Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Roczniaki, 400 days anniversary clocks, Jahresuhr

Rekomendowane odpowiedzi

Doszły już części (włos i zawieszka) od Horolovara do mojego Kerna 526G Hercules i pierwsza niespodzianka: włos o długości wg foto jest za długi o około 5mm, bo wahadło opiera się stożkowym trzpieniem o gniazdo w podstawie. Musiałem trzpień odkręcić. Nie kumam dlaczego.

post-57894-0-30543700-1390660801_thumb.jpg

post-57894-0-41333600-1390660836_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Ratuję obecnie model 503 i mam parę zagwozdek. Z tym modelem było tego typu wahadło,ale nie wiem, czy śrubka kontrująca na dole regulacji winna być, czy jest samowolka. Gdzieś w necie, widziałem,że jest i to wystająca sporo. póki co wsadziłem zgrabniejszą. Może koledzy kolekcjonerzy wrzucę podgląd na rodzaje wahadeł kulkowych Beckera. Jakoś w kupie ich nie znalazłem dla porównania. 

To jeden problem ze zdjęciem. Pzdr Piotr.

post-67478-0-95113000-1390674749_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Druga sprawa, to niestety nie daję rady uratować pozołoty po tym zabrudzeniu, utlenieniu. Podjąłem decyzję,że zostawiam z resztkami pozłoty . Na wahadle nie udało się tego zrobić. Jak są mocne wżery , to koniec. Pytanie mam, po co te technologiczne otwory w ramionach wahadła jak nie są używane. Regulacja jest inna. Czy Becker w takim razie istnieje wahadło Beckera kulkowe z inną regulacją ,z krzyżakiem montowanym do tych otworów? Dziękuję z góry za odpowiedź,a jak jej nie będzie , to nic nie szkodzi. Pozdrawiam:)P

post-67478-0-62549500-1390675018_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc

Ta srubka i cala kontra sa oryginalne.

Te otwory po prostu sa ... I tak powinno byc.

Podobno sa 3 wersje wahadla kulowego GB, ja zidentifikowalem 2 i mam obie.

Roznica jest w szerokosci tego grzybka w ktorym schodza sie dzwignie oraz w kierunku ustawiania wychylenia kul. W Twoim patrzac od gory - przeciwnie do ruchu zegara, przyspieszanie i tak z praktyki maly ruch wplywa na duza zmiane chodu, w tym drugim jest wszystko odwrotnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc

Ta srubka i cala kontra sa oryginalne.

Te otwory po prostu sa ... I tak powinno byc.

Podobno sa 3 wersje wahadla kulowego GB, ja zidentifikowalem 2 i mam obie.

Roznica jest w szerokosci tego grzybka w ktorym schodza sie dzwignie oraz w kierunku ustawiania wychylenia kul. W Twoim patrzac od gory - przeciwnie do ruchu zegara, przyspieszanie i tak z praktyki maly ruch wplywa na duza zmiane chodu, w tym drugim jest wszystko odwrotnie.

Hej! Dzięki za odpowiedź. Pociągnę dalej wątpliwości. Zgadza się, mam takie wahadło w lewo przyśpieszanie, tylko nie bardzo rozumiem po co takie wahadło do modelu 503, kiedy przy niekoniecznie maksymalnym opóźnieniu ramiona nie mieszczą się między kolumnami. Aby weszło w 503 max średnica rozwarcia 9cm,a może pracować do 11cm. Ciekawe w jakim roczniaku Beckera mieści się maksymalne rozwarcie? Ta odwrotna wersja jakie ma rozwarcie? 

Moim zdaniem technologiczne otwory są wynikiem ich uniwersalności i prawdopodobnie wersja 3 wahadła GB ma krzyżak z regulacją . Pewno kolekcjonerzy takie  mają, może się pochwalą. Pozdrawiam.Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączę zdjęcia wahadeł kulkowych produkowanych przez Beckera, możesz obejrzeć i porównać. Dodam tylko że Becker wahadła kulkowe wprowadził do produkcji w drugiej połowie 1915 roku i montowane było do niektórych zegarów rocznych do końca produkcji.  Wcześniej, w nieco innej konstrukcji wahadło z czteroma kulkami było opatentowane przez JUF. Ten trzeci rodzaj wahadła o którym wspomina Kol. Ulan, to lekko zmodernizowana wersja jednego z tych które pokazałem na zdjęciach i były montowane do zegarów rocznych tylko w jednej lub może w dwóch partiach produkcyjnych. Widziałem i trzymałem w garści to wahadło, ma go przy swoim zegarze jeden z naszych kolegów. Jak będzie czytał ten temat, to może dołączy zdjęcia tego wahadła. A jak nie dołączy, to zdjęcia i opis są zamieszczone na NAWCC. Otworki w ramionach wahadła służą do blokowania ramion w czasie transportu.

post-28411-0-60959500-1390738963_thumb.jpg

Tak wygląda oryginalna śrubka.

post-28411-0-91103000-1390738860_thumb.jpg

post-28411-0-21449500-1390741010_thumb.jpg

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-28411-0-05314500-1390741398_thumb.jpg

post-28411-0-17501400-1390741434_thumb.jpg

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ktory typ wahadla byl pierwszy w produkcji? Ktory typ jest starszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiszę,że pięknie odnowione. Dzięki za foto. Widzę, że po oczyszczeniu nie założyłem podkładek. To nowa pozłota? Tak na całym zegarze masz? Koniec świata, to dopiero renowacja. dzięki za wiedzę. P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doczytałem się. Model z prawej został wprowadzony w 1926r . Model z lewej w 1915r. Na razie trzeciego nie znalazłem. Pozdrawiam.Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszły już części (włos i zawieszka) od Horolovara do mojego Kerna 526G Hercules i pierwsza niespodzianka: włos o długości wg foto jest za długi o około 5mm, bo wahadło opiera się stożkowym trzpieniem o gniazdo w podstawie. Musiałem trzpień odkręcić. Nie kumam dlaczego.

Kol. Erzlot, bardzo Cię przepraszam, ale odpowiadając na Twoje pytanie dołączyłem zdjęcie zawieszenia wahadła i nie przeczytałem wszystkich informacji umieszczonych w katalogu pod zdjęciem. A tam stoi napisane jak byk, że powyższa długość (na zdjęciu) odnosi się do modeli ze zdejmowanym wahadłem.

"this unit should be used only with models having detachable pendulum"

W Twoim zegarze wahadło jest mocowane na stałe i włos powinien być krótszy o 5mm i powinien mieć całkowitą długość czynną 118mm, reszta pozostaje bez zmian.

Jeszcze raz przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Edytowane przez dziadek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doczytałem się. Model z prawej został wprowadzony w 1926r . Model z lewej w 1915r. Na razie trzeciego nie znalazłem. Pozdrawiam.Piotr

Dołączę wygrzebane dwa wahadła, jak zrozumiałem firmy Wintermantel, ale 3 rodzaju GB nie widać. Może nie było po prostu, jakieś przekłamanie. Pozdrawiam.

post-67478-0-34160100-1390808593.jpg

post-67478-0-58230800-1390808593.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolegow .

Mam pytanko. Czyj to jest zegar??? Mam na mysli producenta... :)

4k1o.jpg

if4f.jpg

Z gory dziekuje za podpowiedz :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolegow .

Mam pytanko. Czyj to jest zegar??? Mam na mysli producenta... :)

4k1o.jpg

if4f.jpg

Z gory dziekuje za podpowiedz :rolleyes:

To wahadło jest tak efektowne podczas pracy ,że pracuje jak kobieta lekkich obyczajów, u różnych producentów. Kiedyś je miałem razem z Wurthem.Pozdrawiam:)P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, ale nie skojarzyłem Twojej ksywki z nazwiskiem.

W Twoim zegarze odległość widełek od górnej zawieszki powinna być mniej więcej taka, jak na zdjęciu poniżej.

attachicon.gifKama.JPG

IMO, kolekcjonerstwo to przede wszystkim przyjemność tworzona dla samego siebie, a to, co kolekcjonujemy jest już mniej istotne.  

Udało się - Koma śmiga już od tygodnia :) Wygląda tak:

post-60546-0-39893300-1390818003.jpg

post-60546-0-47944300-1390818004_thumb.jpg

Widełki znajdują się ok. 2mm niżej niż na zdjęciu dziadka. Dzięki za pomoc !

Edytowane przez zmora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Dziadek, absolutnie nie mam pretensji, bo nikt nie jest alfą i omegą. Ja też szukałem i znalazłem gdzieś dokładnie ten sam szkic/foto co Ty. I nie zauważyłem żadnej uwagi

odnośnie wahadła zdejmowanego. Jedno się więc wyjaśniło.

Coś jest jeszcze nie tak ze sprężyną w tym Kernie, bo przy nakręcaniu chrobocze i nierówno idzie, ale siłę/moment ma chyba ok. Spróbuję namówić jakiegoś zegarmistrza, żeby

otworzył bęben i sprawdził. Trzeba też wypolerować trzpień wychwytu i widełki, bo mają ślady korozji. Widełki nie chcą się dobrze zaklinować na włosie przy dokręcaniu wkręta- czy

mam cążkami ścisnąć czy lepiej młoteczkiem puknąć (oczywiście nie na włosie)?

Myślę, że to są drobiazgi i będzie dobrze. Wtedy się pochwalę i zrobię fotki.

Mój roczniak GB ciągle u zegarmistrza we Wrocławiu. Dzisiaj dzwoniłem i też ma problemy, bo wychwyt źle współpracuje z kołem (za płytko) i dlatego zbyt słabo przekazuje moment na wahadło i stąd miało tylko 130 st obrotu. Ale mistrz daje nadzieję, ze się uda i GB będzie kręcił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Dziadek, absolutnie nie mam pretensji, bo nikt nie jest alfą i omegą. Ja też szukałem i znalazłem gdzieś dokładnie ten sam szkic/foto co Ty. I nie zauważyłem żadnej uwagi

odnośnie wahadła zdejmowanego. Jedno się więc wyjaśniło.

Coś jest jeszcze nie tak ze sprężyną w tym Kernie, bo przy nakręcaniu chrobocze i nierówno idzie, ale siłę/moment ma chyba ok. Spróbuję namówić jakiegoś zegarmistrza, żeby

otworzył bęben i sprawdził. Trzeba też wypolerować trzpień wychwytu i widełki, bo mają ślady korozji. Widełki nie chcą się dobrze zaklinować na włosie przy dokręcaniu wkręta- czy

mam cążkami ścisnąć czy lepiej młoteczkiem puknąć (oczywiście nie na włosie)?

Myślę, że to są drobiazgi i będzie dobrze. Wtedy się pochwalę i zrobię fotki.

Mój roczniak GB ciągle u zegarmistrza we Wrocławiu. Dzisiaj dzwoniłem i też ma problemy, bo wychwyt źle współpracuje z kołem (za płytko) i dlatego zbyt słabo przekazuje moment na wahadło i stąd miało tylko 130 st obrotu. Ale mistrz daje nadzieję, ze się uda i GB będzie kręcił.

Sprężyna może obraca się w bębnie,Do otwarcia i sprawdzenia tego elementu,a tego możesz się sam nauczyć, zegarmistrz niepotrzebny. Widełki być może są w płaszczynach nierówne i po dokręceniu zostaje jakaś przestrzeń zostawiająca luz, jak włos cienki , to może tak być. Przeszlifuj obie wewnętrzne pałaszczyzny i być może spasi.Pewności nie ma,czy te widełki są od tego roczniaka. Młotkiem bym nie polecał, spudłujesz i trafisz nie tam gdzie trzeba. Pozdrawiam.Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że wahadło kulkowe z małym kapturkiem zostało wprowadzone do produkcji w 1915r to wiedziałem i że było to pierwsze wahadło kulkowe w zegarach Beckera też wiedziałem. Ale nie znałem daty wprowadzenia do produkcji wahadła kulkowego z dużym kapturkiem, a teraz już wiem, że produkcję wahadła z dużym kapturkiem rozpoczęto w 1926r.  

Kol. Kumite, dzięki za wiedzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że wahadło kulkowe z małym kapturkiem zostało wprowadzone do produkcji w 1915r to wiedziałem i że było to pierwsze wahadło kulkowe w zegarach Beckera też wiedziałem. Ale nie znałem daty wprowadzenia do produkcji wahadła kulkowego z dużym kapturkiem, a teraz już wiem, że produkcję wahadła z dużym kapturkiem rozpoczęto w 1926r.  

Kol. Kumite, dzięki za wiedzę.

He,he, jest to niejako wiedza zwrotna, bo kol. dziadku sam mnie wysłałeś po wiedzę na NAWACC, Co do tych wahadeł, co pokazałem, to z lewej do końca nie wiadomo, czy Wintermantel, angielskiego nie znam,a jakby naczelny wódz od roczniaków nie odpowiedział wprost. Warto sprawdzać, co piszę, bo mogę się mylić.Pozdrawiam.Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączę wygrzebane dwa wahadła, jak zrozumiałem firmy Wintermantel, ale 3 rodzaju GB nie widać. Może nie było po prostu, jakieś przekłamanie. Pozdrawiam.

To z lewej, nie do końca nie rozstrzygnięte pochodzenie. Wygląda bardzo podobnie do Beckerowskiego,ale jaka jest w tym temacie odpowiedź. Wielkie ??????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tych wahadeł, co pokazałem, to z lewej do końca nie wiadomo, czy Wintermantel, angielskiego nie znam,a jakby naczelny wódz od roczniaków nie odpowiedział wprost. Warto sprawdzać, co piszę, bo mogę się mylić.Pozdrawiam.Piotr

Można prosić o link do strony na PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam co mozecie powiedziec o moim nowym roczniaku, wiem ze jest to BUF, z jakich lat produkcji moze pochodzic, wyczytalem ze z okolo 1915-czy to prawda?. Zainteresowal mnie ze nie ma na nim zadnych oznaczen producenta. Pozdrawiam R.

post-38332-0-92746300-1390844203.jpg

post-38332-0-71536800-1390844221_thumb.jpg

post-38332-0-96776100-1390844240.jpg

ps. Pewnie sie myle ale ten twoj  kol.Dascola ma troche z Badische , plyte ma podobna to tej z Ksiazki Terwilligera plyta1717. Jesli sie myle koledzy poprawia. Pozdrawiam R

Edytowane przez czerralf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. Pewnie sie myle ale ten twoj  kol.Daskola ma troche z Badishe, plyte ma podobna to tej z Ksiazki Terwilligera plyta1717. Jesli sie myle koledzy poprawia. Pozdrawiam R

Po Wahadle myslalam ze to WURTH, ale pewnie nie tylko WURTH takie robil.

if4f.jpg

Edytowane przez Dascola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po Wahadle myslalam ze to WURTH, ale pewnie nie tylko WURTH takie robil.

if4f.jpg

....takie wahadlo bylo  stosowane w roczniakach Kienzle i JUF

Edytowane przez czerralf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To z lewej, nie do końca nie rozstrzygnięte pochodzenie. Wygląda bardzo podobnie do Beckerowskiego,ale jaka jest w tym temacie odpowiedź. Wielkie ??????

Szukajcie,a znajdziecie, kołaczcie,a będzie Wam otworzone. Wódz naczelny od roczniaków pisze w różnych miejscach, różne rzeczy, więc trzeba brać poprawkę. Napisał, że są trzy rodzaje wahadeł kulkowych GB. W tej wersji napisał. Pierwsze powstało w 1915r. Drugie w 1925, to blisko 1926, a trzecie w 1927r, z tym, że nie mam do niego obrazka i co tam jest innego. Być może drobna zmiana. Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.