Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość segars

Czy Festina to Szwajcarska marka?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość segars

Niestety nie znam się na zegarkach - a chciałam kupić sobie szwajcarski zegarek - proszę o pomoc.

Znalazłam info o Festinie - Firma założona w 1902 roku w Chaux de Fonds (Szwajcaria) - czy to oznacza, że jest to szwajcarska marka?

Gdzie mogę znaleźć spis wszystkich firm - producentów szwajcarskich zegarków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Segars,

jeśli szwajcarska federacja zegarków uznaje Festine za ich "dziecko" to na pewno tak jest >>> http://www.fhs.ch/en/links.php

Jeśli chcesz znać moje zdanie, to zamiast Festiny zdecydowanie bardziej wolałbym zakupić Tissota, ceny tych firm są dość podobne do siebie.

Pozdrawiam

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość segars

Duże Dzięki.

Niestety wybor w damskich zegarkach jest niewielki. A w dużej części to biżuteryjne świecidełka, które nie nadają się do noszenia na co dzień ;-(

Pozdr.

Dorota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Festina w swoim sloganie reklamowym ma: "Założono w Szwajcarii w ...roku".

Informują, że założono, a nie że jest szwajcarska, bo większość wyrobów tej firmy nie można uznać za zegarki szwajcarskie (mechanizmy japońskie, montaż poza Szwajcarią).

Ostatnio jednak (2-3 lata wstecz) właściciel Festiny kupił także upadającą firmę Candino, co pozwala mu produkować zegarki zgodnie z wymogami Faderacji Szwajcarskiego Przemysłu Zegarkowego.

Tak więc niektóre modele Festiny (te droższe i te ostatnio produkowane) mogą być szwajcarskie.

Mimo wszystko szukałbym innej firmy - jeśli mówisz o modelach damskich to sporo (ładnych ? - moim zdaniem tak) jest ich w firmie Roamer.

Władek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto część tego co wiem o Festinie:

Zegarki Festina sa produkowane na Dalekim Wschodzie( z powodu tańszych kosztów pracy) wyposażane sa w japońskie mechanizmy Miyota (Citizen)O Miyocie nie można powiedzieć nic złego - to opinia pana Strojnego z Krakowa.Widziałem też nowe modele Festiny ( oczywiście kosztujące odpowiednio więcej) wyposażone w szwajcarskie mechanizmy ETA. Także limitowana seria np ta z okazji jubileuszu Festiny była oznakowana jako Swiss Made. Gdy moja koleżanka kupowała Festinę w 2001 roku dostała 5 letnią gwarancję na mineralne szkiełko, nie wiem czy tak jest nadal, natomiast nigdy nie widziałem Festiny z szafirowym szkłem.Uważam że kupując damską Festinę nic nie stracisz, mnie też podobają się niektóre modele np Toronto w prostokątnej kopercie...Gdyby nie mój Roamer to kto wie... To tyle jeśli chodzi o rady Ty musisz podjąć decyzję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

W pazdzierniku 2004 kupilem Festine model 16162/7 Chrono "Le Tour De France"

g3vimg0762.th.jpg

W moim zegarku jest mechanizm Miyota OS80. Rzeczywiscie otrzymałem 5 letnia gwarancje na szkiełko.

Z tego co wiem, Festina otworzyła nową fabryke w Hiszpani i tam produkują większość swoich zegarków.

Jak narazie zegarek spisuje sie bez problemów. Niezbyt go szanuję a szkiełko bez najmniejszej rysy.

Pozdrawiam.

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z tą Festiną, kupiłaś ? pochwal się, jaka decyzja?co wybarałaś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość d@nielski

Ja zakupiłem takiego Lotusa

dscf03686bv.th.jpg

Troche tańszy ale mechanizm chyba ten sam. W końcu to ta sama firma Festina Lotus Group :D. Z tego co mi się wydaje to Festina i Lotus robia zegarki w Hiszpani ale pewny nie jestem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja zakupiłem takiego Lotusa

dscf03686bv.th.jpg

Troche tańszy ale mechanizm chyba ten sam. W końcu to ta sama firma Festina Lotus Group :D. Z tego co mi się wydaje to Festina i Lotus robia zegarki w Hiszpani ale pewny nie jestem

No własnie jak jest z Lotusem.

Fajne to jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oto część tego co wiem o Festinie:

Zegarki Festina sa produkowane na Dalekim Wschodzie( z powodu tańszych kosztów pracy) wyposażane sa w japońskie mechanizmy Miyota (Citizen)O Miyocie nie można powiedzieć nic złego - to opinia pana Strojnego z Krakowa.Widziałem też nowe modele Festiny ( oczywiście kosztujące odpowiednio więcej) wyposażone w szwajcarskie mechanizmy ETA. Także limitowana seria np ta z okazji jubileuszu Festiny była oznakowana jako Swiss Made. Gdy moja koleżanka kupowała Festinę w 2001 roku dostała 5 letnią gwarancję na mineralne szkiełko, nie wiem czy tak jest nadal, natomiast nigdy nie widziałem Festiny z szafirowym szkłem.Uważam że kupując damską Festinę nic nie stracisz, mnie też podobają się niektóre modele np Toronto w prostokątnej kopercie...Gdyby nie mój Roamer to kto wie... To tyle jeśli chodzi o rady Ty musisz podjąć decyzję!

Na 40 urodziny (dwa i pół roku temu) dostałem Festinę Havana

taką dokładnie jak tu http://www.princetonwatches.com/shop/F16080-4.asp

z japońskim mechanizmem automatycznym Citizen-Miyota. Poza czyszczeniem i konserwacją pod dwóch latach nie wymagał żadnych działań. Szkiełko mimo, że mineralne w zasadzie jest bez jednej rysy (bardzo się tego obawiałem bo zegarek jest prostokątny i pewnie trudno jest dopasować szkiełko do niego). Tak więc mogę być z niego - jak na tą cenę i klasę - zadowolony bo prezentuje się dobrze. Jedyna wada tego modelu - zbyt małe okienko datownika przy gorszym oświetleniu trudno dostrzec datę

P.[/url][/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.