Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tom_mail

Jaki polski zegarek jest najlepszy jakościowo?

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawi mnie jaki wyprodukowany w Polsce z polskim mechanizmem (nie radzieckim) zegarek jest uważany przez znawców za najlepszy jakościowo? Jaką markę i model najbardziej warto mieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A byly w ogole takie zegarki nareczne?

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam wielkim znawcom tematu nie jestem i mogę się mylić ale wg. posiadanej przeze mnie wiedzy to polskie zegarki "Błonie" produkowane za tzw. komuny to posiadały radzieckie mechanizmy, a te produkowane obecnie czasomierze firm "Polpora" i "Copernicus" mają wkładane mechanizmy szwajcarskie ( nie wiem na 100% ale chyba jakieś produkty ETA ). Więc o ile o zegarkach składanych, montowanych czy produkowanych w Polsce można mówić o tyle o polskim mechanizmie zegarkowym chyba już niekoniecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega ma rację. Z tego co wiem, nie było zegarków naręcznych produkowanych w Polsce w 100%, czyli takich żeby i mechanizm i koperta były robione u nas w kraju. Raczej tylko tzw. "składaki".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarków (naręcznych/kieszonkowych) mechanicznych "w całości" nigdy w Polsce nie robiono.

Najbliżej były zakłady Błonie w latach '60. Gros produkcji miał mechanizmy importowane (produkowane w 1 Moskiewskiej Fabryce Zegarków), pod koniec produkcji zaczęto produkować na miejscu niektóre elementy mechanizmów (ale tylko niektóre). Stosowano koperty zarówno z importu jak i własne. Mimo to uważam, że zakłady Błonie można uznać za pełnoprawną fabrykę zegarków - zrobili ich w końcu ponad milion.

W zakresie "elektroniki" to Unitra Warel produkowała LEDy (werki oparte na licencji Sanyo) i potem ciekłokrystaliczne jako Unitron (nie znam genezy tego mechanizmu).

Mera Poltik "zrobiła" krótką serię naręcznych kwarcaków, ale to były werki Junghansa (zresztą prawdopodobnie cały zegarek powstał "na zewnątrz" na potrzeby prezentowo-reklamowe i tylko tarcza była sygnowana Mera Poltik.

Wracając do mechaników:

Współczesna Polpora czy Copernicus to w zasadzie półdetaliczne montownie oparte na dobrą sprawę o jednego zegarmistrza - mechanizmy ETA, tarcze robione pod zamówienie w firmach zewnętrznych wyspecjalizowanych w takich usługach, Przypuszczam zresztą, że koperty, dekle, koronki itp. też (bo nie wyobrażam sobie by ktoś kupował np. frezarkę do zrobienia 20 kopert.... no ale obie współczesne firmy istnieją więc można poprosić bezpośrednio o naświetlenie sprawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypuszczam, że dopiero będzie....Chronos Art ;)

Kuba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam chciałęm powielić pytanko Który polski zegarek jest najleprzy któy warto kupić nie tylko ze względu na wygląd ale na mechanizm wiem że to ruskie mechanizmy ale zapewne jedne są leprze dokłądniejsze mniej zawodne niż inne. Bardzo podobają mi się stare zegareczki błonie błonex atlas dukat itd itp ale nie wiem na kótry się zaczaić i którego szukać w necie i na pchlim targu ;) co wybrac ??? i jak poznać z ktorego roku jest dany zegarek co wybrać szukam czegoś eleganckiego nie stać mnie na nowy zegarek za 500-1000zł ale nawet nie chodzi o to ogolnie uważam że te polskie starocie są o wiele bardziej stylowe ;) dlatego też własnie na coś takiego poluje ;) najłatwiej było by kupić ruski ale osobiście uważam że wstyd nosić radziecki zegarek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście uważam,że obciach to nosić podróbę ;) a nie radziecki czy chiński- co kto lubi.

Ładny polak wcale nie będzie taki tani,jak można sądzić.

Tu jest wątek:http://zegarkiclub.p...zegarek-wybrac/

P.S. Mi nie wstyd go nosić :P :

post-34219-0-67212300-1365349620_thumb.jpg

Jesteś tu nowy, i nie wiesz ilu tu jest miłośników rusków.

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie potępiam i nie mowie że ruskie są złe ;) roumiem że polskie mają mechanizmy ruskie, ale 100% ruskiego zegarka nie chcę ze względu na to że po prsostu nie lubie ruskich za te wszytkie lata ucisku (powiedzmy że jest to w jakiś sposób mój włąsny bojkot) ;) a w polskiej kopercie jeszcze jakoś jestem wstanie to przegryźć. W każdym razie nie chodzi tu o to co myślę tylko którego "polaczka" naprawdę warto kupić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie,że nie o to chodzi.Nie wtrącaj tu polityki,bo to nie ma sensu.

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w każdym razie chciałem uzyskać od kogoś informacje co najlepiej kupić co jest najeprze z osiągalnych w internecie polskich modeli ;) może w koncu ktoś mi takiej informacji udzieli ;))) zamiast moralitetów ;P z góry dzięki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dlaczego nie Gerlach np. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo pytanie było o zegarek wyprodukowany w oparciu o polski mechanizm - Gerlach używa głównie mechanizmów chińskich...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie golnie chodzi mi o zegarek polski pod wzgledem firmy marki mechanizm moze być ruski szwajcarski chinski obojetnie chodzi mi o coś ze starocbo po prostu lubie starocie i zabytki tylko który wytwór błoni wygląda na ręce najlepiej i który jest najbardziej niezawodny najdokłądniejszy itd itp co mi polecicie zebym mogł go nosić jako elegancki stylowy dodatek, może tym razem ktoś mi w końcu pomoże ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajrzyj do działu polskie zegarki i ściagnij sobie książke z tamtąd o zegarkach błonia.

Dla mnie "najlepsiejszy" jest "Błonex antymagnetyczny" :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to własnie tak wyczytałem i taki tez licytuje co prawda inne sa bardziej eleganckie i stylowe, mają o wiele wiecej takiego stylowego starego wdzieku ale błonex tez nie jest najgorszy ;) dzieki za informacje o taką własnie informacje mi chodziło ale bardzo cięzko było mi ją uzyskać ;)))) a ogolnie muszę jeszcze powiedzieć że ten zegarek http://allegro.pl/przepiekny-polski-zegarek-blonie-z-gwarancja-i3014150966.html jest po prostu niesamowity i dziwi mnie dlaczego zegarmistrzowie nie odnawiaja staroci i nie sprzedają ich na alegro przeciez to by szlo masowo przecietny zjadacz chleba jak ja który nie kolekcjonuje tylko chce nosic cos klasycznego w miare polskiego i eleganckiego nie wybrał by nić innego procz tego ;) pare sztuk sprzedano takich odnowioych na allegro niestety już nic nie moge trafić bardzo żałuję ;((( ale za tydzien wybiore sie na targ staroci może znajdę cos fajnego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aaaa nie no nie licytuje antymagnetycznego tylko anischoca ;) zresztą ten antymagnetyk to raczej nie osiągalny no nic tak czy inaczej dzieki za info ;)))) aaa jeszcze jedno pytanko odnowienie zegarka do stanu takiego jak widać w linku powyzej ile moze kosztowac u zegarmistrza ??? i czy kązdy jest w stanie to zrobić czy tylko specjalista ??? pytam bo nie chce dac sie zrobic w konia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tej odpowiedzi poszukaj na forum, bo jest tego multum !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawka, a może zamiast "polskiego" zegarka najpierw kupisz sobie jakiś podręcznik do gramatyki języka polskiego? Dowiedziałbyś się np. o wielkich i małych literach, znakach interpunkcyjnych itp. Niepojęte jest dla mnie, jak pokolenie neostrady wychowane na forach internetowych może tak nie szanować ojczystego języka...

[wysłane z mojego Atari 65XE]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.