Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mattek

CASIO EF-535BK-1AV BLACK

Rekomendowane odpowiedzi

Ma Kolega może tego Ef-543D ?

To dobry sprzęt ;)?

No cóż, pozostaje mi jutro, bądź pojutrze wycieczka na pocztę.

Mam EFE-503D, który ma ten sam moduł co EF-543D, różni się tym, że EFE ma szafirowe szkło i inny design. Bardzo ciekawy chronograf z funcją retrograde (dolna wskazówka nie robi pełnego obrotu tylko wykonuje łukowaty ruch i cofa się. Tutaj można to zobaczyć:

).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawie to wygląda.

Dziękuję za ocenę zegarka i pomoc.

Szkoda, że to podróbka, bo bardzo mi się podoba z wyglądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten model nie ma datownika, prawa tarcza to wskazanie godziny w systemie 24-godzinnym.

Czy liczby na obrotowym pierścieniu (poruszasz nim pokrętłem po lewej stronie) są dobrze wykonane? Cyfry tworzące liczyb np. 25, 30, 35 czy łączą się? Nie powinny w oryginale.

Po Twoich zdjęciach i opisie jestem przekonany, że nie jest to oryginał.

Jak wyżej, ten model nie ma datownika. Miałem 535sp i porównując do zdjęć które przedstawił A7x mój egzemplarz był zauważalnie lepiej i dokładniej wykonany. Mam na myśli wskazówki, tarcze minutnika, 24h, czcionkę cyfr na tarczach i zewnętrznym pierścieniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Proszę się zapytać czy jest oryginalna książeczka gwarancyjna z numerem identyfikacyjnym .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty gwar. oczywiście nie było.

No i dzisiaj zegarek z wielkim bólem odesłałem.

Bardzo mi się podobał, ale trudno.

Dziękuję raz jeszcze za pomoc w ocenie i sugestie.

Pozostaje mi teraz kupić już oryginalny EF-543D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

śmiać mi się chce jak czytam te wszystkie posty....

Edifice są praktycznie nie podrabiane.

Rozpoznawanie podróbki na podstawie folii zabezpieczających czy instrukcji która która jest w innym formacie, czy jeszcze stwierdzenie że

Aaa, przyrząd do zmiany wielkości bransolety to standardowe wyposażenie w zestawach z podróbami edifice.

No błagam, co to za bzdury....

Co do gwarancji- jeśli zakupisz zegarek Casio poza granicami naszego kraju, gwarancja go u nas nie obejmuje.

Jeśli chcesz gwarancję, zakup zegarek w Polsce (opcja 3 lata + 3 za dodatkową opłatą)

Jak wiadomo zegarki te produkowane są w Japoni (casio to japońska firma, ceny tam są wiele niższe niż w Europie) i spory ich odsetek trafia do chin, a tam ludzie je sprzedają np. na Ebayu po niższych cenach gdyż mimo wszystko jest to dla nich opłacalne !!!

Co do podróbek

Niedawno kupowałem Edificea w Polskim sklepie z zegarkami, rozmawiałem tam z zegarmistrzem i dodatkowo ze sprzedawcą na tema t podróbek Edificeów, obaj przyznali, że się jeszcze z podróbką EDIFICEA nie spotkali i nie słyszeli o tym aby ktoś takowe sprzedawał, co innego g-shock i baby-g, przy tych 2 modelach można się natknąć bardzo często na podróbki.

Słyszałem, że czasami zdarzają się pewne różnice między tymi samymi modelami (przesunięcie tarczy, przesunięcie wskazówki, farba fluorestencyjna w innym kolorze i wiele innych niedoskonałości lub wad ukrytych).

Jednak nie oznacza to, że dany zegarek jest podróbką, są tak zwane zegarki które ześlizgnęły się z taśmy produkcyjnej, jeżeli na taki zegarek się natkniemy mamy możliwość zwrotu lub wymiany (jeśli oczywiście był kupiony u sprzedawcy który udostępnia taką możliwość)

Właśnie takie Edifice (z błędem produkcyjnym, większym bądź mniejszym, praktycznie niezauważalnym albo żadnym) podkreślę, że są one oryginalne, są często sprzedawane po baaaaardzo atrakcyjnych cenach.

Więc osoby które chcą kupić zegarek po atrakcyjnej cenie, niech wpierw poczytają również inne fora anglojęzyczne-przedewszystkim, gdzie ludzie z całego świata wypowiadają się na dany temat i pomagają w przemyślanym wyborze.

Bo to co w tym temacie jest wypisywane jest jest dla mnie żenadą.

Więc moim zdaniem zegarek który zakupiłeś jest oryginalny, gwarancja jak się domyślam jest, ale nie jest honorowana w Polsce ani w europie tylko w Azji na okres 12 miesięcy (jest opcja naprawy, tyle, że wysyłka mogłaby kosztować około 150zł) a nie na 36 jak to można spotkać u polskich dystrybutorów.

Z pewnością lepiej zakupić zegarek u polskiego dystrybutora (możliwość zwrotu, naprawy- jednak nie słyszałem ażeby często się psuły, wymiany) jedyny tego minus to cena, mieć zegarek oryginalny z gwarancją po wysokiej cenie czy bez gwarancji po niskiej

Wybór należy do ciebie....

PS Piszę tylko i wyłącznie na temat modeli EDIFICE-a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

śmiać mi się chce jak czytam te wszystkie posty....

Edifice są praktycznie nie podrabiane.

:):)

Proponuję wpisać w google: edifice replica i wtedy się pośmiać. Można pęknąć ze śmiechu.

Proszę też uzasadnić dlaczego edifice nie są podrabiane? Nie bo nie czy jakieś uzasadnienie? Podróbek Edifice jest całe mnóstwo. Na wszystkich zagranicznych forach są o tym tematy i dowody, ale widzę, że ktoś tu wie lepiej.

http://forums.ebay.i...eadID=500007688 CASIO WATCHES : BEWARE OF REPLICAS

http://forums.ebay.i...eadID=500007778 99% of Casio Edifice watches sold on ebay is replica...confirmed by seller

http://forums.watchu...ill-501522.html Tu można zobaczyć, zdjęcia podróby ef-546d, mam ten model i to coś na zdjęciach nawet nie przypomina zegarka, który w rzeczywistości jest świetnie wykonany.

Jeśli kolega ma tak ogromną pewność to dlaczego większość (sic!) jego postów na tym forum dotyczy pytań o oryginalność zegarków edifice?

Na czym ma polegać ta opłacalność sprzedawców z Chin? Bawią się w Caritas? Dane modele Edifice musiałby w Japonii kosztować 20% cen w Europie. Proponuję najpierw je sprawdzić! Mamy internet i wszystko jest do zrobienia. :)

Kolega ma bardzo małą więdzę i niestety pisze totalne bzdury. Proponuję zgłębić temat a nie opierać się na opinii jednego zegarmistrza.

Błędy produkcyjne, niedoskonałości, wady ukryte? Ześlizgnął z taśmy? :) To jest żenada, ale do kwadratu. :) O kontroli jakości w fabryce kolega słyszał? Casio nigdy takich zegarków nie wypuściłby z fabryki. Może kolega ma jakieś dowody na takie działania, czy snuje hipotezy na niewiadomo jakich podstawach? Nikt nie sprzedaje zegarków z wadami po niższych cenach. To jest mit!

Gwarancja honorowana tylko w Azji? :) Takie teksty to wpisują tylko sprzedawcy podrób, coś w stylu model tylko na rynek azjatycki. Kolejna bzdura i totalna niewiedza o gwarancji wydawanej przez Casio. Kolega wyraźnie napisał, że nie dostał żadnej (!!!) gwarancji.

Kupiłem kilka edifice (w internecie od różnych sprzedawców, dwa edifcie w zibi) i zawartość opakowań (blankiety) niczym się nie różniły, więc mam jakąś wiedzę na ten temat, a kolega snuje, jak widzę, tylko domysły i tworzy dziwne historie.

Odnoszę wrażenie, że ktoś tu kupił "okazyjnie" edifice i nie może przeboleć, że może to być podróba.

Dziwnym zbiegiem okoliczności użytkownik Buh4h4 z Polski kupił na ebay podróbę ef-550d z aukcji http://cgi.ebay.pl/w...em=330511127471 Bardzo mi przykro, ale to podróba bez funkcji retrograde w chronografie i jeśli to kolega to mega wtopa zaliczona! Za 132zł nikt nie sprzeda oryginalnego zegarka.

Dowody na istnienie podrób ef-550d i brak funkcji retrograde:

Ef-550D to jeden z najczęściej podrabianych modeli.

Teraz juz rozumiem desperacki ton poprzedniego postu.

Zanim się kogoś wyśmieje proponuję to przemyśleć, bo efekt jest całkowicie odwrotny!!! Życzę trochę więcej rozwagi przed napisaniem posta na przyszłość.

P.S. A przyrząd do skracania bransolet, który wydał się taki śmieszny (dołączony zresztą do tej podróby ef-550D :) ), występuje dziwnym trafem w większość serwisów z replikami, na podejrzanych aukcjach oraz na filmach z tytułem "fake edifice".

Fake EFX

A tu przykład jak powinno się traktować podróby edifice, przykład ef-550d.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację wpisałem w google replica i się pośmiałem......

szczerze powiem iż nie miałem pojęcia, że istnieje tyle replik....

co do repliki

Replika ? powtórne wykonanie dzieła sztuki, pojazdu, samolotu itp. z możliwie wiernym odtworzeniem oryginału. Czasem tylko wyglądu albo motywu.

Od falsyfikatu różni się nie ukrywaniem faktu bycia repliką.

po wpisaniu replica wyskakują strony oficjalne na których możesz kupić replikę Casio Edifine

i fake czyli falsyfikat/podróbka

Falsyfikat - antonim autentyku, fałszerstwo rzeczy oryginalnej w celu mistyfikacji.

Do falsyfikatów zalicza się:

dokumenty - sfałszowane lub podrobione (także podrobiony sam podpis, pieczęć itp.)

wyroby przemysłu - nielegalne kopie produktów, często o wiele gorszej jakości od ich pierwowzorów, z podrobionymi znakami firmowymi itp., a czasem nawet z podrobionymi dokumentami i innymi zabezpieczeniami mającymi świadczyć o autentyczności produktu i legalności jego sprzedaży na danym terenie

wpisz w googlach fake dowiesz się ze jako takich 100% pewnych podróbek nie ma, tylko przeważnie filmy na youtube ludzi którym coś nie działa i wypisują, że to fake, widziałem także osobę która pisała, że oddała zegarek z zepsutym retrogradem do serwisu casio i okazało się, że to po prostu błąd w produkcji, zegarek naprawili za 40$ bo nie miał ważnej gwarancji (nie mówię o replikach)

Innymi słowy zależy u kogo kupisz zagraniczni sprzedawcy w szczególności z Azji zaznaczą, że dany zegarek jest Duplikatem bądź 100% autentykiem

I masz rację zakupiłem EF-550 i nie żałuję, aaaaa jak na podróbę to funkcja retrograde spisuje się całkiem nieźle hmmm... aż dziwne powinna nie działać w końcu podróba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, ale ten wątek robi się mega komiczny i widzę, że nadal nie masz bladego pojęcia o czym piszesz. Nie powinienem w ogóle odpisywać na te bezsensowe wywody. Brniesz w temacie i bardziej się pogrążasz.

Każdy, kto chociaż ma trochę wiedzy, czyta to forum od jakiegoś czasu wie, że słowo replika, jest błędnie używane przez wszystkich handlarzy podróbkami i daruj sobie słownikowe definicje. Chcesz komuś wmówić, że robi się repliki edifice, jakieś duplikaty? :) :) :) Nadal twierdzisz, że nie ma podrób edifice? :) Aha :) Widzę, że żadne argumenty do Ciebie nie dotrą na zasadzie "nikt nam nie wmówi, że białe jest białe, a czarne jest czarne".

Nie ma replik, duplikatów edifice! Albo jest oryginał, który jest bardzo dobrze wykonany, ma wszystkie funkcje, albo śmieć, podróba!

Całe szczęście, że są ludzie jak kolega A7x, do których trafiają argumenty, podchodzą rozsądnie do tematu i mają odwagę przyznać się do błędu i odesłać takiego śmiecia.

I jestem przekonany, że powoli do kolegi dociera co tak naprawdę kupił. Chociaż, sądzać po wypowiedziać, może jeszcze nie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buh4h4 daruj sobie już. Nie kompromituj się dalej bo to staje się powoli żałosne. Właśnie na takich jeleniach zarabiają sprzedawcy rzekomych"replik" a tak naprawdę to nic nie warte buble

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten model nie ma datownika, prawa tarcza to wskazanie godziny w systemie 24-godzinnym.

Do czego służy lewa tarcza?

U mnie ona również nie działa.

Ogólnie te modele są bardzo ładne, a te podróby są dobrze wykonane. W sensie, że dla osób nie mających większego pojęcia o zegarkach nie różnią się one za wiele od oryginału.

Szkoda tylko, że ten wątek znalazłem po zakupie u tego samego sprzedawcy ;)

Tak więc odsyłać będę i ja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czego służy lewa tarcza?

Lewa tarcza to wskazanie minut w stoperze, dolna sekundy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw jest taka biała obwoluta ze srebrnym znaczkiem i napisem EDIFICE, pod spodem CASIO® i dopiero w to jest włożony niebieski kartonik.

Tak, tylko jedna kartka, poskładana. Ta na zdjęciu nie jest rozłożona do końca, ma wymiary 3x większe. Ale nie ma na niej instrukcji do tego Modułu (5106).

Karty gwarancyjnej brak, ulotki również.

Tarcza stopera ? Wskazuje i wskazywała 60 (dolna, środkowa?).

Lewa, środkowa tarcza wskazywało- 30.

Zlewają się, możesz sprecyzować ?

Wskazówka na jednym ze zdjęć wygląda faktycznie fatalnie, w rzeczywistości są ładnie wykonane.

No i nie wiem, co z tą datą, nie idzie jej zmienić.

Powiedz mi tylko od jakiego allegrowicza kupiles ten zegarek, bo wlasnie jeden mam okazje kupic za 310zł z wysyłką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz mi tylko od jakiego allegrowicza kupiles ten zegarek, bo wlasnie jeden mam okazje kupic za 310zł z wysyłką.

To od razu daj sobie spokój, bo tylko wyrzucisz kasę w błoto. Za takie pieniądze nie dostaniesz oryginalnego ef-535bk. Ceny o wiele tańszego, ef-535sp zaczynają się od 500zł na allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie nie ma co się szarpać na tzw. "okazje", bo jeśli komuś zależy na oryginale, to się zawiedzie.

Patrząc na allegro jest naprawdę wysyp podrobionych zegarków.

Ja osobiście jestem w szoku, że są na taką skalę i w taki sposób podrabiane.

Najlepiej zapytać o papiery do zegarka- czyli instrukcje, kartę gwarancyjną PRODUCENTA, jak tego nie ma- wiadomo już, że na 99% to podróbka, tym bardziej, jeśli jest napisane, ze zegarek jest fabrycznie nowy.

Dlatego najlepiej kupować u sprawdzonych sprzedawców. Np u kogoś, kto ma zarejestrowaną działalność na allegro, czyli w sklepie.

Szczegóły wysłałem na PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czysta kpina przeglądając allegro natrafiłem na sklep który sprzedaje rzekomy orginał dla zainteresowanych link. Co więcej sklep gwarantuje że kupujemy bezpośrednio od inportera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, ja wygrałem u niego aukcję: http://allegro.pl/zegarek-casio-edifice-efe-503d-sapphire-glass-gwar-i1520300173.html Rozmawiałem z gościem telefonicznie. Zapewniał mnie, że będę zadowolony z zakupu, bo zegarek ma szafirowe szkło itd. Niestety mądry Polak po szkodzie. Jak zegarek przyjdzie, to wyślę mu soczystego maila. Odda pieniądze co do złotówki, bo ma za dużo do stracenia. A jak nie, to pojadę osobiście złożyć mu wizytę :) Facet ma same pozytywy, ale dopiero co zaczął sprzedawać podróbki Casio. Dotychczas zajmował się handlem Loren'ów. Aha i sprzedał mi go za 369zł, a nie za 81zł. Cwaniak omamił mnie i zakończył szybciej aukcję żeby dostać niższą prowizję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich załączam link dla tych którzy kupują zegarki casio ef-535black na allegro i innych aukcjach. link do strony z tymi zegarkami (a raczej replikami i tam nikt nie oszukuje tylko o tym pisze)w Japonii.

PS. Nawet zdjecia tesame co na allegro:)))

http://www.lelong.com.my/casio-edifice-ef-535bk-chronograph-3d-f1-racing-full-black-1-1-copy-Y295041-2005-01-Std-I.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich załączam link dla tych którzy kupują zegarki casio ef-535black na allegro i innych aukcjach. link do strony z tymi zegarkami (a raczej replikami i tam nikt nie oszukuje tylko o tym pisze)w Japonii.

PS. Nawet zdjecia tesame co na allegro:)))

http://www.lelong.co...05-01-Std-I.htm

Dzięki za linka i dowód na podrabianie edifice. Do niektórych takie rzeczy nie docierają niestety.

Szkoda tylko, że główna grafika została ukradziona od znanego i sprawdzonego sprzedawcy, który sprzedaje oryginały na allegro (to na niebieskim tle).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze jedno spostrzeżenie co do aukcji zegarków casio ef i ich oryginalności bo "prawie" na każdej aukcji w której są licytacje niema ani jednego słowa że zegarek jest ORYGINALNY!!! a jak już to słowo pada to piszą że oryginalne jest pudełko a to nieznaczny że zegarek jest oryginalny!!! ;) według mnie każdy ef z prywatnych rąk przywieziony z zagranicy i niekosztujący ok 500zł i wiecej to lipa. POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, Czy sprzedawany zegarek, jest oryginalny czy to po prostu podróbka? Czemu gwarancja jest na 12, a nie na 36 miesięcy?

Witam

Jesteśmy legalną firmą, która prowadzi legalną działalność gospodarczą, ale

LUBIMY SPRZEDAWAĆ PODRÓBKI, tym bardziej, że jest to niezgodne z PRAWEM.

A gwarancja też jest podrabiana, dlatego nie 36 a 12 m-cy

Pozdrawiam

Tak mi odpisali :rolleyes:

Allegro: (Numery ofert 1530737021)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda że nie można dodawać komentarzy pod aukcją, mogli napisać to w treści aukcji nie było by wtedy zbędnych pytań. Swoją drogą bardzo "ostre" te zdjęcia ;)dla leniwych link klik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Allano to przecież polecany sprzedawca, i na pierwszy rzut oka widać że ta odpowiedź to czysta ironia

A zegarki sprzedaje/sprzedawał na trzech kontach, prócz Allano jeszcze na:

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=19132630

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9231626

Znajomy kupił u niego piątkę Seiko i jest oryginalna, nie było tylko pudełka

Gwarancja udzielana jest na 12 miesięcy z pewnością dlatego że zegarki importują sami, a nie kupują u oficjalnego dystrybutora

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, Czy sprzedawany zegarek, jest oryginalny czy to po prostu podróbka? Czemu gwarancja jest na 12, a nie na 36 miesięcy?

Witam

Jesteśmy legalną firmą, która prowadzi legalną działalność gospodarczą, ale

LUBIMY SPRZEDAWAĆ PODRÓBKI, tym bardziej, że jest to niezgodne z PRAWEM.

A gwarancja też jest podrabiana, dlatego nie 36 a 12 m-cy

Pozdrawiam

Tak mi odpisali :D

Allegro: (Numery ofert 1530737021)

zgadzam się że to, że ktoś sprzedaje taniej zegarek niz inni, nie może świadczyć o tym, czy zegarek jest podróbką czy też nie, jeszcze do tego w licytacji od 1 zł, to juz na pewno świadczy, że to pobróba !!! a może sprzedawca chce zejśc ze stanu na sklepie z danym modelem, który do tej pory przez długi czas się nie sprzedał, pieniądze są w ten sposób zamrożone, nie pracują, za nie, mozna przykładowo zamówić na sklep i sprzedawać bardziej chodliwy model ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam się że to, że ktoś sprzedaje taniej zegarek niz inni, nie może świadczyć o tym, czy zegarek jest podróbką czy też nie, jeszcze do tego w licytacji od 1 zł, to juz na pewno świadczy, że to pobróba !!! a może sprzedawca chce zejśc ze stanu na sklepie z danym modelem, który do tej pory przez długi czas się nie sprzedał, pieniądze są w ten sposób zamrożone, nie pracują, za nie, mozna przykładowo zamówić na sklep i sprzedawać bardziej chodliwy model ...

Proszę o przetłumaczenie posta na język polski.Większych bzdur nigdy nie czytałem.

...rysy na zegarku to jak blizny wojownika ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.