Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

amroziuk

No wyciągać te Wasze tajemnice zawodowe !!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Jak tak dalej pójdzie to zegarmistrzowie na forum będą zmuszeni :twisted: do napisania lub przepisania podręcznika do zegarmistrzostwa.

Jako rozdziały tematy forum.

Przecież to nie tajemnica jak się nituje oś do zegarka :) no pisać :!: :evil: pisać :!: :evil:

(to jest żart :wink: )

Adam Mroziuk

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ZETES

Tak sobie żartujesz, ale póki co, jesteś w tej chwili chyba jedynym profesjonalistą na forum, który udzielił tylu odpowiedzi na pytania w przystępny sposób, zrozumiały dla takiego amatora, jak ja.

I jakoś Ci korona z głowy nie spadła.

Za to wielkie podziękowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:oops: :roll: dzięki

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PRZEPRASZAM BARDZO A GDZIE MAM KUPIĆ SOBIE PODRĘCZNIK DO ZEGARMISTRZOWSTWA - MOZE NA ALLEGRO JAKIS SZROT ZA 30 ZŁ Z PRZED 20 LAT (NAPEWNO BĘDZIE AKTUALNY ALE PEWNIE TŁUSTY I LEPIACY) w BIBLIOTEKACH W MOJEJ OKOLICY NIE MA I NIE BĘDZIE RACZEJ.

APELOWAŁEM O ZAMIESZCZENIE INFORMACJI Z PODRĘCZNIKÓW NA STRONE - MOŻE SCANY ALBO PDF. ALE NIE BEDZIE....

DLACZEGO?

NIE WSZYSCY TU ZAWODOWI JESTESMY

gdybym nie zbierał radzieckich czasomierzy... ....zbieralbym ruskie zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Dwie minuty przed Twoim postem, odpowiedziałem na temat czyszczenia mechanizmów, cytatami z dwóch starych książek, które naprawdę polecam. "Nowoczesny zegarmistrz" Jendritzkiego jest bardzo szczegółowy jeżeli chodzi o praktyczne rzeczy. Czy aktualny? Nie wiem, ale to było pisane 50 lat temu (oryginał bo przekład jest z 1958r). Książka ma około 200 stron, ale jest formatu A4! Braci z Niepokalanowa (Bartnik i Podwapiński) nie muszę chyba przedstawiać (w niedzielę odwiedziłem ich groby na cmentarzu zakonnym w Niepokalanowie - skromne jak życie zakonników). Nie licz na ceny w granicach 30zł. Owszem, ceny takich książek zaczynają się od takiej kwoty, ale często kończą w granicach 70-100zł! Książka im starsza (lub sprzedawana przez osobę znającą temat) tym droższa. Kiedyś pisano prościej i dokładniej, i takie pozycje są w cenie. Allegro to dobre (o ile nie jedyne) miejsce gdzie możesz kupić taką książkę (Antyki i KolekcjeZegary, zegarkiPozostałe lub wpisz Podwapiński lub Bartnik). Zegarmistrzowie, najczęściej albo nie mają (nabywali wiedzę od swoich mistrzów), albo nie chcą się pozbyć swoich książek, które darzą sentymentem. Jednak, choć może zabrzmi to drastycznie, często okazją są książki po... zmarłym zegarmistrzu kupione okazyjnie od wdowy (po prostu chodzą po zegarmistrzach i sprzedają za grosze a ci odsprzedają je takim hobbystom jak my). Tak kupiłem jedną ze swoich książek braciszków z Niepokalanowa - chyba lepiej, że trafiła do mnie niż na makulaturę :)

Pozdrawiam i życzę udanych łowów :)

P.S. "Zamiast co 10-tego zegarka, kup książkę. Naprawdę warto" :)

"Pierwszy"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Koledze pewnie nie wiadomo najlepsze podręczniki powstały właśnie około 20 - 50 lat temu i prawie nic nowego nie powstało (mówie o tych dot. zegarków klasycznych - mechanicznych i ich naprawie)

40% moich ksiażek to "tłuste i lepiące" książki z Allegro po prostu szrot.

Ale wiedza z nich to już skarb :!:

Polecam Allegro naprawdę można tam trafić przydatne księgi :idea: .

Bardzo proszę o info jak Trafisz coś z zegarmistrzostwa czego nie mam za 30 zł na Allegro.

Książki to podstawa nawet dla Amatorów przez duże "A"

Jakieś minimum wiedzy jest przydatne nawet po to aby wiedzieć o czym jest mowa w postach.

A zegarmistrzostwo to nie informatyka że można coś ciekawego dowiedzieć się z gazety (przydałby się taki jakby "Komputer Świat" dla Zegarkoluba).

8) Adam Mroziuk

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako amator-samouk takze polecam Jendtritzkiego "Nowoczesny zegarmistrz". Mimo swoich 50lat jest wciaz w duzej mierze aktualna bo napisana przez Szwajcara z wykorzystaniem niemal wszystkim nowoczesnych (wowczas) urzadzen.

Podwapinski takze jest doskonaly ale przestarzaly z uwagi na to, ze sprzety ktore dzis sa dla wielu norma wtedy byly na liscie poboznych zyczen w PRLu i nie sa w ogole ujete tylko wspomniane.

Polecam Wam odwiedzac kazdy napotkany antykwariat. Ja na przestrzeni dwoch lat zebralem caly niemal mozliwy do zebrania komplet polskich ksiazek zegarmistrzowskich w tym 12 tomow Podwapinskiego oraz polskiego Sieverta z 1939roku.

I wierzcie mi, jezeli troche poszukacie i czasami w podrozy zboczycie z trasy aby odwiedzic miescine z antykwariatem to z czasem uzbieracie komplet.

Zawczasu warto takze zrobic "badanie rynku" - wejdzcie na www.pkt.pl lub www.pf.pl i przejrzyjcie liste antykwariatow. Telefon do reki i dzwoncie. Jak sie cos gdzies trafi to rezerwujecie i jedziecie w trase.

Powodzenia

PS. I oczywiscie ceny sa duzo nizsze niz na allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Monna

A co jeśli kobieta chce zostać zegarmistrzem? Jak ma się do tego przygotować :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj
A co jeśli kobieta chce zostać zegarmistrzem? Jak ma się do tego przygotować :?:

oj to proste - wystarczy, ze będzie chodzic w spodniach :roll: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslę, że nie ma różnic w przygotowaniu. Chociaż przyznam się, że zegarmistrzów kobiety traktowałbym inaczej :oops: Na przeglądy i czyszczenie wolałbym nosić zegarek do kobiety, a do naprawy do faceta. Kobiety są dokładniejsze i rygorystyczniej przestrzegają procedur. Facieci są lepsi w zadaniach nietypowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.