Josza 101 #1 Napisano 1 Marca 2011 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #2 Napisano 1 Marca 2011 Cz któryś z numerów na odwrocie soczewki pokrywa się z numerem werku 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 101 #3 Napisano 1 Marca 2011 Nie ,natomiast na przedniej plycie wszystkie elementy i plyta tez maja cyfre 6 niewiem czy jest to regula 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 119 #4 Napisano 1 Marca 2011 Nie ,natomiast na przedniej plycie wszystkie elementy i plyta tez maja cyfre 6 niewiem czy jest to regulaReguła jest i świadczy o skompletowaniu elementów mechanizmu. Zrób jedną rzecz: zamień dolne sterczyny z lauferkami u góry, zrób zdjęcie i pokaż na forum 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #5 Napisano 1 Marca 2011 Zapytałem o numer na odwrocie soczewki wahadła bo była to cecha wyróżniająca firmę Germania istniejącą na Swiebodzickim zagłębiu zegarowym od 1871 do 1899 jak dobrze pamiętam a ona miała zwyczaj numerowania soczeweki tym samym numerem co mechanizm.wiek zegara to gdzieś 1875-85 nie chce spekulować.Wygląda mi to na niesygnowaną Germanie(chociaż numery soczęwki ci się nie zgadzają,ale kształt otworu pod drzewiec się zgadza na odwrocie soczewki) klona Beckera,piszę klona bo firma ta nie dosyć,Ze w pierwszej fazie swojego istnienia podszywała sie nawet prawie pod logo GB .Tarcze niewiele się różnią a w pewnych okresach są identyczne(tarczę Germani wyróżnia podkład tarcz)wskazówki a nawet bloczki stosowała te same prawie do końca swego istnienia.Niech się inni wypowiedzą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #6 Napisano 1 Marca 2011 W każdym razie powinno być mniej więcej tak: Mi się kiedyś wymknął z rąk* Endler w takiej skrzyni. A co do werku: konstrukcja mechanizmu bicia wypisz wymaluj jak z....czy ktoś się wypowie ? *Nie na ziemię tylko przed kupnem... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odludek 76 #7 Napisano 1 Marca 2011 A propos numerków może nie reguła, ale też nic dziwnego, wiele firm stosowało to rozwiązanie i nie miało to raczej nic wspólnego ze skompletowaniem mechanizmu, gdyż w każdym kolejnym cyfra była ta sama.Przypuszczam że cyferki te(lub znaczki) były bite wówczas gdy firma równocześnie produkowała więcej niż jeden wzór mechanizmu,aby ich nie pomylić. Tarant- nie rozumiem pytania o mechanizm bicia, ten wzór pokazany na tym zdjęciu jest to najbardziej typowy mechanizm bicia wtamtym okresie, nawet doczekał się swojej nazwy, Mechanizm Wiedeński. Był stosowany przez wiele firm między innymi Beckera. Ale też proszę nie brać mojej odpowiedzi jako jedynej słusznej, mogę się mylić. 0 Pozdrawiam Jan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #8 Napisano 1 Marca 2011 Tarant- nie rozumiem pytania o mechanizm bicia, ten wzór pokazany na tym zdjęciu jest to najbardziej typowy mechanizm bicia wtamtym okresie, nawet doczekał się swojej nazwy, Mechanizm Wiedeński. Był stosowany przez wiele firm między innymi Beckera. Ale też proszę nie brać mojej odpowiedzi jako jedynej słusznej, mogę się mylić. Chodzi mi o konkretne cechy konstrukcji, charakterystyczne dla danego wytwórcy. Nie o typ. Jak akurat trzeba, to nie ma dobrego zdjęcia pod ręką. Tylko takie: Jakby niemal identyczne... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odludek 76 #9 Napisano 1 Marca 2011 Jednak mało spostrzegawczy jestem, dla mnie one są jednakowe, w tym drugim brak tylko czerpaka.Jutro sprawdzę na strychu czy w rożnych mechanizmach są wymienne, bo tego nigdy nie sprawdzałem, a teraz nie po raz pierwszy zainteresowałeś mnie jakimś tematem. 0 Pozdrawiam Jan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 101 #10 Napisano 1 Marca 2011 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #11 Napisano 1 Marca 2011 Tom73 Napisano dziś, 17:50 Zapytałem o numer na odwrocie soczewki wahadła Numery ktos poprostu napisal (moze zegarmistrrz) Coś ci jutro dołącze jakieś zdjęcia jak to bywało z tymi numerami na wahadłach i mechanizmach,wezme swoją Germanie.Zegar ładny i warto mu przywrucić dawny blask. Pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #12 Napisano 1 Marca 2011 Ladna skrzynia, pierwsze wariacje nt eklektyzmu? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaha 22 #13 Napisano 2 Marca 2011 Małe pytanie do Taranta, czy można prosić o źródło czarno białych zdjęć zegarów, myślę że wielu użtkowników będzie wdzięcznych. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #14 Napisano 2 Marca 2011 Małe pytanie do Taranta, czy można prosić o źródło czarno białych zdjęć zegarów, myślę że wielu użtkowników będzie wdzięcznych. Rick Ortenburger "Vienna Regulators and Factory Clocks", Schiffer Publishing, 1990, ISBN: 0-88740-224-0 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #15 Napisano 2 Marca 2011 Witam. numer na wahadle powinien wyglondać w ten sposób i zgadzać się z nr.werku nabitym na tylnej i przedniej płycie mechanizmui był malowany farbą ale nie przejmuj sie tym bardzo i tak posiadasz ładny zegar a to tylko jeden z detali cechującyy tą marke. To tylko tak informacyjnie abyś wiedział dla siebie samego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 101 #16 Napisano 2 Marca 2011 Witam Tom dzieki za informacje,jednak nie ma pewnosci czy to Germania dolacz zdjecia swojego mechanizmu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #17 Napisano 3 Marca 2011 Witam Tom dzieki za informacje witam http://allegro.pl/stara-tarcza-zylkowca-linkowca-i1488068618.html (przedmioty tego człowieka) tam mimo że mechanizm jest nie kompletny,wszystkie cech pokrywają się z cechami twojego mechanizmu (podkład tarzczy jest wykonany z tego samego materiału co twój, numerowane wahadło na odwrocie soczewki,zwróc uwagę na wskazówki,twoja minutowa częściowo nie wytrzymała) A ja ze swojej strony dołącze jeszcze ci sygnowaną Germanie z tymi cechami charakterystycznymi tej marki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #18 Napisano 3 Marca 2011 Witam Josza. dodaje zdjęcia Gernanii, dałem hodzika z sygnaturą abyś zobaczył także utrzymanie wszystkich cech wspólnych dla tej marki. Gdyby był sygnowany twój werk powinien mieć taką sygnaturę w tym okresie istnienia firmy,Zwróć uwagę na podkład tarczy jest wykonany z tego samego materiału co u ciebie.Wahadło też z numerem u mnie identycznym jak na werku(nie spotkałem się z podobnym numerowaniem wahadeł farbą u innych firm Swiebodzickich).i,kształt otworu pod drzewiec na odwrocie soczewki. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #19 Napisano 3 Marca 2011 witam to wahadło, które jest zamieszczone wcześniej pochodzi od innego zegara,dodaje wahadło od chodzika z identycznym numerem co na werku 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 101 #20 Napisano 4 Marca 2011 tam mimo że mechanizm jest nie kompletny,wszystkie cech pokrywają się z cechami twojego mechanizmu (podkład tarzczy jest wykonany z tego samego materiału co twój, numerowane wahadło na odwrocie soczewki,zwróc uwagę na wskazówki,twoja minutowa częściowo nie wytrzymała) A ja ze swojej strony dołącze jeszcze ci sygnowaną Germanie z tymi cechami charakterystycznymi tej marki. Witam- Tom dziekuje za te informacje ,cechy sie pokrywaja jednak brakuje sygnatury czt mozna miec pewnosc na 100% ze to jest Germania.Nawet nie zauwazylem ze wskazowka minutowa jest chora ,bedzie implant . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #21 Napisano 4 Marca 2011 Chyba Germania (następny "kuzyn" z ezatoki).... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #22 Napisano 4 Marca 2011 Witam- Tom dziekuje za te informacje ,cechy sie pokrywaja jednak brakuje sygnatury czt mozna miec pewnosc na 100% ze to jest Germania.Nawet nie zauwazylem ze wskazowka minutowa jest chora ,bedzie implant . W mojej ocenie jest to Germania. Zwyczaj znaczenia farbą nie spotkałem u innych firm w Swiebodzicach (z numerem pewnie się machneli,widziałem i takie) Podkłady białe u chodzików(nie widziałem na innym) W tym okresie istnienia firmy podkłady białe(zdarzają się ciemne ale są to sygnowane werki,dziwna zależność)Wskazówki takie stosował GB ale on sygnował swoje wyroby.Werk też OK. Bloczki typowe (lepiej się prezentują jak pełne) W te same wzory skrzynek wkładali sygnowane Germanie i nie sygnowane, także możesz się natknąć na to co masz gdzieś z sygnaturą.W mojej ocenie jest to Germania i takie jest moje zdanie. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #23 Napisano 5 Marca 2011 Chyba Germania (nast Coś dorzuce tylko zrobię zdjęcia. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #24 Napisano 5 Marca 2011 A ja mysle ze nie Germania. Bo - bardzo proste - nie jest sygnowana oraz sanki nie sa made in germany.Co do sanek nie chce przesadzac, ze wszystkie Germanie mialy takie - ale stanowcza wiekszosc.Co do podpisu na tyle wahadla - wiele firm to stosowalo ( Germania rowniez) - moze mialo to zwiazek z organizacja produckcji lub rodzajem dystrybucji.Bo jesli ktos sprzedawal duzo, w wiekszych partiach - na pewno wysylano budy z mechanizmem osobno i wahadla osobno - wiec aby nie pomylic opisywali je juz w produkcji. Kiedys na gieldzie w Swidnicy - sprzedawca podobnego egzemplarza ( niesygnowanego i o mech. podobnym do GB) dorobil historie ze to zegar wyniesiony z fabryki GB - no; ukradziony/ pracownik dostal w rozliczeniu, co kolwiek - dlatego nie ma loga. Ta historia jest prawdopodobna - ale nie sadze - plyty przychodzily do skladania juz z nabitym logiem a dopiero pozniej nabijali numery ( tu, ktos znajacy organizacje produkcji GB, moze mnie wyprowadzic z bledu - bede wdzieczny) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #25 Napisano 5 Marca 2011 Witam JOSZA TO DLA CIEBIE 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach