Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
flawless

Forumowy Spis Komandirskich

Recommended Posts

Guest D@dik

Numer 104 - mój pierwszy komandir

jesdulski2.JPG

Edited by D@dik

Obojętni czy zakaz czy nie, czy srebrny/złoty

luzcyper, nie masz litości dla Daniel*Komandir... pokaż mu jeszcze chromowo-złotą parkę bez zakazu mo cccp, to bidak już na pewno nie wstanie :)

_ _ _ _

mam pytanie a propos komandirów w "cywilnych" czy jak ja je określam "sztabowych" kopertach: czy spotkaliście się tarczami jedynie z dwoma napisami 'komandirskije' oraz 'czystopol', z podziałką minut na dole bez napisu zakazu mo lub zdiełano w cccp??

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Dodaję w takim razie dwa kolejne :)  Z góry przepraszam za jakość zdjęć (telefon komórkowy+słabe światło)

105

32a682ba534f623amed.jpg

106

876c74634efdf0b0med.jpg

No cóż, posiadam kilka "komandirów", ale od dłuższego już czasu próbuje połapać się z tym, co towarzysze radzieccy produkowali i przyznaję, o ile jeszcze w latach od 60 do końcówki lat 80, produkcja podlegała pewnym zasadom, to potem daje się zauważyć totalny bałagan. Pomieszane elementy komandirów z Amfibiami, oraz w dodatku na tych samych częściach robione cywilne wersje. Konia z rzędem temu, kto potrafi to wszystko ogarnąć.

Może warto by podjąć trud, sporządzenia czegoś w formie katalogu komandirów (i Amfibii)?

Guest Yakovlev

No cóż, posiadam kilka "komandirów", ale od dłuższego już czasu próbuje połapać się z tym, co towarzysze radzieccy produkowali i przyznaję, o ile jeszcze w latach od 60 do końcówki lat 80, produkcja podlegała pewnym zasadom, to potem daje się zauważyć totalny bałagan. Pomieszane elementy komandirów z Amfibiami, oraz w dodatku na tych samych częściach robione cywilne wersje. Konia z rzędem temu, kto potrafi to wszystko ogarnąć.

Może warto by podjąć trud, sporządzenia czegoś w formie katalogu komandirów (i Amfibii)?

Sam zauważyłeś, że to bardzo ciężki temat, a chcesz próbować usystematyzować ten bałagan ?

Nie twierdzę, że niemożliwe, ale o ile w Amfibiach jeszcze można jako tako się połapać (choć tu też nie jest łatwo), to w przypadku Komandirów zaczynają się schody.

Panowie, wiecie co? Dopiero co się tak cieszyłem z nowego nabytku, a mam znowuż problem :(

Czuję, że coś zaczyna mnie nachodzić na jakże lubianego i popularnego Komandira czarnego czołgistę :(  :D  :wub:

Popieram. Im większe wyzwanie tym większy fun.

Najlepiej jednak się na nikogo nie oglądać i po prostu robić swoje.

No i tym 107 mnie pognębiłeś, że ............ nie mój.

A ja dla równowagi nadal ponuro rozmyślam nad tą Coca-Colą z kwietnia B)

Edited by Gregorian

Grzechu długa droga przed Tobą jak chcesz pozbierać wszystkie okolicznościowe komandiry (a coca coli widziałem dwa rodzaje). Ostatnio trafiem na fajny wątek - zobacz fotki: http://uhrforum.de/variationen-vostok-komandirskie-generalskie-admiralskie-amphibia-t65199

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

-108

Może to co napiszę jes przykre, ale 108 wykreśl ze spisu. Mozna go potraktować jako ciekawostkę, ale nie Komandira. Niestety, chiński komandir, nie jest komandirem.

Z ciekawości zapytam, po czym rozpoznać podróbę tak "na pierwszy rzut oka" ?

W telegraficznym skrócie - najważniejsze:

1. w Komandirskich nie ma tarczy z piechurem
  2. błędy w napisach (szczególnie 17 kamieni) oraz
  3. dramatyczna czcionka, wielkość i rozłożenie napisu "zakaz.."
  4. dramatyczna koronka (o połowę mniejsza niż w oryginałach)
  5. często węższe wskazówki
  6. chyba trochę węższy bezel
Edited by Gregorian

W telegraficznym skrócie - najważniejsze:

1. w Komandirskich nie ma tarczy z piechurem
  2. błędy w napisach (szczególnie 17 kamieni) oraz
  3. dramatyczna czcionka, wielkość i rozłożenie napisu "zakaz.."
  4. dramatyczna koronka (o połowę mniejsza niż w oryginałach)
  5. często węższe wskazówki
  6. chyba trochę węższy bezel

ja od siebie jeszcze dodam, że w oryginalnych Komandirskich dekiel jest zakręcany pierścieniem - w podróbach widziałem dekiel zakręcany  :wacko: głupio brzmi ale wtajemniczeni wiedzą co chciałem przekazać ;) a innym to i "referatu mało" 

CZAS to najcenniejsza rzecz, którą człowiek może stracić. /Teofrast/

widziałem dekiel zakręcany głupio brzmi ale wtajemniczeni wiedzą co chciałem przekazać

zapewne chciałeś napisać: widziałem dekiel wciskany

oprócz tandetnych odpustowo opalizujących/błyszczących tarcz (bez fosforyzującej lumy na indeksach) i syfiastej koronki (niewodoszczelnej), to właśnie ten dekiel na wcisk od razu demaskuje chinola w oczach zegarkowego laika

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

to te dekle są wciskane, nigdy nie widziałem podróby Komandira w realu na zdjęciach wyglądało jak dekiel zakręcany

CZAS to najcenniejsza rzecz, którą człowiek może stracić. /Teofrast/

W każdym razie, dekiel zakręcany bądź wciskany demaskują chińską "replikę" :P, odpowiedni jest tylko dekiel zakręcany pierścieniem.