pawelmcstock 27 #351 Napisano 5 Listopada 2015 Widzę, że radziecki Lucz miał model z chyba identyczną kopertą co mój Spezimatic,w linku poniżej model na baterię, ale widuję też stare Lucze w tej koperciehttp://www.netgrafik.ch/images/luch-3045.jpgWspółpraca towarzyszy radzieckich i enerdowskich? czy konkurencja? 0 Lubię stare zegarki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kozaky 0 #352 Napisano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Hej trafił mi się Glashutte cal. 75 po dziadku - czeka go serwis mechanizmu, wymiana uszkodzonej koronki, kosmetyka no i oczywiście pasek Edytowane 5 Grudnia 2015 przez kozaky 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borewicz07 140 #353 Napisano 6 Grudnia 2015 Piękny garniturowiec. Dbaj o niego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emzet 2479 #354 Napisano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Witam,przytulam się do Tematu z moim pierwszym (może nie ostatnim) Glasem.Pierwszy zegarek jaki mam, który praktycznie nie wymaga ustawiania czasu. Ciągnie jak dobry kwarc!Czy można ustalić rok produkcji?Pozdrawiam,Pawel Taki oto SzpecimatikRok a nawet kwartał.U Ciebie to "744" czyli IV kwartał 1974.pozdrawiam Edytowane 19 Grudnia 2015 przez emzet 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emzet 2479 #355 Napisano 19 Grudnia 2015 Dorzucę swojego: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom1303 7 #356 Napisano 19 Grudnia 2015 Taki giloszowany Spezimatic mi się ostatnio przytrafił:IMG_4477-2a.jpg Mój Pierwszy Glashutte i nie ostatni "czysta" elegancja... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pit55 509 #357 Napisano 23 Stycznia 2016 Śliczności tu pokazujecie. Mój glashutte właśnie jest na małym spa u Bauma. Gdy wróci też wrzucę fotki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daniels36 21 #358 Napisano 23 Stycznia 2016 ja dokupiłem w końcu do swojego garniturowca kopertę pewnie do środy będzie już u mnie i dzisiaj udało mi się upolować za 42zł z wysyłką drugiego co do stanu to nie napiszę bo gość miał zdjęcia kiepskie a jeszcze go nie mam bo to dzisiejszy zakup.ale panowie zastanawia mnie co oznaczają cyfry na dekielku ja mam 030909 czy to jest jak w ruskich Pierwsze dwie cyfry sześciocyfrowej liczby określają kształt, szczegóły konstrukcji obudowy zegarka. Trzecia cyfra określa pokrycie koperty,tj.materiał i sposób wykończenia: 0 – stal nierdzewna 1 – chromowany 2 – złoto 3 – pozłacany 4 – eloksalowany 5 – masa plastyczna łącznie ze szkłem 6 – różne ozdobne kompozycje 7 – drewno 8 – artystyczny odlew 9 – szklane,kryształowe,ceramiczne,marmurowe Czwarta,piąta i szósta cyfra oznaczają rodzaj wykonania tarczy i wskazówek.Wraz ze zmianą wykonania tarczy i wskazówek odpowiednio zmieniają się cyfry porządkowe. Przykład: Poljot 2209/103050 – należy rozumieć: Mechanizm o średnicy 22mm. Z centralną wskazówką sekundową,i urządzeniem przeciwwstrząsowym. Obudowa „10” oznacza wariant konstrukcyjny obudowy „3” oznacza pozłacany „050” odnosi się do sposobu wykonania tarczy i wskazówek.czy może jakieś domysły daty produkcji? ale co do daty to mi tu nic by nie pasowało 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daniels36 21 #359 Napisano 23 Stycznia 2016 a do tego właśnie idzie koperta.zegarek na idealnym chodzie oczywiście automatic no i szkiełko do wymiany polerka tu nic nie da 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daniels36 21 #360 Napisano 23 Stycznia 2016 przepraszam że post pod postem ale znalazłem zdjęcie dzisiejszego zakupu strzał w ślepo ale za te pieniądze jak nie brać.zdjęcie jeszcze oczywiście z ogłoszenia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kozaky 0 #361 Napisano 30 Stycznia 2016 Hej Dzisiaj odebrałem swoje Glashutte (po dziadku) z serwisu Chronos z Poznania. W sumie z kosmetyki nic nie było robione, bo zegarek wygląda ładnie, ale mechanizm wymagał serwisu oraz była koronka do wymiany. Do zegarka kupiłem pasek Shell Cordovan (z forum) insygnowany NOMOS GLASHUTTE Chodzi pięknie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Locke 0 #362 Napisano 1 Lutego 2016 Piękny. Mam podobną siedemdziesiątkę piątkę z 1967r w niezmienionym stanie to też się pochwalę. Oraz bardziej zniszczoną niestety 74kę z 1972r. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom1303 7 #363 Napisano 4 Lutego 2016 Piekna tarcza no i te biale wskazowki - super to wyglada. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pit55 509 #364 Napisano 15 Lutego 2016 (edytowane) To moja śliczności po spa u Bauma. Wymieniona koronka, wskazówki jak w oryginale pomalowane na czarno (wcześniej farba obłaziła), no i delikatne mycie tarczy i mycie ze smarowaniem, regulacją mechanizmu. Chodzi jak złoto mimo 47 lat. Edytowane 15 Lutego 2016 przez pit55 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pit55 509 #365 Napisano 15 Lutego 2016 cd 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pit55 509 #366 Napisano 15 Lutego 2016 cd. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pit55 509 #367 Napisano 15 Lutego 2016 cd. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pit55 509 #368 Napisano 15 Lutego 2016 Sorry, że każde zdjęcie w osobnym poscie, ale coś mi się spitoliło w kompie.Założenie było takie aby jak najmiej ingerowac w charakter zegarka, to co zostało zrobione czyli koronka i wskazówki wymusił stopień zużycia zwzgl. na wiek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pit55 509 #369 Napisano 15 Lutego 2016 (edytowane) Tutaj dla porównania zdjęcia z przed spa.Zdjęcia może tego nie oddają lecz zmiana jest kolosalna na żywo inplus. Na tych zdjęciach widac braki farby na wskazówkach i kryształki soli od potu. Nieszczelna była koronka przez którą dostawała się wilgoc. Edytowane 15 Lutego 2016 przez pit55 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daniels36 21 #370 Napisano 15 Lutego 2016 mam i ja już w ładnej nowej kopercie ale wybaczcie nie chce mi się robić fotek.Moje pytanie to jak i po czym ustalacie roczniki tych zegarków czy jest tak że mnożna dokładnie to ustalić łącznie z kwartałem jak w niektórych ruskach ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pit55 509 #371 Napisano 15 Lutego 2016 Jak cofniesz się parę stron w tym wątku to znajdziesz linki gdzie są wszystkie modele. Strony są w języku niemieckim ale możesz porównać swój model z zdjęciem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daniels36 21 #372 Napisano 15 Lutego 2016 oki dzięki panie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grigorij007 355 #373 Napisano 15 Lutego 2016 oki dzięki panie.Widzę Daniel że przerzucasz się na Niemieckie ja też mam jednego 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daniels36 21 #374 Napisano 15 Lutego 2016 (edytowane) hehehe nie tak do konca ale te akurat lubię a nawet bardzo za to nie nawidzę ruhli.no Grześ ale twój jest piękny ja do swojego polowałem na koperte prawie pół roku he ale jest w końcu nie uszkodzona Edytowane 15 Lutego 2016 przez daniels36 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andys 0 #375 Napisano 24 Lutego 2016 Zegarek kupiłem jakieś 10 lat temu w Czechach. Sprzedający twierdził, że jest to zegarek z okresu II Wojny. Przeglądając temat Glashutte spotkałem kilka podobnych ale mój nie ma indeksów na 5 i 7 tylko punkty. Mam pytanie czy Precisy produkowane były w okresie wojny czy dopiero od 1946. Zegarek jest sprawny i trzyma godziny mimo swoich lat. Ja wypolerowałem tylko szkiełko i wyczyściłem koperte. Co sądzicie o tym egzemplarzu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach