Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ross74

Klub Miłośników Zegarków Delbana

Rekomendowane odpowiedzi

No przecież dekielka nie widać, to i nic nie zburzy :D

Ale widzę, że matowienie opanowałeś do perfekcji :)

Kawał dobrej roboty i piękny egzemplarz Ci sie trafił. Gratuluje jeszcze raz. :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, choć wiele takich nie ma.

Czasem się zdarzają, ale sprzedawca albo udaje, albo nie ma świadomości takiej usterki i sprzedaje go dość drogo. A na wysłane zapytanie albo nie odpowiada, albo pisze, że i tak go sprzeda i tu niestety najczęściej ma rację, bo nieświadomi kupujący biorą jak leci. 

Nic to. Rynek Delban obserwuję właściwie od niedawna (kilka miesięcy), więc liczę na to, że coś jeszcze się trafi od czasu do czasu. :)

Oj to ja już 3 latka szperam w delbanach :) no troszkę tego juz przewaliłem , ale te bez osi kupowałem świadomie i nie za takie duże pieniądze ;)

Staszku no nawet łłłłyyyyyyyyyyyyyyy nie mogłem powiedzieć , pole position , cudna , ach brak słów , gdzie takie rosną :)

No zajeb.....  aż nie mogę sie doczekać  finału :P

A i tak tarcza przyciągnie wzrok a nie koperta , czy dekielek  ;):P a wygląd dekla to jest każdego indywidualna sprawa , co nie 

Ale mimo wszystko ja te swoje trupki też będę pokazywał a co . :)

A dwa następne już letą :P:D

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie są wcale trupki, pokazuj i to obowiązkowo. Obserwuje Delbany od kilku lat, jest dwóch, trzech kolegów, których wiedza jest niesamowita, ale pocieszam się, że ich wiedza na początku też była mniejsza, wiec zawsze jest szansa dogonić. Osób kolekcjonujących Delbany jest więcej, z różnymi wielkościami zbioru. Mój ostatnio wyhamował, bo ustaliłem sobie cenowy próg przyzwoitości, który staram się nie przekraczać, a to ogranicza w dużym stopniu zakupy. Jurku, bardzo fajnie, że z @loituma podgrzewacie ten watek, przynajmniej coś się dzieje i można obejrzeć ciekawe zegarki.    

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i dzięki uprzejmości i pomocy kolegi  @prix65 jedzie już następna . :P
Lecz co do limitu zakupów to w lutym sobie poprzysiągłem że na razie zaprzestane i wezmę się za te które czekają w kolejce na Spa, ( a uzbierało się ich z dycha i tak se leżą i .....)
lecz to już jest nałóg nie dałem rady :D
I ja Staszku mam pewien limit kwotowy pojedynczego zakupu ( a może lepszy byłby miesięczny :wacko: )choć nie zawsze udaje mi się go dotrzymać .

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój pierwszy raz :)

Tzn pierwszy Recordmaster w kolekcji. Poszukiwany od samego początku, kiedy ukierunkowaniem się na Delbany.

Dziś tylko zajawka a po spa pokaże dokładniej. Ale to za jakiś czas, jak dokupię szkło.

6549752a33347b96486261a7a1a3efa3.jpg

Zastanawiają mnie wskazówki...

Edytowane przez loituma

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje, prócz szkiełka czeka Cię jeszcze szukanie wskazówek, bo jak trafnie zauważyłeś, to nie są wskazówki od Recordmastera. Jaki jest mechanizm w środku (srebrny, czy zloty?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano niestety. I z tym moze być problem.

Jesli ktoś ma wskazówki to proszę o PW

Mechanizm standardowy, ETA1100 złoty, sygnowany, wyczyszczony i punktualny. :)

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wskazówki takie, (zdjęcie zapożyczone z forum)

post-57210-0-51711300-1426594365.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fajny ten Recordmaster .
A jakie wymiary są wskazówek minutowej i godzinowej , bo sekundowe mam tylko z innym grotem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak na szybko i jeszcze gorąca ,przepraszam ale zdjęcie robione telefonem ,
To ta od kolegi @prix65
Wskazówka sekundnika do wymiany jak i koronka , średnica 36 mm ( jak to piszą na all.. bez koronki :P ) mechanizm Felsa 465

post-48480-0-99793000-1426596979_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna bidulka nie pójdzie w zapomnienie. :)

Będziesz jej robił kopertę czy zostawisz taką?

Co do wskazówek to pomierze wieczorkiem, po rehabilitacji i dam znać. A miałbyś coś podobnego?

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiary wskazówek powinny być mniej wiecej takie:

minutowa około 14mm

godzinowa około 11mm

sekundowa wskazówka około 15mm i przeciwwaga około 5mm z fasolką na końcu zamiast koła

Pisze około, ponieważ pomiary robiłem jedynie na podstawie foto i własnej tarczy.

Jeśli ktoś miałby taki komplecik to ja bardzo chętnie...

A może ktoś ma możliwość, tak zupełnie przy okazji popytać zegarmistrzów w okolicy to rownież chętnie przyjmę taką pomoc, jako uziemiony rekonwalescent.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna bidulka nie pójdzie w zapomnienie. :)

Będziesz jej robił kopertę czy zostawisz taką?

Co do wskazówek to pomierze wieczorkiem, po rehabilitacji i dam znać. A miałbyś coś podobnego?

Ano prawda nie pójdzie , a co do koperty to zobaczę co tam mam na podorędziu bo z tego sortu ze dwie sztuczki legły luzem :) a jeśli nie pasną to koperty nie rusam , robiłem do Milano i żałuję choć ładnie się błyszczy ;)

Wymiary wskazówek powinny być mniej wiecej takie:

minutowa około 14mm

godzinowa około 11mm

sekundowa wskazówka około 15mm i przeciwwaga około 5mm z fasolką na końcu zamiast koła

Pisze około, ponieważ pomiary robiłem jedynie na podstawie foto i własnej tarczy.

Jeśli ktoś miałby taki komplecik to ja bardzo chętnie...

A może ktoś ma możliwość, tak zupełnie przy okazji popytać zegarmistrzów w okolicy to rownież chętnie przyjmę taką pomoc, jako uziemiony rekonwalescent.

A co do wskazówek to tylko takie sekundowe które wcześniej pokazałem i takiego typu jak na zdjęciu poniżej , także kicha :( nie pomogę

2014 03 05 11 07 23   0002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I dotarły następne :)  , fajna patynka , mechanizmy do przeglądu ,   sekundnik do wymiany   zdjęcia robione po 17 także przepraszam za jakość .
Mechanizmy oczywiście Felsa także nie robiłem zdjęć ale jeśli chcecie to cykne foto ;)

post-48480-0-78245300-1426782504_thumb.jpg

post-48480-0-38384000-1426782514_thumb.jpg

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to druga , tarczę chyba będę czyścił , (muszę się zastanowić ), koronka do wymiany :blink: , wypełnić wskazówki i czyszczenie mechanizmu  a potem do kasetki :)
Mechanizm oczywiście Felsa

post-48480-0-29433600-1426782799_thumb.jpg

post-48480-0-33539400-1426782805_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne :)

Zwłaszcza ta druga. Mam z taki giloszem, tylko czarną. Ekstra sie prezentuje. Pokaż koniecznie wyniki po czyszczeniu. Jestem bardzo ciekaw indeksów. Ja jakoś nie mam szczęścia do tarcz delbanowych, albo te indeksy są tak delikatne.

Gratuluje rozrastającej sie kolekcji :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja szukam idealnej i znaleźć nie mogę.Dwa lata temu w Krakowie na Kazimierzu miałam w ręce piękną damską Delbanę i brak pieniędzy, kupiłam wtedy Kirowskiego bo był tańszy ale do dziś szukam tej jedynej Delbany dla mnie:) Jednak męskie jakoś bardziej do mnie przemawiają.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

One Acia takie męskie, że spokojnie kobietom im do ręki :)

Moja żona czasem cos założy sobie z mojej kolekcji i zdecydowanie woli te "męskie" niż damki.

Te, które tu najcześciej są prezentowane, czyli z lat 50-60, w standarcie miały koperty w okolicy 34mm, czyli małe. Tylko niewiele z nich jest większych.

Powodzenia w poszukiwaniach. Na pewno cos dla siebie znajdziesz :)

A jak tam z twoim zegarem ściennym? Podjął sie ktoś przeglądu w rozsądnej cenie?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Loituma w sobotę pojadę go pokazać i pewnie będę musiała zostawić na długo. Co do Delban to co chwila mi coś ucieka z aukcji plus jestem dwa razy bardziej ostrożna przy zakupie bo nie chcę znowu niedziałającego zegarka kupić:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem.

Też na Twoim miejscu dmuchałbym na zimne.

Dosc łatwo jest w tych staruszkach trafić na felerne egzemplarz. A i nie do końca uczciwych sprzedawców tez nie brak. Trzeba szukać naprawdę ładnych i zadbanych egzemplarzy, a one są niestety dosc drogie.

Ale cóż, taka pasja. :)

Pewnie ze znaczkami byłoby łatwiej. :D

Trzymam kciuki za Twoją wymarzoną Delbanę :).

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze znaczkami też było ciężko ale większość przywoził ojciec z Moskwy:) Widzę, że czasem jakiś użytkownik z forum sprzedaje coś z szuflady więc pooglądam ale strasznie wielkie to forum:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delbany pojawiają sie dosc rzadko. Niestety.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jerzy gratuluję kolejnych całkiem przyzwoitych zakupów. Pierwsza - trudno spotkać tarcze w dobrym stanie, najczęściej spotykane, to umyte bez napisów. Czy koperta w pierwszej była odnawiana? Tarcza w drugiej ma fajny gilosz, szukam takiej, ale czarnej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano właśnie czarnulkę taką posiadam. :)

Chyba ją już pokazywałem.

post-75614-0-00438900-1426799242_thumb.jpg

post-75614-0-04720200-1426799337_thumb.jpg

Edytowane przez loituma

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i na początku witam miłośniczkę Delban ( chyba )

Staszku w pierwszej oczywiście koperta była robiona lecz może zerknę w magazynek i coś trafię w lepszej kondycji :) tylko czy wypada :blink:
Arku śliczna czarnula :wub:
A i ja cieszę się ze się podoba, a co do czyszczenia tej drugiej to będę musiał się grubo zastanowić bo a=sam wiem jak trudno nie ruszyć indeksów , w jedne są nie do ruszenia a w drugiej lecą jak ulęgałki ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi