Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Marekp

Dokąd warto pojechać.

Rekomendowane odpowiedzi

Tam jeszcze nie byłem. Jak będę w okolicy i bedzie na to czas- nieomieszkam odwiedzić.

Jeszcze z twierdz zagranicznych- polecam twierdzę ''Krepost'' w Brześciu na Białorusi, nad samym Bugiem, przy granicy z Polską. Obiekt z czasów carskich, ale przez komunistów przerobiony częściowo na mauzoleum i obstawiony gigantycznymi pomnikami. Przytłaczają wiekością. (na środkowej fotce ten w skórze to ja :D )

Z innych atrakcji Białorusi polecam tanią, a dobrą wódkę i przepiękne dziewczyny :D

kr1lz5.jpg

post-2988-0-01552300-1330533288.jpg

kr3cy2.jpg

Jedyna różnica między mną, a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem. Salvadore Dali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

male tchnienie lata, ale mysle ze w zimie jest tam tez co robic.

miejsce to riva dle garda nad lago di garda we wloszech. zdecydowanie polecam na aktywne sprzedzenie urlopu, a w gre wchodza: rowery, windsufring, zaglowki uwa.

uwaga! bardzo malo polakow, co nam sie bardzo podobalo :D

enjoy:

widok z altisimo di nago w dol, czyli spadek wysokosci o jakies 1500m, droga szerokosci 2-3m, gdzie po jednym boku stok o nachyleniu 90st. a z drugiej mini przepasc.

549f9f1aad0ca162.jpg

to ja jade gdzies :wink: :

fda020a3438c6d74.jpg

[33cef618abd56258.jpg

ooo, takie nachylenia jak na tym foto, nie mowiac o tym ze czasem nas przeganialy terenowe autka :shock: :

29e33f43a5726929.jpg

no i widok z drugiej strony, dla wprawnego oka, to male cos kolo otworu na drodze przez skale to ja :oops:

c9768dd8cbf931ed.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Był ktoś w Paryżu? Zamierzam się tam kiedyś wybrać, pozwiedzać... Oczywiście samemu, jak to ja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Marcin99

ja swego czasu Tsuki byłem :wink:

polecam naprawde serdecznie... w nocy cudownie wygląda paryż... a swoją drogą takze wieżyczka Eiffla... ale na samą wieże wchodziłem w ciągu dnia...

można oczywiście na samą górę wieży wchodzić po schodkach... a to trochę zajmuje :) lub... wjeżdżać sobie windą... a dokładniej dwoma... jedna do połowy jedzie, a druga już na sam szczyt :wink: niestety nie pamiętam cen biletów...

fotki spod wieży (niestety robione swykłym i byle jakim aparatek kliczowym)...

ajfellr6.th.jpg

a teraz widok z samego szczytu wieży na miasto... polecam w takim przypadku wziąść lornetkę :twisted:

widokzeifelaxr6.th.jpg

...

a sam paryż jest fajny, choć już widać jego.. komercję :wink:

polecam natomiast Normandie :wink:

wiadomo historyczne miejsce lądowania aliantów :wink:

są zachowane jeszcze fragmenty wału atlantyckiego :wink:

liczne muzea... i jedno muzeum (nie pamietam jak sie nazywa), gdzie zachwycałem się starymi zegarkami :roll: - choć nie było to muzem zegarków... szkoda... :roll:

widoczki z miejsca niedalekiego Granville, gdzie mieszkałem :wink:

te akurat plaże na fotkach nie były zbyt wielkie... bardzo mało na nich ludz było.. natomiast w samej Normandii na wybrzeżach... masa ludzi :wink:

norrd3.th.jpg

normandialb8.th.jpg

norrfw7.th.jpg

norrrrp4.th.jpg

z historycznych, znacznych i ciekawych miejsc warto zobaczyć to...

:wink: w sumie chyba każdy zna tą budowle :wink: (akurat było w trakcie konserwacji)

322ukdi8.th.jpg

oraz to... muzeum w Luwrze... naprawde warto

:wink:

luwrbt4.th.jpg

a do ciekawszych atrakcji moze należeć Góra Świętego Michała z pięknym zamkiem... nie pamietam dokładnie historii ale właściciel tego zamku, w dawnych czasach, ze względu na jego usytuowanie i niemożność opuszczenia go ze wzgled na przypływy, które ze wszystkich stron odgradzają górę - zamykał w nim swoją żonę, by podczas swoich wypraw... nie puszczała sie... oprócz niej w zamku byli jacych duchowni... z tąd też nie do końca wiadomo czy potomstwo było władcy czy nie :):):)

michellbv2.th.jpg

micheeeeelys0.th.jpg

atrakcja jest kapitalna, gdyż można dojechać do zamku samochodem/co prawda tylko w określonych godzinach, bo potem samochodzik zostały zalany przypływem razem z całą drogą :)

ale najlepiej iść na nogach i załatwić sobie transport z drugiej strony...

ja idąc tam... myślałem sobie... no cóż jak to możliwe że pójdziemy 3-4 h??!! przecież to niedalego... a okazało sie że faktycznie... szliśmy po błotkach z przewodnikiem dokładnie tak długi... momentami nurzając sie w błotku z prawie po pas... a czasami idąc po suchym piaseczku jak na pustyni... dowiedziałem sie wtedy od jednego Francusa z którym utrzymywałem kontakt w czasie pobytu... że zdarza sie że rocznie giną tam 2-4 osób.., które idą bez przewodnika nie znając terenu - a sa tam ruchome piaski... sprawa oczywiścien nie jest nagłaśniana :)

przede mną szła jakaś grupa... i własnie to jest początek wyjścia... w maleńkim błotku.. potem schowałem aparat :oops:

b322otkoub8.th.jpg

ale z tej wyprawy jestem niesamowicie zadowolony, mogę każdemu polecić Paryż i wybrzeża Normandii :wink:

byłem tam 2 tyg nie całe... poza degustacją różnych win - tych tanich jak i trochę droższych - tymbardziej mogę polecić... ale trzeba uwazać... bo mimo że winka nie są jakoś mega mocne... ale mogą dawać czadu ze względu na spore temp. w ciągu dnia... w czasie gdy ja byłem dochodziło do 40*C :wink:

oprócz tego atrakcją sa same plaże i klimat...

dodatkowo dodam... że byłem zaskoczony, kiedy pod wieża Eiffla podszedł do mnie czarnoskóry sprzedawca i zaczął oferować breloczki z wieżą i jakieś zapalniczki... coś tam powiedziałem i zwróciłem sie do jednego ze znajomych po polsku... i jak sie zaskoczyłem kiedy ów czarnoskóry odzywa sie - 'polaky? rusky? ja zaproponowac brelocki, zapalicki... tanio...' :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Smutny Gizd

To może znowu północ Polski - jeśli ktoś jest amatorem gotyckiej architektury i fortyfikacji (a widziałem że ktoś jest, pozdrowienia od podziemia!), polecam odwiedzić Frombork. Można zwiedzić Wzgórze Katedralne z przepiękną katedrą, sympatyczny mały port, zjeść rybkę nad Zalewem. Idealne miejsce na jednodniową wycieczkę.

Na zachętę zegar umieszczony z boku katedry:

zegar.jpg

Więcej moich fotek z Fromborka TUTAJ . ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już prawie połowa listopada za nami, więc najwyższy czas pomyśleć o nartach :lol:

Znacie może jakieś ciekawe, sprawdzone miejscowości u naszych zachodnich sąsiadów?

Ja ze swojej strony mogę polecić rewelacyjne, zapierające dech w piersiach Szwajcarskie Zermatt.

Mam kilka adresów fajnych kwater, więc w razie czego służę pomocą.

Żeby nie być gołosłownym:

Rano, zaraz po przebudzeniu

nowyobraz7ht5.jpg

Bliżej...

post-1481-0-69858200-1330628171.jpg

Po ochłonięciu możemy zacząć realizować główny cel podróży (widok na czynny cały rok lodowiec Plateau Rosa)

nowy12lz5.jpg

Oprócz nart czekają inne atrakcje, jak np. lodowa jaskinia na Klein Matterhorn (3883)

nowyobraz2rk5.jpg

...czy też restauracja na stacji Gornergrat...

post-1481-0-29957100-1330628175.jpg

...i dojeżdżająca na nią kolejka

nowyobraz5on8.jpg

Po nartach nie będzie nudno

nowyobraz8zx6.jpg

post-1481-0-60889900-1330628187.jpg

Wreszcie po długim, aktywnym dniu możemy spokojnie obejrzeć zachodzące słońce...

post-1481-0-21743000-1330628191.jpg

:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

:shock:

Ja chcę tam być :!: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gasior pieknie tam!

Jesli chodzi o narty to w tym roku w marcu bylem we wloskim Madonna di Campiglio.

http://www.campiglio.net/

I nie wiem czy znow sie nie zdecyduje na ta sama miejscowosc w nadchodzacym sezonie.

Kilka zdjec:

9534abcf343854a6.jpg

ece6c9ce46091205.jpg

Chyba samo centrum Madonny. Maly stadion na, ktorym konczy sie FISowska trasa do slalomu specjalnego. Niesamowite uczucie zjezdzac tam gdzie szusuja najlepsi zawodnicy swiata.

b1f1df0d7c20fdf1.jpg

I pobliski lodowiec Passo Tonale

0e897e357228ee5c.jpg

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta trasa na Passo Tonale jest :shock:

Byłem 3 lata temu niedaleko w Val Gardenie, też super.

Jednak jeśli chodzi o Włochy, to jak na razie mój nr 1 to Livigno. Niezłe trasy, wysoko (wioska leży na 1800 mnpm) no i przede wszystkim strefa bezcłowa :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze wyprobuje:)

Ja mieszkalem na wysokosci 1400. Dokladnie miejscowosc Marilleva 1400. :lol:

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie podróżnicy!Wspaniałe mięjsca kryje nasz kraj.Lubię zwiedzać i chętnie odwiedzę wymienione przez was miejsca.Piszę właściwie z informacją do TSUKIEGO.Pytał o Paryż?Mam dla Ciebie i nie tylko propozycję :D Możesz zwiedzić Paryż już niebawem.Jeśli masz poczucie humoru i jesteś pozytywnie zakręcony to jedz z nami,SYRENAMI do Paryża w długi majowy weekend.Nekla-to takie małe miasteczko koło Poznania.Jest to miejsce w którym jest dużo samochodów marki SYRENA.Z Nekli właśnie wyruszyliśmy 2 lata temu do Berlina,a rok póżniej do Kopenhagi.Teraz chcemy dotrzeć do Paryża :shock: Cały program umieszczony jest na stronie www.nekla.pl link miłośnicy syren.Zapraszamy w imieniu organizatorów,przeżycia niecodzienne reakcje ludzi niesamowite.Ja mam Syrenę 104 z 1969roku. :D Jadą ludzie z całej Polski ja z Mogilna.Pozdrawiam Maria :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postanowiłem odgrzebać temat, ponieważ chcę sobie zaplanować jak widać dość wcześnie wakacje 2007. W związku z tym mam drobne pytanie. Czy może ktoś z Was polecić jakąś imprezę najlepiej objazdową typu Włochy + Monaco? Kiedy najlepiej pojechać? Może lepiej nie na wakacjach tylko we wrześniu? Był Ktoś na takim wyjeździe? Na co zwracać szczególną uwagę? Jakieś sprawdzone biura turystyczne?

Z góry dziękuję za pomoc. :lol:

Pozdrawiam

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ubiegłą sobotę pojechałem w okolice Żywca (szkolenia wyjazdowe dla Beneficjentów Ostatecznych realizowanego przez nas projektu). Korzystając z okazji pozwiedzałem sobie trochę okolice oraz odwiedziłem restaurację prowadzoną przez naszego kolegę klubowego - Nagiba (Nowy Świat w Żywcu).

Pomieszkiwaliśmy w Międzybrodziu Żywieckim i muszę przyznać, że okolica jest bardzo ładna i można tam się nie nudzić. Po pierwsze czeka tam kolejka na Żar (uwaga na godziny otwarcia: gdy jest śnieg to działa ona do 20, gdy sniegu nie ma to działa w weekendy do 17 a w tygodniu do 16), można sobie urządzić zabawę w paintball (w budynku starego hotelu niedaleko MŻ), pojeździć konno lub pochodzić po lasach.

W dzień po przyjeździe wybraliśmy się do Muzeum Browaru w Żywcu, gdzie za 15 plnów zwiedziliśmy Muzeum (super ekspozycja przedstawiająca historię Browaru a także "cofająca w czasie" - można się przejść po uliczce Żywca z XIX w. i wejść do karczmy. Następnie ogląda się stare maszyny browarnicze, gości w restauracji z dwudziestolecia międzywojennego (gdzie można zagrać w kręgle), dowiaduje się co się działo z browarem w czasie II WŚ i odwiedza mieszkanie z czasów Gomółki. Ostatnim etapem zwiedzania muzeum jest labirynt, gdzie wiszą zdjęcia z festynów organizowanych pod patronatem browaru, etykiety z butelek, zdjęcia przedstawicieli handlowych itp. Po wyjściu z muzeum udaliśmy się do browaru gdzie dowiedzieliśmy się jak wygląda dzisiaj ważenie piwa i zobaczyliśmy kadzie oraz całą infrastrukturę browaru. Po tej części następuje najfajniejsza czyli poczęstunek piwkiem i otrzymanie małego prezentu - szklanki na której zamiast tradycyjnego logo Żywca jest logo muzeum :).

Wracając do naszego kolegi i jego knajpki to gorąco polecam, za małą kasę (Nagib nie podnoś cen :!: ) dostaje się bardzo smaczne jedzonko (ja jadłem stek wołowy zapiekany z warzywami i serem, w sosie, do tego dwie sałatki i sos jogurtowo-czosnkowy - cena 14 plnów :shock: ). Obsługa bardzo miła (szczególnie jedna pani :), pozdrowienia dla niej).

Szkoda tylko, że się z Nagibem nie spotkałem ale po prostu nie znalazłem czasu :oops: . Tak czy inaczej warto wyskoczyć na dwa, trzy dni w tamte strony.

PS. Jadąc od Krakowa 7 a następnie 52 można zobaczyć w kilku miejscowościach zegary na wieżach kościelnych (Kalwaria Zebrzydowska, Wadowice, Inwałd i inne).

A teraz zdjęcia:

47c19a5606f2001em.jpg 55599219f06df9edm.jpg 0a4f658d41898488m.jpg d7ddf08286c2e236m.jpg 1916f89426c156b2m.jpg 460fff47b56de110m.jpg 91e62e385bb2771dm.jpg d039da25a56d1f5dm.jpg

4cf36f6b2d59aca2m.jpg f76f59e4b5c95c3bm.jpg 810aa395ba34e0d1m.jpg b9a767fbcdc2efc1m.jpg 2c0b0aad306126e4m.jpg 3ea3191721b3447cm.jpg 321d48df9eead865m.jpg ddf955cd7c61b54bm.jpg 32ac1e50648e0790m.jpg 6885729a033ecad9m.jpg 158bc2341c6ec270m.jpg 972da9cd657378b9m.jpg e0d9d9152a076bb9m.jpg f65f2270352d3b71m.jpg

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud

mozecie mi polecic jakis przyzwoity hotel w Toruniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
mozecie mi polecic jakis przyzwoity hotel w Toruniu?

Dom Pielgrzyma im. Jana Pawła II o.o. Redemptorystów w Toruniu:

http://www.dom.pielgrzyma.sne.torun.pl/

dzieki ale ja nie na pielgrzymke sie tam wybieram, no i delegacje mialbym klopot chyba rozliczyc :D:D:P wolalbym jednak jak najbardziej tradycyjny hotel :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A, skoro tak, musiałbyś porozmawiać z samym Ojcem Dyrektorem. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jakieś sprawdzone biura turystyczne?

Wehrmacht

Może być? :( :wink:

Dawaj czasy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:(

Jeszcze działa?

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:(

Jeszcze działa?

Pod zmienionym zarządem. Oferta turystyczna znacznie uboższa niż poprzednio.

J. :)

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
;)

Jeszcze działa?

Pod zmienionym zarządem. Oferta turystyczna znacznie uboższa niż poprzednio.

J. :)

Byli zmuszeni skoncentrować sie na agroturystyce. :)

Dawaj czasy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W ubiegłą sobotę pojechałem w okolice Żywca (szkolenia wyjazdowe dla Beneficjentów Ostatecznych realizowanego przez nas projektu).

Bartheck, pracujesz w MARR?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.