Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

fomadron

Mechanizmy ETA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czy poza technicznymi informacjami na stronie ETY jest gdzieś jakieś kompendium wiedzy o tych mechanizmach? Praktycznie w każdym szwajcarze tika ETA i to mnie trochę przeraża - taka zbiorowa dusza tylko opakowania inne ;-) Interesują mnie takie rzeczy jak trwałość, dokładność czy wytrzymałość. Aktualnie mam DS-1 z ETĄ 2824-2 i zastanawiam się na drugą z ETA 2897. Zastanawiam się też czy to ma sens, czy może sobie odpuścić, dołożyć i nabyć drogą kupna coś takiego - o ile z racji ceny nie ma tam ETY...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się też czy to ma sens, czy może sobie odpuścić, dołożyć i nabyć drogą kupna coś takiego - o ile z racji ceny nie ma tam ETY...

Oczywiście, że jest tam ETA - tyle, że nazywa się Calibre 5 B)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że jest tam ETA - tyle, że nazywa się Calibre 5 B)

a się gnojki nie przyznają... B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a się gnojki nie przyznają... B)

Bo teraz jak ktoś ładniej oszlifuje werk, albo dołozy mu jakąś modyfikację, to już tak całkiem wyraxnie nie mówi, że to ETA, tylko woli nazwać po swojemu. Nazywa sie to, że to własny werk bazujący na ...........

Zresztą zaraz którys z Kolegów siedzących w nowościach wyjasni Ci to dokładniej.

Niestety - prawdziwych "inhausów" jest coraz mniej we współczesnych zegarkach

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

A do czego tu się przyznawać?! Do masówki?!

Wszystkie prawa dotyczące dobrze dopracowanej technologicznie produkcji masowej odnoszą

się zarówno do ETA 2824-2 jak i ETA 2897. Czyli nie są one super trwałe ani super dokładne.

Wymagają podobnie jak "zwykłe" werki regularnej konserwacji. Przeznaczone są na rynek dla

zwykłych użytkowników do codziennego użytku. A to czy w tym czy innym kraju mają taką albo

inną "otoczkę" to już inna sprawa...

Dla radzieckiego "bojca" ściągnięty z trupa bezkamieniowy cykający zegarek był majątkiem w

jego przekonaniu. Ale to wynikało z perspektywy postrzegania a nie stanu faktycznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolę ETA, niż klon tańszej ETA od Selity, który cyka w tym starym tagu. 2897 z wskaźnikiem rezerwy chodu - świetny mechanizm, używany w droższych modelach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolę ETA, niż klon tańszej ETA od Selity, który cyka w tym starym tagu. 2897 z wskaźnikiem rezerwy chodu - świetny mechanizm, używany w droższych modelach.

a co powiecie o ETA 7750 Valjoux?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7750 bardziej podobny do 2894. 7750 większy, grubszy, mocniejszy, mniej zależy od smarów, bardziej trwały. Ale czy potrzebujesz chronograf?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7750 bardziej podobny do 2894. 7750 większy, grubszy, mocniejszy, mniej zależy od smarów, bardziej trwały. Ale czy potrzebujesz chronograf?

nie ale Certina z tym mechanizmem ładnie wygląda ;-) BTW jaki jest aktualnie najlepszy mechanizm montowany w zwykłych zegarkach z datownikiem i/lub z dniem tygodnia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle niepodobny technicznie - jedyne podobieństwo to to że oba chronografy.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak BTW to strasznie się zawiodłem na tym serwisie, bo bardzo mało tu opracowań dotyczących różnych mechanizmów, a to wiele by mogło powiedzieć początkującym adeptom szwajcarów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak BTW to strasznie się zawiodłem na tym serwisie, bo bardzo mało tu opracowań dotyczących różnych mechanizmów, a to wiele by mogło powiedzieć początkującym adeptom szwajcarów.

Jakim serwisie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwis?ktos tu ma jakis serwis?TERAZ SIE DOWIADUJE??????? :)

a tak powazniej to jest forum milosnikow zegarow i zegarkow.jak sie chcesz czegos dowiedziec to pytasz.co do ETY to to sa dobre mechanizmy ale masowo produkowane.7750 trwaly dobry chronograf. i tyle...ile chcesz przeznaczyc na zegarek?moze tak bedzie latwiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

serwis do kawy miałem na myśli ;-)

a tak poważnie, to myślę do DS-1 Power Reserve LE ;-) Ma właśnie ETA 2897. O stoperach myślałem pod kątem fotografii ale przy czasach ekspozycji 10-20 min czas mogę mierzyć wypalonymi fajkami ;)

No i jeszcze ETA 2836 np. w tym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Nie pytaj co serwis może zrobić dla ciebie. Zapytaj lepiej co ty możesz zrobić dla serwisu...;)

Czy aby na pewno chciałbyś rzetelnej "inspekcji" wymienionych wyżej mechanizmów ETA?

Mogłoby cię spotkać miejscami rozczarowanie.

VJ7750 odłóżmy na bok bo jak wyraził się Kolega wyżej, a ja podpisuję obiema, to zupełnie

inna bajka.

Przedstawianie mechanizmów nic by w sumie nie wniosło. A jeśli już to nielicznym, którzy

etap borykania się z wyborem "ten czy inny" dawno mają już za sobą.

Jeśli oczekujesz od tego serwisu jasnej odpowiedzi, że ETA 2897 jest genialna albo do d...

to się chyba srogo zawiedziesz. Jak chcesz posłuchać o genialności ETA 2897 to lepiej

idź do sklepu nimi handlującego. A tutaj raczej powinieneś się "przebić" przez archiwum

za pomocą wyszukiwarki, poczytać i wyrobić sobie własny osąd na ten temat.

Jak dla mnie mechanizm bardzo przyzwoity ale nie bez drobnych wad. Plusem a zarazem

minusem jest 28800v/h balansu. Daje to dobrą dokładność chodu ale trzeba mieć na

uwadze późniejsze problemy z serwisowaniem. To nie jest werk, który można konserwować

byle czym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może i masz rację ale wpisałem w wyszukiwarkę "2897" i pojawia się tylko ten wątek. A co do doskonałości - proszę bardzo - zegar słoneczny ;-) Wszystkie inne kopie mają swoje wady i zalety tak samo jak żona, piwo czy samochód.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Jak zaczynasz dostrzegać wady żony to chyba najwyższy czas byś się przerzucił na inne hobby ;).

Może i lepiej, że wybrałeś zegarki a nie np. piły łańcuchowe... ?!

Jeśli wprowadziłem cię w błąd z przeszukiwaniem forum to przepraszam. Ja nie zgłębiałem

zawiłości problemu ETA2897. Choć dziwi mnie, że tak prężne grono entuzjastów alpejskich

marek nie napisało zbyt wiele o tym mechanizmie?! W sumie to nie niszowy antyk a masówka.

Warto też wpisać: 2897-2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę,że chyba nie ma co roztrząsać tematu. I tak każdy jeden automat trzeba oddać na przegląd co ~ 5 lat. A poza tym coś się musi psuć czasem aby zegarmistrz miał pracę, a życzę im aby jej mieli coraz więcej ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Certina jest o 600zł droższa (czyli o 50%), a poza tym mam jakieś długie zęby do tej marki. Przymierzałem się oglądałem w sklepie i jakoś nie bardzo na ręku leżała, pasek sztywny, samo wykonanie zegarka też trochę pozostawiało do życzenia. Poza tym ta Certina to taki typowo garniturkowy zegarek, ja już coś w tych klimatach mam (GAZ 14). Szukam takiego na co dzień, do pracy, na ryby.Jeśli już miałbym kupować jakiegoś swissa to z półki 3,5-4.5 tys zł, ale to nie na moje możliwości i rozmija się z planem :). W Certinie wskazówki nie trafiały idealnie w znaczniki i to w 2 egzemplarzach.

Taki werk ETA 2824 jaką ma katalogową dokładność chodu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzę, że gustujesz w produkcji wschodniej więc już chyba masz odpowiedź ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mieszałbym ETA z rosyjskim wyrobem, jestem tego przeciwnikiem. Oczywiście nie mam na to wpływu, ale osobiście na pewno bym czegoś takiego nie kupił, już był wolał inny (ale wschodni) mechanizm w Poljocie, nawet z mniejszą dokładnością i większą (statystycznie) awaryjnością.

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mieszałbym ETA z rosyjskim wyrobem, jestem tego przeciwnikiem.

Prawdę mówiąc ja też nie jestem zwolennikiem do takich mixów. Jeśli rusek to rusek po całości :) dla tego kupiłem GAZ 14 z ruskim napędem atomowym :) ale niestety wśród zegarków stylizowanych na lotnicze nie znajduję nic dla siebie co by nie miało większej koperty niż 42mm góra 43 !, względny porządek na cyferblacie bez miliona wskazówek, kreseczek i cyferek, aby nie było w nim napisów cyrylicą, przeźroczysty dekielek też miła sprawa., żeby nazywało się POLIOT, VOSTOK ewentualnie AVIATOR lub PILOT i było zegarkiem automatycznym. Z tego co widzę to tylko ten łączy te cechy, a do dodatkowo cena 1100 zł nie zabija i minimalnie tylko przekracza mój budżet na taki typ zegarka. Mam nadzieję, że ten mechanizm ETA2824 nie jest gorszy od poljotowskich 3133 o których sporo dobrych słów przeczytałem, niestety to nie automatiki. Może jednak się mylę, może jest jakaś mutacja mechanizmu 3133 w wersje automatik ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.