Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Tomkyw

Automatyczny mechanizm vs kwarc- prawdy i mity???

Rekomendowane odpowiedzi

kupno automatu to już raczej mam że tak powiem na plus - i nie zamierzam zmieniać decyzji

wiadomo że to jak małe zwierzątko, którym trzeba się zajmować ale damy rade :lol:

Rynek jest jednak dla mnie nowy i szukam czegoś dobrego ( w rozsądnej cenie ) a jak widzę często różnice są małe i subtelne , i nie do "wyczytania" w oficialach

Na razie chyba pójdę w tissota bo ma najczystszą formę i do tego nie jest jakiś smutny garniturowiec

do tego raczej nic złego o nim nie wyczytałem - chyba że ma jakiegoś baga ???

peterp link niestety nie działa

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odświeżam kotlet bo nie było sensu zakładać nowego wątku. chcę kupić jakiegoś automata ale ponieważ jestem old schoolowy gość to szukam w zegarkach retro. czy starsze zegarki automaty z lat 70-80 to pakowanie się w problemy i koszty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tylko tyle - mój 90-letni dziadek ma Atlantica, którego kupił, gdy miał 18 lat. Przez ten czas zegarek przeszedł 2x przegląd i miał raczej regularnie wymieniane paski. Na forum jest sporo miłośników vintage, a to czy je noszą, to już inna sprawa ;).

Jak zegar jest zadbany, to nie będziesz miał problemów.

Sam mam na oku kilka przedpotopowych Poljotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak się już napaliłem - też mam już coś na oku. I pewnie będę brał! A potem będę się martwił. Z uwagi iż mam siedzący tryb pracy więc za dużo ręka nie macham - to pewnie rotomat będzie potrzebny żeby zegarek normalnie pracował. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup sobie Poljota 55g (cena od 120 do nawet 300 zł) ;) fajny radziecki automat w 2 wersjach kolorystycznych. ceny serwisu Cię nie wystraszą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odświeżam kotlet bo nie było sensu zakładać nowego wątku. chcę kupić jakiegoś automata ale ponieważ jestem old schoolowy gość to szukam w zegarkach retro. czy starsze zegarki automaty z lat 70-80 to pakowanie się w problemy i koszty?

W jakiej cenie? Na rynku jest ostatnio sporo zegarkow,ktore nawiazuja do vintagow (longines legend diver, eterna 1973 itp.).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko zależy od stanu w jakim kupisz 

jest sporo poradników w sieci na ten temat

do zegarków popularnych jak Seiko, mechaniki na Ecie czy Unitasie bez problemu znajdziesz części, serwis też jest w granicach rozsądku

nawet jeśli zegarek będzie lekko przytarty (brak smarowania), czy wymagał naprawy " użytkowej" serwisu to handwind 150-200, automat 200-250, chronograf 250-400 powinieneś się wyrobić i zegarek znowu przez 5 lat bez ingerencji powinien działać

ja mam osobiście Mołnie (50 lat), Amfibie, i Seika 6138-0040, 6138-0017, 6309 (35-45 lat), używam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... ja mam osobiście ... Seika 6138-0040, 6138-0017...

piękne - coś takiego mnie interesuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam pytanie w sprawie zegarka automatycznego. Czy jak go nie używam np już z miesiąc to może on np się rozregulować?

Co ile tak na prawdę go powinienem wyjmować aby pochodził? 

A może w ogóle to nie ma znaczenia? Chodzi o zegarek Orient Patelnia.

Ps. sory za odkopanie dinozaura, ale nie chciałem zakładać nowego tematu. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Noodles

kiedys mialem opory przed kwarcami obecnie uwielbiam eco drivey od citka. Nie zdecydowalbym sie chyba tylko na sam kwarc w tunczyku mimo iz to dobry werk. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Czy jeśli przykładowo posiadam automat z mechanizmem ST 16 lub Seiko NH 35, to czy mogę te zegarki bez odkładać np na miesiąc do pudełka gdzie ich mechanizm w końcu zatrzyma i po miesiącu wyciągnąć ten zegarek , nakręcić mechanizm i cieszyć się bez obaw zegarkiem? Czy też takie użytkowanie go zniszczy po pewnym czasie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nakręcaj, ale tylko trochę. Resztę znajdziesz za pomocą forumowej wyszukiwarki.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.