armian 10 #151 Napisano 26 Kwietnia 2012 Orle - jeśli wymieniłeś plexi, i chcesz go nosić i jest tak jak piszesz Pamiątką po Dziadku - to może warto zostawić go w takim stanie? Zegarek z historią, mający już dziesiąt lat - kwestia czy koniecznie chcesz go odnowić czy też pozostawić takim jakim zostawił twój bliski. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orzel90 0 #152 Napisano 26 Kwietnia 2012 Wymieniłem tylko szybkę na identyczną bo tamta luka nie dawała mi spokoju, generalnie zegarek ładnie się prezentuje minimalne rysy jutro zrobię lepsze zdjęcia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymanek1986 0 #153 Napisano 16 Maja 2012 Tak zegarek wygląda po renowacji 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9089 #154 Napisano 16 Maja 2012 Na fotce prezentuje się całkiem ładnie 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #155 Napisano 16 Maja 2012 Na fotce prezentuje się całkiem ładnie Choć wydaje mi się, że napis Glashutte jest za bardzo pochylony, a pozostałe napisy ciut za grube. No i chyba tarcza ma ten renowatorski brokacik, choć trudno to ocenić, bo fotka mało wyraźna.Niemniej gratulacje - dałes zegarkowi nowe zycie, a to najwazniejsze 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buran69 46 #156 Napisano 20 Maja 2012 Tak zegarek wygląda po renowacjiWygląda jak milion $.Gratulacje! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymanek1986 0 #157 Napisano 23 Maja 2012 Chodzi jak marzenie, na dobe spieszy tylko jakies 30 sekund. A jak w nocy się obudze to słysze jego cudowne cykanie z drugiego końca pokoju. Naprawa warta kazdej złotówki:)Czy wiecie czy można założyć jakieś lepsze szkiełko, bo to które mam strasznie sie rysuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9089 #158 Napisano 23 Maja 2012 Tu z reguły jest kłopot, bo te zegarki są przystosowane do wysokich plexi. Takie szkła mineralne da się zrobić - mówiła mi Petra Jankova, z Prima, że do modelu Diplomat specjalnie takie "cylindryczne" szkła mineralne zamawiają, ale kosztują ponoć tyle, co niejeden zegarek Choc moze doi GUBa da się jakoś taniej, ale z reguły sa z tym problemy. Pociesz się, ze plexi można polerować i tanio wymieniać - wcale nie jest takie straszne 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #159 Napisano 23 Maja 2012 Mineralne można też dobrac czasami ze starych zapasów, ale może być problem z porządnym zamocowanie. Koperta przystosowana do pleksy, więc moim zdaniem nie ma co wychodzic przed orkiestrę.a swoja droga to nie bardzo rozumiem, jak "strasznie" sie to szkło rysuje w czasie normalnego użytkowania? Na hesalicie (pleksie) mikroryski są nie do uniknięcia, ale przy zwykłym uzytkowaniu trzeba długiego czasu, zeby pogorszyły istotnie wyglad szkła. Wtedy wystarczy minuta polerki i znów jest ok 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9089 #160 Napisano 24 Maja 2012 Zależy jak kto nosi. W moich zegarkach, o ile nie zdarzy się jakiś wypadek, masz mikroryski na pleksach i mineralne jak nowe po każdym praktycznie czasie eksploatacji (tylko w Citku zebrało o chropowatą ścianę ). A w Seikaczu mpojego brata szkło (jak zredsztą cały zegarek) było poorane dosłownie (a to przecież minerlane!!!) - śmiałem się, ze dobrze że się w końcu stłukło, bo po wymianie zegarek znów jakoś wygląda 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZAX 1 #161 Napisano 26 Czerwca 2012 Witam. Panowie cała kolekcja zegarków Glashutte idzie pod młotek i jeśli jest ktoś zainteresowany zegarkiem lub zegarkami to proszę pisać na prv. Jutro dodam zdjęci kilki innych GUB'ów m.in. marinechronometer 1-71. Pozdrawiam ZAX 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tapir 1 #162 Napisano 27 Czerwca 2012 Wysłałem PW.Szkoda takiego pięknego zbioru. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caliber 89 1 #163 Napisano 27 Czerwca 2012 Wysłałem PW.Szkoda takiego pięknego zbioru. ja też wysłałem PW... jaki by nie był powód sprzedaży...to zawsze łezka kręci się w oku... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ornus 0 #164 Napisano 5 Lipca 2012 Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum, witam serdecznie wszystkich miłośników zegarków. Oto mój odnowiony i wyczyszczony Glashutte po dziadku. Takiego jeszcze w tej galerii nie widziałem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caliber 89 1 #165 Napisano 6 Lipca 2012 Oto mój odnowiony i wyczyszczony Glashutte po dziadku. Bardzo ładny egzemplarz! Dobrze zachowany, klasyczna stylistyka a do tego srebrna koperta, co niestety nie zdarza się zbyt często...bo większość Hut Szkła z tamtych lat jest pozłacana. A ja osobiście preferuje srebrne koperty. Gratuluje! Piękna i ponadczasowa pamiątka:) pozdrawiam C, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelradzio 0 #166 Napisano 2 Sierpnia 2012 (edytowane) Witajcie,to mój pierwszy post na forum i postanowiłem pokazać zegarek, który właśnie odebrałem od "lekarza". Niestety wraz ze śmiercią dziadka zegarek zatrzymał się, więc postanowiłem go ratować. A oto i on: Ciężko ustalić ile ten zegarek ma lat. Babcia myśli, że może to być początek lat 50, z kolei zegarmistrz mówił, że mogą być to 60-70 lata. Może, któryś z forumowiczów jest coś w stanie powiedzieć? Z tego co zegarmistrz jeszcze mówił, zegarek ten ma dość nietypowy mechanizm - cokolwiek to znaczy Pozdrawiam Edytowane 2 Sierpnia 2012 przez pawelradzio 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Breitling 10 #167 Napisano 2 Sierpnia 2012 Tej tarczy nie da się domyć? Zegarmistrz próbował? 0 Bartek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelradzio 0 #168 Napisano 2 Sierpnia 2012 (edytowane) Mówił, że to utleniona farba i nie wyczyści tego... Podejrzewam, że przy generalnym czyszczeniu mechanizmu patrzył i na tarczę, ale najwidoczniej nie dało się tego wyczyścić. Edytowane 2 Sierpnia 2012 przez pawelradzio 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiCK 0 #169 Napisano 2 Sierpnia 2012 Witam przedstawiam moje znalezisko sprzątając piwnice trafiłem na ten własnie zegarek nie mam pojęcia co to za zegarek. Jeśli ktoś coś wie na temat tego zegarka prosił bym o napisanie. ps. zegarek jest na sprzedaż jako że nie noszę takich zegarków ciekaw jestem jego wartości 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caliber 89 1 #170 Napisano 3 Sierpnia 2012 Jeśli ktoś coś wie na temat tego zegarka prosił bym o napisanie. Zegarek pochodzi sprzed 1969 roku... Na zdjęciu widać, że tarcza jest w dość dobrym stanie natomiast koperta i szkiełko bardzo nadgryzione zębem czasu... żeby coś więcej powiedzieć, przydałoby się zdjęcie mechanizmu i dekla... Czy po wyciągnięciu koronki można swobodnie regulować ramiona wskazówek? pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiCK 0 #171 Napisano 3 Sierpnia 2012 wskazówki kręcą się swobodnie lecz ciężko ją wyciągnąć. wczoraj nakręciłem do dziś ładnie chodzi i trzyma czas link do zdjęć http://dl.dropbox.com/u/76676046/IMAG0017.jpghttp://dl.dropbox.com/u/76676046/IMAG0020.jpg 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artunio 0 #172 Napisano 6 Września 2012 Witam serdecznie. Dostałem ostatni taki oto zegarek, pamiątka po dziadku i mam pytanie do Szanownych Kolegów, gdzie mogę we Wrocławiu, za rozsądne pieniądze doprowadzic go do używalności? U Dolińskiego powiedzieli mi, że nie ma sensu go odświeżać bo będzie to kosztowało jakieś 300zł. Macie sprawdzonych zegarmistrzów we Wrocławiu?? http://img528.imageshack.us/img528/4559/20120902211019.jpghttp://img222.imageshack.us/img222/9682/20120902211055.jpgPozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #173 Napisano 6 Września 2012 Witam serdecznie. Dostałem ostatni taki oto zegarek, pamiątka po dziadku i mam pytanie do Szanownych Kolegów, gdzie mogę we Wrocławiu, za rozsądne pieniądze doprowadzic go do używalności? U Dolińskiego powiedzieli mi, że nie ma sensu go odświeżać bo będzie to kosztowało jakieś 300zł. Macie sprawdzonych zegarmistrzów we Wrocławiu?? http://img528.images...20902211019.jpghttp://img222.images...20902211055.jpgPozdrawiam Koperta wyglada całkiem dobrze, tarczę można wyczyścić ewentualnie poszukać na wymianę, dekiel ok, wskazówki ok - nie wiem, za co te 300... Werk uszkodzony? 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artunio 0 #174 Napisano 7 Września 2012 Koperta wyglada całkiem dobrze, tarczę można wyczyścić ewentualnie poszukać na wymianę, dekiel ok, wskazówki ok - nie wiem, za co te 300... Werk uszkodzony?zegarek chodzi, ale podejrzewam, że wymaga jakiegoś drobnego czyszczenia, bo właśnie raz chodzi a raz nie, nigdy nie był u zegarmistrza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maks 3 10 #175 Napisano 13 Września 2012 Witam!Panowie,czy ktoś może mi powiedzieć czy GO,ma obecnie zegarki "współczesne vintage" z data i chronografem?Wiem,że z datą są nie wiem natomiast czy jest połączenie daty z chronografem.Podobają mi się m.in. Sixties Square Chronograph(czy tam jest eta?),ciekawy jest też Senator Chronograph Navigator tu jest GUB 39-32 czy to ich własny mechanizm?Pozdrawiam robert 0 Robert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach