Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

toso

Casio czy Tissot?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam zamiar kupić zegarek. Oglądałem i przymierzałem wiele, ale najbardziej pasuje mi casio protrek prw 5000t lub tissot t-touch II titanium, Różnica polega na cenie i ich prestiżu. Casio mogę mieć za 1500, natomiast tissot to około 2700. Mam pieniądze, ale zastanawiam się czy warto. Zależy mi na podświetleniu led, gadżetach, wskazówkach - i oba to mają. Oba również wyglądają dobrze na ręce. Tu cena, a tu prestiż. W jednym solar, a w drugim dotykowe szkło i szafir ... Myślałem jeszcze o edifice eqw 500db - ale to inna półka myślę. Poradźcie coś. Może ktoś ma jakieś doświadczenia z jednym lub drugim. Dzięki z góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tissot ;)

,,Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec? (George Carlin)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy gdzie chcesz to nosić. Jak w góry to brałbym protreka lub bardziej suunto, jak na codzień do chodzenia to toucha, bardziej uniwersalny wygląd.

Instagram: przemekspce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PRW-5000 ma jeszcze automatyczną synchronizację czasu z sygnału radiowego, czyli jest zegarkiem bezobsługowym. Poza tym jest zegarkiem raczej wyprawowym, niż codziennym. Jeśli szukasz takiego właśnie, wyprawowego zegarka - śmiało bierz Casio. Jeśli szukasz codziennego, ta raczej daruj sobie Protreka, sugeruję coś w rodzaju Oceanusa OCW-T400 (jest kilka odmian kolorystycznych) - jest jednocześnie multi-użytkowy i bardzo elegancki, no i to utwardzany tytan, klasę wyżej od "tylko tytanu". Ma szafir z AR:

OCW-T400TB-1AJF.jpg

Może być tylko problem z jego zdobyciem w PL.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak myślałem, że powiecie tissot. Ale casio to 1500 a tissot 2700. Funkcje podobne w sumie ... Zegarek jest mi potrzebny na co dzień. W sumie bez gór jakiś tam. Leżą oba dobrze. Więc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uparłem się na to podświetlenie jeszcze led ... Ocenus nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uparłem się na to podświetlenie jeszcze led ... Ocenus nie ma.

Miałem ten model, ma. Ma LED z trybem auto - podniesienie ręki do góry aktywuje podświetlenie.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i nie wiem co robić. Protrek jest fajny, t-touch 2 też - jeszcze oceanus doszedł. Co ostatecznie polecacie? Protrek - niska cena stosunkowo i full opcja, tissot - marka i prawie full opcja - ale drogi. Zegarek na codzień bez ekstremalnych wypraw - ale też nie do garnituru - bardziej na sportowo. Czekam na jakieś opinie. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro Casio bardziej Ci się podoba, to bierz go. Protreki to porządne zegarki, a dopłacać prawie 100% za markę według mnie mija się z celem. Sądzę, że gdyby Casio było słis mejdem i stosowało politykę cenową takich marek jak Tissot czy Certina, to miałoby ten sam prestiż co ww. marki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

toso, na Twoim miejscu zastanowiłbym się czego wymagam od zegarka. Tylko wskazanie czasu, czy może kompas, podświetlenie wodoszczeloność, wygląd itp.

Upierasz się na Tissota T-Touch mimo, że nie będziesz korzystał z jego funkcji. Jeśli nie są Ci potrzebne te funkcje, to fajny zegarek możesz mieć za 1k zł, a za 2,7k to już można przebierać.

PS: Nie sugeruj się napisem Tissot na tarczy, to aż tak wiele nie zmienia.

Totalny laik :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam gw-9200 Riseman'a i powiem ci że trochę jest za duży do noszenia w zimę kiedy trzeba założyć np. kurtkę ze ściągaczem na rękawie. Trochę to może przeszkadzać, nie wiem czy w Protreku nie będzie tego samego problemu bo jest raczej duży. Protreki są fajne ale np. z termometra nie da się korzystać gdy masz zegarek na ręku bo ciepło ciała fałszuje pomiar temperatury, a jak się chcesz zmierzyć temperaturę trzeba go ściągnąć na pół godziny. PRW-5000 ma chyba wskaźnik zmian ciśnienia atmosferycznego, który w moim Risemanie działa znakomicie (pokazuje jak się zmienia pogoda), ale znów Altimeter nie jest zbyt precyzyjny. Funkcja Waveceptor bardzo się przydaje szczególnie gdzy zmieniamy czas 2 razy w roku (jeden zegarek mniej do przestawiania). Podświetlenie w Protreku też daje fajny efekt. Nie wiem jak z funkcjami w T-Touch'u bo nie miałem go nigdy w rękach, ale fajne wydaje się dotykowe szkiełko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki bardzo. już prawie się zdecydowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale odkopałeś. :D Trzeba było poczekać do drugiej rocznicy, już całkiem niedaleko a odkop byłby jeszcze bardziej spektakularny. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.