i krużgankami.

Dawaj czasy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamek w Baranowie to cacko, polecam. A zdjęcie portalu kościoła św. Jakuba wkleję jutro.

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i kościół św. Jakuba i jego portal:

1000040img8ct.jpg

Portal jest cudny, piekny przykład architektury romańskiej.

portalwjakub9bl.jpg

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem z Andrychowa i miałem zaproponować wycieczkę po Podbeskidziu, ala Nagib mnie wyprzedził - gorąca polecam jego propozycje, szczgólnie elektrownie w Międzybrodziu Zywieckim i gore Zar robią wielkie wrażenie, szczególnie, gdy wejdzie się do wnętrza Elektrowni, która jest w srodku góry żar!!! W srodku są wielkie sztolnie!!!! Robi wrażenie!!!

W środku Góry Zar jest tyla miejsca, że zmieści się stadion śląski

Proponuje więc coś innego:

1. Wadowice, rynek z kościołem, no i oczywiście dom Jana Pawła II, Kalwaria Zebrzydowska - klasztor oraz droga krzyżowa

2.Zamek Babice-Wygiełzów położony na szczycie góry w Babicach, piękne widoki i można cofnąć się w czasie. Zdjęcia są tutaj www.zamki.res.pl/babice.htm lub

http://www.jura.art.pl/pl/zamki.php

Zwiedzanie zamku polecam szczególnie latem jest naprawde pięknie. U podnóża zamku jest skansen z restauracją regionalną

A jak traficie na jarmark pszczelarzy to uważajcie na dwójniak i trójniak miodowy :P)))

Jedynym mankamentem jest mały parking

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Babic - potwierdzam, bardzo malownicze i ciekawe. Do teog dołożyłbym zamek w Rudnie k. Alwerni (w samej Alwerni jest muzeum wozów strażackich). Też piekne widoki i poza tym ruina niekomercyjna (bez biletów) :P

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja trochę z drugiej mańki. Przez najbliższe 8 miesięcy będę się "gościł" w Bolesławcu - może ktoś podpowie coś ciekawego, wartego zobaczenia... Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się zapuszczamy w rejony Polski południowo-wschodniej to polecam Łańcut. W rzeczywistości dziura, ale piękny zamek Lubomirskich, muzeum ikon i oczywiście znana na całą Europę, jak nie na świat powozownia. Jak ktoś lubi erotykę to polecam Rzeszów z nie mniej sławnym jak zamek w Łańcucie pomnikiem :D . Jadąc z Rzeszowa do Krosna można zobaczyć ruiny zamku w Odrzykoniu gdzie Fredro umieścił fabułę "Zemsty". Poza tym z innej beczki to zakochałem się w Łebie. W tym roku też tam razem z Małżonką jedziemy :wink:

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mówią "największa c..." na świecie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Największa w pionie :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może coś na północnym wschodzie?

Wszyscy znają mosty w Stańczykach, ale nie wszyscy wiedzą, że istnieją też "małe Stańczyki", a nawet, że takich mostów jest więcej -około trzynastu) Te na zdjęciach znajdują się 2 km od Botkunów, na prawo od drogi Gołdap - Wiżajny

post-430-0-76256400-1330506746.jpg

post-430-0-20195100-1330506748.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
He, he, Pomnik Czynu Rewolucyjnego w Rzeszowie powinien figurować w księdze Guinessa, jako.....hm......, sami zobaczcie:

To się nazywa , o ile się nie mylę, Pomnik Walk Rewolucyjnych na Rzeszowszczyźnie. Pomysł byłego sekretarza KC. Pamiętam jak go budowali :wink:. Autorem jest Marian Konieczny z ASP w Krakowie (tak, tak RadG, to krakowski projekt niestety :D), autor m.in. warszawskiej Nike podobnej do postaci kobiecej na rzeszowskim pomniku.

W Rzeszowie też jest zamek z ładnie zachowanymi fosami i fortyfikacjami w stylu starowłoskim z XVII wieku. Oprócz tego o czym pisał Maro66, w Łańcucie jest Muzeum Judaistyczne w dawnej synagodze niedaleko pałacu. Znanej z tego, że był z nią związany cadyk Horowitz zwany Widzacym z Lublina. Warto wstapić do Leżajska (ok. 30 km na Płn. Wsch. od Rzeszowa) i zobaczyć bernardyńską bazylikę z pięknymi, unikalnymi barokowymi organami - właściwie składają się z trzech instrumentów. Zabytek podobnej klasy jest chyba tylko jeszcze w katedrze oliwskiej. Piękne organy były jeszcze w kościele św. Elżbiety we Wrocku, ale sie spaliły w czasie pamiętnego pożaru. W Leżajsku jest również kirkut z ohelem cadyka Elimelecha (ucznia Baal Szem Towa), do którego co roku odbywaja się pielgrzymki chasydów z całego świata.

Dla miłośników fortyfikacji z II WS polecam ogromny żelbetonowy schron kolejowy w miejscowości Stępina niedaleko Strzyżowa, gdzie Adolf spotkał się z Duce, oraz drugi w samym Strzyżowie, wydrążony w Żarnowskiej Górze. Wchodziły w skład tzw. Anlage Sud. Można je zwiedzać.

Poza tym niedaleko ok 30 km na wsch. Przeworsk z gotyckimi kościołami Bożogrobców (są resztki średniowiecznych murów obronnych) i Bernardynów oraz dalej przepiękny Jarosław, gdzie jest mnóstwo zabytków, których wymienić w jednym poście nie sposób.

Dawaj czasy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:D No to ładnie temat pociągnąłeś. Jak już mówimy o podkarpaciu to przecież całe bieszczady! Jako ciekawostkę dodam że w Bliznem na drodze Rzszów-Sanok jest umiejscowiona na wzgórzu kapliczka pod wezwaniem Św. Mikołaja i podobno tylko raz w roku (6 grudnia) jest tam odprawiane nabożeństwo. Czasami jak tamtędy jadę mam ochotę się zatrzymać i wygramolić na górę, ale zawsze mało czasu :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kraków niby taki oblatany ale też znajdzie sie tu kilka perełek, o których turyści nie wiedzą. Polecam dworek w Branicach (z centrum kierować sie na Nową Hutę a nastepnie w strone Nowego Brzeska, dalej pojawiaja się juz drogowskazy) z bodajże jedynym zachowanym w Małopolsce lamusem. Polecam również dla maniaków militariów dwie pozycje:

1. Festung Krakau czyli fortyfikacje krakowskie - pozostałośc po CK, zachowało się około 2/3 wszystkich dzieł obronnych (forty, bastiony, szańce, baterie polowe) dokładne informacje tutaj: http://149.156.142.12/fortykrakow/index2.htm

2. Muzeum Lotnictwa Polskiego - największe zbiory w Polsce, poza wystawą plenerową (min. tzw. Aleja Migów :D ) prezentacja zbiorów (silniki, kadłuby, całe samoloty) w hangarach dawnego lotniska Rakowice, dojazd od centrum (od Dworca Głównego) ulicami: Lubicz, Mogilska, Jana Pawła II (gdzie jest juz drogowskaz).

Watrto także odwiedzić dworki słynnych krakowian np. Matejki, Rydlówkę, Tetmajerówkę. Polecam też jeden z najstarszych kościołów krakowskich (ale nie znajdujacy sie stricte w Krakowie tylko w Nowej Hucie czyli klasztor Cystersów w Mogile oraz kościoły Św. Bartłomieja (drewniany kościółek na przeciwko opactwa) i bazylikę Krzyża Świętego (połączony z zabudowaniami klasztornymi, początek budowy - 1222 rok z fundacji biskupa Iwo Odrowąża konsekrowany ok 1264 roku, wnętrze pięknie gotyckie, fasada barokowa). Poza tym nie wolno zapomnieć o okolicach Krakowa, szczególnie o Orlich Gniazdach czyli o zespole warowni granicznych wybudowanych w czasach Kazimierza Wielkiego (Ojców, Ogrodzieniec, Olkusz itd.) oraz o zamku Tenczyńskich (a własciwie jego ruinach) w Rudnie pod Krakowem (droga na Trzebinię)

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:) drodze Rzszów-Sanok jest umiejscowiona na wzgórzu kapliczka pod wezwaniem Św. Mikołaja i podobno tylko raz w roku (6 grudnia) jest tam odprawiane nabożeństwo. Czasami jak tamtędy jadę mam ochotę się zatrzymać i wygramolić na górę, ale zawsze mało czasu :?

W Bliznem chyba chodzi zabytkowy, kryty gontem kościół drewniany (jadąc do Sanoka po prawej stronie) zaliczony wraz z jeszcze piękniejszym w Haczowie na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO. Mar, ja też zawsze mam mało czasu kiedy tamtędy jadę. A jak już działamy w takim rozrzucie to oczywiście Przemyśl gdzie zabytków co niemiara (do tego pozostałości potężnej, trzeciej co do wielkości w Europie twierdzy-po Verdun i Antwerpii). Niedaleko przepiekny renesansowy Zamek-pałac w Krasiczynie z wieżami: Boską, Papieską, Królewską i Szlachecką. Wewmątrz od strony dziedzińca unikalne sgraffita (nie mylić z graffiti).

Bieszczady (zwane tak dopiero po wojnie) są chyba znane turystom, dlatego jadąc tam radziłbym zatrzymać się w Sanoku (ładna starówka i resztki renesansowego zamku z muzeum ikon - to naprawdę warto odwiedzić). Poza tym sympatyczny pomnik Szwejka siedzącego na ławce i pykającego fajeczkę. Można sie do niego przysiąść . Jest też skansen z reliktami budowli łemkowskich i bojkowskich. . Niedaleko, w Zagórzu romantyczne, dobrze zachowane, ruiny klasztoru karmelitów bosych urokliwie położone nad Sanem. Dalej, w Lesku pozostałości Zamku Kmitów i dobrze zachowany kirkut z zabytkowymi macewami.

Jadąc z kolei na południe Europy warto zatrzymać się choćby w Dukli, gdzie jest ładny pałac, oraz o czym mało kto wie, w kościele farnym, przepiekna zwierciadlana kaplica żałobna Amalii z Bruhlów Mniszchowej.

Rokokowa, z wzruszającą (wygląda jakby spała) rzeźbą zmarłej. Ciekawostka - ratusz w Dukli swoją formą architektoniczną zawsze przypomina mi domy z westernowych miasteczek.

Bartheck

W Krakowie zawsze chciałem odwiedzić to Muzeum Lotnictwa i Areonautyki, żeby zobaczyć jedynego w Polsce Spitfire'a i jedyną na świecie zachowaną polską "jedenastkę" czyli PZL P11c.

W Krakowie, a raczej pod Krakowem warto chyba też zaglądnąć do klasztoru kamedułów na Bielanach z XVIIw. Ponoć to jeden z najpiękniejszych klasztorów w Europie. Widać go z oddali jak się jedzie autostradą Kraków -Katowice.

Dawaj czasy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spitfire'a ostatnio nie było (pojechał na gościnne występy w zamian za Me bf 109 G (chyba G), a 11-stka robi wrażenie. Warto też zobaczyć dwa Saaby: Viggena i Drakkena i F5E Tigera (grał radzieckie MiGi w Top Gun) :) A klasztor Kamedułów jest w granicach Krakowa :) niestety jest niedostępny do normalnego zwiedzania (kobiety wogóle nie maja do niego wstępu). na osłode powiem, że w jego pobliżu znajdują się 4 ciekawe zabytki:

najmłodszy z krakowskich fortów - fort Krępak na Bielanach (typu rozproszonego z lat 1912 - 1914) znajduje się u stóp klasztoru po lewej stronie serpentyny bielańskiej,

wodociągi z 1900 roku (pierwotna nazwa Wodociągi Miejskie im. Cesarza Franciszka Józefa) tuz przed tą serpentyną po prawej stronie jadąc od Salwatora,

fort Skała (czasem zwany Śmierdząca Skała) jeden z nielicznych fortów typu górskiego, obecnie obserwatorium astronomiczne UJ (niedostępny do zwiedzania) w którym zezłomowano jedyną w tej części europy wieżę pancerna Gruessona i zastapiono ja kopułą z teleskopem,

oraz zaraz przy klasztorze bateria polowa artylerii Srebrna Góra.

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
(kobiety wogóle nie maja do niego wstępu).

Już mi się podoba to miejsce! Mówili, że magiczne i racja!

Panowie, jeszcze nie wszystko stracone!

Szkoda, że nie ma tego Spita, bo chciałem sie tam wybrać w najbliższym czasie. Co prawda Mietek tez pewnie ciekawy, ale najlepiej gdyby były oba. Ten Mietek, to chyba ten wyciągnięty z jeziora - jest teraz w rękach prywatnych (Pan N.?). O Tigersharku nie słyszałem, ale to musi być ciekawe (w filmach za MiGi robią też czasem Phantomy i Mirage- wiadomo delta). Słyszałem, że z transportem tego Viggena były jakieś jaja, bo był za szeroki i nie mógł się zmieścić pomiędzy słupami. A co do "pejedenastki" gdzieś czytałem, ze podobno Bułgarzy w latach 60. chcieli nam dać swoją P-24 za nową Wilgę, ale nasi ich olali. Teraz pozostał tylko płacz i zgrzytanie zębów.

A c.k. forty to już inna sprawa. Jak będę w grodzie Kraka to się z tobą skontaktuję, bo widzę, że dużo wiesz w temacie, ja już mam dość oprowadzania rodziny po smoczych jamach i innych barbakanach.

Co do "rydlówki" miałem zaszczyt zwiedzać, kiedy przewodnikiem była wnuczka Lucjana Rydla. Wspaniałe przeżycie.

P.S.

Fort Srebrna Góra jest też w Kotlinie Kłodzkiej. Podobno warto się tam wybrać. Jest ponoć niesamowity. Tylko, że to okres XVIII/XIX wiek.

A z fortyfikacji na Podkarpaciu - część liniii Mołotowa od Leska poprzez Przemyśl aż po Roztocze- zahacza o lubelskie. Ostatnio coś odkopano w okolicach Sanoka, jakiś świetnie zachowany schron, ale nie miałem czasu pośledzić.

Dawaj czasy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klasztor Kamedułów i Bielany w ogóle to faktycznie piękne miejsce, a jeśli chodzi o dostępność dla kobiet to nie jest aż tak strasznie. Kobiety mogą zwiedzać to miejsce np. w Boże Ciało, Zielone Świątki, Boże Narodzenie, w okresie Wielkanocnym i jeszcze chyba z parę innych dni w roku...

tutaj niewielka namiastka uroku tego miejsca: http://www.promedium.pl/vr/fullscr/krak_bielany.html

I znowu człowiek wydaje pieniądze, których nie ma, na rzeczy, których nie potrzebuje, by imponować ludziom, których nie lubi.

Danny Kaye

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jeśli chodzi o dostępność dla kobiet to nie jest aż tak strasznie. Kobiety mogą zwiedzać to miejsce np. w Boże Ciało, Zielone Świątki, Boże Narodzenie, w okresie Wielkanocnym i jeszcze chyba z parę innych dni w roku...

Faktycznie Deem, mają wstęp ale ja słyszałem, że jedynie raz w roku (nie pamiętam w jakie swięto). co do stodziewiątki to nie pamietam czy to ten wyciągnięty z jeziora, mnie się wydawało, że to egzemplarz wypożyczony z zagranicy, z innego muzeum. Co do fortyfikacji krakowskich polecam się całą osobą :) dla mnie to czysta przyjemność (jak jest pogoda i audytorium zainteresowane) tylko trzeba byc niezłym piechurem i mieć samochodzik, bo zwiedzanie wszystkich fortów na piechotę to zadanie przynajmniej na 2 tygodnie urlopu :) . polecam także do wnikliwej lektury strony o twierdzy Kraków, jest tam wiele informacji, których w normalnej literaturze czy przewodnikach sie nie znajdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
polecam także do wnikliwej lektury strony o twierdzy Kraków' date=' jest tam wiele informacji' date=' których w normalnej literaturze czy przewodnikach sie nie znajdzie.[/quote'']

A jakże! Linka mam!

Dawaj czasy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Raku
W Rzeszowie też jest zamek z ładnie zachowanymi fosami i fortyfikacjami w stylu starowłoskim z XVII wieku.

Obecnie tam jest sąd i bodajrze areszt tymczasowy - więc nie polecam zwiedzania od środka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Obecnie tam jest sąd i bodajrze areszt tymczasowy - więc nie polecam zwiedzania od środka :)

Czyżby jakieś kłopoty z prawem? :wink:

Aresztu nie ma od ponad 20 lat. Sąd owszem ma siedzibę.

Sam budynek został wzniesiony na przełomie XIX i XXw. na miejscu rozebranego zamku Lubomirskich. Wieża bramna jest XVII wieczna.

Fortyfikacje pozostały, robia wrażenie. Niedaleko zamku tzw. letni pałacyk Lubomirskich-przyklad architektury saskiej.

Dawaj czasy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Phi, Kraków możecie mi wypominać, jestem w nim "elementem napływowym". Moje serce zostało w rodzinnym Sandomierzu i tutaj nie dam powiedzieć złego słowa :evil: :wink:

Rzeszów oprócz gigantycznej wizualizacji anatomii żony sekretarza Kruczka faktycznie posiada Rynek z Ratuszem (mocno przebudowywany), zamek oraz synoagogi i ciekawe kościoły.

A z miejsc ciekawych w Polsce, jako niepoprawny obieżyświat (albo raczej obieżypolska) polecam Szydłów w świętokrzyskim - inaczej polskie Carcassonne (w przyszłym tygodniu zamieszczę sesję zdjęciową). Z innych zaś miast z zachowanymi murami obronnymi to zostaje jedynie Paczków w opolskim i Chełmno w kujawsko-pomorskim. Po prostu malownicze perełki. A wielbiciele architektury uzyskają tam satysfakcję z oglądanych obiektów :)

W Bieszczadach polecam Ustrzyki Górne. Doskonała baza wypadowa, spokój i klimat.

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Moje serce zostało w rodzinnym Sandomierzu i tutaj nie dam powiedzieć złego słowa :evil: :wink:

A czy ktoś mówi jakieś złe słowa? :shock: Poza tym, że jest słabo reklamowany (a szkoda). A przeciez mało kto wie, że jedyna autentyczna polska korona królewska (tzw. hełmowa) została wykopana pod drzewem w sandomierskim klasztorze benedyktynek.

W ogóle Ziemia Sandomierska jest piekna i historycznie nie do przecenienia. Żeby być sprawiedliwym należałoby też wspomnieć np. o Opatowie, Klimontowie, Skotnikach czy Koprzywnicy. :wink:

Dawaj czasy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.