Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
flawless

Forumowy Spis Komandirskich

Rekomendowane odpowiedzi

привет!

zgłaszam czołgistę na pokładzie:

103

post-66124-0-33468500-1383824794_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik

Numer 104 - mój pierwszy komandir

jesdulski2.JPG

Edytowane przez D@dik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz to się prezentuje :)

СДЕЛАHО В СССР

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obojętni czy zakaz czy nie, czy srebrny/złoty

luzcyper, nie masz litości dla Daniel*Komandir... pokaż mu jeszcze chromowo-złotą parkę bez zakazu mo cccp, to bidak już na pewno nie wstanie :)

_ _ _ _

mam pytanie a propos komandirów w "cywilnych" czy jak ja je określam "sztabowych" kopertach: czy spotkaliście się tarczami jedynie z dwoma napisami 'komandirskije' oraz 'czystopol', z podziałką minut na dole bez napisu zakazu mo lub zdiełano w cccp??

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja takiego nie spotkałem :)  Ps. Wstanie, bo wczoraj zdobyłem jeszcze większego must have :) Aczkolwiek zazdroszczę koledze Lucyperowi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodaję w takim razie dwa kolejne :)  Z góry przepraszam za jakość zdjęć (telefon komórkowy+słabe światło)

105

32a682ba534f623amed.jpg

106

876c74634efdf0b0med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, posiadam kilka "komandirów", ale od dłuższego już czasu próbuje połapać się z tym, co towarzysze radzieccy produkowali i przyznaję, o ile jeszcze w latach od 60 do końcówki lat 80, produkcja podlegała pewnym zasadom, to potem daje się zauważyć totalny bałagan. Pomieszane elementy komandirów z Amfibiami, oraz w dodatku na tych samych częściach robione cywilne wersje. Konia z rzędem temu, kto potrafi to wszystko ogarnąć.

Może warto by podjąć trud, sporządzenia czegoś w formie katalogu komandirów (i Amfibii)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

No cóż, posiadam kilka "komandirów", ale od dłuższego już czasu próbuje połapać się z tym, co towarzysze radzieccy produkowali i przyznaję, o ile jeszcze w latach od 60 do końcówki lat 80, produkcja podlegała pewnym zasadom, to potem daje się zauważyć totalny bałagan. Pomieszane elementy komandirów z Amfibiami, oraz w dodatku na tych samych częściach robione cywilne wersje. Konia z rzędem temu, kto potrafi to wszystko ogarnąć.

Może warto by podjąć trud, sporządzenia czegoś w formie katalogu komandirów (i Amfibii)?

Sam zauważyłeś, że to bardzo ciężki temat, a chcesz próbować usystematyzować ten bałagan ?

Nie twierdzę, że niemożliwe, ale o ile w Amfibiach jeszcze można jako tako się połapać (choć tu też nie jest łatwo), to w przypadku Komandirów zaczynają się schody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, wiecie co? Dopiero co się tak cieszyłem z nowego nabytku, a mam znowuż problem :(

Czuję, że coś zaczyna mnie nachodzić na jakże lubianego i popularnego Komandira czarnego czołgistę :(  :D  :wub:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram. Im większe wyzwanie tym większy fun.

Najlepiej jednak się na nikogo nie oglądać i po prostu robić swoje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tym 107 mnie pognębiłeś, że ............ nie mój.

A ja dla równowagi nadal ponuro rozmyślam nad tą Coca-Colą z kwietnia B)

Edytowane przez Gregorian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzechu długa droga przed Tobą jak chcesz pozbierać wszystkie okolicznościowe komandiry (a coca coli widziałem dwa rodzaje). Ostatnio trafiem na fajny wątek - zobacz fotki: http://uhrforum.de/variationen-vostok-komandirskie-generalskie-admiralskie-amphibia-t65199

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-108

Może to co napiszę jes przykre, ale 108 wykreśl ze spisu. Mozna go potraktować jako ciekawostkę, ale nie Komandira. Niestety, chiński komandir, nie jest komandirem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ciekawości zapytam, po czym rozpoznać podróbę tak "na pierwszy rzut oka" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ciekawości zapytam, po czym rozpoznać podróbę tak "na pierwszy rzut oka" ?

W telegraficznym skrócie - najważniejsze:

1. w Komandirskich nie ma tarczy z piechurem
  2. błędy w napisach (szczególnie 17 kamieni) oraz
  3. dramatyczna czcionka, wielkość i rozłożenie napisu "zakaz.."
  4. dramatyczna koronka (o połowę mniejsza niż w oryginałach)
  5. często węższe wskazówki
  6. chyba trochę węższy bezel
Edytowane przez Gregorian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W telegraficznym skrócie - najważniejsze:

1. w Komandirskich nie ma tarczy z piechurem
  2. błędy w napisach (szczególnie 17 kamieni) oraz
  3. dramatyczna czcionka, wielkość i rozłożenie napisu "zakaz.."
  4. dramatyczna koronka (o połowę mniejsza niż w oryginałach)
  5. często węższe wskazówki
  6. chyba trochę węższy bezel

ja od siebie jeszcze dodam, że w oryginalnych Komandirskich dekiel jest zakręcany pierścieniem - w podróbach widziałem dekiel zakręcany  :wacko: głupio brzmi ale wtajemniczeni wiedzą co chciałem przekazać ;) a innym to i "referatu mało" 

CZAS to najcenniejsza rzecz, którą człowiek może stracić. /Teofrast/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widziałem dekiel zakręcany głupio brzmi ale wtajemniczeni wiedzą co chciałem przekazać

zapewne chciałeś napisać: widziałem dekiel wciskany

oprócz tandetnych odpustowo opalizujących/błyszczących tarcz (bez fosforyzującej lumy na indeksach) i syfiastej koronki (niewodoszczelnej), to właśnie ten dekiel na wcisk od razu demaskuje chinola w oczach zegarkowego laika

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to te dekle są wciskane, nigdy nie widziałem podróby Komandira w realu na zdjęciach wyglądało jak dekiel zakręcany

CZAS to najcenniejsza rzecz, którą człowiek może stracić. /Teofrast/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W każdym razie, dekiel zakręcany bądź wciskany demaskują chińską "replikę" :P, odpowiedni jest tylko dekiel zakręcany pierścieniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi